Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.01.2010, 23:01:22
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Duhovnicul meu nu este roman, nu a facut studii in Romania etc, insa este ortodox, lucru care conteaza cel mai mult in discutia de fata.
Revin la intrebarea pe care i-am pus-o si parintelui, care recunosc, cuprindea o critica: de ce ar trebui neaparat sa ne luam numai dupa preotii si teologii romani? (dar poate nu asta ai vrut sa zici, ci numai ca nu te-ai apuca sa critici un preot care tine de alta biserica locala si a facut alte studii etc)
Din cate stiu, sfantul Vasile, sfantul Grigore Teologul si atatia alti sfinti parinti pe care ii tot citam nu au fost nici ei romanasi de-ai nostri.

Sigur, daca traim in Romania este firesc (repet) sa respectam traditiile locale, dar daca eventual am inteles, intelegand mai profund teologia Bisericii, asa cum o face parintele Schmemann, ca impartasania deasa este practica cea mai logica, cea mai fireasca, nu vad de ce nu am putea pune sub semnul intrebarii, in teorie mai intai, practica actuala romaneasca. Iar daca nu traim in Romania si suntem in contact mai mult cu ortodocsi de alte neamuri, cu atat mai mult.. Cu simplitate si smereie, daca se poate. Poate astea imi lipsesc mie, nu stiu, si am devenit un puic agresiva. In cazul asta imi cer scuze.

Tu, Zaharia, mi se pare ca judeci cu doua masuri aici: atunci cand ti se pare (dupa parerea ta teologica) ca un preot are dreptate, atunci el este imun, necriticabil. Insa cand ti se pare ca nu are dreptate, este criticabil. Criteriul tau este complect subiectiv.
Pt. primul paragraf nu am ce explicatii suplimentare sa dau deoarece m-am explicat in mod special in postarea anterioara . O completare fac insa, ca studiindu-se profilul tau de ortodox din tot ce ai postat in ultimile 8 luni de zile este suficient pt. a se deduce f. bine ce ,,nuanta " de ortodox esti . Nu ma mira deloc ca ai un asemenea duhovnic(numai acesta ti s-ar potrivi si l-ai si accepta !), ca in general esti un ortodox relaxat ,,bazat" , ba chiar era de prevazut si nu ma mira in continuare sa fi fost sau sa fi ''curtata" de oculta antiortodoxa ,dupa calea cultural-instructiva pe care ai urmat-o si modul propriu de a vedea lumea si raportul ei cu D.zeu. Asta esti tu si felul tau de a fi .Este alegerea ta !
In ceea ce priveste al doilea paragraf : nu doresc deloc sa intru in asemenea discutii pt. ca s-au disputat de nenumarate ori si cu pasiuni monstruoase . Daca-mi trebuia polemica nu eram atit de rezervat . Impartasiti-va voi des ca sa fiti voi mai sfinti decit noi si mult mai inaintea noastra si cind o fi sa va cautati cauzele neputintelor sau necazurilor voastre sa va ginditi daca ati fost pregatiti pt. trup si singe sau doar pt. foc. Voi si duhovnicii vostrii !
Pt. ultimul paragraf , iti dau dreptate : ti se pare doar !

Totusi ,pt. toate ''nuantele" ortodoxe, incepind de la duhovnic si sfirsind in parerile tale personale, de care mindra esti iti fac urmatoarea precizare:
“Nu tot ceea ce poarta numele sfint si drag de Ortodoxie este si ortodox: exista si falsa ortodoxie de care trebuie sa ne temem si sa fugim ca si de foc. Adevarata Ortodoxie e numai aceea care nu accepta si care nu permite prin nimic, nici in invatatura, nici in practica, nici un fel de inovatie care contrazice Cuvintul lui Dumnezeu si hotaririle Bisericii Sobornicesti.”
(Arhiepiscop Averchie, +1976, Biserica Ortodoxa Rusa din Afara Rusiei)

Last edited by zaharia_2009; 14.01.2010 at 23:10:27.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 23:46:58
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
ca in general esti un ortodox relaxat ,,bazat" , ba chiar era de prevazut si nu ma mira in continuare sa fi fost sau sa fi ''curtata" de oculta antiortodoxa ,dupa calea cultural-instructiva pe care ai urmat-o si modul propriu de a vedea lumea si raportul ei cu D.zeu.

Din masonerie (la asta te referi nu?) nu fac parte decat barbati, deci poti sa tragi concluzia ca, daca inca nu au contactat-o pe Fani inca, asta trebuie sa fie motivul. Or poate o fi si vreo masonerie a femeilor, dar daca exista, sunt sigura ca Fani ne poate spune...

Dar in fine, subiectul o ia razna din nou...

Last edited by Noesisaa; 14.01.2010 at 23:49:07.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 23:57:05
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul

Din masonerie (la asta te referi nu?) nu fac parte decat barbati, deci poti sa tragi concluzia ca, daca inca nu au contactat-o pe Fani inca, asta trebuie sa fie motivul. Or poate o fi si vreo masonerie a femeilor, dar daca exista, sunt sigura ca Fani ne poate spune...

Esti mult prea tinara... ... ... !
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 00:07:46
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
ca in general esti un ortodox relaxat ,,bazat" , ba chiar era de prevazut si nu ma mira in continuare sa fi fost sau sa fi ''curtata" de oculta antiortodoxa ,dupa calea cultural-instructiva pe care ai urmat-o si modul propriu de a vedea lumea si raportul ei cu D.zeu.
M-ai lasat cu gura cascata.. si mie mi-a dat azi prin gand ca o plateste cineva sa faca propaganda ecumenismului (cand am vazut o postare adresata lui andrei im).. dar asa, mai mult ca o ironie.

Scuze, Fani, nu trebuie sa te simti jignita. Am si eu amic mason (culmea, din familie de preoti), au un dar aparte de a vorbi.. schopenhauer are o carte mai putin cunoscuta: arta de a avea intotdeauna dreptate. Parca ti-ar fi fost manual.. Iti spun cu prietenie, nu ca sa te supar.

pt. noesissa.. da exista masonerie pt femei, dar cred ca e mai mult un club social.
Dar nici nu este nevoie neaparat de asa ceva, orgoliul unei femei nu are nevoie decat de doua complimente.. Daca sustinerea activa a unei anumite pozitii ii da iluzia unei superioritati morale/intelectuale, daca se va considera femeia moderna a timpului ei etc.. va pedala singura intr-o anumita directie chiar fara recompensele oferite de o organizatie.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 00:39:01
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Esti mult prea tinara... ... ... !

....pentru? Sau ce ar trebui sa insemnse asta?
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 00:49:51
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Of, Anca, ma ierti ca vorbesc asa, dar asa stii sa le intorci ca la Ploiesti.... Pai tu crezi ca despre asta vorbea Sophia cand spunea ca atunci cand nu gaseste mormantul mamei ei, o intreaba in gand, si apoi cumva il gaseste? Tu chiar crezi ca Sophia se crede personaj de Pateric?
Cred ca tu le intorci ca la Ploiesti, distorsionand si ce spune sophia, si ce spun eu. Dar nu vreau sa intru in polemica cu tine, nici pe aceasta tema si nici pe alta.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 00:53:40
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
....pentru? Sau ce ar trebui sa insemnse asta?

Pt. a sti multe si cu certitudine , adica fara indoieli !
Sa nu ma mai pui sa-ti traduc pt. ca vorbesc destul de clar !
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 01:02:51
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Eu spun ce am auzit de la parintele Raduca. Data viitoare cand esti in Bucuresti du-te la universitate si ia-l de guler fiindca spune ca molitfele Sf Vasile cel Mare au fost scrise de un om cu insuflarea (conlucrarea, poftim) Sf Duh si ca totusi oamenii ar trebui sa se inghesuie mai mult la Sf Euharistie decat la dezlegari.
Pe ce te bazezi cand spui lucrul acesta? Ai vazut cumva biserici goale la Liturghie si pline la citirea Moliftelor Sf. Vasile?!? Eu le-am vazut arhipline la Sf. Liturghie, oriunde in tara m-am aflat; si am fost in multe locuri, atat la oras cat si la tara. Poate nu ai inteles tu ce inseamna "insuflarea Duhului Sfant". Intreaba-l pe Pr. Raduca.
In lipsa de argumente tacerea e cea mai potrivita.

Last edited by Miha-anca; 15.01.2010 at 01:06:17.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 01:13:06
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul

Sigur, daca traim in Romania este firesc (repet) sa respectam traditiile locale, dar daca eventual am inteles, intelegand mai profund teologia Bisericii, asa cum o face parintele Schmemann, ca impartasania deasa este practica cea mai logica, cea mai fireasca, nu vad de ce nu am putea pune sub semnul intrebarii, in teorie mai intai, practica actuala romaneasca. Iar daca nu traim in Romania si suntem in contact mai mult cu ortodocsi de alte neamuri, cu atat mai mult.. Cu simplitate si smereie, daca se poate.
Sincer, eu de impartasanie fara spovedanie foarte recenta in prealabil nu auzisem pana sa ajung in USA, si atunci am intalnit-o ca pe o anomalie. Frecventam o biserica romaneasca din cand in cand si la fiecare Sf Liturghie doi oameni, sot si sotie, in jur de 40 si ceva de ani, se instalau in fata usilor imparatesti si se impartaseau. Eu, venind la biserica cu masina lor stiam foarte bine ca nu s-au spovedit in dimineata aceea, si nici timp nu era ca parintele nu face Utrenia, totul era mai pe fuga, nici pe ei nu am indraznit sa ii intreb, si ma gandeam ca preotul o fi prea batran si nu-si da seama ca ii impartaseste asa. Dar erau oameni foarte de treaba pe de alta parte, ajutau biserica, credinciosi, sotul facea ce putea sa cante in strana etc. Apoi am aflat ca duhovnicul lor e parintele Thomas Hopko, care mai recent m-am uitat si a studiat cu parintele Schmemann...etc. Acum fac legatura. :D Dar nici unul dintre ceilalti romani care frecventau biserica romaneasca nu le-au luat exemplul.

Apoi o prietena de-a mea, romanca, a mers in vizita la niste prieteni, tot romani, in Boston care mergeau la o biserica greceasca, si ea mergand cu ei duminica la biserica a fost invitata de ei sa se impartaseasca, ca asa se face la greci. Nu imi aduc aminte ce a facut, dar am impresia ca nu s-a impartasit, dar nu mais tiu exact. Ideea era ca nu era vorba de impartasanie saptamanala pentru acei crestini care incearca sa duca o viata crestineasca, sa tina posturile obisnuite si asa mai departe, ci era pentru toata lumea prezenta in biserica, ceea ce mie in continuare mi se pare cam un abuz.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2010, 01:32:30
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:

Se pare ca sunt si femei in masonerie:
http://cruciatul.blogspot.com/2008/0...catedrala.html
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10