![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Raspunsurile la intrebarile mele sunt insa vagi si indirecte ca si cum ti-ar fi teama sa dai un raspuns clar, iarta-ma. Eu am intrebat daca in unele cazuri tu te-ai rugat (fara ca preotul sa fie de fata) lui Dumnezeu sa-ti ierte pacatele. Nu vorbesc de pregatirea pentru Sfanta Impartasanie. Ci in general. Sau rugaciunile pentru iertare se fac doar inaintea Impartasirii? Nu cred, sau... Iarta-ma, eu realmente nu cunosc aceste detalii. Am fost nascut intr-o familie de penticostali si am avut foarte putine relatii cu ortodocsii. Mai mult aici pe forum. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
@eclesiastul ce anume nu e biblic? unde scrie "oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer? " in biblie sau in Mersul Trenurilor? in biblia mea scrie negru pe alb. Simon magul era un vrajitor, care robit de puterea duhurilor, uimea lumea cu vrajile lui. A simtit ca apostolii aveau un altfel de putere si a crezut ca poate face trafic cu cele sfinte si poate cumpara Duhul Sfant cu bani. Evident, Ap. Petru l-a mustrat si i-a zis „pocaieste-te de aceasta rautate a ta si roaga-te lui Dumnezeu, doar ti se va ierta cugetul inimii” . Petru l-a trimis sa se caiasca si sa se roage iar dupa ce va fi dobandit cainta poate spera si la dezlegarea de acest pacat. A nu se confunda cainta cu dezlegarea de pacat. Cainta, plansul pentru pacat si-l face fiecare in taina inimii, omul singur cu Dumnezeu Dar dezlegarea o da doar cel caruia Hristos i-a zis „oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer, si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer” . In ortodoxie, s-a zis de nu stiu cate ori, ne marturisim pacatele pentru a primi dezlegare pentru a ne impartasi cu Trupul lui Hristos. Nu putem sa-i cerem preotului sa ne dea Trupul lui Hristos fara ca el sa constate parerea noastra de rau si dorinta de indreptare. El nu are voie sa dea Trupul lui Hristos oricum si oricui, fara o cercetare in prealabil. Cat despre Simon magul, mustrarea lui Petru l-a facut sa zica „ rugati-va voi la Domnul pentru mine, ca sa nu vina asupra mea nimic din cele ce ati zis” , adica a recunoscut in apostoli puterea investita in ei de Duhul Sfant. Iar apostolii au dat acest har al Duhului Sfant, urmasilor lor prin punerea mainilor, care la randul lor au transmis-o mai departe si tot asa din secol in secol pana azi, in biserica care nu a intrerupt asta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca poti sa imi spui capitolul si Evanghelistul. Multumesc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Prima parte este in Ioan 16:13 A doua in Ioan 16:8 De fapt poti citi de la Ioan 13: 7 pana la Ioan 13: 14 . Este vorba de acelasi Mangaietor, Duhul Sfant.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 Last edited by Doriana; 11.05.2010 at 13:40:42. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu e nimic vag. Doar de necuprins cu mintea noastra limitata. Taina lui Dumnezeu e infinit de nuantata, si oricat de rafinata ar fi intelegerea cuiva cu greu poate sa priceapa cele ale lui Dumnezeu inca de pe acum. Si insasi Ortodoxia e teologia subtilitatilor de negrait si a nuantelor. Mantuirea fiecarui om e o taina si in multa milostivirea Lui sta. Dar nu putem face abstractie de dreptatea Lui. Normal ca ne rugam pentru iertarea pacatelor si cand nu e preotul de fata. A nu se confunda cainta cu dezlegarea de pacate. Plansul il facem in taina inimii dar dezlegarea ne-o da cel caruia i-a dat Hristos puterea de a dezlega. De aceea ti-am zis de Impartasanie. Ca noi ne marturisim pacatele pentru ca preotul sa ne poata da Trupul Lui Hristos. Pe Dumnezeu nu-L putem intelege doar ca fiind infinit de Bun. In acelasi timp e si Drept. El ne-a lasat niste randuieli ca sa nu ne ratacim bezmetici in haosul pe care noi il cream cand ne facem propriile noastre reguli dupa propriul nostru adevar. Deci daca respectam randuiala, fara sa ramanem rigizi doar la litera legii, chiar daca ne poticnim, avem milostivirea Lui si ne da circumstante atenuante. Daca a lasat harul preotiei apostolilor, cine suntem noi sa-l contestam? Daca apostolii l-au transmis prin succesiune apostolica pana azi, cine suntem noi sa-l negam? Avem dubii, neintelegeri, indoieli? Nu-i nimic. Asa si trebuie. Sa ne zbatem sa gasim Adevarul Lui , nu sa ne confectionam noi fiecare ce adevar ne convine. Nu ne convin randuielile lasate de El? pai atunci drept ar fi sa ne asteptam la circumstante agravante. Dar asta Dumnezeu hotaraste. El stie toate adancurile fiecaruia. Daca chiar cauti adevarul, iti recomand cu mare drag o carte scrisa de un teolog francez contemporan : Jean-Claude Larchet, Terapeutica bolilor spirituale. o sa gasesti acolo raspunsuri si la intrebarile pe care inca nu ti le-ai pus. |
|
|||
|
|||
![]()
Mii de scuze...De la Ioan 16:7 pana la Ioan 16:14.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]()
Ma scuzi ,te-am intrebat deoarece inainte de a te intreba m-am uitat si eu la Evanghelia dupa Ioan si nu am gasit ,nu semana.
Acum ca mi-ai spus am gasit si transcriu ce scrie in Biblia ortodoxa: " Dar va spun Eu voua adevarul: De folos va este ca Eu sa Ma duc. Ca daca nu Ma voi duce, Mangaietorul nu va veni la voi; iar daca Ma voi duce, Il voi trimite la voi. Si El, odata venit, va vadi lumea de pacat si de dreptate si de judecata :de pacat, pentru ca ei nu cred in Mine; de dreptate, pentru ca Eu Ma duc la Tatal Meu, iar voi nu Ma veti mai vedea; si de judecata, pentru ca stapanitorul acestei lumi a fost judecat. " Sunt diferente ,dupa mine destul de mari ,deoarece spune ca plecarea lui Hristos este o conditie a coborarii Sfantului Duh. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Și El, venind, va vădi lumea de păcat și de dreptate și de judecată. - v. 8 Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; - v 13
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am inteles corect? P.S. Nici nu neg nici nu contest preotii. Am facut-o candva dar de vreo 10 ani nu ma mai ocup cu chestii dintr-astea. Pun intrebari aici pentru a intelege cum gandeste un ortodox. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
In al doilea rand nu l-a rugat pe Petru sa il ierte ci sa intervina el la Dumnezeu pt iertarea lui. Dar dupa cum ai vazut in Sfanta Scriptura Petru nu a facut-o. Iti pot da exemplu din Sf Scriptura de un om peste care apostolii au pus mainile, a primit Duhul Sfant dar el l-a randul lui nu l-a putut transmite mai departe ceea ce spune un lucru, si anume ca numai apostolii au avut acest dar al transmiterii Duhului Sfant. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Atitudine crestina fata de ceilalti | iustin10 | Generalitati | 35 | 18.02.2013 20:17:39 |
Haideti sa luam atitudine! | Crestin_Simona | Stiri, actualitati, anunturi | 256 | 13.12.2010 21:07:35 |
Să luam atitudine impotriva reclamei Red Bull ce huleste Nasterea Domnului | colaps | Generalitati | 16 | 10.12.2010 21:17:27 |
Sunt foarte deprimat.... | BaLLaNcE | Intrebari utilizatori | 41 | 09.10.2010 13:22:20 |
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? | tigerAvalo9 | Generalitati | 5 | 03.05.2010 14:24:13 |
|