![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu degeaba am tot postat versetele din Luca 1, caci acolo se spune despre Elisabeta, ruda Maicii Domnului, ca s-a umplut de Duh Sfant, la auzul salutului Fecioarei Maria. Concluzia nu poate fi decat una: ca inaintea Elisabetei s-a umplut de Duh Sfant Fecioara Maria. Acum te intreb, daca cineva se poate umple doar pe exterior? Desigur nu, caci verbul a umple ne face trimitere tocmai spre interiorul unei persoane, nu spre exteriorul ei. In plus am postat cu cateva pagini in urma din Pr. Staniloae, referitor la efectul prezentei lui Iisus asupra Sf. Ioan Botezatorul. Il poti considera si pe acela ca o dovada. Daca vrei. Chiar nu doresc sa fiu crezuta pe cuvant; dar nici nu vin cu pareri personale, ca sa cer asa ceva. Last edited by Miha-anca; 10.06.2013 at 18:21:01. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si ingerii cazuti dau ispite si chiar viziuni, si ei lucreaza din exterior. La fel si harul exterior, lucra din exterior, harul interior este in corp. Citat:
Catolicii spun ca Sfanta fecioara a primit harul de la nastere, harul acela de la Cincizecime. Eu am dat multe citate legate de Intrupare si Sfanta Fecioara, tu nu ai dat nimic legat de asta. Uite inca unul, mai explicit. Mai sunt si altele, dar eu nu stau sa le caut acum si sa citesc tot in legatura cu invatatura aceasta: http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2...-ortodoxa.html Panayotis Nellas: "Sfînta Fecioară este prima care s-a unit cu Hristos într-un mod foarte intim și concret, chiar s-a hristificat." |
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Între trupul Maicii Domnului și cel al Fiului său există o legătură tainică. În realitate, Trupul Mîntuitorului este Trupul Maicii Sale; dintr-un anumit punct de vedere, trupul Fecioarei Maria este întocmai Trupul îndumnezeit al Fiului ei. Sfînta Fecioară este prima care s-a unit cu Hristos într-un mod foarte intim și concret, chiar s-a hristificat; de aceea trupul său nu a rămas pradă stricăciunii morții, ci a fost luat la cer de către Fiul său, ca garanție a înălțării la cer cu trupul a tuturor sfinților. Dar și P. Nellas trece cu grație peste raportul Mariei cu Hristos după Înviere și Pentecost. După cum am mai spus umanitatea lui Hristos nu este la fel de îndumnezeită înainte de Înviere așa cum este după Înviere; de-abia după moartea pe Cruce și Învierea din morți moartea nu mai are nicio putere asupra umanității Domnului Hristos, cu alte cuvinte de-abia de atunci umanitatea lui Hristos este deplin îndumnezeită și pătrunsă de învierea dumnezeiască și după Înălțarea la Cer și Pentecost Hristos Își comunică prin Duhul Sfânt în Sfintele Taine puterea învierii de-Viață-făcătoare. Și Fecioara Maria de-abia de acum se împărtășește și ea de Duhul învierii, de Viața care a biruit și anulat definitiv Moartea. Aceasta Viață a Învierii este cea pe care Domnul Hristos a venit ca să ne-o dea; această Viață a Învierii Fecioara Maria nu a avut-o nici ea înainte de Învierea propriu-zisă, altfel spus de-abia după Pogorârea Duhului primește și Fecioara Maria Duhul Învierii sau harul interior. Prin asta nu spun că ar fi fost moartă duhovnicește, ferească Dumnezeu, dar în același timp, deși era sfântă, nu avea totuși harul interior adică Duhul Învierii de-Viață-făcătoare. Scriptura spune clar: "Iar aceasta a spus-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred într'Însul. Că Duhul încă nu era dat, pentru că Iisus încă nu Se preamărise." (Ioan 7, 39) Faptul că Fecioara Maria L-a zămislit pe Iisus, asta nu înseamnă că în aceeași clipă ea s-ar fi născut duhovnicește de la Sfântul Duh, și asta pentru că pentru ca Misterul Baptismal să fie operant era necesară Jertfa răscumpărătoare a Domnului și Învierea făcătoare-de-Viață; de-abia prin Hristosul răstignit, mort și înviat își poate căpăta și Fecioara Maria nașterea spirituală de la Duhul Sfânt, Hristos lucrând de-acum prin Sfintele Sale Mistere și prin Harul dumnezeiesc ridicarea ființelor umane la a fi făpturi noi, o creație nouă în Domnul. "Că în Hristos Iisus nici tăierea împrejur nu este ceva, nici netăierea împrejur, ci făptura cea nouă." (Galateni 6, 15) "Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi." (II Corinteni 5, 17) Iar a fi în mod deplin făpturi noi, pentru oricine nu doar pentru Maica Domnului, nu era posibil decât după Răstignirea Domnului, Moartea Lui, Învierea și Înălțarea la Cer. De-acum prin Duhul Sfânt făgăduit și trimis Hristos și Dumnezeu Tatăl operează înnoirea ontologică a oamenilor. Pe lângă acestea voi aduce spre lămurire și un citat de la Sf. Chiril al Alexandriei de la comentariul său asupra Ioan 12, 24 (Adevăr vă spun: "Dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult") precum și o notă a Părintelui Stăniloae la acest comentariu. (A se vedea Comentariul Sf Chiril la Evanghelia după Ioan, ediție 2000, pag. 772-773) Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Incontinuu s-a mentionat ca e vorba de Fecioara Maria, deci nu se poate face nici o confuzie. Daca incluzi la "alti oameni" pe Elisabeta, ruda Maicii Domnului, mama Sf. Ioan Botezatorul, atunci cred ca nu trebuie sa contrazicem Biblia, care afirma ca Elisabeta s-a umplut de Duh Sfant. Pot eu sa-l contrazic pe Evanghelistul Luca, cel care a vazut-o pe Maica Domnului si a pictat-o?!?
Last edited by Miha-anca; 10.06.2013 at 23:59:25. |
|
|||
|
|||
![]()
Editat....
Last edited by Miha-anca; 11.06.2013 at 00:06:58. |
|
|||
|
|||
![]()
Vedeți, doamnă, ce v-am spus, că nu ați citit atentă ceea ce s-a scris înainte; altfel nu mai puneați astfel de întrebări acum. Dar o să vă răspund azi, dar mai târziu, poate pe zi la această întrebare, cu răspuns de la Sfinți Părinți, nu din articolașe de pe internet.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Articolasele" de pe Internet sunt semnate de multe ori de Sfintii Parinti. Nu ca ei ar scrie pe Internet, dar de la ei e textul in original. Iar pe Scribd gasesti carti intregi postate; asa ca nu e cazul sa minimalizam rolul Internetului, nici al articolelor publicate pe Internet. Interesant este ca am vazut aduse elogii tocmai unor articole de o valoare indoielnica; dar nu citez niciodata din acestea. Ma uit intotdeauna ca autorul sa fie consacrat si de incredere. |
|
|||
|
|||
![]()
<< DUPĂ CRUCEA MÂNTUITORULUI ȘI DUPĂ ÎNVIEREA SA DIN MORȚI S-A SĂLĂȘLUIT ÎN NOI STATORNIC SFÂNTUL DUH
<< „Iar aceasta o spunea despre Duhul, pe Care aveau să-L primească cei ce vor crede în El. Căci încă nu era dat Duhul, pentru că Iisus încă nu era preaslăvit” (In 7, 39) << Însuși Domnul nostru Iisus Hristos mărturisește că fericitul David a primit cunoștința tainelor în Duh (Mc. 12, 36). Și ar putea adăuga cineva cu ușurință multe texte asemănătoare, la cele spuse, prin care ar putea vedea că Sfinții (scriitorii Scripturii) sunt purtători de Duh. Dar e de prisos sau chiar obositor să stăruim în înșirarea unor cuvinte atât de evidente, însă trebuie cugetat serios cum în același timp nu era trimis Duhul. Căci socotesc că trebuie considerat că e adevărată afirmația fericitului Evanghelist. Fiindcă adevărul deplin îl știe numai Dumnezeu, Cel a toate știutor. Deci nu trebuie să îndrăznim a pătrunde prea curios în cele mai presus de noi. Iar, precum se poate cunoaște prin cugetarea binecredincioasă, există ceva de felul acesta și în jurul nostru. Căci de la început a fost făcut această ființă rațională pe pământ, adică omul, întru nestricăciune. Iar cauzatorul nestricăciunii lui și a arătării celuia în toată virtutea sa arătat a fi Duhul sălășluit de Dumnezeu în om. „Căci a suflat, precum s-a scris, în fața lui suflare de viață” (Fac. 2, 7). Dar prin amăgirea aceea veche, abătându-se la păcat, apoi în scurt timp luând prin cele următoare un mare adaos la acesta, o dată cu pierderea altor bunuri suferă și păgubirea de Duhul și, astfel, a ajuns nu numai la stricăciune, ci foarte ușor și la moarte. Dar, deoarece Făcătorul tuturor a voit să recapituleze toate în bună rânduială în Hristos (Efes. l, 10) și să readucă la starea de la început firea omului, îi făgăduiește împreună cu altele să-i dăruiască iarăși acesteia pe Duhul Sfânt. Căci nu era cu putință ca ea să revină altfel la stabilitatea neclintită în cele bune. De aceea hotărăște ca timp al pogorârii Duhului la noi timpul venirii la noi a lui Hristos și de aceea făgăduiește, zicând: „În zilele acelea, adică în cele ale Mântuitorului nostru, voi vărsa din Duhul Meu peste tot trupul” (Ioil 3, 10). Căci, de vreme ce la timpul generozității (dumnezeiești) a trimis pe Unul-Născut ca Mijlocitor pe pământ cu trupul, adică om, născut, după Sfânta Scriptură, din femeie, Dumnezeu și Tatăl a dat iarăși Duhul, iar Hristos L-a primit pe Duhul ca pârgă a firii înnoite. De aceea Ioan a mărturisit, zicând: „Am văzut Duhul pogorându-Se din cer și a rămas peste El” (Mt. 3, 16). << Și L-a primit, cum? Căci spusa aceasta se cere în mod necesar explicată. O spunea aceasta, oare, pentru că nu-L avea El însuși? Să nu fie! Căci Duhul este al Fiului și nu e din afara Lui, cum Se unește cu noi dăruindu-ni-Se de la Dumnezeu, ci există în El prin fire, ca și în Tatăl și prin El vine în Sfinți, împărțit de la Tatăl. Se spune că L-a primit întrucât S-a făcut om și era potrivit omului să-L primească. Dar, existând ca Fiu al lui Dumnezeu și Tatăl, născut din ființa Lui înainte de întrupare, mai bine-zis înainte de toți vecii, nu se supără deloc când, făcându-Se om, Îi spune Dumnezeu și Tatăl: „Fiu Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut” (Ps. 2, 7; Evr. l, 5). Căci zice că pe Cel ce este Dumnezeu dinainte de veci, născut din El, L-a născut azi ca să ne primească pe noi în El spre înfiere (Efes. 1, 5), fiindcă toată firea noastră a luat existența înnoită prin El, întrucât a fost om. Așa având și pe Duhul Său, se spune iarăși că L-a dat Fiului ca să dobândim și noi în El pe Duhul. Deci din această cauză a primit, precum s-a scris, și sămânța lui Avram (Evr. 2, 16), și S-a făcut în toate asemenea fraților Săi. Astfel, nu primește Duhul Sfânt pentru Sine, căci Duhul este al Lui și în El și prin El, precum am spus înainte. Dar, deoarece, făcându-Se om, a avut în El firea întreagă, ca s-o îndrepteze întreagă întorcând-o la starea de la început, se zice că a primit ca om și pe Duhul. << Deci, pe lângă cele spuse, mai trebuie gândit și la aceea: Urmând cugetării înțelepte și întăriți de cuvintele dumnezeieștii Scripturi, vom vedea că Hristos nu a primit pe Duhul pentru Sine, ci mai degrabă L-a primit în Sine pentru noi. Căci toate bunătățile vin și la noi prin El (Rom. 8, 3). Fiindcă deoarece protopărintele Adam n-a păstrat harul Duhului, abătându-se, din amăgire, spre neascultare și păcat, și astfel întreaga fire s-a păgubit în el de binele dăruit de Dumnezeu, în mod necesar Dumnezeu- Cuvântul, Care nu cunoaște schimbare, S-a făcut om ca, primind ca om binele, să-l păstreze pe seama firii Sale în mod neschimbat. Tâlcuitor al acestor taine ni se face nouă și dumnezeiescul Psalmist. Căci zice către Fiul: „Iubit-ai dreptatea și urât-ai nedreptatea. Pentru aceea Te-a uns pe Tine, Dumnezeul Tău, cu untdelemnul bucuriei mai mult decât pe părtașii Tăi” (Ps. 44, 9). Deoarece, zice, ai iubit pururea dreptatea, căci ești Dumnezeul cel drept, neputându-Te abate de la aceasta, și ai urât nedreptatea, căci pururea Îți este prin fire urât răul, ca Dumnezeu iubitor de dreptate, pentru aceasta Te-a uns pe Tine Dumnezeu și Tatăl. Căci Tu, Cel ce ai ca o prerogativă a firii proprii dreptatea neschimbată, nu Te poți strămuta niciodată spre păcatul pe care nu l-ai cunoscut. Iar având-o astfel, întrucât Te-ai făcut om, ai păstrat neîndoielnic în Tine Însuți, pe seama umanității, ungerea sfântă de la Dumnezeu și Tatăl, adică pe Duhul. S-a făcut deci Unul-Născut om ca noi, ca întru El, ca în primul, să avem întoarse bunătățile și harul Duhului să se păstreze ferm înrădăcinat pe seama întregii firi; Unul-Născut, dăruindu-ne stabilitatea firii Lui, adică a Celui ce era Cuvântul din Dumnezeu-Tatăl, deoarece firea omului fusese condamnată în Adam, ca instabilă și căzută în tot felul de abateri. Precum deci din schimbarea primului om trecuse la toată firea păgubirea de cele bune, la fel, în Cel ce n-a cunoscut schimbarea stăruirii în darurile dumnezeiești se află redobândirea lor în tot neamul omenesc. Iar dacă nu părem cuiva că cugetăm și spunem cele cuvenite, să ne învețe acela cauza pentru care Mântuitorul S-a numit în dumnezeieștile Scripturi al doilea Adam. Căci în primul, neamul omenesc vine la existență din nimic, dar după ce a provenit s-a corupt, pentru că a călcat legea dumnezeiască. Iar în al doilea, adică în Hristos, revine la al doilea început, refăcând (neamul omenesc) prin înnoirea vieții și întorcându-l la nestricăciune. „Căci în Hristos este făptura nouă,” cum zice Pavel (II Cor. 5, 17). Deci ni s-a dat nouă Duhul înnoitor, adică cel Sfânt, cauzatorul vieții veșnice, după ce S-a preaslăvit Hristos, adică după învierea Lui, când, rupând legăturile morții și arătându-Se mai presus de toată stricăciunea, a revenit iarăși ca om la viață, având în Sine întreaga noastră fire, întrucât era și Unul dintre noi. Cercetând și mai mult cauza pentru care nu înainte de Înviere, ci după ea, s-a produs revărsarea Duhului, vei auzi iarăși aceasta: Hristos S-a făcut pârgă a firii înnoite (I Cor. 15, 20), atunci când, nemaifiind împiedicat de lanțurile morții, a venit iarăși la viață, precum am spus adineauri. Cum deci ar putea fi readuși la viață înainte de începutul ei, cei de după acest început? |
|
|||
|
|||
![]()
<< Căci, precum nu va odrăsli din pământ o plantă înainte de-a se forma rădăcina ei, fiindcă începutul plantei este din rădăcină, așa este cu neputință ca noi să avem pe Domnul nostru Iisus Hristos ca rădăcină a nestricăciunii noastre înainte de-a se vedea El formându-Se ca rădăcină. Deci arătând venit timpul pogorârii Duhului la noi după învierea Lui din morți, a suflat asupra Ucenicilor, zicând: „Luați Duh Sfânt” (In 20, 22). Căci atunci era cu adevărat la uși, mai bine-zis înlăuntrul ușilor, timpul înnoirii. Și să vadă iarăși iubitorul de învățătură dacă nu este adevărat și cuvântul despre acestea. Căci la început, cum ne-a spus purtătorul de Dumnezeu Moise, luând Creatorul tuturor țărână din pământ și alcătuind pe om, a suflat în fața lui suflare de viață. Și ce este altceva suflarea de viață decât Duhul lui Hristos, Care zice: „Eu sunt viața și învierea” (In 11, 25)? Iar deoarece S-a despărțit de umanitate Duhul cel Sfânt, Care ne poate menține și modela potrivit caracterului dumnezeiesc, Mântuitorul ni-L dăruiește iarăși pe Acesta, ridicându-ne spre demnitatea de la început și remodelându-ne după chipul Său. De aceea și Pavel zice către unii: „Copiii mei, pentru care sufăr iarăși durerile nașterii până ce Hristos va lua chip în voi” (Gal. 4, 19).
<< Dar, dacă este așa, cum era în prooroci? Să judecăm, deci. Vom înțelege semnificația cuvântului astfel: În Sfinții prooroci Duhul era cu un fel de luminare bogată și ca un sfeșnic care putea călăuzi spre cunoașterea celor viitoare și spre pătrunderea celor ascunse; iar în cei ce cred în Hristos nu e un simplu sfeșnic ținut de Duhul, ci îndrăznim să spunem că e Însuși Duhul, Care ia loc și Se sălășluiește în ei. De aceea ne numim și temple ale lui Dumnezeu (I Cor. 3, 16; II Cor. 6, 16), pe când nici unul dintre Sfinții prooroci nu s-a numit templu dumnezeiesc. Căci cum am înțelege aceasta? << Dar ce vom zice și când vom auzi pe Mântuitorul nostru Hristos zicând: „Amin, amin, zic vouă, nu s-a ridicat dintre cei născuți din femeie cineva mai mare ca Ioan Botezătorul. Dar cel mai mic în Împărăția cerurilor este mai mare ca el” (Mt. 11, 11). Și ce este Împărăția cerurilor? Este dăruirea Sfântului Duh, după spusa: „Împărăția cerurilor este înlăuntrul vostru” (Lc. 17, 21). „Iar Duhul Se sălășluiește în voi prin credință” (Rom. 8, 10). Observi cum pune înaintea tuturor celor născuți din femeie pe cel născut în Împărăția cerurilor, chiar dacă acesta e mai mic, și aceia, desăvârșiți? Dar să nu socotească cineva că noi micșorăm slava Sfinților sau virtuțile lor, ca să-i disprețuim socotindu-i mai mari chiar pe cei mai mici. Nu spunem aceasta. Căci frumusețea viețuirii lor este fără asemănare. Dar ca să înțelegem lucrul clar, să explicăm pe scurt ceea ce s-a spus de Mântuitorul nostru. Mare a fost cu adevărat fericitul Botezător și cel mai strălucitor în toată virtutea, înălțând hotarele dreptății aflate în noi în așa fel că nu poate fi vreuna mai presus de el. Dar cel ce se află astfel avea nevoie de Hristos, zicând: „Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine?” (Mt. 3, 14). Observi cum, fiind desăvârșit, cât e cu putință oamenilor și între cei născuți din femeie, are nevoie să fie recreat și renăscut în oarecare fel prin Sfântul Duh? Observi cum recunoaște că cei născuți din nou sunt mai mari, când spune că are nevoie de Hristos? Căci dacă ar fi ajuns mai mare botezându-se, pentru ce L-ar fi rugat pe Hristos să se boteze de la El? Iar dacă știa că va fi între cei mai buni când îi va veni botezul, cum n-ar recunoaște ca mai mari pe cei botezați? Deci Hristos zice că e mai mare ca Ioan cel mai mic în Împărăția cerurilor, deci și cel botezat de curând și încă neajuns la o înălțime deosebită prin fapte, și anume numai prin faptul că fericitul Botezător este născut din femeie, iar acela s-a născut, după cum s-a scris, din Dumnezeu. Căci prin aceasta s-a făcut părtaș al firii dumnezeiești, având în sine pe Duhul Sfânt și numindu-se prin aceasta templu al lui Dumnezeu. << Dar să mă întorc iarăși la spusa amintită. Deci Duhul era în Prooroci pentru trebuința de-a prooroci. Căci era în ei ca Dumnezeu. Dar acum locuiește prin Hristos în cei ce cred, fiindcă a început să fie în om prima dată când El S-a făcut om. De fapt (Hristos) are în Sine ca Dumnezeu în mod nedespărțit pe Duhul ca fiind al Lui și aflat în El în mod ființial. Dar Se unge pentru noi și se spune că primește Duhul, ca om, nu procurându-Și Sieși împărtășirea de bunurile dumnezeiești, ci firii omenești, precum am arătat înainte. Când deci dumnezeiescul Evanghelist spune: „Încă nu era Duhul, pentru că Iisus încă nu fusese preaslăvit,” vom socoti că el indică sălășluirea deplină și întreagă a Sfântului Duh în oameni. >> Sfântul Chiril al Alexandriei, Scrieri. Partea a patra (PSB 41): Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan, traducere, introducere și note de Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Editura IBMBOR, 2000, pp. 532 – 538 |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA | Laura19 | Stiri, actualitati, anunturi | 51 | 21.08.2012 16:03:50 |
Adormirea Maicii Domnului | dan73 | Generalitati | 3 | 05.07.2012 16:22:32 |
Adormirea Maicii Domnului | partenie | Diverse Sarbatori | 20 | 15.08.2009 21:19:08 |
Adormirea Maicii Domnului | Laurentiu | Diverse Sarbatori | 1 | 15.08.2008 20:25:15 |
adormirea maicii domnului | Pupi | Generalitati | 1 | 12.08.2008 13:13:16 |
|