Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.05.2015, 05:33:03
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Am transformat Sf. Liturghie într-un ritual, spunem una și facem alta. Ori Sf. Liturghie NU este un ritual (un joc de de teatru), ci este un mod de viață de zi cu zi, nu doar duminica când suntem în biserică.

Sfânta Liturghie este însăși manifestarea trupului lui Hristos...
Un clivaj, o alunecare de la un punct încolo... Un fel de uitare bruscă sau în trepte... O risipire...
O trecere din lumină în ceață, negură, beznă... Ca o îndepărtare.

De obicei alunecăm pe gheață. Dar unii au învățat să patineze admirabil, vai!... Artistic, chiar.

*
A spune una și a face alta, dincolo de cazul intenției viclene, e fie o răzgândire (necomunicată și ca urmare surprinzătoare), fie o trecere de pe un întreg montaj sufletesc pe un altul cu totul diferit, chiar opus uneori.
În acest ultim caz cred că putem vorbi de nesimplitate. Un suflet compus, neunitar, conflictual - puterea de control asupra funcționării sufletești și organice părînd a comuta de la o instanță la alta, de la un conducător la altul... Așa sunt(em) majoritatea oamenilor sufletești, adică a nevroticului comun, a oamenilor de pretutindeni, azi și nu doar azi...
Omul simplu, unitar, nu desparte vorba de faptă. Energia lui e unitară (precum razele soarelui adunate de o lupă într-un singur punct) și, poate nu întâmplător, are putere... Cât chiar să mute munții din loc!...:) Sau încât să ia foc (i se vede lumina focului pe chip).
Poate tocmai de aceea nouă, copiilor, nu ni se dau prea des chibritele pe mână..:)
Reply With Quote
Vechi 08.05.2015, 23:09:00
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Poate părea surprinzător (iar pe mine m-a surprins când am citit) că mult îndrăgitul și "popularul" Cuviosul Paisie Aghioritul ținea ca oamenii să se spovedească mai întâi și apoi să vină pentru a discuta cu el chestiuni "teologice". Ca și cum a vorbi e tot una cu a te împărtăși...:)
Mă gândeam de nu cumva starea de spirit a unuia plin de bune (sau rele) intenții înainte de spovedanie e diferită de a aceluiași om după spovedanie. Să fie vreo diferență semnificativă între cel spovedit și cel nespovedit? Dar între cel îmbunătățit și același om înainte de pocăință?

*
Oare o rază de lumină care se refractă în apă își schimbă direcția la trecerea dintr-un mediu în altul independent de indicele de refracție al apei? Direcția luminii prin apă să fie aceeași și când apa e limpede și când apa e plină de murdărie?
Dar cu apa sufletească oare cum o fi? Lumina neînserată ajunge în același loc indiferent de starea de curăție a acestei ape?
Oare cel străveziu (prin nevoință și har) e la fel de opac cum este omul gros/grosolan prin păcatele lui constitutive?
(Păcatul și virtutea au obiceiul de a ne alcătui, nerămînînd exterioare nouă.)

Cred ca e compicat sa primesti un raspuns si probabil ca nici nu-l asteptai. In fond fiecare ne punem uneori intrebari, la care stim ca nu primim niciun raspuns...

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Unuia îi ajunge doar să îl privești o clipă și a priceput tot, e receptiv și se pune (deîndată! - "iată-mă, Doamne!") în mișcare la modul adecvat mesajului, de parcă ar fi doar un alt trup al aceluiași duh comun;
altuia îi citezi tomuri și nu se clintește, fiind un caz abordabil cu macaraua, excavatorul ori, poate, cu rotopercutorul...:)
Cred ca aici diferentele intre unii si ceilalti le facem noi, uneori, fiindca suntem sau NU suntem pe aceeasi lungime de unda. Asta pe de o parte. Iar pe de alta, in orice fiinta omeneasca rationala sta un potential sfant. Fara nicio exceptie. Niciodata nu putem sti ce aduce ziua de maine si ce poate declansa smerenia sau nebunia in Hristos, si dintr-un pacatos osandit la iad, sa fii in stare intr-un caz extrem sa-ti pui viata "la bataie". Sunt convins ca avem cunostinta de multe cazuri. Frate Cezar, chiar daca noi (eu in primul rand) avem tendinta sa taxam fara menajamente anumite lucruri care ni se par "scapatari" din buna oranduiala, sa nu ne inchipuim ca suntem deosebiti prin ceva si in principiu, tot flecareala se numeste, din moment ce nu suntem convingatori nici pe departe!
Cat despre cei la care dai sentinta finala, tu ar trebui sa stii mai bine: tocmai ei sunt cei ce au nevoie mai mare de ajutor si nici pe departe nu pot fi judecati la fel ca ceilalti care, de bine de rau, fac dovada clara ca au inteles, dar fac slalom printre interese. Sa cautam sa evitam cu toata fiinta noastra (nu e cazul tau) sa Il rastignim iarasi si iarasi pe Mantuitor, numai fiindca ne consideram deja "alesi" (precum iudeii, odinioara), daca suntem botezati, spovediti si impartasiti. "Daca dragoste nu am, nimic nu sunt!" - Sf ap. Pavel. Sa sesizam greseala (daca este), dar omul sa-l lasam sa mearga pe drumul lui, fie el ateu, pagan, sectar, etc. Daca vrea sa vina spre ortodoxie, sa fie ca o optiune libera, din convingere, iar asta nu poate veni din moment ce noi "ii executam" cu orice prilej. Singurul Dumnezeu poate schimba drumul unui suflet. Noi doar ne pretindem "in lucrare", dar suntem praf si cenusa. Si nici nu cred ca se afla pe-aici cineva care sa fi primit bincuvantare de la duhovnic, sau chiar canon, sa faca aici apologia credintei. Iar daca cineva chiar a primit o astfel de binecuvantare, bietul Parinte habar nu are la cata sminteala se supune fiecare.
Asadar, unele din acele cazuri la care faci tu aluzie posibil sa fie "speciale" si atunci nu ei ci noi ne facem vinovati in acest caz. Un pas folositor, deja l-ai numit: "Iarta-ma, Doamne!" Iar celalalt, daca chiar nu e cazul sa mai intervenim, dintr-un motiv sau altul: "Iarta-l, Doamne, ca nu stie ce face!" Evident ca si eu am nevoie de rugaciunile celorlalti din ce in ce mai des in ultimul timp!...

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 10:31:19
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Chiar daca vor fi voci care sa conteste sau macar sa nu fie deacord cu acest punct de vedere, este foarte clar ca noi chiar ne incadram in grupul celor vizati. Poate chiar sunt prin manastiri monahi induhovniciti carora li se da dezlegare temporara pentru Sf Impartasanie, si numai daca isi simt sufletul incarcat cu ceva, trebuie sa mearga sa se spovedeasca, dar noi, cei ce traim in lume, printre atatea ispite si proaste obiceiuri, printre slabiciuni dintre cele mai pestrite si prietenii care ne trag in jos din toate partile, trebuie sa fim cuprinsi in totalitate de mandrie ca sa nu realizam in ce haos sufletesc suntem!...

Multumesc pentru citate! Chiar se simtea nevoia...
Moshu-le nu ai să găsești duhovnic să spună altfel...când vorbește unei mulțimi sau unui necunoscut. Acele citate sunt rupte din convorbirea acelor duhovnici cu mirenii. Apoi, să fie mântuitoare numai "școala" părintelui Cleopa? Oare să nu fie mîntuitoare "școala" Sf. Ion de Kronstadt și a celorlaltți duvonici care sunt pentru împărtășania des? Se pare că nu ai înțeles mesajul părintelui Rafail despre cele două "școli". Dacă ai bunăvoință citește cu multă atenție cuvântul părintelui: http://acvila30.ro/pr-rafail-noica-n...artasania-des/

Cei ce vă împărtășiți des nu mai judecați pe cei ce împărtășesc rar și invers. Nu vă mai craponați în "reguli" și "norme" ce nu țin de noi. Grecii se împărtășesc des și nu obligatoriu cu spovedanie, cu precădere în Sf. Munte...și mă refer la mireni, nu la monahi. La monahi nici nu se pune această problemă ei împărășindu-se aproape la fiecare Sf. Liturghie.

Moshu-le am și eu în citat sub mânecă care nu prea bate cu convigerile tale. Ce facem? Ne rupem în două pentru că sunt mai multe "reguli"? Oare de unde vine acest duh al dezbinării?

ps: te bucuri de niște citate care îți întăresc convigerile, iar citatele care îți zdrucină convigerile le cataloghezi drept "neînțelese" de cei pe care le citează. :)) Iartă-mă. :)
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 10:34:49
ovidiu b.
Guest

Implicit

Iată și citatul:

"Cât timp suntem uniți și păstrăm legătura cu Hristos, trăim viață sfântă, sorbind izvor de sfințenie prin Sfintele Taine; dar dacă ne despărțim de Biserică - Trupul tainic al Său -, în zadar vom gusta din Sfintele Taine, căci seva de viață nu mai curge prin mădularele moarte și tăiate. Și cine desparte mădularele de Trup? "Păcatele voastre stau ca un zid despărțitor între Mine și voi", zice Domnul. Dar oare orice păcat ucide pe om? Nicidecum! Ci numai păcatul de moarte. Tocmai de aceea se și numește de moarte; căci există păcate care nu sunt spre moarte, spune Sfântul Ioan (I Ioan 5:17). Prin urmare credincioșii care n-au săvârșit păcate de moarte nu sunt întru nimic opriți să se împărtășească cu Sfintele Taine și să devină părtași la sfințire, ca unii ce sunt încă mădulare vii, pentru că păstrează unitatea cu Capul (Hristos)."

Mai mult decât atât, în tratatul său Despre viața în Hristos, Nicolae Cabasila face o afirmație și mai directă spunând: "pe cât este de nedrept să te împărtășești din Sfintele Daruri dacă ai săvârșit păcat de moarte și nu te-ai spovedit, tot pe atât de mare greșeală ar fi să fugi de această "Pâine" când n-ai greșit de moarte!"

Last edited by ovidiu b.; 19.05.2015 at 10:42:00.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 11:51:41
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
"Păcatele voastre stau ca un zid despărțitor între Mine și voi"
Mai demult am căutat sursa acestui citat [strict] și nu am găsit-o. Dar poate nu am căutat destul. Știe cineva de unde provine?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 12:30:21
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citatul este folosit de Ieromonah Petru Pruteanu in acest material la pagina 16: http://www.teologie.net/data/carte/PP-impartasire.pdf

Si este luat din Isaia 59:2.
Versiunea BOR 1982 - nelegiuirile voastre au pus despărțire între voi și Dumnezeul vostru
Versiunea Cornilescu - nelegiuirile voastre pun un zid de despărțire între voi și Dumnezeul vostru
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 15:56:25
ovidiu b.
Guest

Implicit

Esența ortodoxiei este trăirea Liturghiei, nu Liturghia. Toată teologia și ascetica ortodoxă este conținută în Sfânta Liturghie. Ce înseamnă Litughie, Euharistie? Liturghia nu este o slujbă, nu este un ritual. Practic, în modul mai adânc, cum spun cum Chip și asemănare înseamnă a trăi realmente după modul de viață al Sfintei Treimi. Cum e Sfânta Treime? Sunt trei Persoane și o singură Ființă. Tot ce are Tatăl are Fiul tot ce are Fiul are Duhul Sfânt, tot ce are Duhul Sfânt are Fiul și Tatăl. Adică, ce diferă între Ei? Persoanele. Noi nu putem înțelege cu mintea lucrurile astea. Practic este vorba de unitate și în același timp respectând specificul fiecăreia. Ce înseamnă “a face om după chipul și asemămnarea Noastră”? Înseamnă că Dumnezeu, în veșnicie, l-a gândit pe om ca un singur om. Adică, Dumnezeu a gândit omenirea ca pe unul singur. Cum zice Apostolul Pavel “în Hristos nu mai este bărbat, femeie, rob ,liber, ci toți și toate sunt una” (spunem noi), dar în greacă este” unul în Hristos”. Asta e Adamu întreg. Asta e ceea ce zice Hristos “Eu rămân în voi și voi în Mine”, “mă rog Părinte ca ei să fie una”. Cum “una”? După cum noi suntem “una”. Deci, practic care este gândul lui Dumnezeu pentru om din veșnicie? Ca oamenii să ajungă cunoștința reală, lăuntrică că sunt o unitate. O unitate nu înseamnă panteism, amalgam, ghiveci, dar este o unitate care nu poate fi explicată prin minte, prin rațiune, o trăiești sau nu o trăiești. Dovadă când l-a făcu Dumnezeu prima dată pe Adam și apoi pe Eva și când a dus-o pe Eva la Adam, ce i-a spus Adam? Iată os din oasele mele și carne din carnea mea. Deci practic cum o vedea Adam pe Eva? O vedea ca pe sine. Deși era altă persoană, totuși, n-a spus ea este luată din mine, ci a spus ea este os din osele mele. Ea este eu, nu știu cum să vă zic.

În momentul în care cad în păcat, Adam și Eva, ce întâmplă cu ei? Mai au conștiința asta? Păi nu mai au conștiința asta, pentru că primul lucru după ce cade în păcat, ce face Adam cu Eva? Zice “a cunoascut-o pe Eva și a născut fii.” Adică, observați, în monetul în care și-a pierdut prezența lăuntrică a căutat prezența dinafară. Ei, Adam și Eva traiu altă realitate, lăuntric erau unul în celălalt înainte de cădere.

După cadere apare această scindare în care oamenii se rup unii ce alții, fiecare începe să traiască individual, autonom, legea supraviețuirii – lasă să trăiesc și să moară celalalt, nu mai contează dacă celalalt este sau nu înalăuntrul meu. Ce face de fapt Hristos când vine? Vine Hristos și ne iartă păcatele, dar vă spun, Sf. Isaac Sirul și Părinții spun că e prea puțin lucru dacă gândim că mântuirea înseamnă doar iertarea păcatelor. Mântuirea înseamnă mult mai mult. Hristos a întemeiat Biserica. Noi spunem în Biserică ne mântuim. Da ce-i Biserica până la urmă? E Trupul lui Hristos . Deci, practic, noi nu ne mântuim prin prin virtuțile noastre , faptele noastre. Ca faci milostenie nu trebuie să fii ortodox. Ca să te rogi nu trebuie să fii ortodox. Ca să ții post nu trebuie să fii ortodox. Ca să fii blând nu trebuuie să fii ortodox. Fac și budiștii și yoghinii lucrul ăsta, nici măcar nu trebuie să fiii religios pentru asta.
Mântuirea înseamnă a intra într-o comuniune atât de adâncă cu Hristos încât nimeni și nimic din lumea asta, nici o virtute nu poate să-ți dea lucrul ăsta. Practic știți care e prima Biserică? Cum zice Părintele Porfirie, Sfânta Treime, asta e prima Biserică. Ce trăia Adam și Eva? Trăiau viața Sfintei Treimi. Dumnezeu ne-a dat această lume ca dar. Iar noi ce spunem? Mulțumesc. Ce vrea să ne spună Dumnezeu că ne dă ceva în dar? Că ne iubește. Noi când spunem mulțumesc ne deschidem inima, să primim? Nu darul, ci pe Cel care ne dăruiește. Deci, practic care era rostul acestui lumi? Ca omul și Dumnezeu să trăiască o relație lăutrică, adâncă, de dăruire reciprocă. Ce se întâmplă când omul cade în păcat? Se leagă cu mintea de ce? De creația asta. Îi spune dracul vezi că e frumos la vedere, e bun la gust, asta mănâncă că îți dă știință. Ce fac Adam și Eva? Se lipesc cu mintea, cu dorirea de lumea asta și uită de Dumnezeu. Practic autonomizează creația asta, o folosesc în chip utilitarist. Recunoașteți că așa trăim noi astăzi. Tot timpul ne întrebăm: da ce câștig din asta, da folos am din asta, da la ce folosește ailaltă? Mă la nimic nu folosește, pur și simplu la nimic, ci doar asculți de Dumnezeu că te iubește.

Ei vedeți, în momentul în care noi am pierdut această stare de mulțumire înaintea lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate, practic trăim o stare de egoism oricât l-am îmbrăca noi în altruism. În limba greacă a mulțumi se spune “euharistia”. Deci, care e scopul Sfintei Liturghii? A mulțumi lui Dumnezeu. Ia gândiți-vă acum cum a mulțumi? A-I reîntoarce creația ca dar a lui Dumnezeu și a spune Doamne nu e a mea, e a ta, dar eu vreau să Te primesc pe Tine. Mulțam de tot ce mi-ai dat, sunt minunate, da eu nu vreau astea, eu Te vreau pe Tine, da Îți muțumesc pentu ele. Am înțeles că tu Mă iubești prin asta. Ce aducem noi lui Dumnezeu la Liturghie? “Ale Tale”? A cui e creația, pâinea și vinul care e de fapt simbolul creației? A cui? Ale Tale dintru ale Tale! Cum îți aducem? De toate și pentru toate, adică, practic ce aduc eu la Liturgie când aduc pâinea și vinul? Aduc toate și pentru toate, adică, toată creația. Și Dumnezeu ce face atunci? A, Îmi mulțumești? Foarte bine. Îți dau mai mult decât Mi-ai dat pentru faptul că te deschizi Mie. Și ce face Dumnezeu? Preface, nu-mi ia darul și spune: mulțam dămi-L că e al Meu. Nici vorbă de asta. Ce spune? A, ai recunoscut că nu e al tău și că e al Meu? Nu e al Meu, zice Dumnezeu, e al tău. Ține-l înapoi. Da cum ține-l înapoi? Tu Îmi aduci Mie pâine și vin, toată creația. Ce îți dau Eu înapoi? Pe Mine ascuns sub chipul creației pe care tu Mi-ai adus-o. Adică, Dumnezeu spune îți dau nesfârșit mai mult pentru un singur motiv, că ai vrut să-Mi mulțumești, că ai vrut să-ți deschizi inima Mie. Asta este esența Liturghiei.

Și atunci Îl primesc pe Hristos, nu așa spiritual coboară din cer, nu, ci simplu, concret, material. De ce material? Pentru că Dumnezeu vrea să salveze împreună cu omul toată creația. Sf Apostol Pavel spune”și făptura toată suspină așteptând slobozimea fiilor lui Dumnezeu“. Deci practic, nu mă pot mântui singur, ci cu toată creația împreună. Asta e esența Liturghiei.
Părintele Porfirie spune “Hristos a unit trupul Bisericii cu cerul și cu pământul, cu îngerii, cu oamenii, cu cu toate făpturile, cu întreaga zidere a lui Dumnezeu, cu animalele, cu păsările, cu fiecare floricică sălbatică, cu fiecare insectă”. Și atunci întrebarea: ce este Liturghia? Este un mod de a fi care îl trăiesc în tot ceea ce fac, ce sunt, ce doresc. “Ori de mâncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți.”

Liturghia înseamnă acestă pătrundere exact cum avea Adam comuniune cu Dumnezeu în creație. Cum avea Adam comuniune cu Dumnezeu în creație? Prin ce? Păi ce i-a spus Dumnezeu lui Adam să facă în Rai? Păi zice să mâncați din toți pomii numai din ăla să nu mâncați. Deci cum era Adam în comuniune cu Dumnezeu? Efectiv băga în gură mărul și când mânca mărul de gustul lui se îndulcea dumnezeiește, ochii lui se desfătau de frumusețea mărului, dar se mai întâmpla ceva fundamental pe care noi nu-l trăim. Sunt niște stihuri înainte de împărtășire de la Sf. Simeon Metafrastul . Spune acolo dumnezeiască împărtășanie: „Dumnezeiescul Trup mă îndumnezeiește și mă hrănește, Îmi îndumnezeiește sufletul și-mi hrănește minunat mintea.” Deci cum eu bag în mine pâine și vin și pracic dacă vinul e dulce îi simt gustul. Dar ce ar trebui să simt o dată cu gustul? Îmi îndumnezeiește sufletul și mi hrănește minunat mintea. Am avut noi vreodată experineța asta să simt că mintea mi se hrănește? Efectiv că mintea mănâncă. Asta făcea Adam practic.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 15:57:05
ovidiu b.
Guest

Implicit

Primul act al Liturghiei nu este „Binecuvântată este Împărăția Cerurilor”, nici măcar Proscomidia. Știți care este primul act al Liturghiei? Și care e Taina? Sf. Dinonisie Areopagitul numește Liturghia, în ierarhia bisericească, Taina Adunării, și așa era numită în Biserica veche. Practic, ca noi să facem Liturgia, trebuie înainte de toate să ne adunăm împreună. Știți că în Biserica veche nu era preotul la cinci dimineața în biserică și creștinii veneau pe rând agale fiecare când și-a terminat treburile pe acasă. Nu fraților! Când preotul intra în biserică, poporul întreg era în biserică. De ce? Pentru un singur motiv că fără popor nu se putea face Liturghia. Nu cum învățăm noi astăzi la dogmatică și ni se spune că nu, că de fapt este nevoie numai de un reprezentant al poporului, poate să fie acolo un cântăreț sau careva acolo și dă acolo „Doamne miluște” și fiecare vine cântând la biserică. Nu. Pentru fiecare dintre cei care fac parte dintr-o comunitate, dintr-o mănăstire și merg la biserică este mădular indispensabil pentru acea comunitate, pentru acea mănăstire. Fără tine nu se poate, fără tine este handicapat trupul. De asta în Biserica veche este un canon al Sinodului Trulan care spune farte clar: dacă trei săptămâni la rând lipsești de la biserică fără motive binecuvântate te excomunicau. Trebuia să faci pocăință, da seriosă, dacă vroiai să mai intri în biserică. De ce? Pentru că mutilai Trupul Bisericii, fără tine nu se putea face Liturghia. Preotul nu este un fel de ales, el stă acolo și ăilalți mai vin, nu mai vin, pleacă ies când vor. Nu. Fiecare are locul lui și starea lui, și de starea duhovniceacă a fiecăruia depinde mersul Liturghiei. De multe ori în timpul Liturghiei simțim tuburare, sâcâială, e greu. Știți de ce? Nu pentru că Dumnezeu nu dă harul, Dumnezeu își face treaba. Pentru că noi cu stările noastre lăuntrice suntem bombe atomice, plini de gânduri, tulburări, ne gândim la mai nu știu eu ce treburi avem. Fraților, acest gând al fiecăruia dintre noi să știți că bruiază toată atmosfera bisericii. De asta nu trăim Liturghia, pentru că noi nu suntem ceea ce trebuie. Deci, primul act, taina adunării, este venirea la biserică cu conștiința că fără mine nu se poate Liturghia. Asta nu e mândrie.

Un cuvânt din Constituțiile Apostolice: „Când înveți, episcope, poruncește și îndeamnă poporul să vină în continuu la biserică dimineața și seara în fiecare zi și să nu lipsească deloc, ci să vină permanent în adunare și să nu mutileze Biserica amputând de un membru trupul lui Hristos. Căci nu numai cu privire la preoți s-a spus: „Cine nu este cu Mine este împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește”, ci fiecare dintre laici să le audă socotind că s-au spus de Domnul cu privire la el însuși. Fiind, așadar, mădulare ale lui Hristos, nu vă risipiți neadunându-vă, având cap pe Hristos care, potrivit făgăduinței, este cu voi și are comuniune cu voi. Nu fiți nepăsători față de voi înșivă. Nu-L lipsiți pe Hristos de mădularele Lui. Nu divizați trupul Lui. Nu risipiți mădularele Lui. Nu preferați cuvântului dumnezeiesc nevoilor vieții, ci adunați-vă în fiecare dimineață și seară în casele Domnului.”E clar? Asta era conștiința Bisericii.

Liturghia trebuie să mă schimbe pe mine ca mod de fi din cap până în picioare toată ființa mea trebuie să fiu un om liturgic, euharistic și ăsta e rolul împărtășaniei și a Liturghiei.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 16:03:27
ovidiu b.
Guest

Implicit

Sfânta Liturghie este însăși manifestarea truplui lui Hristos, nu este o slujbă. E foarte complicat înțelegem acest lucru, pentru că neavând experința a ce înseamnă a fi mădular a trupului lui Hristos. A simți lăuntric, e ca o celulă care are același ADN ca oricare altă celulă din organism, deși are funcția propie fiecare celulă (celule hepatice fac ceva, celulele nervoase fac altceva, celule stem altceva), totuși fiecare celulă are conștiința că aparține unui trup și formează un singur organim. Practic, asta trebuie să facă Liturghia, să mă aducă la conștiința a unui singur organism, realmente să-l simt pe celălat mădular al meu, dar lăutrinc. O simțire mult, mult mai adâncă decât ar avea niște fani a unui star de muzică la un concert. Acolo 70.000 de oameni pulsează la unison, și trăiesc la unison, și pentru ei idolul e viața lor, și se înțeleg unii cu alții, și simt unii pe alții, și se unesc unii pe alții, și se iartă unii pe alții. Întrebarea este: trăim noi la Liturghie, ca stare lăutrică, măcar zece la sută din intesitatea pe care o trăiesc rockerii la un concert rock sau microbiștii la un meci de fotbal când se ridică zeci de mii de oameni și urlă la unison "hai Dinamo!" Păi e clar atunci că Liturghia nu există ca stare lăuntrică și ca conștiință ca apartenență a Trupului. Dacă ești fan nu știu care, ăia se simt una. Ei vreau să spun că acea simțire deși, este destul de lăuntrică că nu-i chiar numai superficială când mergi la un concert sau la un meci de fotbal, este atât de departe de unirea în Biserică încât nici nu există termen de comparație. Deci, dacă nu trăim exterior cât trăiesc ceilalți vă dați seama unde ar trebui să fim noi de fapt în Sfânta Liturghie? Asta este problema. Și atunci, practic, primul lucru esențial la Sfânta Liturghie este că dacă noi suntem trupul...Cum este un trup fără o mână sau un picior? E frumos sau spunem că e handicapat? Ei problema este foarte simplă.

Liturghia este o împreună slujire, nu preotul este slujitorul. Din însăși cunvintele noastre noi ne osândim. Noi suntem împreună slujitori cu preotul. Dovadă, toate rugăciunile, în afară de una singură din timpul Heruvicului care îl privește strict pe preot ca slujitor, sunt la plural și la toate rugăciunile răspundem Amin. Ce înseamnă Amin? Așa să fie? Nu! Înseamnă altceva, mult mai adânc, mult mai dinamic. Înseamnă că eu îmi împropiez și îmi fac al meu tot ceea ce preotul spune. Preotul este capul adunării, el nu este altceva decât parte din trupul Bisericii. Deci, preotul nu spune ceva ca un mijlocitor rupt de oameni. Și eu când eu spun Amin am osândă. Când preotul spune "luați mâncați ...beți dintru acesta toți", noi ce spunem fiecare? Amin. Mințim în fața lui Dumnezeu. Noi ne jucăm cu cuvintele în Sfânta Liturghie, pur și simplu ne jucăm cu cuvintele. Nici măcar nu ne gândim, de fapt că noi ne jucăm cu vorbele. Nici nu ne gândim de fapt că a spus Hristos că pentru fiecare cuvânt deșert vom da seama. Înțelegeți? Știți ce afcem noi? Noi chiar facem ritual, dar Liturghia nu este un ritual. Oamenii mai demult aveau conștiința asta foarte clară. Din păcate, noi am pierdut această conștiință.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 16:23:28
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Mulțumesc P. T., așa e.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=59

Ovidiu,

De ce te consumi? Degeaba scrii și dai citate, nu le va pune nimeni la inimă.

Am observat că mai înțeleaptă e metoda Lui Hristos de mărturisire / propovăduire, adică o dată le-a dat oamenilor informația și apoi fiecare decide pentru sine. Crezi? Foarte bine. Nu crezi? Succes în continuare!

Și eu am avut impresia că rezolv nu știu ce, că poate măcar un cititor își va pune problema să mediteze și să discute asta mai departe cu duhovnicul lui... Dar teama de osîndă e tare mare, nu? Cumva, cred că e corelată în subconștient cu frica de Dumnezeu. Sau poate că nu.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16