Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.01.2010, 19:50:23
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu le vad gresite pe amandoua, si in amandoua vad frica. Si tocmai asta trebuie sa dispara, trebuie sa existe si o cale de mijloc.
Pe urma spui asa:
"Suntem prea putin constienti de voia Sa, altfel ne-am stradui sa nu mai pacatuim."
Pai mai intai de toate nu stim voia Sa, pentru ca tot la noi oamenii ne raportam. Zicem ca ceva este pacat, asa gandim noi, si de fapt El nu considera asa. Ii punem in carca vorbe si ganduri care nu se stie daca le-a avut vreodata.
Asta este problema.
El a pus acolo 10 porunci, 7 pacate mari si late. Noi vedem cu sutele. Era o lista lunga,lunga aici pe forum.

Este in noi toti frica, neincredere, necunoastere. Nu stim ce sa facem, fugim toata ziua: vai, daca am pacatuit, cerem pacate, sau asa ca mine "nu stiu care sunt, preotul nu te intreaba (ca sa te orienteze), pe urma ti-e frica si rusine sa te mai duci, si uite asa.
Nu stim voia Sa pentru ca nu traim crestineste.. de-aia!
Nu cred ca exista pacate pe care doar mi le-am imaginat. Foarte posibil sa le vad pe unele si sa le scap din vedere pe cele mari. Si cele mari ar fi dupa opinia mea: iubeste pe Dumnezeu si iubeste aproapele.
Dar daca nu incerc sa fac in permanenta voia lui Dumnezeu (aceea pe care o stiu, desigur, si care implica renuntari!), atunci ma fac vinovata si de neiubire de Dumnezeu.
Ce nu-ti este clar, Sophia?
Mie mi se pare totul destul de limpede.

Dar daca nu intelegem, nu avem decat sa privim catre vietile sfintilor.
Dar voi spuneti.. aaa, pai aia erau sfinti, noi suntem oameni, noi trebuie sa ne purtam ca oamenii!
Aceasta mi se pare o mare prostie!

Si da, trebuie sa ne fie frica. De ce nu ne-ar fi frica? Este ceva de capul nostru? Meritam noi ceva? Am facut noi ceva bun ca sa stam inaintea lui Dumnezeu? NU. Este firesc sa ne temem.

Last edited by anna21; 14.01.2010 at 19:53:35.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 19:52:55
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Noesisaa - Multumesc

@GeorgeS - Dumneavoastra sa ne iertati parinte. Nu dumneavoastra ati gresit. Noi suntem nestiutori si derutati si cautam si bajbaim si vrem sa fim si oameni (cu familie si viata de om), dar si sa-i fim pe plac lui Dumnezeu si asta este f.greu.

@Zaharia2009 - zici ca esti teolog. De smerenie ai auzit? Uite ai model de la parintele GeorgeS. Asa cum scrie dansul se numeste smerenie.
Este preot dar nu se da mare cu asta.

GeoNekatrios cred ca este f.bun la studiu si f.credincios. Este tanar si mai are de invatat, dar va fi preot bun. Este f.sufletist si profund in ale religiei. Va invata si altele. Lasa-l tu in pace.

N-am sa te judec, nu-mi sta in fire, dar incearca sa mai cobori pe pamant.
Nu e chiar asa cum gandesti si crezi tu. Si preotii au niste reguli si obligatii si trebuie sa respecte oamenii ca om in rpimul rand si mai apoi ca preot. Nu-s de capul lor. Si cu tot harul primit, nu sunt nici sfinti si nici infailibili.
Respectul trebuie sa fie reciproc. Si Iisus Hristos era smerit si respecta oamenii. Asa ca ai grija ce scrii.

@ee-she - partial ai dreptate. Ar fi bine sa aibe loc un nou sinod mare sa se mai lamureasca si actualizeze unele lucruri. Totusi traim alte vremuri si inca f.grele si avem nevoie sa ne apropiem de biserica si sa nu indepartam (sau sa fim alungati si indepartati).

@anna21 - nu vreau sa mai intru in discutii contradictorii aici. Fiecare cu parerile lui si trebuie respectate toate.
Traim crestineste dupa puterile noastre.
Am stii voia lui Dumnezeu daca am avea de unde s-o aflam, dar suntem departe: in carti fiilozofii, la scoala sa ni fie religie, la biserica adultii sa n-aibe catehism (sunt generatiile de pana acum care n-au avut nici un acces), preotii fug si n-au timp de noi, etc.
Si venim aici ca sa mai aflam ceva, mai ales lucruri practice, dar...

Last edited by sophia; 14.01.2010 at 20:00:31.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 20:04:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Este cazul ca pe un forum ortodox sa mai discutam ce i se cuvine unui preot din partea unor crestini si ce nu? Sau alfel spus nici fata de acestia nu mai exista consideratie ,,ab ovo". Mai ales cind are comportament condescendent si nu face greseli dogmatice sau canonice ! ,,Imunitatea de preot " i-a dat-o D.zeu nu noi si nici macar el insusi nu si-a luat-o. Spune un proverb romanesc ca si daca vezi un preot mort de beat si trintit in sant te duci la el , il ajuti, il ridici, ii saruti mina, si il duci acasa pt. ca el este preot al lui D.zeu, adica el este pastorul si tu doar oaia.
Referitor la ultima ta intrebare legata si de duhovnicul tau raspunsul meu este : daca a facut studii in Romania (exclusiv in Romania, deoarece noi suntem romani si avem unele obiceiuri specifice)si este hirotonit de ierarhi romani , cu duhovnic roman (spun toate acestea pt. a evita eventualele surse de divergente)si face greseli (pt. mine personal conteaza cele dogmatice si cele canonice inclusiv de slujire ) evident ca ii spun ce si unde greseste, de ce, si cum este corect fara insa ai face si adaosul de ,,garnitura" justificativa ca nu este deosebit cu nimic fata de mine care am aceiasi scoala ca si el . El fata de mine nu este deosebit dar eu fata de el da ...pt. ca nu am harul . La un moment dat glykys a si postat un cuvint al parintelui Cleopa despre cei care-i judeca (sau critica , daca acest termen iti place mai mult !) pe preoti spunind textual : ,,... cum de-i judeci tu pe preotii lui Hristos, ai stat tu cumva pe scaunul lui Hristos ca sa ti se ingaduie asta ?"
In alta ordine de idei, eu l-am contrazis de citeva ori pe parintele GeoNektarios in partile in care s-a crezut mai mult Nektarios decit Geo si l-am intrebat sau sfatuit in directii in care era mai mult Geo decit Nektarios care se cerea . El nu si-a indreptat atitudinea in consecinta dar a avut bunul simt sa taca iar eu nici inainte de acestea si nici dupa nu am tinut sa ma masor cu el si sa-i spun ca sunt egal ... din nici un motiv !
Duhovnicul meu nu este roman, nu a facut studii in Romania etc, insa este ortodox, lucru care conteaza cel mai mult in discutia de fata.
Revin la intrebarea pe care i-am pus-o si parintelui, care recunosc, cuprindea o critica: de ce ar trebui neaparat sa ne luam numai dupa preotii si teologii romani? (dar poate nu asta ai vrut sa zici, ci numai ca nu te-ai apuca sa critici un preot care tine de alta biserica locala si a facut alte studii etc)
Din cate stiu, sfantul Vasile, sfantul Grigore Teologul si atatia alti sfinti parinti pe care ii tot citam nu au fost nici ei romanasi de-ai nostri.

Sigur, daca traim in Romania este firesc (repet) sa respectam traditiile locale, dar daca eventual am inteles, intelegand mai profund teologia Bisericii, asa cum o face parintele Schmemann, ca impartasania deasa este practica cea mai logica, cea mai fireasca, nu vad de ce nu am putea pune sub semnul intrebarii, in teorie mai intai, practica actuala romaneasca. Iar daca nu traim in Romania si suntem in contact mai mult cu ortodocsi de alte neamuri, cu atat mai mult.. Cu simplitate si smereie, daca se poate. Poate astea imi lipsesc mie, nu stiu, si am devenit un puic agresiva. In cazul asta imi cer scuze.

Tu, Zaharia, mi se pare ca judeci cu doua masuri aici: atunci cand ti se pare (dupa parerea ta teologica) ca un preot are dreptate, atunci el este imun, necriticabil. Insa cand ti se pare ca nu are dreptate, este criticabil. Criteriul tau este complect subiectiv.
Vechi 14.01.2010, 20:08:00
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

O vorba foarte desteapta a lui Voltaire (care era mason, desigur) spune: "pacea valoreaza mai mult decat adevarul"
Cel mai mult se vehiculeaza pe forum doua concepte iubirea si toleranta. Dar cu acelasi continut (aproximativ).
Ce se intampla cu Adevarul?
Valoreaza pacea mai mult decat Adevarul?
Iisus a spus ca nu a venit sa aduca pacea pe pamant. Ci sabia.

De aceea, nu cred ca are rost sa ne periem unii pe altii si sa ne mangaiem pe crestet ca fiecare are dreptate. Nimeni nu are dreptate daca nu exprima adevarul bisericii. Sabia este Cuvantul. De ce cinstim mai mult pacea decat pe Hristos Cuvantul?

Si pentru ca poate nu am fost clara, voi spune direct: vi se pare ca Zaharia s-a pus pe sine in valoare cand a postat de este acuzat de lipsa de smerenie?
Si chiar trebuie ca preotii care posteaza aici sa ne mangaie orgoliul ca altfel nu sunt destul de.. preoti? Ei ne slujesc pe noi sau pe Hristos?
Sa-L tradeze pe Hristos ca sa nu supere enoriasii?

Cred ca este destul de clar de ce preotii nu se baga in discutii. Ca oricum nu are cine sa-i auda!
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 20:13:50
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit preoti romani

Aceasta este o experienta pur personala, va rog sa o luati ca atare.
Am mers o vreme la biserica ortodoxa americana. Ca ma gandeam ca tot ortodocsi sunt, deci ar fi tot aia. Si preotul este un om exceptional, familia lui este numeroasa si la fel.. am numai superlative pt descrierea lui si a familiei lui..
Dar cand am avut o problema personala si am dat fuga sa vorbesc cu el, am primit un raspuns pragmatic si lumesc, gen "trebuie sa ai grija de tine".
Cand m-am dus la preotul roman mi-a spus "gasesti alinare la Dumnezeu".

Cred ca diferenta este clara.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 20:56:25
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Aceasta este o experienta pur personala, va rog sa o luati ca atare.
Am mers o vreme la biserica ortodoxa americana. Ca ma gandeam ca tot ortodocsi sunt, deci ar fi tot aia. Si preotul este un om exceptional, familia lui este numeroasa si la fel.. am numai superlative pt descrierea lui si a familiei lui..
Dar cand am avut o problema personala si am dat fuga sa vorbesc cu el, am primit un raspuns pragmatic si lumesc, gen "trebuie sa ai grija de tine".
Cand m-am dus la preotul roman mi-a spus "gasesti alinare la Dumnezeu".

Cred ca diferenta este clara.
Ei, da, este o experienta personala si atat. ;-) Totusi, as vrea sa spun ca faptul ca un preot iti da cateodata un sfat care pare lumesc poate sa insemne ca i se pare ca se potriveste situatiei tale (poate tu te consumai prea mult pentru ce se intampla, asta a vrut sa zica,cu intelepciune). Imi amintesc de un preot (roman) foarte induhovnicit care a dat sfatul unei persoane care se plangea de griji si nelinisti sa manance un mar atunci cand se simte apasata...
Eu am sa povestesc alta experienta personala: cand am ajuns in Germania mergeam la inceput la o biserica romaneasca. Acolo, preotul in timpul iesirii mari in loc sa se concentreze si sa se roage saluta credinciosii cand trecea pe langa ei.
In plus, mai apoi a fost destituit pentru motive morale (relatii cu credincioasele).
Am ajuns apoi la o biserica de limba germana, care avea doi preoti nemti. Acolo mi-a placut atmosfera de rugaciune si in acelasi timp umana, familiala. Sigur, erau si acolo probleme... Altele.

Fiecare dintre noi facem anumite experiente si ele ne influenteaza alegerile, in cazul nostru, alegerea parohiei. Eu am ales, destul de devreme dupa ce am ajuns in occident, parohii internationale, unde ortodoxia este mai impotanta decat apartenenta nationala si limba. Altii prefera parohii in limba materna.
Vechi 14.01.2010, 21:11:07
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ei, da, este o experienta personala si atat. ;-) Totusi, as vrea sa spun ca faptul ca un preot iti da cateodata un sfat care pare lumesc poate sa insemne ca i se pare ca se potriveste situatiei tale (poate tu te consumai prea mult pentru ce se intampla, asta a vrut sa zica,cu intelepciune). Imi amintesc de un preot (roman) foarte induhovnicit care a dat sfatul unei persoane care se plangea de griji si nelinisti sa manance un mar atunci cand se simte apasata...
Nu, era un sfat lumesc, genul de sfat care l-as fi primit pe-un forum (chiar ortodox).
Cu preotul roman a fost ca si cum ar fi incercat sa ma (re)puna in relatie cu Dumnezeu, adica mi-a ridicat privirea de la mine si problema mea catre Dumnezeu. Si a facut-o intr-un mod firesc, de parca nu aici ne traim viata, ci dincolo! Mi-a placut mult. Desigur tot cu problema mea am plecat acasa, dar acum eram: eu, problema si Dumnezeu. Era mult mai bine.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 21:56:37
eduardd
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
O vorba foarte desteapta a lui Voltaire (care era mason, desigur) spune: "pacea valoreaza mai mult decat adevarul"
Cel mai mult se vehiculeaza pe forum doua concepte iubirea si toleranta. Dar cu acelasi continut (aproximativ).
Ce se intampla cu Adevarul?
Valoreaza pacea mai mult decat Adevarul?
Iisus a spus ca nu a venit sa aduca pacea pe pamant. Ci sabia.

De aceea, nu cred ca are rost sa ne periem unii pe altii si sa ne mangaiem pe crestet ca fiecare are dreptate. Nimeni nu are dreptate daca nu exprima adevarul bisericii. Sabia este Cuvantul. De ce cinstim mai mult pacea decat pe Hristos Cuvantul?

Si pentru ca poate nu am fost clara, voi spune direct: vi se pare ca Zaharia s-a pus pe sine in valoare cand a postat de este acuzat de lipsa de smerenie?
Si chiar trebuie ca preotii care posteaza aici sa ne mangaie orgoliul ca altfel nu sunt destul de.. preoti? Ei ne slujesc pe noi sau pe Hristos?
Sa-L tradeze pe Hristos ca sa nu supere enoriasii?

Cred ca este destul de clar de ce preotii nu se baga in discutii. Ca oricum nu are cine sa-i auda!
Foarte bine ai punctat Ana. Mi-a placut mult cuvantul lui Windorin (pe un alt topic) "Curiozitatea nu are in ea nimic duhovnicesc"..

Parerea mea (ca a lui Zaharia dealtfel) este ca, atata timp cat plecam la drum cu gandul ca suntem egali cu preotul mergem pe un drum gresit.

Da, si eu am pacate si el are pacate.
Da, si el e om si eu sunt om.
Insa, ceea ce el ARE si eu NU am este Harul. Acest Har despre care spunea parintele Cleopa ca niciodata nu se va amesteca cu OMUL. O spun clar sfintii parinti, nu eu. Celui ce i s-a dat putin, putin i se va cere. Celui ce i s-a dat mult, mult i sa va cere.

Aceste discutii interminabile din punctul meu de vedere au loc din pricina lipsei SME_RE_NI_EI! Clar! Vorba multa saracia omului. Vorba cuiva pe aici...

Deci scurt si la obiect.
1. Nu e voie sa te aporpii de Taine fara spovedanie. Daca duhovnicul iti da dezlegare tot el va raspunde!
2. Niciodata nu vom fi egali cu preotul, pt ca el ARE Harul de a lega si dezlega!!!
3. Vreti Sfanta Imparatasanie deasa? Traiti in fiecare zi ca si cum ati muri maine..

Scurt pe doi!

Last edited by eduardd; 14.01.2010 at 22:13:23.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 22:16:44
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Dragii mei, Anna, Jeni si Zaharia: eu nu am avut de gand sa spun ca sunt egala cu preotul. Stiu ca un preot are un har special. Ce am spus eu este ca acel har nu implica faptul ca nu am putea fi in dezacord cu el, cateodata. A, daca mi-ar fi duovnic, l-as asculta (sau ar fi bine sa il ascult) si daca nu as fi de acord in aceasta problema, dar asta din cauza ca aici intra in joc taina spovedaniei. Eu v-am rugat numai sa ascultati ceea ce zic, sama luati si pe mine un pic in serios, chiar daca nu am fost de aceeasi parere cu parintele George.
Nu are sens sa mai discutam si rasdicutam despre aceasta problema, dupa parerea mea. Daca continuam discutia despre impartasanie, sa ne concentram pe argumente. Pare ca s-a zis cam totul, si pro si contra, insa.

Last edited by Fani71; 14.01.2010 at 22:56:16.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 23:01:20
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
3. Vreti Sfanta Imparatasanie deasa? Traiti in fiecare zi ca si cum ati muri maine..
Da, Jenica, dar este Sf Impartasanie doar pentru cei pe moarte?

A propos de preotii care sunt mai speciali decat oamenii obisnuiti (si sunt! nu neg asta): din experienta mea, sigur, nu vasta, mi-am dat seama ca cel mai mult ma folosesc de oamenii volorosi care nu fac mare caz de valoarea lor. Harul lucreaza fara ca sa fie fluturat in dreapta si in stanga, un preot este respectat, chiar daca insista sa nu i se pupe mana...

La fel si la medici -- si cunostintele lor vindeca chiar daca se poarta si vorbesc frumos cu oamenii ca si cu parintii sau fratii lor. (In legatura cu asta, poate port prea mare pica tagmei doctorilor de cand bunica mea, Dumnezeu sa o ierte, care era asa de bolnava oricum, ca sa il imbuneze be un nesimtit de doctor cu un vocabular de canal si un comportament asijderea, il saluta cu sarut mana, domnul doctor, ca spunea ea, ca poate de asta nu e asa amabil, ca bani ii dadusem. Si alti doctori la fel.)

Si la fel si la profesori, si ei pot deschide si lumina minti, chiar daca nu trec pe coridor de parca trece regele nu stiu care printre sclavii de pe mosie. Eu personal am invatat cel mai mult, si pe plan personal si pe plan profesional de la profesorii care acceptau contra argumente fara sa se supere...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10