Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.02.2010, 19:41:05
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Mie imi plac si bisericile catolice (interioare si arhitectura, exterior).
Statui au totusi putine, cateva doar, fata de cate icoane avem noi in biserici).
Noi avem pentru toti sfintii si toate evenimentele biblice icoane.
Ei au pentru Iisus si Madona si sfintii patroni ai zonei respective, daca nu ma insel.
Exista si la ei picturi f.frumoase in biserici ( sa nu uitam de Capela Sixtina si alte monumente).
Duminica trecuta, mi se pare ca s-a numit a Ortodoxiei (?) preotul nostru ne-a vorbit si depsre icoane in predica. Spunea ca de fapt icoanele nu sunt picturi, si ca sunt urate. Asta pentru ca ele nu au rol de arta (cum multi considera) ci de reprezentare a unei credint.
Ne-a citit ceva, un citat superb din Ioan Damaschinul (inca n-am ajuns, dar as vrea sa-l intreb din ce lucrare), cu privire la icoane si interiorul bisericii.
Si ma gandesc totusi ca statuile ne fac sa ii privim pe cei ce ii reprezinta mai uman, mai aproape de noi. Se da un trup unor persoane, o fiinta.
Pe de o parte se spune: "sa nu-ti faci chip cioplit, dar nu se spune sa nu-ti faci chip pictat" deci o avea un rost.
Pe de alta e greu de vazut diferenta.
Cineva spunea corect: nu inchinam si nu le idolatrizam nici (la) statui si nici (la) icoane, deci nu vad ceva rau.

Eu am si o intrebare:
Iisus pe cruce este o sculptura? Exista numai la catolici sau si la noi?
Crucea este si ea in fond o sculptura. Si de multe ori decorata.
Vechi 26.02.2010, 19:52:16
Solveig's Avatar
Solveig Solveig is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Duminica trecuta, mi se pare ca s-a numit a Ortodoxiei (?) preotul nostru ne-a vorbit si depsre icoane in predica. Spunea ca de fapt icoanele nu sunt picturi, si ca sunt urate. a.
Cum adica sunt urate icoanele?? Da-mi exemple de icoane urate.

Last edited by Solveig; 26.02.2010 at 19:55:17.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2010, 20:55:47
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Sunt Sfintele Cruci de lemn cu Dumnezeu Iisus Hristos sculptat pe ele in trei dimensiuni si nimeni nu a zis de acestea ca ar fi neortodoxe.Astea se folosesc de multa vreme la crestini ortodocsi romani.

Asa s-a lasat la Sfantul Sinod Ecumenic al saptelea sa fie numai Sfinte Icoane in Sfanta Biserica asa se face.Dar la acelasi Sfant Sinod s-a lasat sa cinstim si Sfintele Moaste de Sfinti.

Dar Sfintele Moaste nu sunt in trei dimensiuni?Nu au forma?
Au si forma.Dar miros nu au?Au si de acela ca sunt bine mirositoare.Uneori izvorasc Sfant Mir nu e acesta materie?Este.
In Sfantul Antimis nu sunt particele de Sfinte Moaste care sunt in trei dimensiuni?Se poate Sfant Antimis fara aceste Sfinte particele?Nu se poate.
De ce or fi lasat Sfintii Parinti numai Sfintele Icoane sa fie zugravite si Sfinte mozaicuri nu stiu dar nu pentru ca acestea sunt in doua dimensiuni si statuile in trei dimensiuni.Ca doar aceaiasi Sfinti Parinti au lasat sa ne inchinam la Sfintele Moaste.
A nu uitati Sfintele Icoane cu Maica Domnului cu Dumnezeu Iisus Hristos in brate din argint care sunt in relief.
Deci sunt in trei dimensiuni.Si sunt foarte ortodoxe ca sunt la Sfantul Munte vechi si probabil de peste 500 de ani.

Last edited by mihailt; 27.02.2010 at 20:59:26.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2010, 07:59:59
Lory10
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Teologic vorbind, nici eu nu am nicio problema cu statuile. Dar sa fie la ei (la catolici), nu la noi.

Poate nu este exemplul cel mai potrivit, dar cand Parintii Bisericii luat decizia de a pastra in cult numai icoanele, a fost ca si cand, te-ai afla pierdut pe mare si vrei sa vezi tarmul. Ce am alege, ochelarii de distanta sau binoclul? In acest caz, daca am binoclul, la ce imi mai folosesc ochelarii?

Asa si in Biserica, aflati pe "marea vietii acesteia" ne folosim de icoana pentru a intrezari orizontul vesniciei.
Hai sa nu amestecam arta si inchinarea crestina.
Arta isi are locul ei si rostul ei, nu insa in inchinare. Construind o catedrala in mod artistic, estetic, sanatos e un lucru bun pentru credincios dar cand, in interiorul ei asezi statui si icoane cu rol de inchinare si adorare, e un pacat.
De ce spun asta, pentru ca asa ma invata Iisus in Sfanta Scriptura. Citeste Exodul, capitolul 20, cu versetele 4,5,6 apoi, Ezechiel tot capitolul 8, Romani capitolul 1 cu verstele 23, 25. In primele trei secole de istorie, crestinii nu si-au facut nici icoane si nici statui. Abia din secolul IV, apar acestea in inchinarea crestina sub inlfuenta pagana, si fara sustinere biblica.
"Orizontul vesniciei" il intrezaresti cand deschizi Scripturile si citesti ultimele capitole ale Apocalipsei, cartile Apostolului Pavel si,mai ales Evangheliile cand privesti la viata Mantuitorului.
Vesnicia nu poate fi imortalizata pe o panza, vesnicia e intr-o continua miscare. Ceea ce reprezinta arta e realitatea moarta, impietrita si personalizata, rece si insensibila la durerile omului, la intrebarile lui.
Lasati pe Dumnezeul cel viu sa patrunda in viata ,in relaitate acolo unde-i este locul si artei sa-i dam limitele ei cuvenite.
Altfel suntem ca acei navigatori din lumea internetului care traiesc intr-o lume pararela, imbatati de iluzia unei realitati care nu exista, bolnavi inchipuiti.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2010, 08:58:19
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Lory, problema care vă preocupă a fost tranșată de Biserica lui Cristos încă din anul 797, cu prilejul Conciliului Ecumenic de la Niceea. Iar icoane s-au găsit și în catacombe, mergeți la Roma și vedeți-le cu proprii ochi. Hotărârile dogmatice ale conciliilor ecumenice sunt ireformabile, nu pot fi schimbate în esența lor, iar dacă sfinții părinți de acolo au zis că putem cinsti icoanele, înseamnă că putem cinsti icoanele și punct.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 02.03.2010, 09:45:17
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lory10 Vezi mesajul
Hai sa nu amestecam arta si inchinarea crestina.
Tocmai acest lucru mi se pare minunat in Biserica, faptul ca aici nu se face "arta de dragul artei", ci arta este legata in mod profund de rugaciune si inchinare. Menirea artelor bisericesti (pictura, arhitectura, cantarea etc.) este aceea de a ne inalta mintea si inima catre Dumnezeu, prin rugaciune. Prin ele omul isi manifesta vocatia sa doxologica, de slavire a lui Dumnezeu.

Toti recunoastem ca in Sfanta Scriptura ne vorbeste Dumnezeu. Dar asa cum un cuvat naste in noi imaginea (icoana - eikon) acelei realitati, trebuie sa recunoastem ca si icoana (imaginea sfanta) ne face partasi unor cuvinte si unor sensuri profunde.

In Biserica icoana reprezinta Scriptura talmacita in linii si culori. Poate de aceea, in cult sarutam deopotriva Sfanta Scriptura si icoana.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2010, 12:27:07
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2005
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaelamir Vezi mesajul
Locuiesc in Italia de 6 ani si de foarte multe ori am intrat in bisericile catolice chiar si pt a asista la slujba ortodoxa.Sunt foarte spatioase, foarte luminoase dar sunt foarte reci.
evident
sunt astfel construite ca sa se poata celebra Liturghia chiar si pe vreme de canicula

Citat:
În prealabil postat de mihaelamir Vezi mesajul
Statuile care le impodobesc sunt frumoase dar, nu imi dau emotilile pe care mi le da o icoana.
vad multi barbati, dar oricat ar fi de... si de..., "nu imi dau emotilile pe care mi le da" sotul meu
si asta nu pentru ca ar fi sotul cel mai cald si mai... si mai...
ci pentru ca este sotul meu

la fel, icoana Sfintei Tereza de Lisieux imi vorbeste mai clar si mai cald decat icoanele din bisericile ortodoxe

nu icoanele/statuile sunt de vina, ci noi!
Vechi 05.04.2010, 01:47:05
niculaes niculaes is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.03.2010
Implicit

Tin minte cand eram la scoala generala "tovarasa" profesoara de desen ne-a spus ca sunt doua feluri de culori: calde - rosu, portocaliu, galben si reci - violet, albastru, verde. Probabil ca in asta sta "secretul" ortodocsilor. In bisericile ortodoxe predomina culorile calde, de unde si senzatia de caldura de care vorbeste toata lumea aici.

Probabil ca si catolicii ar putea obtine un efect asemanator daca ar folosi mai putin albastru sau mov in vitraliile lor si daca ar picta statuile in culori calde. Pe de alta parte daca s-au obisnuit asa poate ca ei nu au senzatia de "rece" cand intra in bisericile lor. Cred ca e si o chestie de auto-sugestie. Un ortodox care intra intr-o biserica catolica poate avea senzatia de ceva nefamiliar, deci neprimitor.

Chiar daca astazi statuile sunt in general albe (deci "reci") in antichitate statuile zeilor si zeitelor erau pictate. Numai ca odata cu trecerea timpului culorile s-au deteriorat si statuile au ramas albe. Probabil ca din cauza asta renascentistii, care incercau sa imite arta clasica, nu si-au pictat statuile.

Sunt curios sa stiu ce parere aveti despre aceste statui (idoli) pictate ale unor zeite hinduse:

http://lh4.ggpht.com/_TN5I7nTiSh0/Rx...Y/DSC05932.JPG

Incercati sa faceti abstractie de faptul ca e vorba de zeitati in care nu credeti, ma refer doar la aspectul pur estetic. Va dau acea senzatie de "rece"?

Last edited by niculaes; 10.04.2010 at 19:08:02.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 11:06:14
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de niculaes Vezi mesajul

Sunt curios sa stiu ce parere aveti despre aceste statui (idoli) pictate ale unor zeite hinduse:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rassenpuja.JPG
http://lh6.ggpht.com/_KtFK6-lWjsM/SZ...c/P2040473.JPG
http://lh4.ggpht.com/_TN5I7nTiSh0/Rx...Y/DSC05932.JPG
http://beacononline.files.wordpress....ess-durga1.gif
http://rydermiles.files.wordpress.co...durga-face.jpg

Incercati sa faceti abstractie de faptul ca e vorba de zeitati in care nu credeti, ma refer doar la aspectul pur estetic. Va dau acea senzatie de "rece"?
Mie mi se pare o monstruozitate acea zeita cu o suta de maini!!!! Pe mine ma infricoseaza foarte tare, daca vrei sa stii.... iar amestecul acela de podoabe este pur si simplu de prost gust. Dixi!
Vechi 06.04.2010, 04:25:03
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
evident
sunt astfel construite ca sa se poata celebra Liturghia chiar si pe vreme de canicula!
Acum am inteles de ce sunt atat de mari bisericile catolice. Si sunt uimita, cat de timpuriu au cunoscut si au rezolvat problema incalzirii globale!

Ortodocsii, in schimb, si-au asigurat in bisericile lor caldura, in pofida "frigului" din lume; o caldura, care nu deranjeaza nici in verile cele mai toride.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Folosirea optima a functiilor forumului tabitha Reguli generale de utilizare a forumului 48 15.11.2024 22:28:24
Folosirea limbajului costel Generalitati 3 02.06.2011 22:40:57
Folosirea calendarului Iulian sunsray Generalitati 3 13.04.2010 06:05:32
folosirea materialului genetic cozia Generalitati 12 25.02.2010 17:53:14