Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.06.2011, 17:59:49
antoniap
Guest

Implicit

Despre iad , muncile iadului , descoperiri dumnezeiesti
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 18:07:47
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de victortiti89 Vezi mesajul
Am citit si auzit si am vazut ca sunt doua variante,dar nu stiu care este corecta:
a)Iadul este acel loc intunecat,umplut cu focuri vesnice in care ard sufletele celor condamnati.Ei sunt incercuiti de diavoli care ii chinuie si ii inteapa cu furcile.Mai sunt cazane cu smoala,iar unii stau in ele,pe cand altii sunt pusi la munca grea. Sau:
b)iadul este o stare de suferinta generata de constientizarea faptului ca omul s-a indepartat de Dumnezeu,ca exista o distanta prea mare si rugaciunile nu ii mai sunt ascultate,ca a ales gresit si ca va ramane asa vesnic.
c)alta varianta...
merci pt. lamuriri!:)
Prima varianta este corecta.

Iadul pare la fel de real cum este aceasta lume.

Fiecare minte experimenteaza felurite chinuri,
functie de propriile intunecimi.

De aceea trebuie curatita desavarsit
cu dragoste si cunoastere.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 18:57:35
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
ne spunea profesorul de godmatica (IPS Irineu Slatineanul) ca Dumnezeu este prezent chiar si in iad. Daca Dumnezeu ar lipsi dintr-un loc, acel loc ar fi in nefiinta, nu ar exista. Nu poate exista un loc unde Dumnezeu sa nu fie prezent.
Așa scrie în psalmul 138:

7. Unde mă voi duce de la Duhul Tău și de la fața Ta unde voi fugi?
8. De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești.

Orice existență este în Dumnezeu, proniată de Duhul Sfînt. Chiar și Iadul este o împărăție creată și menținută spre a fi locuită de cei care refuză ideile de viețuire prezentate de Hristos. Iadul este o manifestare a libertății creaturilor și a dreptății Creatorului. Dacă ideea de rău a apărut accidental, atunci Iadul a fost construit în consecință, ca necesitate de a-i izola pe cei buni de cei răi, fără ca aceștia din urmă să-și piardă existența (faptul de a exista veșnic este una dintre caracteristicele chipului divin sădit în orice ființă rațională).

O precizare: deși Dumnezeu este pretudindeni, El nu Se identifică cu creația Sa. Creația este în Duhul Sfînt, dar în același timp Duhul Sfînt nu este în Creație decît numai și numai la invitația creaturilor Sale. Altfel alunecăm spre panteism, ceea ce ar fi o eroare gravă, o erezie.

Deci această Împărăție a Întunericului nu este o despărțire totală de Dumnezeu, ci o îndepărtare de El. Dialogul dintre Hristos și ființele pe care le-a gîndit rămîne veșnic, indiferent ce opțiune existențială au ales respectivele rațiuni. Diferența dintre Rai și Iad constă îndeosebi din felul în care creaturile percep dragostea Creatorului: răii I se vor împotrivi în continuare, neplăcîndu-le să iubească și să-și accepte chemarea pentru care au fost invitați la existență; bunii vor ști și vor putea să răspundă cu dragoste dragostei divine, posibilitate dobîndită prin alegere proprie, din timpul vieții de aici. Răii vor simți dragostea Lui Hristos ca un chin, pe cînd cei mîntuiți [de cel rău care cultivă ideea de rău] vor contempla fericiți slava Lui Dumnezeu prin dialogul cu El, dialog care va continua în vecii vecilor și în feluri pe care nici nu ni le putem imagina acum.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 13.06.2011 at 18:59:45.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 19:23:15
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Kronos Vezi mesajul
A crede și a ști cu siguranță sunt cam antitetice. Ca să puteți spune despre iad că există cu siguranță trebuie să fi fost acolo. Sau să-i credeți pe alții pe cuvânt. Dar atunci nu mai știți cu siguranță.

Dacă iadul există (deși, personal, nu cred), atunci el trebuie să fie Singurătatea. Poveștile cu focul, duhoarea incredibilă, Visul Maicii Domnului... povești de ținut oamenii în Biserică.

Ca sa putem spune despre electroni, protoni si neutroni ca exista, cu siguranta trebuie sa fi fost cineva in interiorul unui atom. Sau sa-i creada pe altii pe cuvant. Dar atunci nu mai stim cu siguranta...
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 20:10:15
Raziel Raziel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lilith23 Vezi mesajul
E adevărat, oamenii despre care am vorbit au trăit la aproximativ 100-200 de ani după Iisus. Dovezile de care zici tu, cele contemporane cu Iisus și martori oculari... Nu știu dacă mai există azi, dar știu că prin anul 70 d.Hr., romanii au invadat și au cucerit Ierusalimul, e foarte probabil ca eventualele astfel de dovezi să se fi pierdut atunci.
Ierusalimul se afla sub conducere romana inca din 63 I.Hr. iar intre 68-73 d.Hr. in timpul razboiului iudeilor posibil ca romanii, odata cu distrugerea cetatii, sa fi distrus si unele scrieri, nu contest treaba asta. Mai mult, nu exclud definitiv si irevocabil existenta personajului Iisus, chiar si cu statutul de fiu al lui Dumnezeu, dar trebuie sa recunosc ca aceasta probabilitate este foarte mica, in lipsa dovezilor.

Citat:
Nu ai de ce să te amuzi. Ar fi culmea ca dovezile în favoarea faptului că Iisus e fiul lui Dumnezeu să fie agnostice. Pentru că dacă un agnostic ar găsi astfel de dovezi, probabil ar începe să creadă și atunci n-ar mai fi agnostic. Nu ți se pare logic? :)
Nu are importanta de unde vin dovezile atata timp cat ele se dovedesc a fi valide si obiective.
Tin sa precizez ca aceasta convingere a mea rezulta din:
1. Lipsa mentiunilor extra-biblice contemporane despre omul Iisus(mai ales in conditiile in care acest om infaptuia lucruri extraordinare)
2.Asemanarea frapanta a povestii lui cu alte mituri similare, de ex. cultul lui Mithras, Apollonius din Tyana si chiar cu cea a lui Ioan botezatorul si altii...
3. In povestea lui se regasesc trasaturiile ce definesc binecunoscutul mit al eroului:
-concepere miraculoasa si nastere
-initierea copilului-erou
-retragerea din familie sau comunitate pentru meditatie si pregatire
-incercari și provocari
-moartea(deseori violenta)
-pasul catre o alta lume
-invierea si renasterea
-iertarea pacatelor
Aceste trasaturi se regasesc la Osiris, Prometeu, Moise, Buddha si altii
4.Faptul ca evangheliile au fost scrise la cel putin 4 decade distanta fata de moartea lui Iisus, atunci cand probabil aproape toti martorii oculari murisera.
5.Inainte ca povestea lui Iisus sa fie scrisa ea s-a transmis pe cale orala, si a suferit multe deformari pana cand s-a decis cineva s-o scrie.
6. Evangheliile contin foarte multe erori/adaugiri/omisiuni(mi se pare curios cum Dumnezeu a permis asa ceva)
7.Nu avem originalele(nici unul)
8. Au fost scrise in greaca sau orice alta limba si nu aramaica(limba care se vorbea in israel pe timpul lui Iisus)
9. Au fost excluse alte scrieri ale crestinilor de la inceput.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 20:15:48
Raziel Raziel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Implicit

Citat:
Unde am afirmat că eu cred că Iisus e fiul lui Dumnezeu?
Nu ai afirmat asta, asa este dar ai adus ca argument referinte extra-biblice scrierile apocrife in favoarea ideii ca Iisus este de natura divina.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 20:29:36
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raziel Vezi mesajul
1. Lipsa mentiunilor extra-biblice contemporane despre omul Iisus(mai ales in conditiile in care acest om infaptuia lucruri extraordinare)
“În acel timp a trăit Isus un om înțelept care era făcător de minuni, învățător al oamenilor care primesc bucuros bucuroși adevărul. El a tras la sine pe mulți Iudei și păgâni. El fost Mesia. Și când Pilat în urma pârii fruntașilor noștri L-a osândit la răstignire cei care-l iubiseră mai înainte nu s-au lepădat de el, căci a treia zi li s-a arătat din nou, viu, precum prezisese despre elaceasta și multe alte lucruri minunate dumnezești proorocii. Și nici acum nu a încetat neamul acela care se numesc după el creștini” (Iosif Flaviu - Antichități 18.3.3)

Alți scriitori antici care Îl menționează pe Iisus: Pliniu cel tânăr, Corneliu Tacit, Suetoniu, Lucian de Samosata. De asemenea, e menționat și în Talmud, unde e o referire a unui scriitor evreu contemporan cu Iisus.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 20:34:21
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raziel Vezi mesajul
2.Asemanarea frapanta a povestii lui cu alte mituri similare, de ex. cultul lui Mithras, Apollonius din Tyana si chiar cu cea a lui Ioan botezatorul si altii...
3. In povestea lui se regasesc trasaturiile ce definesc binecunoscutul mit al eroului:
-concepere miraculoasa si nastere
-initierea copilului-erou
-retragerea din familie sau comunitate pentru meditatie si pregatire
-incercari și provocari
-moartea(deseori violenta)
-pasul catre o alta lume
-invierea si renasterea
-iertarea pacatelor
Aceste trasaturi se regasesc la Osiris, Prometeu, Moise, Buddha si altii
Toate elementele astea arată faptul că în subconștientul colectiv al oamenilor din toate religiile era așteptat erolul salvator, Mântuitorul. E și unul din motivele pentru care creștinismul a putut fi primit de cei de alte credințe.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 20:34:35
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
“În acel timp a trăit Isus un om înțelept care era făcător de minuni, învățător al oamenilor care primesc bucuros bucuroși adevărul. El a tras la sine pe mulți Iudei și păgâni. El fost Mesia. Și când Pilat în urma pârii fruntașilor noștri L-a osândit la răstignire cei care-l iubiseră mai înainte nu s-au lepădat de el, căci a treia zi li s-a arătat din nou, viu, precum prezisese despre elaceasta și multe alte lucruri minunate dumnezești proorocii. Și nici acum nu a încetat neamul acela care se numesc după el creștini” (Iosif Flaviu - Antichități 18.3.3)

Alți scriitori antici care Îl menționează pe Iisus: Pliniu cel tânăr, Corneliu Tacit, Suetoniu, Lucian de Samosata. De asemenea, e menționat și în Talmud, unde e o referire a unui scriitor evreu contemporan cu Iisus.
Pentru cine are credință, nu este necesară nici Biblia. Pentru cine nu are credință, poate să fie menționat Isus și în Anuarul Statistic: degeaba.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 13.06.2011, 20:48:47
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Pentru cine are credință, nu este necesară nici Biblia. Pentru cine nu are credință, poate să fie menționat Isus și în Anuarul Statistic: degeaba.
Adevărat. De aceea cădem uneori într-un dialog al surzilor. Fiecare are propria perspectivă. Cine caută adevărul cu bună-credință, însă, poate ajunge și la... credință.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tatal nostru varianta noua AnggeLos STC Muzica Bisericeasca 21 23.01.2015 22:55:55
O alimentatie corecta ovidiu b. Generalitati 469 26.07.2013 19:03:38
Septuaginta este cea corecta Ioana-Andreea Secte si culte 14 18.02.2011 03:45:08
Cu ce criterii se determina care este credinta corecta si ceea falsa? Bast-et Generalitati 14 30.09.2010 16:26:07
Biblia ortodoxa - Varianta de buzunar IT Despre Sfanta Scriptura 10 27.02.2010 00:55:06