Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.07.2013, 12:36:24
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
1.Forma corecta e ''Buddha'' imi cer scuze cu 2 ''d'' nu ''h''si era scris cu ''B''MARE .Nu ai raspuns la intrebare,daca vrei sa o faci.
2.De ce crezi asta?
Nu cred eu asta. O cred părinți îmbunătățiți. Eu nu fac decât să-i cred pe ei.

Citat:
3.Argumenteaza...
Venind de la un student la teologie ortodoxă e prea mult.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2013, 12:46:29
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Nu cred eu asta. O cred părinți îmbunătățiți. Eu nu fac decât să-i cred pe ei.

Venind de la un student la teologie ortodoxă e prea mult.
O viata inalta nu se bazeaza pe convingeri ci pe trairi...Nu inseamna ca daca interpretiti biblici au zis ca varsta pamantului e de 6000 mii de ani si stiinta spune ca e de 13,7 milioane ,bilblia e mai putin convingaroare.Iar faptul ca un student la teologie iti spune lucrurile astea nu trebuie sa te faca sa crezi ca teologia s-a degradat ci faptul ca studentul e unul atipic...
Vechi 16.07.2013, 13:07:56
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
O viata inalta nu se bazeaza pe convingeri ci pe trairi...
De acord. Părinții de care zic erau așa cum zici tu: aveau convingeri izvorâte din trăiri.

Citat:
Nu inseamna ca daca interpretiti biblici au zis ca varsta pamantului e de 6000 mii de ani si stiinta spune ca e de 13,7 milioane ,bilblia e mai putin convingaroare.
Înseamnă doar că știința greșește.

Citat:
Iar faptul ca un student la teologie iti spune lucrurile astea nu trebuie sa te faca sa crezi ca teologia s-a degradat ci faptul ca studentul e unul atipic...
Ba tocmai că acel student "atipic" asta încerca să spună: că ortodoxia s-a perimat.
De aceea zic: e trist.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2013, 13:20:29
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Disputa cu privire la varsta pamantului,sau cu privire la teme adiacente pe acest subiect,a cunoscut mai multe confruntari,de-a lungul timpului,intre analiza stiintifica si opinia unor teologi.Champollion,pe vremea cand incepuse primele analize cu privire la hieroglife,s-a confruntat cu multe critici din partea unor prelati care intuiau unde vor duce descoperirile lui.Erau opinii care datau exact momentul potopului biblic si daca Champollion ar fi reusit sa traduca vechea scriere egipteana si ar fi demonstrat astfel ca in perioada presupusa a potopului existase o civilizatie care nu numai ca scapase neatinsa dar si prosperase si mai mult aceea civilizatie nu stia absolut nimic despre un potop de dimensiuni epice(pe care egiptenii,cu obsesia lor pt inmortalizare in piatra a istoriei,cu siguranta l-ar fi consemnat)interpretarea unor teologi si prelati apuseni era buna de aruncat la cos,cel putin din perspectiva datarii.S-a incercat chiar punerea unor bete-n roate prin intermediul lui Antoine Isaac Silvestre de Sachy(care nu-l agrea pe Champollion prea tare,rivalitate profesionala)dar totul a esuat iar Champollion,finalmente,chiar cu pretul propriei sanatati si a vietii,a reusit una dintre cele mai importante reusite pt studiul istoriei antice,schimband pt totdeauna intelegerea si analiza istoriei Egiptului antic.Ar fi interesant de reamintit ca in perioada de inceput a monahismului egiptean au fost cativa calugari(totusi un fenomen izolat)care cu sape si topoare au distrus cativa pereti cu hieroglife crezand ca este o scriere demonica :) Oricum nu a fost o tendinta generala,din fericire pt studiul istoriei antice.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2013, 13:22:40
Senior Member

Implicit

Citat:
De acord. Părinții de care zic erau așa cum zici tu: aveau convingeri izvorâte din trăiri.

Înseamnă doar că știința greșește.

Ba tocmai că acel student "atipic" asta încerca să spună: că ortodoxia s-a perimat.
De aceea zic: e trist.
Convingerile ce se bazeaza pe trairi sunt subiective,iar convigerile bazate pe cercetari stiintifice sunt justificate si in general demonstrate.Biblia nu e o carte stiintifica ci una istorica,moral-pedagogica si profetica.Stiinta nu greseste,ea incearca si de multe ori reuseste sa explice fenomenele naturale.Ortodoxia nu s-a perimat,orice religie are o perioada de inceput,apogeu si declin,asta e legea naturala ce se aplica oricarui lucru.
Vechi 16.07.2013, 13:30:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Disputa cu privire la varsta pamantului,sau cu privire la teme adiacente pe acest subiect,a cunoscut mai multe confruntari,de-a lungul timpului,intre analiza stiintifica si opinia unor teologi.Champollion,pe vremea cand incepuse primele analize cu privire la hieroglife,s-a confruntat cu multe critici din partea unor prelati care intuiau unde vor duce descoperirile lui.Erau opinii care datau exact momentul potopului biblic si daca Champollion ar fi reusit sa traduca vechea scriere egipteana si ar fi demonstrat astfel ca in perioada presupusa a potopului existase o civilizatie care nu numai ca scapase neatinsa dar si prosperase si mai mult aceea civilizatie nu stia absolut nimic despre un potop de dimensiuni epice(pe care egiptenii,cu obsesia lor pt inmortalizare in piatra a istoriei,cu siguranta l-ar fi consemnat)interpretarea unor teologi si prelati apuseni era buna de aruncat la cos,cel putin din perspectiva datarii.S-a incercat chiar punerea unor bete-n roate prin intermediul lui Antoine Isaac Silvestre de Sachy(care nu-l agrea pe Champollion prea tare,rivalitate profesionala)dar totul a esuat iar Champollion,finalmente,chiar cu pretul propriei sanatati si a vietii,a reusit una dintre cele mai importante reusite pt studiul istoriei antice,schimband pt totdeauna intelegerea si analiza istoriei Egiptului antic.Ar fi interesant de reamintit ca in perioada de inceput a monahismului egiptean au fost cativa calugari(totusi un fenomen izolat)care cu sape si topoare au distrus cativa pereti cu hieroglife crezand ca este o scriere demonica :) Oricum nu a fost o tendinta generala,din fericire pt studiul istoriei antice.
Da am vazut un documentar despre Champollion insa nu retin ce anume spunea hierogliful.Am impresia ca si un englez era lansat in traducerea acestuia dar francezul a reusit in cele din urma.Bineinteles si biserica era cu ochii pe Champollion,asa cum a fost pe Galilei....Pacat!!!
Vechi 16.07.2013, 13:31:48
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Tinere (?) domn: dă-mi voie să-ți spun că vorbești prostii.
Sfânta Scriptură este de inspirație divină. Mai mult, "cartea facerii" este revelație dumnezeiască. N-o fi tratat științific, pentru că oamenii din vremea lui Moise aveau alte preocupări decât știința, dar asta nu-i știrbește și micșorează din adevăr.
Știința n-are cum să pătrundă acolo unde este locul doar al revelației dumnezeiești: toată firea a suferit schimbări fundamentale după căderea adamică și chiar și după potop. Dar lucrurile astea ar fi trebuit să le știi deja. Și să ți le însușești.
Cât despre "legea naturală"... Dumnezeu să te lumineze!
Reply With Quote
Vechi 16.07.2013, 13:39:19
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
Da am vazut un documentar despre Champollion insa nu retin ce anume spunea hierogliful.Am impresia ca si un englez era lansat in traducerea acestuia dar francezul a reusit in cele din urma.Bineinteles si biserica era cu ochii pe Champollion,asa cum a fost pe Galilei....Pacat!!!
Era vorba de doua ,,cartuse",unul descoperit pe templul de la Abu-Simbel,care contineau de fapt numele unor faraoni,unul fiind Ramses.A fost primul pas,geniul lui Champollion a intuit corect semnificatia.Intradevar si englezii intrasera in cursa pt descifrarea lor dar savantul englez care conducea cercetarile,nu-mi aduc aminte numele lui acum,se impotmolise exact unde Champollion reusise,intrucat englezul incerca o traducere paralela intre greaca si egipteana folosind ,,Rosetta Stone".Insa Champollion avea la dispozitie acel ,,cartus"care nu suferise influente grecesti si a intuit si apoi demonstrat exact acolo unde istoria era doar o mare necunoscuta.Englezul nu i-a pus bete-n roate,a intuit geniul francezului si cred ca l-a admirat.Istoria i-a dat dreptate lui Champollion,pasiunea si determinarea lui nu au fost in zadar,detractorii disparand undeva in anonimatul timpului.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 16.07.2013 at 13:43:01.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2013, 13:57:54
Senior Member

Implicit

Citat:
Tinere (?) domn: dă-mi voie să-ți spun că vorbești prostii.
Sfânta Scriptură este de inspirație divină. Mai mult, "cartea facerii" este revelație dumnezeiască. N-o fi tratat științific, pentru că oamenii din vremea lui Moise aveau alte preocupări decât știința, dar asta nu-i știrbește și micșorează din adevăr.
Știința n-are cum să pătrundă acolo unde este locul doar al revelației dumnezeiești: toată firea a suferit schimbări fundamentale după căderea adamică și chiar și după potop. Dar lucrurile astea ar fi trebuit să le știi deja. Și să ți le însușești.
Cât despre "legea naturală"... Dumnezeu să te lumineze!
Aveti dreptate,vorbesc prostii de multe ori,dar ce vreau sa spun e ca legendele despre facerea lumii si potop se regasesc in aproape toate religiile ,insa asa cum ati spus oamenii din acea perioda aveau un limbaj limitat si cunostinte reduse, insa ei au redat in conditiile vremii cunostintele lor asupra studiilor facute de inteleptii din acele vremuri.Si totusi studiile actuale care ne dezvaluie mai in detaliu, chiar daca incomplet,''tehnologiile''Creatorului....Ar fi absurd sa credem ca intr-o carte(sau mai multe) se afla toate raspunsurile date de Dumnezeu,cartea ne ofera doar punti de lansare... Stiinta patrunde in materie si inima in Origine.
Vechi 16.07.2013, 14:13:24
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Nu, nu se află într-o singură carte, fie ea aceea Sfânta Scriptură.
Avem în completare scrierile Sfinților Părinți.

Și da, știința pătrunde în materie, cum zici tu.
Dar nu poate pătrunde oriunde. Nu poate (cu toate că are pretenția, de multe ori) să dea răspunsuri materiale la probleme duhovnicești.

Last edited by DragosP; 16.07.2013 at 14:26:50.
Reply With Quote
Răspunde