Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.09.2012, 17:23:12
ovidiu b.
Guest

Implicit

Da se poate. O să fii mulțumită de aparat...
Reply With Quote
Vechi 03.02.2013, 21:47:52
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul

Vegetarieni sunt multi in zilele noastre. Ma tem ca foarte multi dintre ei sunt manati spre aceasta atitudine mai degraba din dragoste fata de trup, decat fata de Hristos. In acest caz, a fi vegetarian nu mai este o virtute, pentru ca devine scop in sine. Este cale lunga de la vegetarianism ca "life style" si vegetarianism ca viata ascetica.
Este cu adevarat o cale lunga , dar e cu mult mai scurta pentru acestia , comparativ cu cei care nu pot lasa consumul de carne . Este totusi un inceput . . . !
Vechi 03.02.2013, 22:27:54
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
Arata f bine aparatul cel alb si nici nu e foarte scump. Cred ca poti face cu el lapte si din caju sau migdale.
Asa este. De sute de ani, pe plaiul mioritic, crestinii au folosit diverse aparate pentru caju si migdale. Oile, caprele si vacile au fost mereu animale de decor. Mancarea noastra traditionala mamaliga cu branza se obtine evident din malaiul de migdale si laptele de caju, cu sau fara aparatul care arata foarte bine.
Caju de-al nostru, de acasa. Migdale de pe langa drum.
Caju si migdale sunt hrana romaneasca traditionala, pe care au avut-o toti cuviosii romani ca alimentatie de baza.
Toate revulutiile noastre, toate rascoalele si inchinaciunile au avut in vedere pastrarea, alaturi de sfintele moaste, ale acestor minunate comori ale Ortodoxiei: caju si migdale.
Amare.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 09:47:07
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Asa este. De sute de ani, pe plaiul mioritic, crestinii au folosit diverse aparate pentru caju si migdale. Oile, caprele si vacile au fost mereu animale de decor. Mancarea noastra traditionala mamaliga cu branza se obtine evident din malaiul de migdale si laptele de caju, cu sau fara aparatul care arata foarte bine.
Caju si migdale sunt hrana romaneasca traditionala, pe care au avut-o toti cuviosii romani ca alimentatie de baza.
Toate revulutiile noastre, toate rascoalele si inchinaciunile au avut in vedere pastrarea, alaturi de sfintele moaste, ale acestor minunate comori ale Ortodoxiei: caju si migdale.
Amare.
Da,dar vremurile se schimbara si odata cu ele si zestrea noastra genetica.
Uite in neamul meu nu suferea nimeni de intoleranta la lactoza,pana la mine.
Ce mamaliga cu lapte? Ce lapte cu cacao? Sau inghetata??!
Toata copilaria am suferit de crampe ,spasme si arsuri dupa consumul de lapte si nimeni nu a pus cap la cap aceasta idee . Asta si pt ca abia de curand s-a auzit de intoleranta la lactoza,nefiind raspandita.
De carne nici nu mai vorbesc...De mic copil carnea si oualele(mirosul lor)imi facea greata,imi creau repulsie.Ca sa le pot manca(ca eram fortata si santajata emotional)le acopeream cu condimente= la un ou fiert mancam cam o treime de borcan de mustar;carnea la fel, cu mustar sau exces de sare.

Ma gandesc ca sunt si altii care asa s-au nascut ca si mine ,iubitori de frunze verzi,migdale si radacinoase :))

Iar la mosie,la bunici,chiar cam tineau animalele de decor:gainile doar pt oua ,oi si capre pt lapte ,nimeni nu s-ar fi indurat sa le taie pt carne.Bunicii mei foloseau carnea ca si pe un condiment: putina,doar pt gust! Nici dupa lapte nu se omorau,aveam in fiecare zi ceai de musetel,menta si tei cu lamaie-la micul dejun.

In rest,verdeturi,legume si fructe din gradina.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 04.02.2013 at 10:08:09.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 10:32:15
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Amare.
Frate Cezar_ioan, de mii de ani, nu doar de sute de ani, romanii de pe plaiurile noastre au mancat zeama de stevie, bors de cartofi, varza calita, fasole iahnie, linte, tocanita si zacusca. In cantitati mult mai mari decat carne, oua, branza, lapte, care erau pastrate pentru comert si pentru oamenii bogati.
Care... oameni bogati adica, boierii si instaritii vremii, erau mult mai bolnavi decat taranii sanatosi care foloseau plantele si legumele in dieta zilnica.
Si daca pe meleagurile noastre nu sunt traditionale migdalele si caju-ul nu inseamna ca ele nu sunt niste seminte la fel de vechi pe lume precum porumbul sau fasolea de pe la noi.
Dar nu intentionez sa reinvii aceasta disputa, caci stiu f bine care sunt sentimentele care te incearca atunci cand aperi cu atata patima (caci din pacate este o patima) consumul de carne, oua si lacatate. Nu de alta, dar nu mai departe de cativa ani (nu multi) faceam si eu parte din aceeasi tabara.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 10:46:13
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Frate Cezar_ioan, de mii de ani, nu doar de sute de ani, romanii de pe plaiurile noastre au mancat zeama de stevie, bors de cartofi, varza calita, fasole iahnie, linte, tocanita si zacusca. In cantitati mult mai mari decat carne, oua, branza, lapte, care erau pastrate pentru comert si pentru oamenii bogati.
Care... oameni bogati adica, boierii si instaritii vremii, erau mult mai bolnavi decat taranii sanatosi care foloseau plantele si legumele in dieta zilnica.
Si daca pe meleagurile noastre nu sunt traditionale migdalele si caju-ul nu inseamna ca ele nu sunt niste seminte la fel de vechi pe lume precum porumbul sau fasolea de pe la noi.
Dar nu intentionez sa reinvii aceasta disputa, caci stiu f bine care sunt sentimentele care te incearca atunci cand aperi cu atata patima (caci din pacate este o patima) consumul de carne, oua si lacatate. Nu de alta, dar nu mai departe de cativa ani (nu multi) faceam si eu parte din aceeasi tabara.
porumbul nu e chiar atat de vechi pe la noi. A fost adus in Europa destul de tarziu
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 11:46:42
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
porumbul nu e chiar atat de vechi pe la noi. A fost adus in Europa destul de tarziu
corect! Porumbul a fost adus in Europa prin 1519 de la Americani, deci mancam mamaliga de maxim 500 de ani.
Multe lucruri nu sunt chiar atat de traditionale cum le consideram. Nici macar sarmalele care sunt defapt de origine turceasca daca nu ma insel, oricum nu sunt "inventate" de romani.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 12:36:46
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Implicit

Citat:
Amare.
Pe plaiurile mioritice nu s-a auzit de caju si migdale. Unii inca nu au auzit de caju nici astazi... in schimb au fost nelipsite nucile, alunele de padure, semintele de floarea soarelui, de dovleac, de in si de canepa. Intr-o zi de post la camp nu se pleca cu sarmalute de post sau alte mancaruri elaborate ci cu mamaliga si ceapa, cu paine si nuci, etc... Iar acasa: varza, fasole, linte, stevie si urzici.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 12:42:54
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Mai ales mămăliga dacică, cum arată izvoarele istorice, era făcută cu cartofi.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2013, 14:08:06
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
stiu f bine care sunt sentimentele care te incearca atunci cand aperi cu atata patima (caci din pacate este o patima) consumul de carne, oua si lacatate.
Draga Maria, esti sigura ca stii? Cum de stii? De unde stii? Care patima? Unde o vezi in textul meu? Ai cumva referinte, date personale, ceva stiri despre ce, cum, cat maninc eu? Ti-am spus eu ca sunt impatimit dupa carne, lapte si oua? Unde asta? Cand? De unde stii?
Postesti tu cu mine si cu nevasta-mea ca sa imi atribui astfel de vorbe pe care nu le-am spus?

Ca sa nu mai fie loc de interpretari, textul meu este un protest impotriva snobilor si snobinetelor care scriu porcarii pe teme culinare, impotriva falsilor postitori si a falsilor crestini care isi inchipuie ca ne aflam in Biserica, noi, romanii, ca sa tinem discursuri despre caju, migdale si alte curvesti indulciri.

Fii te rog mai atenta cand imi atribui insusiri care nu am aratat ca imi apartin. Asta daca vrei, mai intai, sa fii un om cu bun simt.
Cat despre vietuirea crestina, se pare ca nu esti dispusa sa discutam deocamdata. Nu de alta, dar ai treaba cu aparatul ala nou care iti scoate lapte din caju si migdale.
Vezi sa nu ramai cu laptele si aparatu, ca singura avutie pe care a dobandit-o sufletul tau pe lumea asta!
Valabil pentru toti amatorii de exhibitii culinare care au uitat carui popor apartin, caror obiceiuri, carei Biserici.

Last edited by cezar_ioan; 04.02.2013 at 14:10:56.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
post, vegan, vegetarian

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dumnezeu a fost creat de Ra. (?) Bilibox Generalitati 118 05.12.2011 08:03:26
OMUL NOU - OMUL VECHI iosif Pocainta 32 12.04.2011 16:29:42
De ce Dumnezeu ne a creat? KittyNou Generalitati 186 13.09.2010 21:47:09
Cine a fost creat primul oul sau gaina?! T-Bone Generalitati 13 25.08.2007 19:36:20