Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.12.2011, 15:47:36
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Dacă Biserica Ortodoxă nu prea are interpretări ale profețiilor Apocalipsei și nu predică din Apocalipsa, nu înseamnă că Biserica AZȘ tace la acest subiect.
Nu am spus ca nu exista omilii la Apocalipsa. Doar ca eu nu ma pot pronunta.

Citat:
N-am spus că n-au murit, ci că nu sunt morți la momentul actual (semnul fiarei și decretul de moarte al Fiarei încă nu a fost dat).
Da. Dar, cu toate ca evenimentele sunt prezentate la timpul prezent se refera la evenimente viitoare. Nu exista nimic care sa sugereze ca s-ar referi la starea sufletelor la momentul relatarii.
Vechi 22.12.2011, 15:52:12
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Mulțumesc frumos pentru definiție. Cam asta am spus și eu, iar ce am subliniat, "subliniază" tocmai adevărul contestat de dl. Lucian.
Ce am contestat eu? Am spus ca parabola nu e parabola? Nu, doar ca eu am spus ca parabola contine si referirea la scopul si rezultatul final al existentei. Doar ca dvs nu acceptati asta. Aici o contradictia. Ca nu poti sa inveti o persoana ceva fara sa ii spui de ce il inveti.
Vechi 22.12.2011, 15:53:39
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu se iartă, dar nici nu rămîne perpetuu, repetat la infinit. Dacă înțelegi corect în ce constă acest păcat, înțelegi de ce nu e posibil să rămână etern (decât prin consecințe desigur).
Si care este consecinta in eternitate? Inexistenta?
Vechi 22.12.2011, 16:37:46
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Ce am contestat eu? Am spus ca parabola nu e parabola?
Nu. Ați spus că și detaliile parabolei sunt importante pentru a sublinia adevăruri, exemplu pedeapsa, respectiv chinurile. Deși tema parabolei nu este de a arăta chinurile celor nemântuiți, cu atât mai puțin eternitatea lor.

Citat:
Si care este consecinta in eternitate? Inexistenta?
Consecințele*. Consecințele sunt veșnice. Adică păcatul (împreună cu inițiatorul lui) va fi eradicat definitiv din Univers.
Vechi 22.12.2011, 16:44:03
Banned

Implicit

Citat:
Si parabola nu explica finalitatea ultima? Ce se intapla cu cei care nu vor ierta? E doar o intrebare la care orice ati raspunde ramane ca parerea dvs si nu vom mai continua. Eu mi-am spus parerea si eram curios care este parerea dvs.
Eu rămân la ideea mea: nu toate elementele parabolei pot fi aplicate realității. De exemplu, dacă nu poate plăti datoria (și nu o poate plăti) ce va face Dumnezeu? Îi va vinde familia ca sclavi (Mat.18,25). Adică îi va scoate copiii din Rai și-i va băga și pe ei în Iad? Absurd!

Citat:
Nu cred ca aveti vreun exemplu unde am dat-o "dupa cires". Filosofie greseasca si invatatura diavoleasca???? Sincer amuzant. Ce nu se poate argumenta cu Sf Scriptura?
Ca sufletul era in iad?
Nu se poate argumenta cu Scriptura că acel "Iad" (άδης) e identic cu Hades-ul mitologiei grecești, adică un loc subpamântean, unde entitățile conștiente ale morților sunt în chinuri.

Citat:
Atat timp cat nu fusese jertfa Mantuitorului nu putea sa fie in Rai.
N-am spus niciodată că ar fi în Rai, ci simplu cum spune Scriptura: în mormânt.

Citat:
Daca sufletul este trup plus suflare de viata (poate aduceti si un argument din Sf Scriptura ptr asta)
Facerea 2,7.

Citat:
iar Iisus i s-a adresat "sufletului" insemna ca cel 2 erau unite. Adica Lazar era deja viu. Sau ce nu e asa?
În momentul când a rostit chemarea, s-a făcut viu prin Cuvând. Dumnezeu nu are nevoie de formule magice pentru a da viață. El rostește un cuvânt și ce spune, ia ființă.

Citat:
Un argument din Sf Scriptura va rog
L-am dat mai sus. Cât privește "nemurirea sufletului" și "despărțirea sufletului de trup la moarte" nu o să puteți aduce argumente din Scriptură niciodată.

Citat:
Nu este vizibil cu ochiul liber? Daca ar mai fi sufletul cred ca ar mai exista ceva activitate in trupul respectiv.
Faceți confuzie între suflet și suflare de viață.

Citat:
Exagerati. Nu doar prosti spun prostii
Ați exagerat dumneavoastră. Mai spun și deștepții unele prostii, dar niciodată "prea multe prostii"(exagerat de multe prostii).

Citat:
Cu atat mai rau. Cand ati plecat de la ortodoxism, aveati cunostinta despre toate invataturile BO? Si argumentele ptr acesta? Sincer, daca imi veti spune ca da nu va voi crede.
Nici acum nu am "informația completă", însă în linii mari cunoșteam dogma ortodoxă. De exemplu dogma "nemuririi sufletului" (discutată aici) o cunoșteam. Desigur nu la nivel teologic, ci așa cum o cunosc milioane de ortodocși în această țară.

Citat:
Ptr ca ati trecut la adventism, ati interpretat Sf Scriptura singur si ati ajuns la concluziile respective, sau ati transpus conciliat invataturile adventiste (pe care in prealabil le-ati studiat) cu ceea ce spune Sf Scriptura? Daca veti spune ca ati interpretat singur iar nu va voi crede.
Sper ca dupa ce veti raspunde la cele 2 intrebari veti putea avea constiinta impacata ca ati spus adevarul.
Nu știu ce informație inedită ați dori să auziți. Nu m-am născut pe o insulă pustie cu Biblia în brațe. Și da, am studiat, am comparat și m-am decis (procesul acesta a durat câțiva ani, nu s-a produs brusc).

Citat:
Chiar mai simplu. Existenta ptr eternitate a dat-o tuturor in momentul crearii ptr Adam si eva si nasterii ptr toti ceilalti. Viata vesnica va fi doar rasplata ptr cei buni.
Eu zic că e chiar mai complicat. "Existența" în Iad va fi similară cu "existența" din viața aceasta a celor fără de "răsplată veșnică", exceptând desigur chinurile continuie.

Citat:
Exista Judecata Particulara de dupa moarte. Atunci este judecat doar sufletul in functie de ceea ce a facut in acesta viata. Cei drepti (sufletele) merg in Rai, iar cei pacatosi in Iad. Dupa a doua venire va vi Judecata Universala, cand toti vor fi judecati, atat dupa faptele lor, cat si urmarile acestora de dupa moarte. Rasplata atat ptr cei buni cat si ptr pacatosi va fi aplicata atat trupurilor (innoite, dar dinstincte in functie de starea in care se afla). Pedeapsa nu este ptr satisfacerea nimanui. Pedeapsa este data de starea pe care a ales-o fiecare. Cei buni vor fi in comuniune cu Dunezeu, iar pe cei Rai ii va chinui tocmai lispa acestei comuniuni.
Mda, sunt destule diferențe... și nu între învățătura ortodoxă și cea adventistă, ci între ea și Scriptură. Cred că ar trebui găsit un topic special pentru discutarea acestora. Mie mi se par prea evidente (diferențele) ca să fie trecute cu vederea... Mai ales că aceste contradicții atrag după ele altele în final existând riscul să se prăbușească toată construcția teologică.

Citat:
Nu am descoperit nimic. Stiam acesta mare greseala in care va aflati.
Ne aflăm în greșeală față de învățătura ortodoxă, nu și față de Biblie.

Citat:
Problema e ca daca unii primesc harul si nu fac nici o fapta buna tot se mantuiesc. Asta L-ar face pe Dumnezeu nedrept.
Sincer vă spun: n-am auzit niciun neoprotestant (sau protestant chiar) să susțină o atare nerozie. Un om care a primit harul nu poate să nu facă fapte bune, acestea decurg în mod "natural". Și nu le face ca să fie mântuit, ci pentru că e mântuit. Desigur, această mântuire o poate pierde dacă renunță la credință și moare așa neîmpăcat cu Dumnezeu.

Citat:
Tocmai ca daca ar fi doar drept am merge toti in Iad. Dar ptr ca e bun, de ce ii mai pedepseste pe unii.
Mă întrebați pe mine, sau pe Dumnezeu? Ori nici măcar nu era o întrebare... Îi pedepsește tocmai din cauza dreptății Lui, iar dreptatea lui nu nu are valențe vindicative.

Citat:
In ceea ce priveste chinurile nu ne diferentiem prea mult. Si nici ortodocsii nu sustin cazanele cu smoala. Ca unii din ortodocsi asa inteleg e greseala lor.
Să înțeleg că totuși nu aveți o doctrină unitară? Imaginile acelea cu draci cu coarne și cozi chinuind nelegiuiții în Iad de pe pereții bisericilor, consider că nu sunt "opinii fără importanță" ale unor greșiți. E ceva cât se poate de oficial.

Citat:
Daca toti ortodocsii ar merge in rai, iar simpla apartenenta la Biserica ar fi suficienta, ar fi o ratacire la fel de mare ca cea a dvs cu suficienta harului.
Înțeleg că preoții ce trimit pe toți decedații la "loc cu verdețea" sunt niște "rătăciți"...

Citat:
Dar ptr timpul ala limitat de ardere in foc de ce ar exista acea bucurie sadica?
Aceea nu e nici bucurie nici sadică, e doar împlinirea dreptății divine. Ca pentru 70-80 de ani de viață păcătoasă să primească "timp limitat de ardere în foc", nu o pedeapsă infinit de disproporționată. Nu "mânia" lui Dumnezeu este infinită, ci doar iubirea Lui.
Vechi 22.12.2011, 16:45:05
Banned

Implicit

Citat:
Eu nu am afirmat ca Moise nu era cu trupul pe munte. Dar asta nu inseamna ca a inviat. Nu trageti concluzii atat timp cat nu este clar exprimat acest lucru si nici nu este singura varianta. Este una dintre tainele Lui Dumnezeu. Dvs aveti doua puncte pe care le uniti cand exista mai multe cai. Si nu le puteti cunoaste pe toate.
Asta presupune că dumneavoastră cunoașteți tainele lui Dumnezeu, dacă afirmați că avem de-a face cu o asemenea taină...
Și care mă rog frumos ar putea fi o altă variantă? Eu nu cunosc decât două stări: ori viu, ori mort. Ar mai fi totuși o variantă (absurdă desigur ca orice scenariu ce eludează Scriptura): Hristos să-i fi amăgit pe ucenici, prezentându-le doar o "hologramă", ori hipnotizându-i! Mai cunoașteți altele? Sunt deosebit de curios...
Vechi 22.12.2011, 16:45:44
Banned

Implicit

Citat:
Puteti sa raspundeti si dvs?
Adică acel "în vecii vecilor" are tot o valoare simbolică ca și simbolurile respective. Dar dvs. aveți vreun răspuns? Că doar nu mi-am pus mie întrebarea, ci celui ce s-ar fi grăbit să comenteze
Vechi 22.12.2011, 16:48:00
Banned

Implicit

Citat:
Nu am spus ca nu exista omilii la Apocalipsa. Doar ca eu nu ma pot pronunta.
OK.

Citat:
Da. Dar, cu toate ca evenimentele sunt prezentate la timpul prezent se refera la evenimente viitoare. Nu exista nimic care sa sugereze ca s-ar referi la starea sufletelor la momentul relatarii.
Am răspuns deja și la această posibilitate.
Vechi 22.12.2011, 19:00:40
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Care de care suntem mai șmecheri! Lazăr pe pământ a fost sărac și cu grai, în Cer a devenit bogat și mut.
Acum, [parțial] serios: Avraam, nu era în aceeași situație ca Lazăr? Adică mort și ajuns în Sânul lui Avraam? Deși e cam greu să înțeleg cum a ajuns în propriul lui sân!

În sfârșit cineva a rostit expresia cheie! PĂCATUL VA RĂMÂNE ETERN. Diavolul și-a atins scopul: moartea, suferința și păcatul vor fi perpetuate la infinit. Planul de Mântuire a omului a eșuat! În loc să eradicheze păcatul din Univers, acesta a rămas etern.
Iată prietene care este buba esențială a acestei dogme.
te faci ca nu intelegi! Am zis eu ca esti smecher! Sanul lui Avraam este o zona a paradisului care poarta acesta denumire. Ce este asa greu de inteles? Doamne ajuta!
Vechi 22.12.2011, 19:05:25
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Apocalipsa (și nici alte cărți) nu spune că acești martiri (Apoc.6,9; 20,4) vor merge în cer înainte de învierea lor.

Bine, să admitem că aveți dreptate. Atunci, cum explicați că Ioan "vede" acele suflete? Și ce presupune că acele suflete "au înviat"? Nu presupune altceva decât că ele erau... moarte! Lucru inacceptabil pentru teoria "nemuririi sufletului".

Aceasta demonstrează că e vorba de folclor evreiesc, în lipsa unei alte menționări a expresiei în VT și NT. Expresia e unică în Biblie!
Prietene...te porti ca un scolar din clasele primare! Pai atunci cum a putut sa vada Ioan pe profetul mincinos cand inca el nu se nascuse inca? Isaia cum a putut sa vada nasterea lui Hristos cu aprox. 700 de ani inainte? Cu puerea Domnului nu? Tot asa a putut sa vada si Ioan sufletele martirilor. Doamne ajuta!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31