Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.02.2009, 21:13:30
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de alx Vezi mesajul
Care mai e rostul creierului meu, daca pentru a interpreta aceste scrieri, trebuie sa ma duc la altcineva? Ca cer sfaturi, lamuriri, asta e cu totul altceva, dar propria parere e un rezultat al gandirii. Nu trebuie sa folosim ce s-a "pus" in cap? Oricum, nu doresc trimiteri la diferite surse de informare, ci pur si simplu parerea voastra in legatura cu cele intrebate.
Rostul creierului tau e in primul rand sa inveti de la altii, ceea ce tu nu stii inca.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2009, 21:17:09
alx alx is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.01.2009
Implicit

Va ascult explicatiile la problemele de mai sus.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2009, 21:20:04
alx alx is offline
Senior Member

Implicit

Sa atacam ideea, nu autorul. De vreme ce v-am cerut parerea, se poate deduce ca incerc sa port o discutie.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2009, 21:29:25
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Rostul creierului tau e in primul rand sa inveti de la altii, ceea ce tu nu stii inca.
[COLOR=red]Nu înțeleg de ce nu ignorați aceasta persoana? Postările ei sunt o sfidare la adresa noastra .Mai bine ne-ar spune cine este.ce religie are si ce vrea să ne demonstreze.!!?? [/COLOR]
Reply With Quote
Vechi 07.02.2009, 21:37:01
Anca-Miha
Guest

Implicit

Ai perfecta dreptate, Dorina. Nu cred ca mai e nevoie de amanunte, dupa coarnele pe care si le pusese ieri in avatar.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2009, 21:43:18
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alx Vezi mesajul
Care mai e rostul creierului meu, daca pentru a interpreta aceste scrieri, trebuie sa ma duc la altcineva? Ca cer sfaturi, lamuriri, asta e cu totul altceva, dar propria parere e un rezultat al gandirii. Nu trebuie sa folosim ce s-a "pus" in cap? Oricum, nu doresc trimiteri la diferite surse de informare, ci pur si simplu parerea voastra in legatura cu cele intrebate.
Un raspuns foarte avizat la legatura cu diferitele tale nelamuriri poti gasi in Dogmatica scrisa de sf.Ioan Damaschin.E destul de usor de citit ,o carte scrisa de un om luminat in adevaratul sens al cuvantului.
Cu ratiunea nu poti sa il cunosti pe Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2009, 21:44:22
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Si mie mi se pare o pierdere de timp sa -i raspunzi la intrebari.
Reply With Quote
Vechi 08.02.2009, 13:39:17
dianadi's Avatar
dianadi dianadi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2009
Locație: Londra
Implicit

Daca nu poti sa crezi in lucruri fara o explicatie stiintifica si logica, atunci nu poti sa crezi in nimic. Eu am studiat biologia si pot afirma ca multe lucruri sunt in contradictie cu religia dar daca vrei si daca crezi Dumnezeu iti da puterea sa vezi minunile Sale in cele mai marunte lucruri. Asemantor intrebarii tale as putea sa te intreb si eu numeroase lucruri care nu apartin de religie.
Vechi 08.02.2009, 16:57:04
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianadi Vezi mesajul
Daca nu poti sa crezi in lucruri fara o explicatie stiintifica si logica, atunci nu poti sa crezi in nimic. Eu am studiat biologia si pot afirma ca multe lucruri sunt in contradictie cu religia dar daca vrei si daca crezi Dumnezeu iti da puterea sa vezi minunile Sale in cele mai marunte lucruri. Asemantor intrebarii tale as putea sa te intreb si eu numeroase lucruri care nu apartin de religie.
Multi au confundat credinta cu ratiunea. Si spun ca exista si este demn de crezut doar ceea ce se poate explica rational. Altii au vazut intre credinta si ratiune un razboi. Pentru un crestin autentic credinta nu este irationala, ci suprarationala. Trebuie sa intelegem ca misterul sau taina nu pot trebuie sa le rationalizam ptr ca atunci nu ar mai fi taina sau mister. Datoria noastra este sa ridica mintea la nivelul tainei nu sa coboram taina la nivelul ratiunii.
Reply With Quote
Vechi 08.02.2009, 17:50:18
alx alx is offline
Senior Member

Implicit

Se pare ca nu intelegeti intrebarile. De la textele de mai sus, s-a ajuns la credinta-Dumnezeu-ratiune. Ceea ce doream sa discut reprezinta acele texte, nu cum ar putea fi inteles un Creator prin ratiune, ci ce se poate deduce din texte; adica ia cartea respectiva cineva care, sa zicem a trait intr-un mediu in care religia nu a existat. Ce intelege din cele spuse? Citeste intamplari ciudate, care nu au logica, par absurde. De aici, ce se poate deduce? Ca cei care le-au scris, nu au avut destula pricepere incat sa scrie corect faptele, si a rezultat ceva confuz, ar fi o varianta. Acest lucru pare plauzibil, daca ne gandim la un simplu exemplu : un om modern se duce intr-un trib; e capabil sa faca "minuni". Daca ne gandim intre "diferenta" dintre om si Creator, atunci aprope sigur cele facute de acesta sunt greu de inteles pentru mintea umana.
In sine, un Creator, ca fiind atotcuprinzator, e greu de inteles logic. Dar putem intelege modul de "functionare" a operei sale, astfel apropiindu-ne cumva. Oare ce a civilizat omul, si a ajuns in stadiul de acum? O rutina, mancare, somn, inmultire, sau ceva mai mult, cuprinzand si incercarea de explicare a fenomenelor din jur? Credeti ca prin ignoranta, nestudiind natura, adica lucrarile sale, putem sa ajungem prin revelatie sa cunoastem acest Creator? Ne civilizam cunoscand fenomenele din jur, cu ajutorul creierului, le stapanam, le folosim in avantajul nostru si altora, ne cizelam codul moral, conduita in societate; astea nu se pot face decat muncind, studiind opera vasta a Creatorului. Stand, neavand habar cum se petrec simple fenomene naturale, cum sa intelegi ceva mai cuprinzator, cum ar fi un Creator? Credeti ca acesta e sluga la ignoranti si lenesi ?
Sa presupunem ca vine un fizician la un copil care se roaga sa afle cauzele unui fenomen.
Fizicianul ii explica, in detaliu. Copilul, neavand macar bazele fizicii (care tine de modul de manifestare a naturii, a operei Creatorului), cum poate intelege? Deodata acesta ii pune tot in cap, si totul functioneaza perfect, intelege tot? Atunci ar fi minunat; sa nu mai gindim rational decat minimal, sa ne rugam si Creatorul ne da totul pe tava.
Sa privim Creatorul ca tatal a multor copii. Acesti copii pun tot felul de intrebari, vor sa cunoasca. Acesta se bucura, ii ajuta, si, putin cate putin, acestia se dezvolta frumos ca Oameni. Asta se intampla si in societatea de azi. Dar, acum sa privim varianta in care, copii nu sunt curiosi, nu studiaza mare lucru, pur si simplu stau. Asta nu ar ingrijora parintele?
Reply With Quote
Răspunde