Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.10.2015, 15:52:36
forever... forever... is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Tocmai am citit că darurile Sfântului Duh se primesc prin Taina Sfântului Mir.
(Atașez și un scurt extras din carte părintelui Stăniloaie "Ascetica și mistica ortodoxă" în care am întâlnit informația.)

Eu credeam că se primesc la Botez. Probabil că, pentru că la/ după Botez cel botezat este uns cu Sfântul Mir.

Întrebare: Mirul cu care suntem unși/ miruiți după Liturghie, este același ca cel de la Botez?
Attached Files
File Type: doc Darurile Sfântului Duh.doc (553,5 KB, 1 views)
Reply With Quote
Vechi 28.10.2015, 16:20:43
crinrin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de forever... Vezi mesajul
Întrebare: Mirul cu care suntem unși/ miruiți după Liturghie, este același ca cel de la Botez?
La botez suntem unsi cu Sfantul si Marele Mir - acela care se sfinteste o data in an, in Joia Patimilor. Dupa Sf. Litughie suntem unsi cu ulei sfintit la Sf. Maslu.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2015, 16:36:29
Senior Member

Implicit

Mulțumesc!
Reply With Quote
Vechi 28.10.2015, 17:13:19
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Pai da, dar probabil nu in acelasi scop ...
Sf. maslu e una ( sfanta taina) si mirungerea e alta...
Acum nu stiu dc sf taina a miungerii se refera la cea de la botez sau cea de la sf liturghie ( care am inteles ca se face in scopul de a aprofunda mai bine invatura si de a " pecetlui" binecuvantarea primita de la Dumnezeu prin intermediul preotului). By the way, in Grecia cand am fost la sf liturghie nu au miruit la sfarsit, au impartit doar anafura. Adica toata lumea s-a pus la coada si preotii au impartit-o cu mana lor, fiecarui credincios in parte, majoritatea sarutand mana preotului si mancand anafura atunci pe loc ( eu am luat-o acasa ca mancasem deja)
In fine poate ne lumineaza cineva :D
Reply With Quote
Vechi 28.10.2015, 17:17:53
Senior Member

Implicit Sfântul și marele Mir - articol

http://www.crestinortodox.ro/credint...mir-69823.html

Sfantul si Marele Mir este materia sfintita care se foloseste la Taina Mirungerii, la sfintirea bisericilor, la sfintirea altarelor, a antimiselor si pentru reprimirea in ortodoxie a celor cazuti de la dreapta credinta, exprimand diversitatea lucrarilor harului Duhului Sfant in Biserica.

Last edited by forever...; 28.10.2015 at 17:23:04.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2015, 17:19:27
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Mirungerea e una, miruirea de la sfârșitul oricărei slujbe e altă mâncare de pește.
Teoretic Mirungerea o primești o singură dată. Practic se mai poate, dar Doamne ferește!
Reply With Quote
Vechi 28.10.2015, 17:35:31
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Mirungerea e una, miruirea de la sfârșitul oricărei slujbe e altă mâncare de pește.
Teoretic Mirungerea o primești o singură dată. Practic se mai poate, dar Doamne ferește!
Mulțumesc pentru clarificare!
Observ că această confuzie între taina mirungerii și miruire a mai existat pe forum:

http://www.crestinortodox.ro/forum/f...lay.php?f=5018
Reply With Quote
Vechi 06.11.2015, 16:55:55
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Cred ca multa lume se intreaba zilele astea ( defapt unii inca se mai intreaba majoritatea sunt deja convinsi "") daca poti fi crestin si te poti mantui fara sfintele taine ( adica fara sa mergi vreodata la biserica sau sa vina popa la tine sau sa-ti binecuvanteze casatoria si copiii).
Saptamanile trecute pana sa se intample tragedia era tv-ul plin de un " crestin" cu ale lui 2 muieri, care sustinea sus si tare ca el e mai crestin decat noi toti dar nu apartine niciunei biserici sau confesiuni. Ca atare traiese in comuniu e cu natura( 2 sotii si 14 copii) si nu-i trebuie nici botez nici cununie.
Din pacate sunt ulti care gandesc la fel, eventual se mai cununa si isi boteazacopii doar pt ca asa se face, e o cutuma. Sau pt a altfel nu beneficiaza de zestrea nevestii..
Dece? Pt ca biserica si popii cer o poala de bani pt aceste servicii ...zica-se ca pt construireaCatedralei ???
Sarecapitulam: oare cand au fost cotestate prima data sfintele taine? Atunci cand un papa a inceput sa ceara bani pt iertarea pacatelor...paremise tot pt nu stiu ce achizitii...consecinta? Contesrarea si desfintarea "" unea si celei mai importantw dintre toate- taina preotiei ( care le face pe toate celelalte). Adicatele zisau atunci dansii, anume protestantii ca nu exista asa ceva ( ca doar popii sa poata ierta pacatele) si ca oricine poate face si celelate sfinte, Duhul sfant lucreaza prin oricine. Pastorii lor nu sunt preoti hirotoniti, dar pretind ca pot savarsi sf taine- botez, cununie, euharistie, iertarea pacatelor.
(By the way: se pare ca in vechea noastra religie se foloseste uleiul sfintit ca " vehicul" in cazul mai multor sf taine: mirungerea, maslul si hirotonia. Se poate spune ca materiile sfintite (apa, uleiul) si obiectele sfintite ( si chiar persoanele) sunt purtatoare de har.
Dar cum desigur nimeni nu mai crede asa ceva in ziua de azi...cred ca va urma si la noi in tara o " reforma" siortodoxia va cadea in desuet .... si singura explicatie va fi aceia ca mai marii bo fac aaceleasi pacate ca si cei de pe vremea reformei, si anume cer bani la oameni pt a le savarsi sfintele taine .
Acum intrebarea pe care o ridica multi ar fi: oare nu se poate trai si fara ele ? Adicatele chiar am nevoie sa dau 5 milioane la un popa ca sa pot trai cu femeia ? Nu ma binecuvanteaza Dumnezeu si fara ???
Reply With Quote
Vechi 06.11.2015, 17:21:57
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Poate ai să te miri, dar preoții nu stabilesc taxele astea de capul lor, fie și formal ele sunt ratificate de consiliul parohial alcătuit din reprezentanții credincioșilor mireni. Dacă în aceste consilii ajung oameni dezinteresați sau cu o stare materială care le determină o percepție falsă asupra societății ca întreg, sau prea obedienți față de propunerile preoților, atunci nu-i mare surpriză că Biserica este considerată o instituție de prestări servicii magico-folclorico-religioase contra cost. Iar asta contrastează puternic cu ce citim prin cărți despre ecleziologia ortodoxă și profilul parohiei ideale. Nădăjduim că lucrurile se vor ameliora în timp, chiar și pe fondul scăderii dramatice a încrederii populației în propria Biserică și a conștientizării de către cler a primejdiei secularizării românilor.
Vechi 06.11.2015, 19:27:16
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Nădăjduim că lucrurile se vor ameliora în timp...
Sau măcar între timp...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre purcederea Duhului Sfant Savonarola Dogmatica 57 28.02.2015 17:37:24
pacat impotriva Duhului Sfant lore86 Generalitati 12 20.04.2011 11:42:12
Hula impotriva Duhului Sfant Eliana Generalitati 22 19.02.2011 01:52:40
DUMINICA POGORARII DUHULUI SFANT SSB Despre Biserica Ortodoxa in general 14 11.06.2008 19:37:23
Duminica Pogorarii Duhului Sfant SSB Despre Sfanta Scriptura 0 11.06.2008 15:24:13