Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.05.2010, 12:44:48
penticostalulmantuibil penticostalulmantuibil is offline
Banned

Data înregistrării: 27.04.2010
Locație: Constanta
Religia: Protestant
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Intai de toate, trebuie spus ca ne marturisim pacatele nu pur si simplu ca un scop in sine, doar sa scapam de ele , sa golim locul si sa-l lasam gol.
Ideea e sa golim de rau si sa punem binele in locul lui, sa ne pregatim pentru a ne uni cu Hristos in Sfanta Impartasanie.
Orice pacat ne murdareste sufletul si daca in fiecare zi ne murdarim si nu ne curatim launtrul, oare cum aratam? Morminte varuite, blid spalat doar pe dinafara, parfumati, cosmetizati pe dinafara iar pe dinauntru spurcaciune. Iar dupa ce facem curatenie inlauntrul nostru, nu lasam gol, Il primim pe Hristos sa se salasluiasca El.

Exista sigur pacate care murdaresc mai mult si altele mai putin, dar toate lasa pete de mizerie in suflet.

Exista pacate cu gandul, cu cuvantul, sau cu lucru, cu voie sau fara voie, cu stiinta sau din nestiinta, pacate capitale, strigatoare la cer sau impotriva Duhului Sfant, pacate pe care le facem o singura data din negrija, fara sa vrem, si pacate pe care le repetam si care devin patimi, pacate din greseala si pacate care ne tin in mocirla ( nu e tot una sa accidentezi fara sa vrei pe cineva cu masina, cu a fi psihopat criminal in serie, nu e totuna a te imbata o singura data si a face scandal iar dupa ce-ti revii sa-ti para teribil de rau, cu a fi alcoolic , a te da singur in mana demonilor si a ramane in mocirla) .

Dumnezeu sfantul e cel milostiv si stie adancurile noastre si ne da fiecaruia circumstante atenuante in functie de dorirea noastra de a ne apropia de El. El da iertare si celui care si-a petrecut viata in pustie numai in cainta, post si rugaciune dar si celui ce doar in ceasul mortii s-a cait.

Vezi pilda cu lucratorii vieii, le-a platit si celor care au lucrat din ceasul intai si celor ce au venit doar in ceasul al 11-lea.

DAR a te culca pe o ureche in ideea ca daca Dumnezeu tot e asa de bun si ii iarta si pe cei din ceasul al 11-lea, e un RISC, e pacat impotriva Duhului Sfant care ne-a lasat niste „instrumente” de taiat raul din radacina dar nu le-am folosit.
Si ca sa n-o mai lungesc prea mult, ca oricum raspunsul la intrebarea ta il are Dumnezeu, repet.

Deci spovedania e pregatirea pentru Impartasanie.

Daca luam Sfanta Impartasanie fara sa ne curatim cu cainta de marile si micile pete si mizerii , de fapt ce facem? Indraznim ca, intr-un vas urat si murdar, care este launtrul nostru cu pacate, sa punem Sfanta Impartasanie, Care este Trupul tainic al lui Hristos.

Cuvantul acesta „ taina” este deja atat de mult folosit ca a devenit un stereotip care nu mai spune aproape nimic. Dar spovedania e o TAINA INCREDIBILA , Dumnezeu e flexibil si muuuult milostiv dar si drept . El ne vede cainta dar si neputinta si dorirea inimii, iar pe cele neputincioase le plineste El.
El ne stie si aroganta si carcoteala, El ne stie cand negam cu biblia in mana cuvintele spuse chiar cu gura Lui si chiar ne da aceasta libertate.

Dar riscam sa nu ni se acorde circumstante atenuante si agravante.
De aceea e nevoie de spalarea launtrica, care se face prin Sfanta Spovadanie. Este insasi Taina lacrimilor. Marturisirea fara cainta e doar un strigat de neputinta . Dar Dumnezeu are rabdare cu noi. iar cainta fara marturisire si dezlegare ( de la cei carora le-a spus" oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer ") e iarasi o zbatere. Si iarasi are rabdare cu noi.
Dar asta pe riscul nostru.
Prezentarea ta Delia este foarte faina si arata, in spatele ei un om cu experienta in viata spirituala. Iti multumesc pentru ea.

Raspunsurile la intrebarile mele sunt insa vagi si indirecte ca si cum ti-ar fi teama sa dai un raspuns clar, iarta-ma.
Eu am intrebat daca in unele cazuri tu te-ai rugat (fara ca preotul sa fie de fata) lui Dumnezeu sa-ti ierte pacatele.
Nu vorbesc de pregatirea pentru Sfanta Impartasanie. Ci in general. Sau rugaciunile pentru iertare se fac doar inaintea Impartasirii? Nu cred, sau...

Iarta-ma, eu realmente nu cunosc aceste detalii. Am fost nascut intr-o familie de penticostali si am avut foarte putine relatii cu ortodocsii. Mai mult aici pe forum.
Vechi 11.05.2010, 13:08:20
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eclesiastul Vezi mesajul
Interesant punctul tau de vedere numai ca nu e biblic. Iti dau un exemplu concret din Sfanta Scriptura in care apostolul Petru il trimite pe cel ce a gresit la Dumnezeu pt a cere iertarea de pacate:
"Și Simon văzând că prin punerea mâinilor apostolilor se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani,
Zicând: Dați-mi și mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt.
Iar Petru a zis către el: Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agonisește cu bani.
Tu n-ai parte, nici moștenire, la chemarea aceasta, pentru că inima ta nu este dreaptă înaintea lui Dumnezeu.
Pocăiește-te deci de această răutate a ta și te roagă lui Dumnezeu, doară ți se va ierta cugetul inimii tale,
Căci întru amărăciunea fierii și întru legătura nedreptății te văd că ești".

Intrebarea mea pentru tine e, de ce nu l-a iertat Petru sau de ce nu i-a zis sa ii ceara iertare lui? Dupa cum bine vezi Petru l-a trimis la Dumnezeu pentru a primi iertarea.

Spovedania e buna pentru ca te ajuta sa iti marturisesti pacatele si sa primesti sfaturi pentru indreptare insa la spovedanie preotul nu poate ierta pacatele , numai Dumnezeu o poate face.

@eclesiastul
ce anume nu e biblic? unde scrie "oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer? " in biblie sau in Mersul Trenurilor?

in biblia mea scrie negru pe alb.

Simon magul era un vrajitor, care robit de puterea duhurilor, uimea lumea cu vrajile lui.
A simtit ca apostolii aveau un altfel de putere si a crezut ca poate face trafic cu cele sfinte si poate cumpara Duhul Sfant cu bani.

Evident, Ap. Petru l-a mustrat si i-a zis „pocaieste-te de aceasta rautate a ta si roaga-te lui Dumnezeu, doar ti se va ierta cugetul inimii” .
Petru l-a trimis sa se caiasca si sa se roage iar dupa ce va fi dobandit cainta poate spera si la dezlegarea de acest pacat.

A nu se confunda cainta cu dezlegarea de pacat.
Cainta, plansul pentru pacat si-l face fiecare in taina inimii, omul singur cu Dumnezeu
Dar dezlegarea o da doar cel caruia Hristos i-a zis „oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer, si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer” .

In ortodoxie, s-a zis de nu stiu cate ori, ne marturisim pacatele pentru a primi dezlegare pentru a ne impartasi cu Trupul lui Hristos.
Nu putem sa-i cerem preotului sa ne dea Trupul lui Hristos fara ca el sa constate parerea noastra de rau si dorinta de indreptare. El nu are voie sa dea Trupul lui Hristos oricum si oricui, fara o cercetare in prealabil.

Cat despre Simon magul, mustrarea lui Petru l-a facut sa zica „ rugati-va voi la Domnul pentru mine, ca sa nu vina asupra mea nimic din cele ce ati zis” , adica a recunoscut in apostoli puterea investita in ei de Duhul Sfant.
Iar apostolii au dat acest har al Duhului Sfant, urmasilor lor prin punerea mainilor, care la randul lor au transmis-o mai departe si tot asa din secol in secol pana azi, in biserica care nu a intrerupt asta.
Vechi 11.05.2010, 13:15:13
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
"Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti.

Și El, venind, va vădi lumea de păcat și de dreptate și de judecată."

Cam acesta ar fi martorul obiectiv.
Doriana ,te rog sa imi spui si mie unde scrie cuvintele acestea in Evanghelie?
Daca poti sa imi spui capitolul si Evanghelistul.
Multumesc.
Vechi 11.05.2010, 13:38:24
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Doriana ,te rog sa imi spui si mie unde scrie cuvintele acestea in Evanghelie?
Daca poti sa imi spui capitolul si Evanghelistul.
Multumesc.
Trebuie sa ma obisnuiesc sa scriu referintele :)

Prima parte este in Ioan 16:13
A doua in Ioan 16:8

De fapt poti citi de la Ioan 13: 7 pana la Ioan 13: 14 . Este vorba de acelasi Mangaietor, Duhul Sfant.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 11.05.2010 at 13:40:42.
Vechi 11.05.2010, 13:59:43
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Prezentarea ta Delia este foarte faina si arata, in spatele ei un om cu experienta in viata spirituala. Iti multumesc pentru ea.

Raspunsurile la intrebarile mele sunt insa vagi si indirecte ca si cum ti-ar fi teama sa dai un raspuns clar, iarta-ma.
Eu am intrebat daca in unele cazuri tu te-ai rugat (fara ca preotul sa fie de fata) lui Dumnezeu sa-ti ierte pacatele.
Nu vorbesc de pregatirea pentru Sfanta Impartasanie. Ci in general. Sau rugaciunile pentru iertare se fac doar inaintea Impartasirii? Nu cred, sau...

Iarta-ma, eu realmente nu cunosc aceste detalii. Am fost nascut intr-o familie de penticostali si am avut foarte putine relatii cu ortodocsii. Mai mult aici pe forum.

Nu e nimic vag. Doar de necuprins cu mintea noastra limitata.
Taina lui Dumnezeu e infinit de nuantata, si oricat de rafinata ar fi intelegerea cuiva cu greu poate sa priceapa cele ale lui Dumnezeu inca de pe acum.

Si insasi Ortodoxia e teologia subtilitatilor de negrait si a nuantelor. Mantuirea fiecarui om e o taina si in multa milostivirea Lui sta.
Dar nu putem face abstractie de dreptatea Lui.

Normal ca ne rugam pentru iertarea pacatelor si cand nu e preotul de fata.

A nu se confunda cainta cu dezlegarea de pacate. Plansul il facem in taina inimii dar dezlegarea ne-o da cel caruia i-a dat Hristos puterea de a dezlega.

De aceea ti-am zis de Impartasanie. Ca noi ne marturisim pacatele pentru ca preotul sa ne poata da Trupul Lui Hristos.

Pe Dumnezeu nu-L putem intelege doar ca fiind infinit de Bun. In acelasi timp e si Drept. El ne-a lasat niste randuieli ca sa nu ne ratacim bezmetici in haosul pe care noi il cream cand ne facem propriile noastre reguli dupa propriul nostru adevar.

Deci daca respectam randuiala, fara sa ramanem rigizi doar la litera legii, chiar daca ne poticnim, avem milostivirea Lui si ne da circumstante atenuante.

Daca a lasat harul preotiei apostolilor, cine suntem noi sa-l contestam?
Daca apostolii l-au transmis prin succesiune apostolica pana azi, cine suntem noi sa-l negam?

Avem dubii, neintelegeri, indoieli? Nu-i nimic. Asa si trebuie. Sa ne zbatem sa gasim Adevarul Lui , nu sa ne confectionam noi fiecare ce adevar ne convine.

Nu ne convin randuielile lasate de El? pai atunci drept ar fi sa ne asteptam la circumstante agravante.
Dar asta Dumnezeu hotaraste. El stie toate adancurile fiecaruia.

Daca chiar cauti adevarul, iti recomand cu mare drag o carte scrisa de un teolog francez contemporan : Jean-Claude Larchet, Terapeutica bolilor spirituale.
o sa gasesti acolo raspunsuri si la intrebarile pe care inca nu ti le-ai pus.
Vechi 11.05.2010, 14:02:48
Senior Member

Implicit

Citat:
De fapt poti citi de la Ioan 13: 7 pana la Ioan 13: 14 . Este vorba de acelasi Mangaietor, Duhul Sfant.
Mii de scuze...De la Ioan 16:7 pana la Ioan 16:14.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 11.05.2010, 14:33:51
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
Mii de scuze...De la Ioan 16:7 pana la Ioan 16:14.
Ma scuzi ,te-am intrebat deoarece inainte de a te intreba m-am uitat si eu la Evanghelia dupa Ioan si nu am gasit ,nu semana.
Acum ca mi-ai spus am gasit si transcriu ce scrie in Biblia ortodoxa:
" Dar va spun Eu voua adevarul: De folos va este ca Eu sa Ma duc. Ca daca nu Ma voi duce, Mangaietorul nu va veni la voi; iar daca Ma voi duce, Il voi trimite la voi.
Si El, odata venit, va vadi lumea de pacat si de dreptate si de judecata :de pacat, pentru ca ei nu cred in Mine;
de dreptate, pentru ca Eu Ma duc la Tatal Meu, iar voi nu Ma veti mai vedea;
si de judecata, pentru ca stapanitorul acestei lumi a fost judecat. "
Sunt diferente ,dupa mine destul de mari ,deoarece spune ca plecarea lui Hristos este o conditie a coborarii Sfantului Duh.
Vechi 11.05.2010, 14:45:20
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Ma scuzi ,te-am intrebat deoarece inainte de a te intreba m-am uitat si eu la Evanghelia dupa Ioan si nu am gasit ,nu semana.
Acum ca mi-ai spus am gasit si transcriu ce scrie in Biblia ortodoxa:
" Dar va spun Eu voua adevarul: De folos va este ca Eu sa Ma duc. Ca daca nu Ma voi duce, Mangaietorul nu va veni la voi; iar daca Ma voi duce, Il voi trimite la voi.
Si El, odata venit, va vadi lumea de pacat si de dreptate si de judecata :de pacat, pentru ca ei nu cred in Mine;
de dreptate, pentru ca Eu Ma duc la Tatal Meu, iar voi nu Ma veti mai vedea;
si de judecata, pentru ca stapanitorul acestei lumi a fost judecat. "
Sunt diferente ,dupa mine destul de mari ,deoarece spune ca plecarea lui Hristos este o conditie a coborarii Sfantului Duh.
Pai si eu tot din Biblia ortodoxa am citat, ediția tipărită în 1982 cu aprobarea Sfântul Sinod și sub îndrumarea și purtarea de grijă a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist. :) Numai ca nu am scris toate versetele, ci numai acelea care arata ca Duhul Sfant este martorul obiectiv, asa cum era discutia. Am scris versetul 8 si versetul 13. Verifica si vezi daca sunt la fel.

Și El, venind, va vădi lumea de păcat și de dreptate și de judecată. - v. 8
Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; - v 13
Vechi 11.05.2010, 15:05:46
penticostalulmantuibil penticostalulmantuibil is offline
Banned

Data înregistrării: 27.04.2010
Locație: Constanta
Religia: Protestant
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
Normal ca ne rugam pentru iertarea pacatelor si cand nu e preotul de fata.

A nu se confunda cainta cu dezlegarea de pacate. Plansul il facem in taina inimii dar dezlegarea ne-o da cel caruia i-a dat Hristos puterea de a dezlega.
Inteleg deci ca tu te rogi si in singuratate pentru iertarea pacatelor dar nu esti iertata decat atunci cand preotul face dezlegarea de pacate.

Am inteles corect?

P.S. Nici nu neg nici nu contest preotii. Am facut-o candva dar de vreo 10 ani nu ma mai ocup cu chestii dintr-astea. Pun intrebari aici pentru a intelege cum gandeste un ortodox.
Vechi 11.05.2010, 17:12:34
eclesiastul eclesiastul is offline
Banned

Data înregistrării: 10.03.2010
Locație: Cluj
Implicit

Citat:
@eclesiastul
ce anume nu e biblic? unde scrie "oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer? " in biblie sau in Mersul Trenurilor?

in biblia mea scrie negru pe alb.
si-n a mea scrie, numa ca nu se refera la ceea ce te referi tu. Si catolicismul pleaca de la acelasi verset ca sa sugereze suprematia papala. Discutia e prea lunga pentru a fi postata aici.

Citat:
Simon magul era un vrajitor, care robit de puterea duhurilor, uimea lumea cu vrajile lui.
A simtit ca apostolii aveau un altfel de putere si a crezut ca poate face trafic cu cele sfinte si poate cumpara Duhul Sfant cu bani.

Evident, Ap. Petru l-a mustrat si i-a zis „pocaieste-te de aceasta rautate a ta si roaga-te lui Dumnezeu, doar ti se va ierta cugetul inimii” .
Petru l-a trimis sa se caiasca si sa se roage iar dupa ce va fi dobandit cainta poate spera si la dezlegarea de acest pacat.

A nu se confunda cainta cu dezlegarea de pacat.
Cainta, plansul pentru pacat si-l face fiecare in taina inimii, omul singur cu Dumnezeu
Dar dezlegarea o da doar cel caruia Hristos i-a zis „oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer, si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer” .
Petru i-a zis sa se pocaiasca si sa caute iertare la Dumnezeu. Biblia e clara , dc omul se pocaieste de pacat Dumnezeu il iarta. Dupa cum vezi, dar negi realitatea respectiva, Petru nu avea nici o putere in a-l ierta pe Simon, numai Dumnezeu putea sa o faca.

Citat:
Cat despre Simon magul, mustrarea lui Petru l-a facut sa zica „ rugati-va voi la Domnul pentru mine, ca sa nu vina asupra mea nimic din cele ce ati zis” , adica a recunoscut in apostoli puterea investita in ei de Duhul Sfant.
Simon l-a rugat pe Petru sa se roage tocmai pentru ca , la fel ca in zilele noastre, multi considera ca dc se roaga cineva sfant pentru ei problema lor e rezolvata astfel evitand pocainta proprie.
In al doilea rand nu l-a rugat pe Petru sa il ierte ci sa intervina el la Dumnezeu pt iertarea lui. Dar dupa cum ai vazut in Sfanta Scriptura Petru nu a facut-o.

Citat:
Iar apostolii au dat acest har al Duhului Sfant, urmasilor lor prin punerea mainilor, care la randul lor au transmis-o mai departe si tot asa din secol in secol pana azi, in biserica care nu a intrerupt asta.
Iti pot da exemplu din Sf Scriptura de un om peste care apostolii au pus mainile, a primit Duhul Sfant dar el l-a randul lui nu l-a putut transmite mai departe ceea ce spune un lucru, si anume ca numai apostolii au avut acest dar al transmiterii Duhului Sfant.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atitudine crestina fata de ceilalti iustin10 Generalitati 35 18.02.2013 20:17:39
Haideti sa luam atitudine! Crestin_Simona Stiri, actualitati, anunturi 256 13.12.2010 21:07:35
Să luam atitudine impotriva reclamei Red Bull ce huleste Nasterea Domnului colaps Generalitati 16 10.12.2010 21:17:27
Sunt foarte deprimat.... BaLLaNcE Intrebari utilizatori 41 09.10.2010 13:22:20
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? tigerAvalo9 Generalitati 5 03.05.2010 14:24:13