Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.10.2007, 20:34:29
cosmin_lovin cosmin_lovin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.03.2007
Religia: Ortodox
Implicit

-Si eu am fost la Iasi,am auzit partial slujba din catedrala in difuzoare in timp ce stam la rand pt. inchinare,imi parea rau ca nu se auzea mai mult dar poate Dumnezeu primeste osteneala fiecaruia dupa puterile sale,cred ca toti cei ce stau la rand sunt socotiti laolalta cu cei din biserica, eu am ajuns duminica la Sf.Liturghie acasa la biserica de parohie,Slava Domnului ca m-a ajutat si anul asta!
-In ortodoxie nu ai garantia mantuirii in timpul vietii,dar pe cand participam la Sf.Liturghie am realizat ce sansa mi-a oferit Dumnezeu de a fi in biserica in timpul savarsirii celui mai important lucru din cer si de pe pamant,mai trebuie spovedanie sincera,post si rugaciune si iata mantuirea-i aproape.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2007, 06:36:46
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cosmin_lovin
-In ortodoxie nu ai garantia mantuirii in timpul vietii,dar pe cand participam la Sf.Liturghie am realizat ce sansa mi-a oferit Dumnezeu de a fi in biserica in timpul savarsirii celui mai important lucru din cer si de pe pamant,mai trebuie spovedanie sincera,post si rugaciune si iata mantuirea-i aproape.
:) foarte frumos spus, cosmin. si in plus, scurt si cuprinzator. ma bucur tare mult cand descopar astfel de mesaje pe forum. Dumnezeu sa-ti ajute in toate si sa-ti dea multe bucurii, ai un suflet tare frumos..
Reply With Quote
Vechi 28.10.2007, 21:10:52
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anavictoria
Cat de importanta credeti ca este participarea la Sfanta Liturghie?
daca esti botezata ortodox ,participarea are o imp .f.f.mare caci DUHUL SFINT SE AFLA IN BISERICA UNDE SE ROAGA MAI MULTI SI MAI ALES UNDE SE SAVIRSETE SF. LITURGIE. Incearca sa o asculti cu atentie ,nu iesi deloc din biserica si vei obs. ca esti mai linistita peste saptamina ,iar sansele sa lupti cu ispitele de tot felul e mai mare.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2008, 22:22:26
NiCcoleta NiCcoleta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.02.2006
Locație: Iasi
Implicit

Pentru mine este foarte importanta,aproape ca mi-am facut un motto care suna cam asa :"Nici o zi fara Sf.Liturghie!!!!".Nu as putea spune cata bucurie imi aduce mie orice Sf.Liturghie la care particip....as vrea ca fiecare din noi sa incerce sa mearga cat de mult poate la Sf.Liturghie si nu numai,la orice slujba din Biserica ...doar daca participam vom vedea intradevar folosul....caci nimeni nu poate povesti deplin un astfel de folos....
Reply With Quote
Vechi 04.12.2008, 23:23:23
wertygo wertygo is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Implicit

Decat sa slujeasca preot nevrednic mai bine sa ramana biserica fara liturghie ,a zis Sfantul Vasile cel Mare.Cand se zicea cei chemati iesiti, ieseau din biserica si cei bolnavi de moarte spirituala dar chemati la pocainta.Poate iese si liturghisitoritorul cand zice cei chemati iesiti si asa se termina mai repede ,dar mai cu folos slujba.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2008, 20:55:19
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wertygo Vezi mesajul
Decat sa slujeasca preot nevrednic mai bine sa ramana biserica fara liturghie ,a zis Sfantul Vasile cel Mare.Cand se zicea cei chemati iesiti, ieseau din biserica si cei bolnavi de moarte spirituala dar chemati la pocainta.Poate iese si liturghisitorul cand zice cei chemati iesiti si asa se termina mai repede ,dar mai cu folos slujba.
De acord insa nu trebuie sa exageram, depinde ce intelegem prin nevrednicie. Pentru ca nu exista un preot fara pacat. De altfel textele din Liturghier (din cuprinsul rugaciunilor) accentueaza ca nu exista un preot fara pacate "pomeneste, Doamne, dupa multimea indurarilor Tale si a mea nevrednicie; iarta-mi toata greseala cea de voie si cea fara de voie si sa nu opresti, pentru pacatele mele, harul Prea Sfantului Tau Duh, de la darurile ce sunt puse inainte".
"Poporul nostru ortodox care în colectivitatea lui trăiește adevărurile creștine printr-o intuiție mai aproape de adevăr decât multe formule teologice ieșite din minți omenești, a dat răspunsul la o asemenea întrebare: Pe preot, daca il gasesti beat si cazut intr-un sant, ridica-l, spala-l si du-l la biserica sa-ti boteze copilul".
Reply With Quote
Vechi 29.12.2008, 20:44:53
Anca-Miha
Guest

Implicit

Am o intrebare referitoare la locul din biserica, unde poate sa se roage preotul, atunci cand spune Psalmul 50: in altar, sau printre enoriasi?
Si o alta intrebare: daca in Biserica Ortodoxa se practica "sarutul pacii" intre preot si enoriasi.
Si o a treia: daca este o practica ortodoxa, ca un copil sa ajute in altar, cu tinutul lumanarii aprinse?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2008, 21:11:57
eduardd
Guest

Smile

Uneori spun chiar eu psalmul 50 dar NICIODATA parintele nu a iesit din Altar in timp ce eu ( sau altcineva rostea rugaciunea). NU se mai practica sarutul pacii, doar inainte de a iesi cu Sfintele Daruri ( Vohodul Mare )parintele in fata usilor imparatesti isi cere iertare iar noi raspundem cu Binecuvantati si ne iertati pe noi pacatosii. DA! Si baiatul meu a ajutat ani la randul in Sfantul Altar. Se practica pentru ca, parintele are de rostit f.multe rugaciuni in timp ce strana citeste/canta iar, copilasul ajuta la cadelnita, lumanare etc.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2008, 21:14:01
eduardd
Guest

Implicit

Am uitat ceva... in timp ce cadeste parintele in biserica rosteste el insusi psalmul 50, poate ca la acest aspect te-ai referit si nu la momentul in care strana rosteste psalmul ( Utrenie)
Reply With Quote
Vechi 29.12.2008, 21:16:39
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Am uitat ceva... in timp ce cadeste parintele in biserica rosteste el insusi psalmul 50, poate ca la acest aspect te-ai referit si nu la momentul in care strana rosteste psalmul ( Utrenie)
...si eu am fost copil de altar la Biserica Pr.potopop in Brasov pana sa vin la facultate mai bine de 12 ani... au fost niste ani extraordinari... eram nelipsit de la Sf.Slujbe... imi placea mai ales sa fac curatenie in Sf.Altar... cate amintiri am...

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfanta Liturghie danyel Sfanta Liturghie 81 02.11.2015 16:22:22
Sfanta liturghie Andy00 Resurse ortodoxe on-line 10 30.01.2015 15:29:07
Sfanta Liturghie alecsandru Sfanta Liturghie 26 05.02.2013 21:41:47
Sfanta Liturghie EDI Despre Biserica Ortodoxa in general 8 02.05.2009 16:52:24