Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.11.2009, 23:29:04
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Trebuie bagata ... si sa se axeze mai mult pe ce scrie in biblie...sa se citeasca biblia...de asta se merita facuta....pentru a-i lasa pe elevi sa interpreteze cum vor ei in intimitatea lor si sa aleaga ce vor ei si ce cred ei mai bine.
De cand e ea, Biserica nu a incurajat enoriasii sa interpreteze de capul lor. Si imi spui si mie ce pot explica, citind un text arhaic, niste copii de 7 ani? Mai mult, imi spui si mie de ce e nevoie de studiul religiei timp de 12 ani?

Citat:
++ ca inveti multe lucruri folositoare.
Am mai spus, singurul mod in care inveti lucruri folositoare in crestinism este daca faci o selectie atenta principiilor "morale" gasite in biblie.

Astept, de la tine, exemple concrete de lucruri folositoare pe care copii de 7 ani le pot invata din biblie si care nu se pot invata din alta parte, unde nu e nevoie de acest proces selectiv.
Reply With Quote
Vechi 18.11.2009, 23:30:09
christyan
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
vasazica te ajuta mai mult cei care sunt impotriva religiei decat cei care sunt pro! Bun, atunci ma bucur pentru asta!
eu optez pentru neidolatrizarea bibliei... imi mentin parerea din primul meu thread.dar si pentru liberul arbitru.
Reply With Quote
Vechi 18.11.2009, 23:38:11
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
eu optez pentru neidolatrizarea bibliei..
Atunci la ce o mai predai? Cu titlu informativ? Daca o predai cu titlu informativ, de ce nu predai si alte carti "sfinte" in acelasi fel?

Introducerea religiei in scoli nu are nimic de a face cu "trezirea" spirituala a neamului. Treaba e foarte simpla: BOR are o problema in numarul imens de absolventi de teologie care ies din seminarii in fiecare an, si nu poate sa le faca biserici la toti ( cu toate ca eforturi se fac din greu, pe peste tot in tara, pe orice petec de pamant ramas). Asa ca, prin introducerea religiei in scoli, s-a rezolvat, sunt toti profesori si au un salariu caldut, platit de stat.

Se gandesc si la viitor baietii din BOR. In Europa, mai toate bisericile pierd enoriasi, pentru ca lumea incepe sa isi dea seama ca merge si fara religie si mai ales fara cotizatii la popi si biserici. Si ca sa isi asigure platitori de inmormantari/nunti/pomelnice pentru nepotii popilor din prezent, marjeaza pe indoctrinare de la o varsta frageda, atunci cand copii nu au nici un pic de gandire critica, pentru ca abilitatea in sine nu e dezvoltata inca.

Pe de alta parte, politicienii nostri verticali nu stiu ce sa mai faca pentru un vot, asa ca nu au coloana vertebrala sa le zica baietilor de la BOR sa isi faca scoli, si cei care vor religie pentru copiii lor, sa ii duca acolo de manuta, duminica.

Uite de-asta avem religie in scoli. Stiu, cinic, dar adevarat.
Reply With Quote
Vechi 18.11.2009, 23:50:02
christyan
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Atunci la ce o mai predai? Cu titlu informativ? Daca o predai cu titlu informativ, de ce nu predai si alte carti "sfinte" in acelasi fel?

Introducerea religiei in scoli nu are nimic de a face cu "trezirea" spirituala a neamului. Treaba e foarte simpla: BOR are o problema in numarul imens de absolventi de teologie care ies din seminarii in fiecare an, si nu poate sa le faca biserici la toti ( cu toate ca eforturi se fac din greu, pe peste tot in tara, pe orice petec de pamant ramas). Asa ca, prin introducerea religiei in scoli, s-a rezolvat, sunt toti profesori si au un salariu caldut, platit de stat.

Se gandesc si la viitor baietii din BOR. In Europa, mai toate bisericile pierd enoriasi, pentru ca lumea incepe sa isi dea seama ca merge si fara religie si mai ales fara cotizatii la popi si biserici. Si ca sa isi asigure platitori de inmormantari/nunti/pomelnice pentru nepotii popilor din prezent, marjeaza pe indoctrinare de la o varsta frageda, atunci cand copii nu au nici un pic de gandire critica, pentru ca abilitatea in sine nu e dezvoltata inca.

Pe de alta parte, politicienii nostri verticali nu stiu ce sa mai faca pentru un vot, asa ca nu au coloana vertebrala sa le zica baietilor de la BOR sa isi faca scoli, si cei care vor religie pentru copiii lor, sa ii duca acolo de manuta, duminica.

Uite de-asta avem religie in scoli. Stiu, cinic, dar adevarat.

In legatura cu alte carti.... sustin aceasta idee....insa nu vor...statul nostru e unul crestin...indoctrineaza numai prin religia crestina....nu stiu explicatia exacata de ce nu vor insa e o idee buna introducerea altor carti.Scopul nu e sa ii faci sa creada ci sa ii lasi sa aleaga sa ii indrumi spre o credinta care ii poate face sa se simta impliniti.
Reply With Quote
Vechi 18.11.2009, 23:59:49
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
statul nostru e unul crestin...
Unde scrie asta in Constitutie? Sau in vreo lege?

Predarea dogmatica a oricarei religii nu duce la cunoastere, ci la indoctrinare si, in functie de profesorul de religie, la intoleranta fata de alte religii.
Aruncati un ochi pe alte forumuri, sa vedeti cum parinti povestesc despre copiii lor care au venit acasa si au spus ca nu mai vorbesc cu vecinii, ca sunt satanisti, avand in vedere ca sunt greco - catolici. Nu mai stiu unde am vazut treaba asta, e mai de demult, dar relatari similare se gasesc.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2009, 00:03:46
christyan
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Unde scrie asta in Constitutie? Sau in vreo lege?

Predarea dogmatica a oricarei religii nu duce la cunoastere, ci la indoctrinare si, in functie de profesorul de religie, la intoleranta fata de alte religii.
Aruncati un ochi pe alte forumuri, sa vedeti cum parinti povestesc despre copiii lor care au venit acasa si au spus ca nu mai vorbesc cu vecinii, ca sunt satanisti, avand in vedere ca sunt greco - catolici. Nu mai stiu unde am vazut treaba asta, e mai de demult, dar relatari similare se gasesc.
acum exagerezi cat despre statul crestin ... a fost o prezumtie si in legatura cu predarea nu conteaza cum o predau atata timp cat nu este impusa ca ceva obligatoriu...nu am sa iti mai raspund chiar m-am saturat....
Reply With Quote
Vechi 19.11.2009, 00:12:16
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
acum exagerezi cat despre statul crestin
Sunt chestii care chiar se intampla la orele de religie. Nu le-am inventat eu.

Citat:
nu am sa iti mai raspund chiar m-am saturat....
Te cred. Se pare ca ai avut o zi activa pe forum azi
Reply With Quote
Vechi 19.11.2009, 18:54:51
antoniap
Guest

Implicit

Alaturi de filozofie, arta, si stiinta, religia este unul dintre cei patru piloni ai culturii unui om. Despre profesorul de religie se poate discuta la fel ca si despre medic, inginer etc. Programa ii cere profesorului niste continuturi precise pe care le poate transmite in mai multe moduri, in functie de experienta personala, tact, colectivul de elevi etc. Pentru ca ora de religie sa fie de calitate, trebuie sa se intalneasca PROFESORUL cu ELEVUL. Am scris cu majuscule pentru a evidentia importanta celor doua parti implicate in actul invatarii.

Un colectiv cred ca il poate stimula pe profesor sa depaseasca ,,buchea" si sa accentueze latura formativa. Cand ma gandesc la aceasta latura, am in vedere ca insusi scopul vietuirii noastre pe pamant este mantuirea, iar al celor mai ravnitori - dobandirea Duhului Sfant. Un duhovnic contemporan recomanda ca profesorul de religie sa aiba in vedere in primul rand latura formativa si abia apoi transmiterea unor informatii.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2009, 22:00:08
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Alaturi de filozofie, arta, si stiinta, religia este unul dintre cei patru piloni ai culturii unui om.
Care religie?
Reply With Quote
Vechi 19.11.2009, 22:38:37
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Alaturi de filozofie, arta, si stiinta, religia este unul dintre cei patru piloni ai culturii unui om.
Exact cum a zis Topcat, care religie? Un copil nu se naste ortodox, musulman sau budist. De cele mai multe ori, religia pe care o alegem in viata ne este impusa in copilarie, prin educatie, de catre parinti. De ce nu am astepta pana cand ajung maturi si aleg singuri? Ne e teama ca ar alege altceva decat noi, parintii lor?

Citat:
Despre profesorul de religie se poate discuta la fel ca si despre medic, inginer etc.
Imi permit sa te contrazic. Inginerii si medicii sunt educati in stiinta, produse ale metodei stiintifice. Educatia lor se bazeaza pe informatii care evolueaza an de an, si tin pasul cu lumea din jurul lor, nu se raporteaza la o carte veche de mii de ani, cu origini incerte, care se poate interpreta in orice fel, dublata de o "traditie" pusa la punct de adevaruri "revelate".
Nu exista nimic stiintific, bazat pe dovezi in religie. Deci nu se poate discuta la fel.

Citat:
Programa ii cere profesorului niste continuturi precise pe care le poate transmite in mai multe moduri, in functie de experienta personala, tact, colectivul de elevi etc.
Si transmiterea unei atitudini intolerante fata de alte culte se incadreaza in care continut? Discutiile paranoice despre cipuri si vaccinuri, venite de multe ori din partea unor persoane care nu au pregatire in domeniul respectiv (IT sau medicina) se afla in ce programa? Sau se afla doar in creierasul infierbantat de teorii conspirationiste ale profesorului de religie? Ce au de-a face aceste informatii, alaturi de promovarea intolerantei religioase in scolile din Romania, scoli de stat?

Citat:
Un colectiv cred ca il poate stimula pe profesor sa depaseasca ,,buchea" si sa accentueze latura formativa. Cand ma gandesc la aceasta latura, am in vedere ca insusi scopul vietuirii noastre pe pamant este mantuirea, iar al celor mai ravnitori - dobandirea Duhului Sfant.
Scopul tau este mantuirea. Poate si al altora, dar vezi tu, alegerea unui scop in viata trebuie sa vina in urma unei decizii informate si personale, nu in urma unei spalari pe creier a unor copii de 7 ani, in scoli de stat. Daca acesti copii ajung la varsta maturitatii si aleg ca vor sa se mantuiasca, foarte bine. Dar de ce trebuie sa facem alegerea asta pentru ei? Sau ne e frica de faptul ca s-ar putea sa dezvolte un filtru de gandire critica mai tarziu, de care religia, oricare ar fi ea, nu va trece?

Citat:
Un duhovnic contemporan recomanda ca profesorul de religie sa aiba in vedere in primul rand latura formativa si abia apoi transmiterea unor informatii.
Te rog sa detaliezi despre latura formativa. Mai ales despre latura formativa care poate fi inspirata din biblie.

Last edited by konijiro; 19.11.2009 at 22:42:09.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44