Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.05.2009, 13:29:02
topcat
Guest

Implicit

Spune-mi ideea ta despre cum sa explici Caderea neliteral, apoi am sa-ti spun ideea mea
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 13:36:27
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Spune-mi ideea ta despre cum sa explici Caderea neliteral, apoi am sa-ti spun ideea mea
Eu stiu ca e incercarea omului de a fi dumnezeu fara Dumnezeu, in afara Lui si acest lucru inseamna moartea. Caderea=alegerea mortii
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 13:49:21
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Eu stiu ca e incercarea omului de a fi dumnezeu fara Dumnezeu, in afara Lui si acest lucru inseamna moartea. Caderea=alegerea mortii
Da, poate fi si aceasta o descriere neliterala
Postul era pentru Fani71, care vroia sa concilieze religia ortodoxa cu stiinta
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 13:57:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Eu asta vreau sa subliniez: ca si Hristos, si evolutionismul, ne spun acelasi lucru: iubeste-ti aproapele.

Repet: evolutia nu este despre cel mai tare si nici despre aleatoriu.
OK, inseamna ca prima teorie a lui Darwin a fost depasita? Scuize, nu am timp acum sa citesc cartea de care ziceai.

Acum se zice ca prin dragostea de aproape a evoluat specia? Nu e o intrebare ironica... ;-)
Deci esti de acord cu explicatia mea adragostei crestine, si ca se explica si altfel decat prin evolutie?
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 14:10:28
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
OK, inseamna ca prima teorie a lui Darwin a fost depasita? Scuize, nu am timp acum sa citesc cartea de care ziceai.

Acum se zice ca prin dragostea de aproape a evoluat specia? Nu e o intrebare ironica... ;-)
Deci esti de acord cu explicatia mea adragostei crestine, si ca se explica si altfel decat prin evolutie?
Darwin a spus intotdeauna ca e survival of the fittest, ca sinonim al selectiei naturale. Numai cine n-a avut urechi sa auda, vorba cuiva, n-a auzit. Fittest se refera atit la competitie cit si colaborare.
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 14:11:16
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Adica pentru ca a zis cineva sa-ti iubesti aproapele si de aia ne iubim aproapele?
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 14:36:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Adica pentru ca a zis cineva sa-ti iubesti aproapele si de aia ne iubim aproapele?
Da. Nu orcine, ci Dumnezeu, iar unii cred in El si cred si ca a putut sa ajunga vocea lui pana la noi, prin revelatie. Si nu numai ca ti-a zis, da ca te pui in comuniune cu el si incepi sa gandsti ca el, sa simti ca el. Macar partial.

Dar sa vorbim in general, nu numai de cei care incearca sa fie asa ca le 'zice' Dumnezeu:
Daca te uiti in jur, vei vedea ca exista iubire, exista afectiune, exista si altruism la multi altii in afara de crestini (aici iar s-ar putea sa-mi atrag niste afurisenii de la antiecumenistii de paza), dar totusi ea nu poate depasi un grad suprauman, total altruist, total neegoist, decat rar. Cand il depaseste, ste ceva sublim - un om care se inneaca ca sa scape un copil de la innec, sau care se arunca in foc sa salveze pe cineva, de exemplu.
Acestea sunt exceptii, iar la crestini ele vin din unirea cu voia lui Dumnezeu.
Acestea sunt cazuri destul de rare ca sa nu aiba efect pentru o eventuala evolutie spre bine a societatii.

Eu cred ca tu ai si o convingere de ateu tip sec. al 19-lea despre evolutia spre bine a oimenirii prin progres continuu. Nu prea se poate observa acest progres spre bine, uite(te la nenorocitul sec. 20 cu toate razboaiele, tiraniile, genocidurile si crimele lui, si uite-te si cum a inceput asta, cat de multe alte nedreptati si razboaie sunt. Ti se pare vreun progres spre bine?

Despre pacatul originar alta data...
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 14:36:15
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Asta cu iubirea de aproapele nu e noutatea adusa de Hristos. Parerea mea e ca noutatea si adevaratul semn ca suntem crestini e iubirea de vrajmasi, intoarcerea obrazului, binecuvantarea cand esti blestemat si prigonit. Nu? Doar asa zice si Domnul: "Ca si paganii ii iubesc pe cei ce-i iubesc pe ei" Deci nu e mare lucru asta, e natural.
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 14:57:36
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Da. Nu orcine, ci Dumnezeu, iar unii cred in El si cred si ca a putut sa ajunga vocea lui pana la noi, prin revelatie. Si nu numai ca ti-a zis, da ca te pui in comuniune cu el si incepi sa gandsti ca el, sa simti ca el. Macar partial.

Dar sa vorbim in general, nu numai de cei care incearca sa fie asa ca le 'zice' Dumnezeu:
Daca te uiti in jur, vei vedea ca exista iubire, exista afectiune, exista si altruism la multi altii in afara de crestini (aici iar s-ar putea sa-mi atrag niste afurisenii de la antiecumenistii de paza), dar totusi ea nu poate depasi un grad suprauman, total altruist, total neegoist, decat rar. Cand il depaseste, ste ceva sublim - un om care se inneaca ca sa scape un copil de la innec, sau care se arunca in foc sa salveze pe cineva, de exemplu.
Acestea sunt exceptii, iar la crestini ele vin din unirea cu voia lui Dumnezeu.
Acestea sunt cazuri destul de rare ca sa nu aiba efect pentru o eventuala evolutie spre bine a societatii.

Eu cred ca tu ai si o convingere de ateu tip sec. al 19-lea despre evolutia spre bine a oimenirii prin progres continuu. Nu prea se poate observa acest progres spre bine, uite(te la nenorocitul sec. 20 cu toate razboaiele, tiraniile, genocidurile si crimele lui, si uite-te si cum a inceput asta, cat de multe alte nedreptati si razboaie sunt. Ti se pare vreun progres spre bine?

Despre pacatul originar alta data...
Eu vreau sa subliniez ca iubirea, morala, binele poate fi explicat si natural. Nu trebuie sa existe o morala absoluta ca stim ce e bine si ce nu e.
Dupa cum subliniati si voi, e natural. Evolutia chiar confirma ca acest lucru poate avea o explicatie naturala, nu supranaturala.
Ceea ce spui tu se potriveste exact peste explicatia evolutionista: toti oamenii, indiferent de ceea ce cred au in natura lor afectiunea. Unii o au doar pentru aproape, pentru ca nu au avut ocazia sa interactioneze, sa aibe cauze comune, cu mai multi. Exceptiile de care vorbesti sint exact mutatiile benefice care nu totdeauna au vreun efect pentru ca nu sint "the fittest".
Exista doua strategii stabile in natura:
1. fii rau tot timpul
2. incepe sa fii bun si continua sa fii bun atita timp cit celalat e bun.
Sint doua algoritmuri simple
Omul (ma rog, stramosii omului), ca multe animale de azi, au ales varianta 2, usor modificata: pentru ca nu puteau fi siguri de cei pe care nu ii cunostea, aleg varianta 2 pentru apropiati si varianta 1 pentru necunoscuti.
Reply With Quote
Vechi 14.05.2009, 15:04:14
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Exista doua strategii stabile in natura:
1. fii rau tot timpul
2. incepe sa fii bun si continua sa fii bun atita timp cit celalat e bun.
Sint doua algoritmuri simple
Omul (ma rog, stramosii omului), ca multe animale de azi, au ales varianta 2, usor modificata: pentru ca nu puteau fi siguri de cei pe care nu ii cunostea, aleg varianta 2 pentru apropiati si varianta 1 pentru necunoscuti.
Tocmai, nimeni nu te contrazice. Dar crestinul este chemat de Domnul sa depaseasca acest stadiu natural, care este cazut pana la urma.
Iubirea vrajmasilor nu e un lucru natural, nici binecuvantarea celor ce te jignesc si nici intoarcerea obrazului. A-ti lua crucea nu e natural.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Crezi în semne? metafora Generalitati 30 21.01.2012 13:37:39
Este mai tarziu decat crezi... Rodica50 Intrebari utilizatori 3 16.10.2010 14:15:46
Sa vezi si sa nu crezi Mara2009 Nunta 11 15.09.2009 09:34:10
De ce crezi in Dumnezeu ? Tiberiu_Rusu Generalitati 145 04.05.2009 10:58:31
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45