Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.05.2010, 13:36:25
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Sa revenim dar eu cred ca daca Biserica spune ca un lucru e pacat, asta nu-mi stirbeste deloc libertatea: ci imi lasa libertatea de a-l alege sau nu. Prin faptul ca Biserica spune ca x y z sunt lucruri care te opresc de la Sf. Impartasanie, nu vine de fapt in patul meu si nu-mi numara pilulele, ci ma lasa sa aleg: faci x y z si atunci NU te impartasesti, si e alegerea ta, sau nu faci x y z si mai discutam sa vedem cam in ce duh esti. Ei ne spun noua multe lucruri dar nu ne obliga sa le facem sau sa ne abtinem de la ele. Ce mai multa libertate ne trebuie? :)

Chiar daca Biserica ar defini pana in cele mai fine amanunte si cum sa tinem furculita la masa, nu cred ca asta ne-ar stanjeni libertatea cu vreun micron.

Nu am nimic nici pro si nici contra surorii a carei postare o preiau si de care ma folosesc ci doar profit de o idee vehiculata tare abil !
Vad ca se pune insidios idea cum ca biserica , prin legile si rigorile ei, ar impieta cu ceva asupra oamenilor sau ca le-ar stirbi cumva libertatea . Ce prostie si ce afront ticalos , pai nu am cazut noi de acord (si mai inainte de noi sfintii capadocieni si si mai ales Sf. Vasile cel mare care spune despre ortodoxie ca este ,,robia care te face liber" !) ca ortodoxia este singura libertate reala a omului. Ce fandoseala ticaloasa sa incerci sa pui in seama bisericii asa ceva ! Cui nu-i place sa fie in biserica , dupa legile si rigorile ei, nu are decit sa iasa, sa plece !! Ce , atunci cind faceam scoala si eram obligati sa-i respectam legile si rigorile ne-am simtit in vreun fel de oprimati sau discriminati sau fara de libertati ? Dar atunci cind lucrind la un loc de munca suntem obligati sa-i respectam legile si conditiile ne dadeam discriminati si fara libertate ? Sau atunci cind mergem la concert, spectacol de teatru sau cind activam pe forum si suntem obligati sa respectam regulile si legile locului ne dam discriminati sau oprimati sau lipsiti de libertate ? Dar cind suntem in familie si copiii ori noi adultii suntem obligati sa respectam legile si rigorile familiei ati auzit ca s-a dat cineva discriminat ori lipsit de libertati ? Aiurea, fandoseala si opozitie draceasca fatisa cum ca tocmai biserica ortodoxa te lipseste de libertate si drepturi ! Cei ce au cautat si cauta biserica si mintuirea lor cu adevarat nici macar nu au indrasnit sa cugete asemenea sminteala si sa se ridice impotriva lui Hristos. Dracii insa aceasta indeletnicire de obste o au si stau ciorchine pe cei care doar cocheteaza cu viata duhovniceasca invatindu-i asemenea . Eu unul nu am auzit pina acum instrainare mai mare sa spui ca tocmai biserica te lipseste de libertate, adica tocmai acolo unde libertatea ta , omule, este deplina , tocmai acolo unde esti invatat sa te apropii de dumnezeire ! Totusi , ce are aface mamona cu Hristos si biserica sa ? Si de ce aceasta ispitire ticaloasa ??? Cui foloseste ???
Vechi 20.05.2010, 13:41:56
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Sa revenim dar eu cred ca daca Biserica spune ca un lucru e pacat, asta nu-mi stirbeste deloc libertatea: ci imi lasa libertatea de a-l alege sau nu. Prin faptul ca Biserica spune ca x y z sunt lucruri care te opresc de la Sf. Impartasanie, nu vine de fapt in patul meu si nu-mi numara pilulele, ci ma lasa sa aleg: faci x y z si atunci NU te impartasesti, si e alegerea ta, sau nu faci x y z si mai discutam sa vedem cam in ce duh esti. Ei ne spun noua multe lucruri dar nu ne obliga sa le facem sau sa ne abtinem de la ele. Ce mai multa libertate ne trebuie? :)

Chiar daca Biserica ar defini pana in cele mai fine amanunte si cum sa tinem furculita la masa, nu cred ca asta ne-ar stanjeni libertatea cu vreun micron.
@ Jane - ba tocmai ca-ti stirbeste libertatea. Nu ai decat doua posibilitati: faci pacatul si atunci iti capeti o pedeapsa (la biserica), sau nu-l faci si capeti o alta problema sau pedeapsa la tine acasa, in familie, sau in persoana ta.
Ce anume am voie sa aleg? Oricum o dau este rau. Si atunci?

Exista oameni pentru care tocmai aceasta alegere este un chin. A fi supus sa alegi intre doua lucruri vitale ca sa spun asa: Dumnezeu sau copii, sau Dumnezeu si a nu avea copii (la unii), sau Dumnezeu si sot/sotie etc.
De ce asta? Cand ar trebui ca acestia sa fie mereu impreuna, pentru ca este vorba de om si iubire.
A fi pus sa alegi in acest fel, intre doua lucruri la fel de dragi, nu mai este iubire, nu mai este credinta.
Dumnezeu nu cere sa alegem. EL trebuie sa fie de fapt in toate si in toti.
De ce adica daca-ti iubesti sotul/sotia, sau copiii, sa renunti la ei pentru Dumnezeu? Dumnezeu este pretutindeni acolo unde este iubire.
Scrie asta si undeva in Biblie.
Vechi 20.05.2010, 13:47:23
jefferson
Guest

Implicit

ce galceava :)
Vechi 20.05.2010, 13:53:46
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Ba da, discriminare si lipsire de libertati exista pretutindeni.
Diferenta intre ceea ce se intampla in lume (scoala, familie, serviciu, forum, etc.) si credinta, este ca, cel putin dupa unii oameni, in credinta daca te simti discrimionat si lipsit de anumite libertati sau ai probleme, nu ai solutie, decat s-o parasesti. Esti dat afara, esti etichetat ca fiind necrestin.
Nu ti se da nici o alta solutie, sau ajutor, in afara de portita pe care o mai deschide cate un duhovnic mai destupat la minte.

In rest exista solutii, nu neaparat radicale, mai exista alte cai. Exista lucruri care adaptabile la persoana fiecaruia: scoli de toate felurile, inclusiv pentru nevoi speciale, sotul/sotia ti-l alegi dupa potrivire, profesia si serviciul la fel, etc.)
Si si acolo este voia lui Dumnezeu. El iti da ce ai nevoie.
Dar nu stiu de ce in biserica este altfel...De ce acolo oamenii sunt atat de ingusti.
Si depinde de cum simte fiecare.
Pentru unii biserica (in sensul de credinta) este o mare incorsetare, un efort, mai ales daca nu ai cine sa te ajute, sa te invete, sa-ti poarte pasii.

De fapt aici este intrebarea cheie a tuturor intrebarilor dinacest forum si nu numai.
Cum sa imbini omul cu credinta? Cum sa iubesti si om (fie el sot, sotie, copil, prieten, etc.) si Dumnezeu si sa le poti da la toti fara sa-ti sfii stie sau celuilalt sufletul?

Citeam intr-un articol pe site ca "Dumnezeu nu este gelos." El nu cere sa fie cineva numai al lui. Asa este.
Vechi 20.05.2010, 14:04:15
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul

De fapt aici este intrebarea cheie a tuturor intrebarilor dinacest forum si nu numai.
Cum sa imbini omul cu credinta? Cum sa iubesti si om (fie el sot, sotie, copil, prieten, etc.) si Dumnezeu si sa le poti da la toti fara sa-ti sfii stie sau celuilalt sufletul?
Ba eu cred ca omul si credinta merg perfect. Ce vrea Dumnezeu de la noi este sa fim oameni, si daca faci totul cu dragoste si cu dorinta de a fi placut lui Dumnezeu, nu cred ca gresesti.

Citat:
Citeam intr-un articol pe site ca "Dumnezeu nu este gelos." El nu cere sa fie cineva numai al lui. Asa este.
De fapt Dumnezeu este gelos. In sensul bun. Vrea ca tot ce facem noi sa Il aiba in centru. Si cand Il pui pe Dumnezeu in centru, si nu pe tine, nu pe sotul, nu slujba, nu preotul, ci pe Dumnezeu, toate dilemele se duc.
Vechi 20.05.2010, 14:10:34
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de jefferson Vezi mesajul
.
eu nu incerc sa-mi justific nici un pacat , ci pentru ca sunt crestin vreau sa stiu ce este pacat si ce nu. iar pacat nu inseamna orice iti inchipui tu sau altii cativa ca este ci ceea ce D-zeu a revelat prin vechiul, noul testament ,apostoli si sfintii parinti.
iar faptul ca folosesc ca referinta atat siteuri ortodoxe cat si catolice sau protestante este o dovada in plus a universalitatii si veridicitatii argumentelor. din cate am auzit ultima oara pacatele nu difera in catolicism si ortodoxie draga mea. doar ca catolicii au mai multe articole pe anumite teme.
draga jefferson,

stii deja reperele dupa care sa te ghidezi: poruncile si indemnurile din scriptura si talcuirea lor facuta de Duhul Sfant prin oamenii alesi.

Sf. Siluan Athonitul are un cuvant: „ deosebesti un lucru, un fapt, daca e pacat sau nu, dupa dispozitia pe care o ai sa te rogi inainte, in timpul si dupa ce-l faci. Daca inainte de a face un lucru, in timp ce-l faci si dupa ce l-ai facut, poti sa te rogi, nu e pacat. Daca poti zice: „Doamne, slava Tie ca uite-ma, fac cutare lucru si dupa ce ai terminat poti sa zici fara mustrari de cuget „Doamne iti multumesc!”, atunci nu e pacat".

asta pentru ca ziceai ca te intereseaza ce adevaruri descopera Dumnezeu prin sfinti.

Daca totusi, multi sustin contrariul intr-o anumita chestiune dar eu sunt sigura de propriul adevar generat de propria minte si de unele influente si sunt experta in anestezierea propriei constiinte si nu simt ca ceva nu-i in regula, atunci situatia poate degenera si incep sa cauti justificari pentru asta.

Sigur ca informatiile pe care le aflam din carti si de la altii ne pot ajuta la formarea noastra interioara daca stim sa le discernem si sa nu ne lasam contaminati de cele ce se impotrivesc lui Dumnezeu. Dar mai mult decat toate, rugaciunea.

Ca treaba lui Dumnezeu e sa ne dea harul iar treaba noastra e sa-l primim, ca nu degeaba vrea El sa ni-l dea, ci ca sa invatam cum sa fim si cum sa facem cu propria noastra alegere nu doar constransi de reguli si de frica de a nu incalca regula.

Daca il avem pe Dumnezeu in minte in tot ce facem, atunci ne aduce El in limitele decentei, nu ne lasa sa alunecam prin firea noastra slaba.
Vechi 20.05.2010, 14:23:12
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Dumnezeu nu cere sa alegem. EL trebuie sa fie de fapt in toate si in toti.
De ce adica daca-ti iubesti sotul/sotia, sau copiii, sa renunti la ei pentru Dumnezeu? Dumnezeu este pretutindeni acolo unde este iubire.
Scrie asta si undeva in Biblie.
Cum sa nu iti ceara. Inca foarte clar (Luca 14):
26. Dacă vine cineva la Mine și nu urăște pe tatăl său și pe mamă și pe femeie și pe copii și pe frați și pe surori, chiar și sufletul său însuși, nu poate să fie ucenicul Meu.
27. Și cel ce nu-și poartă crucea sa și nu vine după Mine nu poate să fie ucenicul Meu.
Vechi 20.05.2010, 14:34:12
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Cum sa nu iti ceara. Inca foarte clar (Luca 14):
26. Dacă vine cineva la Mine și nu urăște pe tatăl său și pe mamă și pe femeie și pe copii și pe frați și pe surori, chiar și sufletul său însuși, nu poate să fie ucenicul Meu.
27. Și cel ce nu-și poartă crucea sa și nu vine după Mine nu poate să fie ucenicul Meu.
Citeste si mai sus:

Luca 14, 20
Al treilea a zis: Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni.

Daca femeia sau tatal sau fratii samd te opresc sa ajungi la Dumnezeu, se cade sa urasti raul care zace in ei si care te poate indeparta de mantuire.

Si daca Topcat persista in ratacirea ateista, eu sunt dator sa-l iubesc in continuare, insa am tot dreptul sa urasc raul care il duce la pierzanie.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Vechi 20.05.2010, 14:46:26
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Citeste si mai sus:

Luca 14, 20
Al treilea a zis: Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni.

Daca femeia sau tatal sau fratii samd te opresc sa ajungi la Dumnezeu, se cade sa urasti raul care zace in ei si care te poate indeparta de mantuire.

Si daca Topcat persista in ratacirea ateista, eu sunt dator sa-l iubesc in continuare, insa am tot dreptul sa urasc raul care il duce la pierzanie.
24. Căci zic vouă: Nici unul din bărbații aceia care au fost chemați nu va gusta din cina mea.
Foarte corect, deci, ce zici. Si urasti raul care te opreste sa ajungi unde trebuie si nu faci nimic pentru mintuirea ta? (Asta ca sa trecem peste fenomenul de cumparare a unei sotii)
Vechi 20.05.2010, 14:57:42
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de jefferson Vezi mesajul
ma refer la stimularea orala (ce are loc ca si preludiu si nu are ca scop orgasmul) in cadrul actului sexual intre soti .pe care unii o confunda cu un asa zis pacat al gomoriei. inexistent de altfel. detalii despre pacatul din Sodoma si Gomora pentru inceput aici :http://en.wikipedia.org/wiki/Sodom_and_Gomorrah si :http://www.gotquestions.org/sodom-and-gomorrah.html plus:http://www.str.org/site/News2?page=NewsArticle&id=5702 sau:http://www.thecypresstimes.com/artic...ESTROYED/28973 etc.

iar despre ''sexul oral'' intre soti :
http://www.nds.edu/old/well-Palermo.htm si
http://www.christiananswers.net/q-eden/sex-oral.html
http://www.beginningcatholic.com/chr...-oral-sex.html sau :http://www.askthebible.com/oral-sex.htm etc.

astept eventuale contra-argumente
Dar stiu ca te-ai documentat oleaca..
Incerci cumva sa-ti convingi prietena sa nu (mai) aiba reticente?

Sper ca nu ai si ceva pro si pentru sexul pre-marital

Chestiunea cu anticonceptionalele si avortul ramane deschisa, am sa raspund cand am timp..

Last edited by AlinB; 20.05.2010 at 15:03:57.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Sexul fara casatorie filipstefan Intrebari utilizatori 1 19.08.2011 22:13:55
Sexul dupa casatorie Florin-Ionut Generalitati 85 01.08.2008 14:43:05