Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.11.2009, 12:23:32
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Nu cred ca iti va zice cineva ca la noi la ortodocsi printre alte atribute , duminica nu reprezinta ziua de odihna.
Nici un adventist de pe acest forum nu a contestat acest lucru. Singura contestație este cu privire la sursă. Nu Dumnezeu cere păzirea duminicii ca zi de cult, odihnă, părtășie, etc.
Vechi 11.11.2009, 12:47:14
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ciprian85 Vezi mesajul
Draga nu eu sunt ce care a divagat. Tu esti cel ce a facut-o atribuind(cu scopul de a nega existenta si necesitatea preotiei nou testamentare) tot felul de intelesuri straine cuvantului prezbiter(transcris in limba romana, imprumutat din greaca la fel ca multi alti termeni ce apar in Biblie - un neologism la momentul respectiv) sau presbyterous(in neo-greaca) sau presviieruvs(in greaca veche).
Ca urmare "o sa ma tin" de tine atat timp cat vei mai incerca sa "rescrii" intelesuri si semnificatii unor cuvinte .
Nu cred ca faci aceasta din nestiinta, o faci mai degraba din rea-vointa.

Daca totusi o faci din nestiinta mai citeste odata ce am scris in postul anterior. E ceva la mintea copilului sa intelegi semnificatiile cuvintelor respective in greaca veche si neogreaca.
Pentru siguranta poti sa apelezi la un manual de greaca veche. O sa intareasca ceea ce am scris mai jos. O sa intelegi ca prezbiter are semnificatia de preot(sunt sinonime in limba romana). O sa realizezi ca in toate cele trei copii ale Bibliei fraza respectiva are aceeasi semnificatie, sugerand existenta preotiei inca din perioda apostolica.

Iar varianta care sustii tu ca ar fi originala, a treia, nu e cea originala(este scrisa in neo-greaca, limba folosita in prezent de greci), variantele cele mai apropiate de original fiind cele scrise in greaca veche(reprezinta si motivul pentru care in Biserica Ortodoxa viitorii preoti, in perioda de pregatire, in timpul seminarului si al facultatii studiaza intens limba greaca(alturi de latina si ebraica)). N-ar fi rau sa le studiati si voi, pentru a putea consulta lucrari cat mai apropiate de original, si acestea nu consultate pe internet sau in format electronic, ci in manuscris(desi e necesar putin efort) in bibliotecile unor instiutii serioase(si nu ma refer doar la fac de teologie).

Draga si mitropolitul dar si patriarhul este tot un episcop, nu are mai putin sau mai mult har. Termenul de mitropolit este folosit pentru a numi presedintele unui sinod regional, care cuprinde mai multe episcopii. Patriarhul este presedintele unui sinod ce cuprinde mai multe mitropolii(de exemplu sinodul episcopilor din una sau mai multe tari). Iar in cazul unui sinod pan-ortodox patriarhul ecumenic(cel de la Constantinopol-Istambul) va fi presedindetele acestui sinod. Un presedinte de sinod are aceeasi putere in cadrul sinodului ca si cea a oricarui episcop si anume un vot. Nu are nici macar dreptul de veto. Singurul scop este acela de a media discutiile/lucrarile sinodului.
Ca urmare sunt doar niste termeni, s-ar putea folosi foarte fain: presedintele sinodului episcopiilor din zona Moldovei sau presedintele sinodului episcopiilor si mitropoliilor din Romania. Insa preferam termenii respectivi, mult mai simpli si mai "condensati"
Modul de organizare al BO nu a fost inventat de 150 de ani, reprezinta modul de organizare al Bisericii Primare. Banuiesc ca ai auzit de Sinodul apostolic de la Ierusalim din anul 50(constituit din apostoli, episcopi(Tit..)) si prezidat pe rand de Sf Apostoli Petru si Iacov in calitate de episcop al Ierusalimului.

Ce sa facem... Natura pacatoasa a omului... Parca ti-am explicat cum sta treaba cu ea, nu?

Amin!
Pentru a încheia acest capitol off-topic, îți aduc încă un argument (de fapt singurul ce ar trebui să conteze pentru un creștin), argumentul Sfintei Scripturi.
Iată ce însemna "presbyteros" (în "neogreacă" cum încerci să mă aburești):

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...1&d=1257936094

(Fapte 14,23 - Codex Sinaiticus, sec. IV)
Vechi 11.11.2009, 16:11:53
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Cuvântul "preot" în majoritatea limbilor moderne provine de la termenul grecesc "presbyteros" folosit frecvent în Noul Testament.
În rest aburelile sunt ale sâmbătașilor.
Vechi 11.11.2009, 17:56:12
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Pentru a încheia acest capitol off-topic, îți aduc încă un argument (de fapt singurul ce ar trebui să conteze pentru un creștin), argumentul Sfintei Scripturi.
Iată ce însemna "presbyteros" (în "neogreacă" cum încerci să mă aburești):

http://www.crestinortodox.ro/forum/a...1&d=1257936094

(Fapte 14,23 - Codex Sinaiticus, sec. IV)

Da gogosi mai moi n-ai? De astia vechi, sincer am inceput sa ne plictisim.......
Si daca totusi ai, incearca sa aduci argumente, nu linkuri spre pagini inexistente.

Si inca o data: la mult bun simt!
Vechi 11.11.2009, 18:24:54
ciprian85 ciprian85 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Implicit

Citat:

Se intitulează creștin-ortodox, însă bunul simț îți cere să-i răspunzi omului când te întrebă ceva (noi asta am făcut), iar când cineva e lipsit de bun simț și rostește minciuni la adresa adventiștilor, trebuie ca ceilalți (cei cu bun simț) de pe forum să cunoască adevărul.
Draga da cine cine ti-a adresat tie vreo intrebare? Cine te-a invitat sa-ti postezi ereziile? Din cate stiu ai fost bannat de mai multe ori pentru asta. Bunul simt si ratiunea ar fi trebuit sa-ti spuna ca ceva nu e in regula cu atitudinea ta.
Cel putin daca ai fi avut "putina rusine" sa te limitezi la sectiune dedicata sectelor, sa corectezi "minciunile" spuse la adresa adventistilor.
Dar nu! Bunul simt ti-a cerut sa intri si pe alte sectiuni, sa lovesti in ce are mai scump ortodoxia: Sf. Cruce, Maica Domnului, Sf. Taine, icoane....

Draga acesta nu e forum de propaganda adventista, este un forum unde crestinii ortodocsi incearca sa se ajute unii pe altii cu sfaturi in ce priveste trairea ortodoxiei. Nu avem nevoie de tot felul de eretici care "sa ne ameteasca" cu ratacirile lor.

Citat:
Așa că: la mai multă considerație și toleranță!
In locul tau mi-ar fi fost rusine, sa adresez asemenea cuvinte dupa un asemena comportament(lipsit de toleranta si consideratie). Dar totusi, iti multumesc pentru urari.
Afla ca sunt o persoana toleranta, o persoana care respecta principiile religioase ale celori din jur, ca urmare nu fac prozelitism, nu imi agaseaza semeni contrazicandu-le principiile de viata si cele religioase. Putem spune asta despre adventisti sau despre puzderia de secte apartute in ultimele viacuri? Nu! Ei sunt detinatorii "adevarului absolut", desi "l-au descoperit" la vreoa 1800 de ani dupa ce ACESTA s-a facut pe SINE cunoscut.

La mult bun simt!

Last edited by ciprian85; 11.11.2009 at 18:43:20.
Vechi 11.11.2009, 20:03:30
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul

Interdicția de a consuma carne de porc și zeciuiala sunt practici evreieși care nu există în cele zece porunci scrise pe table și totuși secta adventistă le ține cu aceași strictețe pentru că așa a propovăduit profetesa mincinoasă
Si Sfantul Apostol Petru a pazit legea care te invata sa mananci numai mancaruri curate (carnea de porc nu intra in acesta categorie). Vezi Faptele Apostolilor cap.10. Sa nu incerci sa demonstrezi ca in acel capitol se vorbeste despre "dezlegarea" la mancat orice (citeste Fapte 10:28 si Fapte 11:6-18). Deci, daca Sfantul Apostol Petru, care a stat la picioarele Mantuitorului mai mult de 3 ani, nu a bagat in gura orice, noi ce trebuie sa facem?

Zecimea a fost ingaduita chiar de Domnul Iisus Hristos (vezi Matei 23:23).

Aceste subiecte, plus altele la care ai facut referire, sunt in afara topicului. Daca vrei sa le discutam pe indelete, deschide un topic.

Sa revenim la discutia "despre sabat" (in romaneste, sambata).
Vechi 11.11.2009, 20:15:42
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

Vasalie iti pun o intrebare referitor la vedenia lui Petru.Pe baza acestui pasaj biblic din Fapte cap.10 te intreb:daca prin absurd sa zicem ca apostolul Petru ar fi mancat din acele mancaruri,ar fi pacatuit?
Vechi 11.11.2009, 20:18:27
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul

Duminica este ziua noua de odihna a crestinilor si Noul Sabat.Aceasta zi are mare insemnatate pentru crestinii adevarati.
Crestinii adevarati asculta de invataturile Domnului Iisus Hristos (gasite numai in Sfanta Scriptura) si ii urmeaza exemplul in ceea ce a facut El. Domnul Iisus Hristos a pazit ziua a saptea (sabatul) si a readus aceasta sarbatoare a creatiei la frumusetea de la inceput ("a dezlegat sambata" de poverile puse de farisei).

De asemenea, Mantuitorul nu a schimbat niciodata ziua de odihna sfintita si binecuvantata de Dumnezeu de la inceput (ziua a saptea).

In Sfanta Scriptura (singura Carte in care gasim invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli), nu gasim nici un verset despre schimbarea zilei a saptea (ca zi de odihna inchinata Domnului), cu ziua intaia (duminica). Aceasta schimbare au facut-o oamenii, nu Dumnezeu. Tu, de cine asculti? De oameni, sau de Dumnezeu?
Vechi 11.11.2009, 20:24:31
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Totpeetor Vezi mesajul
Vasalie iti pun o intrebare referitor la vedenia lui Petru.Pe baza acestui pasaj biblic din Fapte cap.10 te intreb:daca prin absurd sa zicem ca apostolul Petru ar fi mancat din acele mancaruri,ar fi pacatuit?
O intrebare in afara topicului. Dau un raspuns scurt. Sfantul Apostol Petru considera un pacat sa mananci din ceea ce Dumnezeu a zis sa nu mancam (spre binele nostru). De ce crezi ca refuza asa de categoric sa manance? "Nicidecum Doamne", a raspuns Petru, "caci niciodata nu am mancat ceva spurcat sau necurat" (Fapte 10:14). Crezi ca Sfantul Apstol avea mofturi sau refuza sa pacatuiasca?

Daca esti interesat de acest subiect, te rog si pe tine, deschide un topic si-l dezbatem pe larg.

Poate ai intrebari referitor la ziua de odihna hotarata de Dumnezeu.
Vechi 11.11.2009, 21:24:32
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

Vasalie nu mi-ai raspuns clar la intrebare.Ai spus ca apostolul Petru considera un pacat.Eu nu te-an intrebat ce considera Petru ci ce consideri tu.Petru de cand s-a nascut nu a consumat "nimic spurcat sau necurat",ii era imposibil sa creada altfel.Dar daca manca in acest context nu era un pacat(uite ca am raspuns eu la intrebare:),pentru ca acea mancare nu era "spurcata",biblia spune ca acele animale au "fost curatite",deci nu mai sunt spurcate.Ca daca era pacat asa cum ai spus tu,atunci Dumnezeu vroia sa il ispiteasca?Ispita nu este atributul lui Dumnezeu,ci al diavolului.Analizeaza bine si vei vedea ca am dreptate.
Nu am nici o intrebare despre ziua de odihna,totul mi-e clar :)
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12