Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.02.2007, 19:51:53
Juli Juli is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.01.2007
Implicit

De ce prefer sa merg la Biserica in fusta si acoperita?!
Pai sa vedem, din cate stiu eu ispita "se agata" si de cei (sau mai ales de cei) curati (ca langa cel care se lupta pentru curatenie multi incornorati se lupta). Nu e de mirare ca vezi destui barbati smeriti privind in jos in Biserica ca sa nu se sminteasca.
Ca pentru unul ce vine din discoteca la Biserica nu-i mare lucru sa vezi niste forme in blugi or ceva decolteu. Iata, daca se intampla sa mai calc in pantaloni pe la Biserica imi iau o bluza sau o haina mai lunga. Nu e greu. Cand vrei sa fii crestin trebuie sa te mai gandesti si la altii (si asta se aplica nu doar la imbracaminte).
Reply With Quote
Vechi 25.02.2007, 20:53:00
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Juli
De ce prefer sa merg la Biserica in fusta si acoperita?!
Pai sa vedem, din cate stiu eu ispita "se agata" si de cei (sau mai ales de cei) curati (ca langa cel care se lupta pentru curatenie multi incornorati se lupta). Nu e de mirare ca vezi destui barbati smeriti privind in jos in Biserica ca sa nu se sminteasca.
Ca pentru unul ce vine din discoteca la Biserica nu-i mare lucru sa vezi niste forme in blugi or ceva decolteu. Iata, daca se intampla sa mai calc in pantaloni pe la Biserica imi iau o bluza sau o haina mai lunga. Nu e greu. Cand vrei sa fii crestin trebuie sa te mai gandesti si la altii (si asta se aplica nu doar la imbracaminte).
Perfect ! Cu un amendament : cind vrei sa fi crestin trebuie sa te gindesti TOT timpul la cel de linga tine !
Reply With Quote
Vechi 28.05.2007, 20:58:24
Ioana_D Ioana_D is offline
Member

Data înregistrării: 24.05.2007
Implicit

Salut!
Eu cred ca atunci cand mergem la Biserica trebuie sa ne gandim ca stam in fata Lui Dumnezeu si ca Sfintii si ingerii ne privesc si participa alaturi de noi la slujba, astfel ca nu putem sa avem orice tinuta, trebuie doar sa ne ascultam constiinta care e de fapt vocea Lui Dumnezeu, si ea ne va spune cum se cade sa intram in Casa Domnului, ideea e sa ascultam ce ne spune, pentru ca uneori ne lasam prada mandriei si lasam deoparte ceea ce se cade sa facem pentru ca sa fim remarcati de ceilalti pentru lucruri, in fond, mai putin importante, ca imbracamintea la moda...dar si mai important e sa ne pastram tinuta decenta si la iesirea din Biserica...adica la fel cum putem sminti pe cineva in Biserica putem sminti si in afara ei, iar responsabilitatea e aceeasi si sa nu uitam ce a spus Dumnezeu despre cei prin care vine ispita si care e responsabilitatea lor...ca si crestini trebuie sa fim un exemplu pentru ceilalti atat in Biserica cat si in afara ei, mai ales in afara ei unde sunt multi oameni care nici macar nu merg la Biserica si nu sunt apropiati de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 28.05.2007, 22:43:25
krabu krabu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.07.2006
Implicit

Eu cred ca trebuie sa mergem la Biserica. Cine va veni la biserica va veni in modul lui decent. NOI insa trebuie sa`i primim cu iubire si fara ocheade sau incruntaturi. Si daca el /ea va veni regula sigur nu va trebui sa`i spuna cum sa se imbrace.

Asa cum eu cand am luat`o pe calea rock`ului si din baiat curat treptat m`am dezmatat de tot. Tot asa mergand la biserica mai tarziu m-am lepadat de rock. Si inclusiv de restul accesoriilor.
Reply With Quote
Vechi 30.05.2007, 14:49:54
D.C. D.C. is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.05.2007
Implicit

eu am fugit toata viata de biserica din pricina "binevoitorilor" acum am ajuns deja batran si incerc sa recuperez ce am pierdut. este foarte important sa avem rabdare. Eu recunsoc NU AM DELOC. Nu e de folos sa tragem de maneca afara din biserica ca nu au tinuta corespunzatoare, harul coboara peste toti si poate transforma sufletul cu voia sau fara voia noastra.
Reply With Quote
Vechi 30.05.2007, 19:13:58
dillema dillema is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.12.2006
Implicit

Timpurile s-au schimbat de acum 2000 de ani pe cand purtau acele panze infasurate in jurul corpului atat femeia cat si barbatului. Am vazut destule filme care descriau traditiile acelor vremuri, Iisus din Nazaret, Camasa lui IIsus, filme cu subiect crestin. Vieti de sfinti etc. Atat barbatul cat si femeia aveau capul acoperit cu o esarfa in jurul capului si o alta care acoperea capul si trupul ca o pelerina si apoi alte panze infasurate in jurul corpului etc. Iar Sf. Pavel zice ca nu cunoaste un astfel de obicei ca femeia sa fie cu capul neacoperit in Biserica....deci toata povestea cu acoperitul este doar un obicei

CAPITOLUL 11 ,I corinteni
16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.

O sa ma duc in iad ca nu imi mai las parul lung? Pai am serviciu am copii...parul imi cade. Din mai multe motive sunt obligata sa imi tai parul:terapeutice si pur si simplu nu este practic si nu mai am timp pentru a-mi ingriji parul.

Iar la Biserica nu imi acopar parul...D-zeu cred ca ma recunoaste si cu parul taiat si fara sa imi acopar parul. Daca nu imi acopar parul in Biserica o sa merg in iad? cred ca alte lucruri sunt mult mai importante. E clar ca trebuie sa te duci spalat cu haine curate si modeste sa nu atragi privirea, sa ai un comportament modest, sa traiesti fiecare moment al SF. Liturghii si nu sa barfesti sau sa te uiti in stanga si in dreapta pentru a cauta prilej de barfa in mintea ta.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2007, 21:11:03
krabu krabu is offline
Senior Member

Implicit

Discutiile despre portul femei si al barbatului pot sa alunece in certuri in general.

Sf Maxim Marturisitorul spune ceva de genul:
Iisus este capul Bisericii iar Biserica este trupul lui Hristos.

Barbatul este cap al femeii. Intre capul femeii (adica barbatul) nu trebuie sa fie nimic material (caciula, fes etc) pentru ca ratiunile pure ale dumnezeirii sa poata fi cunoscute fara un "filtru material". In acest sens barbatul este asemanat cu mintea pura.

Femeia este trupul barbatului. Ea reprezinta "simtirea". Ea trebuie sa aiba capul acoperit pentru ca simtirea sa nu se imbete si sa subjuge mintea. Simtirea trebuie sa stea sub minte si acest simbol este capul acoperit.

Sf Maxim spune mai frumos. Filocalia III.

Dilema, ceea ce a mers 2000 de ani va merge si de acum inainte mai bine de atat. Omului de acum ii este greu sa renunte la moda. Dar nu este cazul sa cadem in formalism. Important este sa mergem cu toti duminica la biserica. Acolo Iisus Hristos ne asteapta. Ne iubeste. Ne ajuta.

Reply With Quote
Vechi 04.06.2007, 15:56:13
krabu krabu is offline
Senior Member

Implicit

Revin pentru ca am omis ceva important din ceea ce am scris mai sus:

Textul de la Apostolul Pavel catre corinteni este urmatorul

3. Dar voiesc ca voi sa stiti ca Hristos este capul oricarui barbat, iar capul femeii este barbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu.
4. Orice barbat care se roaga sau prooroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul sau.
5. Iar orice femeie care se roaga sau prooroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul; caci tot una este ca si cum ar fi rasa.
6. Caci daca o femeie nu-si pune val pe cap, atunci sa se si tunda. Iar daca este lucru de rusine pentru femeie ca sa se tunda ori sa se rada, sa-si puna val.
7. Caci barbatul nu trebuie sa-si acopere capul, fiind chip si slava a lui Dumnezeu, iar femeia este slava barbatului.
8. Pentru ca nu barbatul este din femeie, ci femeia din barbat.
9. Si pentru ca n-a fost zidit barbatul pentru femeie, ci femeia pentru barbat.
10. De aceea si femeia este datoare sa aiba (semn de) supunere asupra capului ei, pentru ingeri.
11. Totusi, nici femeia fara barbat, nici barbatul fara femeie, in Domnul.
12. Caci precum femeia este din barbat, asa si barbatul este prin femeie si toate sunt de la Dumnezeu.
13. Judecati in voi insiva: Este, oare, cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?
14. Nu va invata oare insasi firea ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung?
15. Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant.
16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.
17. Si aceasta poruncindu-va, nu va laud, fiindca voi va adunati nu spre mai bine, ci spre mai rau.
18. Caci mai intai aud ca atunci cand va adunati in biserica, intre voi sunt dezbinari, si in parte cred.

Concluzia este totusi clara la prima citire a textului: Femeia trebuie sa aiba capul acoperit. Cand? Cand se roaga.
Altfel ce se intampla? Este ca si cum ar avea capul ras (de necinste).

Personal cred ca femeile de la oras nu doresc sa poarte pe cap ceva in biserica pentru a nu fi catalogate "de la tara". Aceasta inseamna insa un fel de mandrie. Ceea ce imi place insa este ca am vazut si exemple de femei care nu sunt de la tara si au capul acoperit: o actrita renumita si doua profesoare universitare (sunt cazuri concrete si nu generalizez).

Totusi cel mai important este ca femeia sa fie alaturi de familia ei in biserica, de acolo de unde rauri nesfarsite de apa se revarsa.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2007, 04:22:38
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de D.C.
eu am fugit toata viata de biserica din pricina "binevoitorilor" ... Nu e de folos sa tragem de maneca afara din biserica ca nu au tinuta corespunzatoare, harul coboara peste toti si poate transforma sufletul cu voia sau fara voia noastra.
foarte frumos si intelept zis! eu una apreciez ca ai spus ceva de la tine, din minte si inima, si nu te-ai apucat sa talmacesti scripturile...
Reply With Quote
Vechi 07.06.2007, 15:36:55
D.C. D.C. is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.05.2007
Implicit

Nu mirelat, isi spune cuvantul doar experienta mea de viata.:D
cu respect carol
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta in biserici marlene Tinuta in Biserica 209 01.06.2025 21:06:29
Tinuta barbatului in biserica Hartford Tinuta in Biserica 56 26.05.2025 11:33:59
tinuta femeii in biserica lore86 Tinuta in Biserica 469 04.08.2016 15:47:33
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat spre_rasarit Botezul 3 08.04.2011 19:23:54
Spovedania trebuie tinuta costel Pocainta 10 29.01.2010 15:08:28