![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca Hristos a venit, asa cum spune Insusi, mai ales pentru cei bolnavi, atunci sa fim lasati toti sa ne ducem ca la medicament/vaccin, la fiecare slujba, precum catolicii si grecii. Ar fi superb! Si sa stii ca s-ar duce toti atunci. Si poate ar fi mai bine, cine stie, s-o mai schimba lumea. Dar e vorba romaneasca vulgara, dar adevarata. Si...asa si cu banii luati. Si curati (cu suflet, cu post, cu abstinenta de la sot/sotie) si impartasit la fiecare slujba, dar si cu familie, munca si viata de om asa chinuita cum este. Nu se poate asta decat la manastire. Te rog deci spune-ne si nou cum faci tu. Esti insurat? Muncesti (in lume), ce mananci de obicei, ce viata duci, ca sa te impartasesti tot timpul? Sau poate iti da dezlegare preotul la toate si atunci este usor sa vorbesti aici. Spune-ne ca sa invatam si sa facem si noi la fel. Si nu, problema nu este, asa cum spune Fani, pentru cei ce merg la fiecare slujba nelipsit. Asta nu este suficient. Poti sa faci asta, dar in rest sa ai probleme (nu poti vegetarian, sau esti casatorit si ai niste obligatii, ai copii, sau esti cu sufletul in batista de necazuri si lupte ale vietii). Si ce folos, ca nu poti cere sa te impartasesti in asa conditii.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ne tot intrebi noi cum facem, de parca nu am spus de cateva ori, si acum si alte dati. Duhovnicii care recomanda impartasania continua nu cer acele restrictii de care vorbesti tu: ei cer sa tinem posturile pentru toata lumea, miercuri si vineri si restul (fiecare dupa putinta), si pentru mancare si pentru relatia conjugala. In plus, ajunare (de la toate, inclusiv relatia conjugala) in noaptea dinaintea impartasaniei. In rest, fiecare stim cum facem si de ce (noi si duhovnicii nostri). Nu trebuie sa scrie in carti ce face fiecare. Am impresia ca pe de o parte te deranjeaza aceste reguli si nu esti de acord cu ele, dar pe de alta le consideri normative si nu vrei sa auzi cand ti se spune ca sunt reguli care au fost introduse mai tarziu, si nu sunt absolute; s-a aratat mai sus ca se contrazic cu canoanele apostolice si trairea primilor crestini.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Regulile ma deranjeaza, sigur. Ele exista, au fost inventate si am inteles ca nu se poate fara si ma comport ca atare. Ma duc mai rar la impartasanie. Eu nu inteleg ce vreti voi de fapt, pentru ca pe de o parte sustineti (tu mai putin), aceste reguli f.severe, pe de alta ziceti ca nu sunt obligatorii, ca e in functie de duhovnic. Pai cum este pana la urma. Macar fiti cinstiti, ca asta va rugam, cu noi, cei mai derutati si spuneti cum faceti voi: ori traiti normal si aveti dezlegare de la duhovnic, ori nu va impartasiti mereu. Pentru ca si cu regulile asa cum sunt ele si le sustineti, si cu trait normal si in casnicie nu se poate. Efectiv nu se poate. Si sa mai faci si copii pe deasupra. Daca spun ca sa respect canoanele si sa ma duc mai rar la impartasanie, ca sa-mi respect si sotul si alimentatia, si pe Dumnezeu, nu e bine, daca spun sa sa nu mai respect canoanele asa si sa ma duc zilnic la impartasanie, tot nu e bine. Atunci cum e bine? Sa renunt total la casnicie si sa devin vegetariana. Asta ar fi solutia. Am sa incerc sa discut cu preotul meu. Dar la noi sunt numai doua persoane care se impartasesc la toate slujbele. Cum nu stiu. In rest nu cred ca preotul ar da dezlegari sau ar renunta la vreun canon, ca sa stam multime la impartasit. Nici n-ar avea timp sa ne spovedeasca pe toti si mereu.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 30.04.2010 at 13:16:38. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este asta atat de greu? Trebuie sa devii vegetarian sau abstinent pentru asta? Si repet, aici este vorba de reguli generale, nu de aplicarea lor concreta de la caz la caz. Cum aplicam noi asta practic la viata noastra concreta, cum anume ne sfatuieste duhovnicul, cred ca este un lucru foarte personal, de care daca vrei am putea vorbi in privat (o sa iti scriu daca vrei), este mult prea personal pentru a fi desfasurat aici pe forum. Ideea pe care o tot repet este ca in ortodoxie regulile sunt o orientare, nu o lege, si fiecare trebuie sa isi gaseasca calea cu autorul unui duhovnic dar si cercetandu-se pe tine, si bineinteles, cu acordul sotului sau sotiei. Daca cineva de ex. este casatorit cu un om necredincios, situatia este alta decat daca este casatorit cu un credincios care tine si el post. Daca cineva de ex. nu poate posti (din, motive de boala sau sarcina), bineinteles ca nu trebuie sa posteasca nici macar pentru impartasanie. Acestea sunt lucruri dupa mine atat de logice incat ma mir ca trebuie atatea discutii pentru a le clarifica.
|
|||
|
|||
![]()
"In plus, ajunare (de la toate, inclusiv relatia conjugala) in noaptea dinaintea impartasaniei."
Uite aici ai spus. In plus, de aici de pe forum am invatat si mai apoi am citit si canoanele, ca sambata (inainte de impartasanie) si duminica dupa, respectiv inainte si dupa ziua liturghiei/impartasaniei (fie ea joi, vineri, sau luni, etc.), nu ai voi relatii cu sotul /sotia si trebuie sa ajunezi (macar). (Dupa aceeasi regula mirii n-ar avea voie "macar 3 zile dupa cununie".) La fel nu stiu sigur daca sambata, respectiv in alta zi de dulce, dar dinaintea impartasaniei (in timpul saptamanii) ai voie sa mananci carne si lactate. Si atunci sunt mai multe zile din saptamana interzise la dulce si la sot/sotie si trebuie sa fii vegetarian si necasatorit ca sa poti. Si atunci ajungem amandoua la aceeasi concluzie ca nu se poate si una si alta, si te duci la duhovnic sa te dezlege. Asa ca e mai cinstit s-o spunem de la inceput.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ai vazut mai sus ca in canoanele apostolice nu se cerea decat sa ne impratasim.. nimic mai mult. Nu am vazut pana acum canonul care sa impuna post conjugal in zile de sarbatoare. Am vazut parca doar un canon care recomanda clericilor sa nu aiba relatii cu sotia nici pana in seara de dupa impartasanie. Noaptea dinainte pentru ajunare inseamna, ca si pentru mancare, noaptea incepand cu ora 12. Daca spunem sambata, ne gandim la toata ziua inclusiv noaptea dinainte (care e vineri, nu?)
|
||||
|
||||
![]()
Sophia,
Ma mir ca esti atat de dezorientata, pentru ca ai stat o perioada in preajma Parintelui Galeriu. Ma mai mir ca de ceva vreme tot promiti sa vorbesti cu duhovnicul tau si se pare ca inca n-ai ajuns la el... :) Daca este din cauza ca e foarte ocupat, atunci este un motiv bun sa-ti cauti altul care are timp te tine. Eu chiar din cauza asta l-am schimbat si bine am facut. In cazul meu, sotia este mai sceptica, sa o zic mai eufemistic. Desi de curand a inceput sa ma insoteasca la biserica, inca nu s-a spovedit. Deci vezi bine lucrurile sunt complicate si la altii in familie. Ceea ce ai tu nevoie in cazul tau particular este dreapta socoteala sau cumpatarea. Dar nu de capul tau, ci cu sfatul duhovnicului, caci este si indrumatorul tau spiritual, nu numai cel care iti mijloceste iertarea pacatelor. Deci, daca tu ai un sot necredincios si o sa incepi a tine posturi fara sa fie si el de acord sau daca o sa-l refuzi pentru ca este "zi interzisa", atunci mai mult o sa-l smintesti si o sa-l indepartezi de ortodoxia pe care o vede el la tine. Deci toate trebuie sa fie de comun acord, ca sa se evite certurile si pacatele cele mai diverse. Nu uita ca misiunea ta este ca toata casa ta sa se mantuiasca prin tine, nu sa mergi singura in Rai! :) Sa nu uiti asta. Spre exemplu, noi am cazut de acord sa tinem posturile impreuna. Si ne-aplacut atat de mult noul tip de alimentatie sanatoasa incat acum rar mancam carne, in afara de peste care este foarte sanatos. Daca sotul tau nu prea este de acord cu postul, mananca ce vrea el sa manance, numai sa eviti scandalul. Crezi ca nu va intelege Hristos lucrul asta? Deci, fiecare cu cazul sau personal. Insa impartasirea trebuie facuta orisicum, chiar daca nu faci acea abstinenta despre care ai citit. (apropo, in care canon?!) Eu am citit clar in Canonul 66 Apostolic: Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară numai de una) să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească. Deci NU este voie sa postesti in weekend. Atunci preotii cum de se impartasesc Duminica? Daca ar tine post, ar incalca acest canon. Deci urmeaza-le exemplul. Si apoi, uite la Isaia 58 care este postul placut Lui Dumnezeu: 4. Voi postiți ca să vă certați și să vă sfădiți și să bateți furioși cu pumnul; nu postiți cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. 5. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul își smerește sufletul său? Să-și plece capul ca o trestie, să se culce pe sac și în cenușă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? 6. Nu știți voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. 7. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine. 8. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu. 9. Atunci vei striga și Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, amenințarea cu mâna și cuvântul de cârtire, 10. Dacă dai pâinea ta celui flămând și tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric și bezna ta va fi ca miezul zilei. 11. Domnul te va călăuzi necontenit și în pustiu va sătura sufletul tău. El va da tărie oaselor tale și vei fi ca o grădină adăpată, ca un izvor de apă vie, care nu seacă niciodată.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
El zice asa: pentru ce venim noi la Liturghie? Sa ne rugam? Sa cantam? Sa citim din Biblie? Sa ascultam predici? Nu, toate acestea se pot face si acasa. La Liturghie trebuie sa venim pentru a ne impartasi cu Hristos! Pe cand credinciosii ce fac? Iau anafura si pleaca acasa...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De altfel Sf Ioan Gura de Aur era unul din cei care spuneau credinciosilor sa se impartaseasca mereu si critica obiceiul care incepuse sa se raspandeasca de a nu se impartasi decat cateodata...
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim saptamanal | Daniel777 | Impartasania (Taina Euharistiei) | 433 | 23.05.2015 02:12:04 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|