Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.09.2011, 16:17:13
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Matei, dupa cate stiu eu, e cel ce i-a luat locul lui Iuda, dupa rastignirea Mantuitorului, prin tragere la sorti. Dar poate ma insel.
Cel care l-a inlocuit pe Iuda era Matia. Matei era numit si Levi, fostul vames.
Vechi 08.09.2011, 16:32:41
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Dar nu este vorba despre surle si trambite. Crestinii invata unul de la altul cand e vorba de rugaciune. Una este sa spui, vai ce crestin grozav sunt, ma rog de CINCI ori pe zi si de trei ori noaptea. Alta este sa spui "ma simt mai aporoape de Dumnezeu daca citesc orele/breviarul sau un acatist, etc.

Inca ceva: desi noi sarbatorim duminica fiindca duminica a inviat Domnul, Sf. Liturghie nu este despre Inviere in principal, sau numai despre Inviere, ci este de asemenea numita Sf. Jertfa. Noi ne impartasim cu Trupul si Sangele Mantuitorului inviat, dar jertfit pe cruce pentru pacatele noastre. Lucrul cel mai important pentru noi, oamenii, acolo s-a intamplat, pe Sf. Cruce, acolo se vede dragostea nemarginita a lui Dumnezeu care s-a facut ascultator pentru noi pana la moarte. Invierea Domnului, care este minunea cea mai mare, este pentru noi ca incredintare a faptului ca intr-adevar Dumnezeu Insusi s-a lasat sa fie ucis pe Sf. Cruce, si ca prefigurare a invierii noastre la sfarsitul lumii si a celei de-a doua veniri. De altfel, as spune eu, mantuirea neamului omenesc ar fi fost la fel de perfecta si fara Sf. Inviere.
Vai, vai de mostre de juridism anselmian anacronic ai debitat mai sus. Mântuirea neamului omenesc n-ar fi fost absolut nimic fără Înviere. Domnul a biruit moartea din chiar miezul umanității noastre avariate grav de păcat și tributară morții. Domnul n-a satisfăcut dreptatea unui Dumnezeu sadic, ci a chimbat ontologic, ființial, natura umană nu doar restaurând-o forma de dinaintea căderii , ci infinit mai mult, deschizând cale liberă spre epektasis, îndumnezeirea prin har. Dacă doar murea pentru noi, Domnul n-ar fi desființat moartea anticipat, pestru eshaton, ci doar făcea ce face tot omul: murea și atât (e un blasfem și numai să ne gândim la așa ceva). Învierea dă sens absolut jertfei, o transformă în biruință definitivă și irevocabilă asupra morții.
Vechi 08.09.2011, 16:36:22
Senior Member

Implicit

Nu știu ce se întâmplă azi pe forum, dar suntem amnezici rău de tot.

Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers după El. (Matei 9:9)

Filip și Vartolomeu, Toma și Matei vameșul, Iacov al lui Alfeu și Levi ce se zice Tadeu; (Matei 10;3)

Apostol 100%, chemat de Însuși Domnul!
Vechi 08.09.2011, 16:43:44
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Doctorul italian se numește Luigi Malantrucco, așa e, investigația lui despre cauzele reale ale morții lui Iisus a fost tradusă în românește și a apărut în 2004 dar încă nu s-a vândut modestul tiraj de 1000 de exemplare... la 20 milioane de credincioși (auto)declarați.
Cartea despre Sfântul Ioan Botezătorul a fost scrisă de către un laic catolic, E. Cothenet - Jean Baptiste etait-il essenien?. N-a fost tradusă în românește dar există o ediție italiană. Cel mai important autor care a cercetat problematica eseniană în sine dar și în raport cu creștinismul este un călugăr catolic italian, Michelini Tocci. A scris vreo cinci cărți (de care știu eu, poate mai sunt și altele) și a fost tradus în multe limbi datorită faptului că e, după cum spuneam, autoritate în materie de esenieni, Qumran, manuscrise de la Marea Moartă etc.
Interesanta cartea doctorului nu?Toate drumurile duc la inima lui Hristos.Cand am citit cartea m-am intrebat,la modul aiurit fireste,daca nu cumva exista o legatura intre acesta presupusa cauza a mortii si efectul rugaciunii inimii.O sa ma gandesc cum sa-mi formulez exact ideea,inca ricosez cu ea-n peretele logicii.Despre Ioan Botezatorul:cartea la care ma refer se numeste ,,Manuscrisele de la Marea Moarta si originile crestinismului"(Jean Danielou).Despre Ioan Botezatorul la pag 11-23.Restul discutiei despre posibile influente eseniene(Pavel,Sf.Ioan,Epistola catre evrei)in restul cartii.Am gasit si pe site un articol in acest sens.Mai ramine sa vin si cu ultimul titlu.Nu stiam de Tocci,omul cat traieste invata.Multumesc pentru precizari,de folos si la obiect.
Vechi 08.09.2011, 16:45:44
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Vai, vai de mostre de juridism anselmian anacronic ai debitat mai sus. Mântuirea neamului omenesc n-ar fi fost absolut nimic fără Înviere. Domnul a biruit moartea din chiar miezul umanității noastre avariate grav de păcat și tributară morții. Domnul n-a satisfăcut dreptatea unui Dumnezeu sadic, ci a chimbat ontologic, ființial, natura umană nu doar restaurând-o forma de dinaintea căderii , ci infinit mai mult, deschizând cale liberă spre epektasis, îndumnezeirea prin har. Dacă doar murea pentru noi, Domnul n-ar fi desființat moartea anticipat, pestru eshaton, ci doar făcea ce face tot omul: murea și atât (e un blasfem și numai să ne gândim la așa ceva). Învierea dă sens absolut jertfei, o transformă în biruință definitivă și irevocabilă asupra morții.

Corect!
"Și dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este și credința voastră."
(1 Corinteni 15:14)
Doamne ajuta!
Vechi 08.09.2011, 16:49:58
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Aici greșești capital. Dacă teologia euharistică e sintetică, înglobând simultan taina pascală mai presus de înțelegerea umană, evenimentele istorice sunt consecutive ca orice evenimente istorice.
Biserica, de-a lungul timpului, n-a urmărit suprapunerea matematică a semnificațiilor peste fapte. Noi nu prăznuim narațiuni, povești pioase, ci înțelesuri "de deasupra cerurilor" cum se arată în icoană, aceasta nefiind o poză a unui eveniment pentrecut undeva, cândva și pierdut în negura trecutului, ci perspectiva înveșnicită a evenimentului ca realitate duhovnicească complexă (și tainică).
Nu prea am inteles unde era greseala. In prima parte a mesajului eram deacord cu dvs. Iar a doua parte era o intrebare.
Nu prea inteleg raspunsul dvs.
Vechi 08.09.2011, 16:52:36
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Nu prea am inteles unde era greseala. In prima parte a mesajului eram deacord cu dvs. Iar a doua parte era o intrebare.
Nu prea inteleg raspunsul dvs.
Poate ccă trebuia să selectez numai asta!

Citat:
Deci revenind, ce baze are in cazul asta sarbatoarea anuala a Paștelui?
Vechi 08.09.2011, 16:53:15
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Dar nu se exclud una pe alta! Din fericire Domnul nu doar a murit pentru noi, ci a si inviat. Din fericire, jertfa pe Cruce nu a fost doar o rascumparare a noastra (da, termenul de rascumpare apare in n texte si rugaciuni Ortodoxe), ci si o infatisare a dragostei nemarginite a lui Dumnezeu pentru noi, invierea nu a fost doar cea mai mare minune infaptuita de Domnul, ci si ca sa ne arate noua ca moartea a fost invinsa, si ca noi insine putem sa invingem moartea prin Hristos, daca Il urmam in toate...Etc, etc, etc. Si nu, teologia latina nu se opreste la Anselm. Da, teologia latina este capabila sa inteleaga si lucruri mai putin juridice, in general teologia latina merge pe principiul si...si.

P.S.: nu cred ca folosirea unor cuvinte grecesti pe ici pe colo fac o idee mai putin anacronica, sau oricum, mai sofisticata din punct de vedere religios, dar cum vrei. :D
Vechi 08.09.2011, 16:58:03
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Interesanta cartea doctorului nu?Toate drumurile duc la inima lui Hristos.Cand am citit cartea m-am intrebat,la modul aiurit fireste,daca nu cumva exista o legatura intre acesta presupusa cauza a mortii si efectul rugaciunii inimii.O sa ma gandesc cum sa-mi formulez exact ideea,inca ricosez cu ea-n peretele logicii.Despre Ioan Botezatorul:cartea la care ma refer se numeste ,,Manuscrisele de la Marea Moarta si originile crestinismului"(Jean Danielou).Despre Ioan Botezatorul la pag 11-23.Restul discutiei despre posibile influente eseniene(Pavel,Sf.Ioan,Epistola catre evrei)in restul cartii.Am gasit si pe site un articol in acest sens.Mai ramine sa vin si cu ultimul titlu.Nu stiam de Tocci,omul cat traieste invata.Multumesc pentru precizari,de folos si la obiect.
Mulțumesc și eu pentru referințe! Sunt subiecte pasionante, dificile și cronofage, dar fără multe reverberații în ordinea credinței. Ar merita, cred, o discuție mai lungă, după parcurgerea biliografiei, atâta cât avem la îndemână!
Vechi 08.09.2011, 17:00:23
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
Mulțumesc și eu pentru referințe! Sunt subiecte pasionante, dificile și cronofage, dar fără multe reverberații în ordinea credinței. Ar merita, cred, o discuție mai lungă, după parcurgerea biliografiei, atâta cât avem la îndemână!
Foarte corect iar propunerea mi-se pare la fel de buna.Si eu va multumesc.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38