Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.01.2010, 19:41:15
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Pai spune direct asa, era mai simplu si mai bine, nu sa aduci ca argument ceva ce nu reprezinta un argument. Pt ca daca omul nu constientizeaza sfintenia Agheazmei, atunci daca tu din greseala convingi un om sa ia Agheazma pt ca are moleculele nu-stiu-cum (in loc sa o ia pt ca e Apa Sfintita de la Dumnezeu), omul ala intr-un fel desconsidera (ca sa nu folosesc un cuvant mai dur) acea apa sfintita pt ca pune mai presus structura ei materiala decat sfintenia ei.

Pe cat de buna e intentia ta, pe atat de nefericita mi se pare abordarea asta cu structura apei.
Dumnezeu a creat omul si i-a dat ratiune. Cred ca este normal sa incercam sa mai si gandim din cand in cand. Tu incerci sa mergi pe ideia clasica si care a adus multe daune "crede si nu cerceta". Cred ca corect este "crede si cerceteaza". Chiar Sfintii Apostoli ne indeamna "cercetati Scripturile". Cercetati. Crede si daca vrei sa mai si cercetezi Creatia si te duce capul, de ce nu? Dar cerceteaza cu credinta! Ce nu a aratat el acolo e ca acele cristale devin extrem de urate intr-o apa la care s-a strigat, s-a pus la volum mare heavy metal, sau pe borcan s-a pus o hartie pe care scria "Hitler". Nu sunt fabulatii, acel japonez si-a dedicat viata acestor studii. Asta inseamna ca omul poate influenta materia prin gand! Implicatiile sunt de o adancime greu de imaginat! Iisus spunea sa ne pastram in primul rand gandurile curate... Stiai ca doar prin ganduri negative te poti imbolnavi si muri?
Citat:
Nu ai cum sa ii faci tu sa vada Duhul Sfant din Agheazma aratandu-le moleculele de apa, deci nu e un argument pt ca sa ii faci sa creada.
Lasa-l pe Dumnezeu si pe preotii Lui (care au Harul dat la hirotonie) sa descopere oamenilor lucrurile duhovnicesti. Noi oamenii, fara ajutorul Lui Dumnezeu nu putem sa convingem pe nimeni de nimic. In nici un caz nu putem sa facem pe nimeni sa creada cu argumentele noastre. Daca pana si diaconul in timpul Sfintei Liturghii se roaga la Dumnezeu sa ii dea lui "cuvant cu putere multa", cum crezi tu ca putem noi convinge pe cineva de cele duhovnicesti asa usor si mai ales invocand argumente materiale?
Nici nu se pune problema sa te gandesti tu sa inlocuiesti lucrarea lui Dumnezeu si ale preotilor prin niste experimente banale. Credinta e credinta si studiul e studiu. Totusi studiul te ajuta sa-ti mai pui si niste intrebari cu privire la Creatie. Plus ca omul modern (si educat) poseda deja cunoastere cat sa-si puna intrebari incontinuu. De aceea este bine sa se explice lucrurile. Daca o iei pe "crede si nu cerceta" multi tineri mai educati intorc spatele, pur si simplu. Pe de alta parte poti sa cercetezi cat vrei ca nu vei cuprinde si intelege in totalitate Creatia nicodata! Einstein era credincios si stia Biblia (fiind evreu) la perfectie! Newton (a carui zi de nastere e azi) a fost un om profund credincios si si-a dedicat o buna parte din viata studiului Apocalipsei si aflarii cand va veni aceasta (conform calculelor lui dupa anul 2400). Evident, doar Dumnezeu stie!

Citat:
Sa ma ierti, ca nu vreau sa-ti produc suparare. Vreau doar sa nu se sminteasca cineva din greseala (si sper sa nu smintesc nici eu pe nimeni prin cele ce le scriu).
Nu cred ca sminteste pe cineva. Cine e sa se sminteasca, se va sminti si de la alte lucruri: femei, bani, hedonism, culte dubioase etc. Cine e sa se pastreze curat se va pastra curat si in cel mai toxic mediu posibil.

Eu mai degraba imi fac griji pentru ce se intampla in massmedia si aceasta indracire a societatii la care asistam. Acum se sadesc semintele, roadele vor fi foarte amare!
Vechi 04.01.2010, 23:02:43
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Dumnezeu a creat omul si i-a dat ratiune. Cred ca este normal sa incercam sa mai si gandim din cand in cand. Tu incerci sa mergi pe ideia clasica si care a adus multe daune "crede si nu cerceta". Cred ca corect este "crede si cerceteaza". Chiar Sfintii Apostoli ne indeamna "cercetati Scripturile". Cercetati. Crede si daca vrei sa mai si cercetezi Creatia si te duce capul, de ce nu? Dar cerceteaza cu credinta! Ce nu a aratat el acolo e ca acele cristale devin extrem de urate intr-o apa la care s-a strigat, s-a pus la volum mare heavy metal, sau pe borcan s-a pus o hartie pe care scria "Hitler". Nu sunt fabulatii, acel japonez si-a dedicat viata acestor studii. Asta inseamna ca omul poate influenta materia prin gand! Implicatiile sunt de o adancime greu de imaginat! Iisus spunea sa ne pastram in primul rand gandurile curate... Stiai ca doar prin ganduri negative te poti imbolnavi si muri?
Aparent e o mare confuzie in gandirea ta. Amesteci lumea creata cu cele necreate. Zici "cercetati scripturile" ceea ce este corect, dar apoi folosesti asta ca (fals) argument pentru a-ti sustine ideea ca cercetand lumea creata vei face deductii valide asupra celor necreate, ceea ce nu mai e corect pt ca amesteci mere cu pere. Tu incerci sa studiezi merele ca sa tragi concluzii asupra perelor. Minima logica arata ca nu e un rationament valid.

Plus ca imi atribui mie lucruri pe care nu le-am spus/facut niciodata. Eu nu am spus niciodata "crede si nu cerceta" (si nu numai asta dar nu e nici macar de origine crestina aceasta afirmatie). Eu spun ca nu putem prin propriile noastre puteri de intelegere si cugetare (de ex studiind materia creata), nu putem in acest mod sa cunoastem pe Dumnezeu.

Mai departe dai ca argument faptul ca un japonez (baniuesc ca e vb de Masaru Emoto) si-a dedicat viata acelor studii. Nici asta nu e un argument. Exista vrajitori care si-au dedicat viata studierii vrajitoriei, dar asta nu i-a facut sa poata demonstra nimic despre Dumnezeu, unii nici macar nu constientizau de unde le vine puterea ce o aveau. Iar dpdv al rigorii si argumentatiei stiintifice, asa-zisele "studii" ale lui Emoto sint fix egal cu zero, nu numai ca nu se supun nici unei rigori stiintifice, dar nici macar el nu se considera cercetator, iar asa-zisele studii sint publicate in reviste de parapsihologie (paranormal). Iar pentru un ortodox cred ca e de prisos sa spun ca asa-zisele "studii" publicate in reviste de paranormal sint tot egal cu zero.

Cat despre concluzia ta cum ca omul (prin propriile sale puteri) poate influenta materia prin gand (concluzie eronata daca are drept baza niste asa-zise "studii" indoielnice publicate prin reviste de paranormal), ti-ai pus vreodata problema ca e doar amagirea vrasmasului ca sa il faca pe om sa creada ca are diverse puteri?

Citat:
Credinta e credinta si studiul e studiu. Totusi studiul te ajuta sa-ti mai pui si niste intrebari cu privire la Creatie. Plus ca omul modern (si educat) poseda deja cunoastere cat sa-si puna intrebari incontinuu. De aceea este bine sa se explice lucrurile. Daca o iei pe "crede si nu cerceta" multi tineri mai educati intorc spatele, pur si simplu.
Tinerii moderni si educati cauta rigurozitate stiintifica atunci cand e vorba despre "studii" asupra lumii create, ori cand tu dai ca argument niste "studii" publicate in reviste de paranormal, care nu au nimic de-a face cu stiinta, tinerii moderni si educati intorc spatele, pentru ca aia nu e stiinta ci tot un fel de credinta (care, dpdv al unui ortodox e legata de ala cu coada).

Citat:
Einstein era credincios si stia Biblia (fiind evreu) la perfectie!
Nu, Einstein fiind evreu e posibil sa fi cunoscut Vechiul Testament. Biblia la crestini contine si Vechiul si Noul Testament. Einstein fiind evreu nu a crezut in Hristos Fiul Lui Dumnezeu asa cum credem noi. Daca ar fi crezut, s-ar fi convertit la crestinism, dar nu a facut-o.
Cat despre cat de mult credea sau nu credea Einstein in Dumnezeu, e un subiect controversat:
http://www.descopera.ro/dnews/263356...biciunii-umane
http://ro.wikipedia.org/wiki/Albert_...rivind_religia
Oricum, nu inteleg in ce scop ai dat acest exemplu, ce ai vrut sa demonstrezi.

Citat:
Newton (a carui zi de nastere e azi) a fost un om profund credincios si si-a dedicat o buna parte din viata studiului Apocalipsei si aflarii cand va veni aceasta (conform calculelor lui dupa anul 2400). Evident, doar Dumnezeu stie!
Ma bucur ca intelegi ca demersul a fost inutil si sortit esecului. :-)
Acest exemplu dat de tine este in favoarea afirmatiilor mele.

Citat:
Nu cred ca sminteste pe cineva. Cine e sa se sminteasca, se va sminti si de la alte lucruri: femei, bani, hedonism, culte dubioase etc. Cine e sa se pastreze curat se va pastra curat si in cel mai toxic mediu posibil.
Totusi sa nu adaugam noi motive de sminteala.

-----------------------------------------------

Edit: As vrea sa nu continuam aceasta discutie pe acest topic pt ca stricam topicul despre Agheasma. Din pct meu de vedere oricum aceasta discutie este sterila. Florin a inteles singura mea dorinta (de a nu sminti pe nimeni dand argumente indoielnice) iar mie asta imi este de ajuns si apreciez foarte mult smerenia si bunavointa de care a dat dovada Florin. Daca tu doresti in continuare sa se discute despre "puterea gandurilor asupra materiei" (mie asta mi se pare o inselare; omul nu are nici o putere de la sine), am sa te rog sa faci un topic separat.

Last edited by adam000; 05.01.2010 at 07:41:15.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2010, 10:13:06
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de victory_vv Vezi mesajul
ciudata mai este mintea omeneasca . De unde ai tras concluzia ca apa sfintita ar avea nevoie de publicitate ? Cine te-a invatat ca cineva se va vindeca band apa sfintita fara sa-ti pui problema daca acel cineva crede sau nu crede in Treimea Sfanta , cea care sfinteste de fapt apa ? Le spui sceptici celor care cred doar daca vad ? Asta nu mai este credinta ci certitudine . Si valoarea ei este egala cu ZERO , se pierde imediat asa cum a venit . Aghiasma este pentru cei care DEJA cred , ca sa se inmulteasca harul lor , sa fie ocrotiti de Duhul cel tamaduitor al Domnului si Mantuitorului nostru . Apa aceasta se sfinteste asemeni apei Iordanului atunci cand Mantuitorul a fost botezat de Sfantul Ioan .
Sa ne aducem aminte insa ca totul sta sau cade din credinta . De vei crede , ai si fost mantuit . Daca VEI CREDE cu adevarat ca Apa Vie te poate vindeca , vindecat vei fi . Duhul Sfant isi va face datoria . Crede doar si nimic mai mult . Inainte insa intreaba-te daca nu cumva bolile sau suferintele pe care le vrei vindecate sunt ca urmare a unui mare pacat , marturiseste-te si apoi bea din apa vie . Intreaba-te daca nu cumva acestea au venit la tine tocmai spre smerirea ta , spre curatirea ta , spre sfintirea ta ( au fost sfinti care suferinzi fiind , multumeau clipa de clipa Domnului pentru tot ce sufereau si astfel li s-a socotit lor ca nevointa ) , intreaba-L pe unul Sfant , unul Domn Iisus care este voia Lui cu tine si El iti va arata ce trebuie sa faci . Dar si astea se vor intampla doar in cazul in care VEI CREDE . De aceea ne si spune Mantuitorul ca cele de trebuinta sunt CREDINTA , NADEJDEA si DRAGOSTEA . Haideti sa ni le apropiem pe acestea si toate celelalte vor fi fara valoare si linistea noastra va fi deplina . Doamne ajuta !
Matei 8
5. Pe când intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaș, rugându-L,
6. Și zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit.
7. Și i-a zis Iisus: Venind, îl voi vindeca.
8. Dar sutașul, răspunzând, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu, ci numai zi cu cuvântul și se va vindeca sluga mea.
9. Că și eu sunt om sub stăpânirea altora și am sub mine ostași și-i spun acestuia: Du-te, și se duce; și celuilalt: Vino, și vine; și slugii mele: Fă aceasta, și face.
10. Auzind, Iisus S-a minunat și a zis celor ce veneau după El: Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință.

L-a intrebat ceva Iisus pe sutas de credinta slugii lui? Nu, a vindecat-o pentru credinta sutasului si pentru dragostea lui.

Eu pot sa iau aghiazma mare si sa o dau unui om necredincios si bolnav, crezand ca Dumnezeu il va insanatosi pe acela, pentru rugaciunile preotilor care sfintesc apa de Boboteaza.

L-am intrebat odata pe "Duhovnicul de la miezul noptii" de pe TVR Cultural (in fiecare joi la 23:00) daca pot sa merg la Sfantul Maslu cu o persoana care nu crede. Si a raspuns ca da, bineinteles ca pot. Logic, avand in vedere textul de mai sus de la Matei.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2010, 10:25:48
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Edit: As vrea sa nu continuam aceasta discutie pe acest topic pt ca stricam topicul despre Agheasma. Din pct meu de vedere oricum aceasta discutie este sterila. Florin a inteles singura mea dorinta (de a nu sminti pe nimeni dand argumente indoielnice) iar mie asta imi este de ajuns si apreciez foarte mult smerenia si bunavointa de care a dat dovada Florin. Daca tu doresti in continuare sa se discute despre "puterea gandurilor asupra materiei" (mie asta mi se pare o inselare; omul nu are nici o putere de la sine), am sa te rog sa faci un topic separat.
Departe smerenia de Florin, pur si simplu n-am mai verificat de ieri topicul. :P

Eu nu vreau sa polemizez cu tine, vreau doar ca oamenii sa mearga si sa ia aghiazma de maine incolo, o saptamana, in fiecare dimineata. Si o sa incurajez mereu lucrul asta pana la Odovanie, pe 14 ianuarie, chiar daca unii imi vor sta in cale cu diverse argumente contra.

Urmareste acel documentar. Pe mine nu ma intereseaza ca acel japonez e newageist sau sincretist relogios sau budist - treaba lui. El a demonstrat experimental ca apa chioara este influentabila de catre noi, prin puterea sentimentelor, a rugaciunilor, a muzicii, a cuvintelor samd. Dar toate acestea se fac prin lucrarea Duhului Sfant, domnule. Nu de la sine putere sau de la oameni putere.

Reply With Quote
Vechi 05.01.2010, 10:28:09
antiqu's Avatar
antiqu antiqu is offline
Member

Data înregistrării: 16.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

In bisericile catolice la intrare sunt 2 scobituri in perete unde se afla apa sfintita. E tot agheasma? La catolici se obisnuieste sa-ti inmoi degetele in apa aceea si sa-ti faci semnul crucii.
Vechi 06.01.2010, 23:17:11
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Departe smerenia de Florin, pur si simplu n-am mai verificat de ieri topicul. :P

Eu nu vreau sa polemizez cu tine, vreau doar ca oamenii sa mearga si sa ia aghiazma de maine incolo, o saptamana, in fiecare dimineata. Si o sa incurajez mereu lucrul asta pana la Odovanie, pe 14 ianuarie, chiar daca unii imi vor sta in cale cu diverse argumente contra.

Urmareste acel documentar. Pe mine nu ma intereseaza ca acel japonez e newageist sau sincretist relogios sau budist - treaba lui. El a demonstrat experimental ca apa chioara este influentabila de catre noi, prin puterea sentimentelor, a rugaciunilor, a muzicii, a cuvintelor samd. Dar toate acestea se fac prin lucrarea Duhului Sfant, domnule. Nu de la sine putere sau de la oameni putere.
@adam000
Unii au facut un experiment: in doua camere izolate aveau doua plante, la una se ducea cineva si-i vorbea urat zilnic la alta se ducea si-i vorbea frumos si o lauda, tot zilnic. Dupa ceva timp aia careia i se vorbea urat era galbejita si amarata iar cealalta laudata era verde si frumoasa, si mult mai mare. Dar evident asta nu demonstreaza nimic...
Vechi 29.01.2010, 20:39:13
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Apa vie, leac sa-ti fie! -> pe B1 Tv acum, in direct. Va fi si in reluare, urmariti emisiunea.

Reply With Quote
Vechi 30.01.2010, 12:26:01
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Aghiasma este o apa sfintita. Nu ma interseaza rezultatele stiintei. Eu nu cred in puterea ei doar daca mi se va spune ca structura ei este modificata. Cred in puterea ei, pentru ca a fost sfintita. Si asta imi este de ajuns.

Ce ar fi sa incep sa analizez daca nu cumva si culoarea dintr-o icoana a suportat o modificare in esenta ei? Daca in potir s-a petrecut vreo modificare in cadrul Liturghiei? ... As rataci. Nu asa trebuie cautat Dumnezeu. Il intalnesti atunci cand crezi, nu atunci cand esti cuprins de indoiala.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2010, 12:50:46
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Aghiasma este o apa sfintita. Nu ma interseaza rezultatele stiintei. Eu nu cred in puterea ei doar daca mi se va spune ca structura ei este modificata. Cred in puterea ei, pentru ca a fost sfintita. Si asta imi este de ajuns.

Ce ar fi sa incep sa analizez daca nu cumva si culoarea dintr-o icoana a suportat o modificare in esenta ei? Daca in potir s-a petrecut vreo modificare in cadrul Liturghiei? ... As rataci. Nu asa trebuie cautat Dumnezeu. Il intalnesti atunci cand crezi, nu atunci cand esti cuprins de indoiala.
Pe altii insa ii intereseaza si stiinta. Gandeste-te ca unii sunt mai sceptici si nu imbratiseaza credinta la fel de usor ca tine. Ei au nevoie sa puna degetul ca sa creada, ca Toma. Iar Dumnezeu lucreaza prin mijloacele cele mai nebanuite pentru ca oamenii sa aleaga de bunavoie calea care duce la Viata.

Reply With Quote
Vechi 30.01.2010, 13:08:28
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Sigur, il accepta si pe Toma sa puna degetul in coasta Sa, dar ii spune "Pentru ca M-ai vazut, ai crezut! Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut". Fecioara Maria cand accepta sa-L nasca pe Hristos, rosteste "Fie mie dupa cuvantul Tau", fara sa se bazeze pe un fapt trait. Ea crede imposibilul, a naste fara a avea legatura trupeasca.

Caile de a ajunge la El sunt diverse,dar e minunat ca in Liturghie nimic nu tine de demonstratie.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor gheorghecoser23 Preotul 5 25.06.2008 17:01:23