![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Vsovi,
[COLOR=black]Ai păreri preconcepute despre pucioși. Uite una:[/COLOR] “…[COLOR=red]De obicei ei spun adevarul shi pe filmuletzul facut de Cristi Tabara s-a vazut foarte clar, sunt nevinovatzi, deschishi, cinstitzi shi asculta de Dumnezeu.... [/COLOR]…”[COLOR=black] [/COLOR] Da, de obicei spun adevărul, dar uneori mint fără scrupule atunci când sunt strânși cu ușa. Ceea ce poți să te convingi singur, pentru că ceea ce nu spune [COLOR=red]filmuletzul[/COLOR] respectiv poți afla accesând [COLOR=blue]http://noul-ierusalim.info/?p=334[/COLOR] [COLOR=red] [/COLOR] Aici ai să vezi cu ochii tăi cum se minte la Pucioasa cu ochii închiși. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
poi in aceste opiinii dumneata ai vrea sa ma faci sa cred ca ei inshishi sunt impotriva Cuvantului Lui Dumnezeu, deci ei traiesc shi marturisesc pe dos de cum este scris cartzile sfinte date de la Dumnezeu... pe cine vrei sa pacaleshti? poi am citit de acolo suficient incat sa aflu ca spre Biserica ne indeamna shi pre pastrarea Traditzeiei noastre Bisericeshti shi drepte shi adevarate a nemaului roman shi creshtin... shi ne invatza sa nu judecam noi pe nimeni nici pe preotzi... deci cum ai atata tupeu incat sa vrei sa ma faci sa cred ca ei inshishi fac shi cred shi vorbesc invers decat Cuvantul dat de la Dumnezeu, decat cum le cere Cuvantul Lui Dumnezeu... iar daca unii mai se invartosheaza la inima asta-i altceva, caci caderi sunt peste tot, dar aici e vorba in primulrand de ce este scris, shi zidit, shi dat de la Dumnezeu shi nu de la oameni.... shi acestea nu sunt minciuni... eu mint probabil, dar Acela nu minte, iar ce este scris de la cei ce au marturisit Calea-Adevarul shi Viatza este curat shi adevarat decat in mod patimash insinuezi dumneata... ca ar fi... asha pe ton de cearta shi pe ton de tragere de semnal de alarma... |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=#ff0000] ..........................................
[/COLOR][COLOR=#ff0000]Notă: Acest material reprezintă selecțiuni preluate ([/COLOR][COLOR=#ff0000]cu acordul autoarei blogului) [/COLOR][COLOR=#ff0000]din articolul cu același nume de pe blogul noulierusalimnip.wordpress.com, [/COLOR][COLOR=#ff0000]înainte de suspendarea abuzivă a acestuia de către liderii pucioși. .......................................... [/COLOR] [COLOR=purple]Misterele Pucioasei (XI)[/COLOR] [COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare [COLOR=Black]Partea I[/COLOR] [/COLOR] Studiu independent despre fenomenul religios [COLOR=blue]NIP[/COLOR] ( ”[COLOR=blue]Noul Ierusalim[/COLOR] de la Pucioasa” ) În urma emisiunii de azi de la ora 13:15 intitulată “[COLOR=blue]Te vezi la Știrile ProTv: Taina Noului Ierusalim[/COLOR]”, televiziunea independentă ProTv rămâne datoare ca într-o emisiune viitoare să restabilească adevărul, grav viciat de unele dezinformări pe care cei intervievați le-au strecurat cu bună știință printre răspunsurile pe care le-au dat la întrebările puse lor de către Cristian Tabără. Realizatorul a încercat să abordeze subiectul dintr-o perspectivă cât mai neutră, expunându-se, probabil în mod voluntar, unor dezinformări cărora nu li se puteau estima consecințele, și lăsând în final la latitudinea telespectatorilor să aprecieze ce este credibil și ce nu din “povestea” Noului Ierusalim de la Pucioasa (NIP). Or, aici rămâne datoare televiziunea ProTv, îndată ce ea nu a respectat nici măcar pe departe principiul “audiatur et altera pars”. Ea va trebui acum să studieze reacțiile telespectatorilor, dându-le șansa să se exprime față de veridicitatea celor declarate de cei intervievați. Degeaba au fost întrebările lui Cristian Tabără inteligent formulate, dacă multe dintre ele au rămas fără replică, la altele s-a răspuns pe lângă subiect, iar la altele s-au însăilat ca răspuns tot felul de minciuni. O primă observație: Ca la toate emisiunile regizate, cei intervievați și-au ales cei mai potriviți actori și cele mai studiate scene. Teatrul de păpuși fiind pregătit, persoanele care trag sforile au rămas pitite în umbră, filtrând de acolo “tainele Noului Ierusalim”. Este vorba de liderii pucioși, Mihaela Tărcuță și Nicolae Nedelcu, care în loc să aibă responsabilitatea de a recunoaște deschis că ei sunt cei care conduc destinele acestei biserici auto-intitulate Biserica Noul Ierusalim (BNI) și ale acestor creștini (și nicidecum soții Zidaru, așa cum sugerează în fals această emisiune), apoi să iasă în față și să dea socoteală de felul cum îi conduc, au trimis “la înaintare” garnitura a doua (Marian și Victoria Zidaru), a treia (ceilalți creștini care au mai răspuns la întrebări) și a patra (restul de “figuranți”, plasați strategic în scenă ca să creeze o imagine idilică de “sfântă familie”). Cei care îi cunosc bine pe cei doi lideri de la Pucioasa știu și care este motivul principal pentru care au stat ei ascunși. Ei se tem ca va veni cândva și ziua când va trebui ca amândoi să dea socoteală de toate mistificările lor, prin care au târât la rătăcire zeci, poate sute de creștini, și de aceea caută pe cît posibil să nu lase în urma lor dovezi palpabile, probe materiale care să-i încrimineze. De aceea ei evită întotdeauna să fie fotografiați sau filmați, lăsând impresia, pentru cei care iscodesc din afară “tainele Noului Ierusalim”, că ei nici măcar nu există. În același timp, supușilor lor li se sugerează că doar “din prea multă modestie” nu vor să apară ei în înregistrările video sau în fotografii. Să încercăm să urmărim mai îndeaproape cum a evoluat această emisiune și care sunt dedesubturile dialogurilor dintre realizator și “actorii” de la Pucioasa. Notele explicative inserate în text îmi aparțin în totalitate. __________________________________________________ ___ [COLOR=blue]VICTORIA ZIDARU: Sfântul apostol Luca, care este și fotograful cerului, a venit și a făcut această fotografie cu ajutorul unui aparat, concret, material, din orașul Pucioasa.[/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Eu vă mărturisesc că nu sunt în toate mințile, dar nu sunt în toate mințile care îl strică pe om.[/COLOR] (Notă: Aceste două replici, însoțite de imaginile aferente, au fost alese de realizator ca un fel de preambul, probabil considerându-le el că sunt cele mai semnificative din tot reportajul. Dintr-o anumită perspectivă, și anume din perspectiva acestui reportaj, n-a greșit deloc. Să sperăm însă că vor urma și alte reportaje, care să dea o imagine ceva mai realistă asupra acestor “taine” de la Pucioasa, păstrate până acum cu mare grijă, departe de iscodirile curioșilor. Ulterior, în cele două clipuri puse de ProTv pe situl www.protv.ro de pe internet, intitulate Partea I și Partea a II-a, această secvență introductivă nu a mai apărut.) [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Bine v-am regăsit. Noi suntem acum la Pucioasa, loc în care, zic eu, avem toate motivele să fim. De ce ? Pentru că în spatele meu se află un așezământ pe care mulți îl cunosc sub denumirea de “Mănăstirea Noul Ierusalim”. De fapt, dacă vă uitați bine în spatele meu veți vedea o poartă superb sculptată[/COLOR] (Notă: Este vorba de poarta de la intrarea principală a “mănăstirii” Noul Ierusalim. Ea a fost sculptată la Ghelari de către Marian Zidaru, împreună cu câțiva ucenici, și adusă apoi după multe peripeții, la Pucioasa. Pe acea poartă nu se intră și nu se iese niciodată. Intrarea se face printr-o portiță laterală. Adepții de la Pucioasa au sperat că, așa cum anunțau profețiile lor, reîncoronarea regelui Mihai ca rege al României moderne ar fi însemnat și prilejul ca prin aceste porți să treacă în triumf însuși regele. Această perspectivă devine pe zi ce trece tot mai irealizabilă.)[COLOR=fuchsia] ,[/COLOR][COLOR=fuchsia]ceea ce reprezintă un fapt artistic nemaipomenit. Alături de poartă sunt niște oameni cu înfățișări, hai să spunem, nu foarte obișnuite pentru ceea ce știm noi despre înfățișarea omului din România modernă. Dincolo de acea poartă nu trece aproape nimeni. Nici măcar cei din comunitatea Noului Ierusalim nu intră acolo decât după un anumit timp, în anumite condiții.[/COLOR] [COLOR=fuchsia]De fapt, ce se întâmplă aici? Dacă vă amintiți bine, în anii ’90 locul acesta a fost supus diverselor contestări: din partea unor teologi ai bisericii, din partea unor ziariști, din partea unor oameni care n-au înțeles foarte multe din ceea ce se întâmplă aici, dar nici n-au știut foarte multe. Recunosc că nici eu nu știu foarte multe.[/COLOR] [COLOR=fuchsia]Urmează însă să aflăm împreună cu dumneavoastră dacă ceea ce ne spun acești oameni, și anume faptul că aici se aude Cuvântul lui Dumnezeu, este așa; [/COLOR](Notă: Sancta simplicitas! Dacă drăguțul de reporter își închipuie că ar putea afla de la ei altceva, diferit de ceea ce deja știe bine că ei propovăduiesc, și anume că “doar[COLOR=fuchsia]aici se aude Cuvântul lui Dumnezeu[/COLOR][COLOR=#993300]”[/COLOR], ei bine, se înșeală. Cum ar putea niște oameni, întrebați fiind, să-și renege propriile lor convingeri? Asta-i ca într-o schiță de Caragiale: [COLOR=#993300]– Este adevărat că pământul e rotund? – Da, domnule!)[/COLOR][COLOR=fuchsia] și dacă da, care este Cuvântul lui Dumnezeu? Dacă aici este Cuvântul lui Dumnezeu, care este semnificația acestui loc? Și dacă acești oameni poartă această ținută care te duce cu gândul al strămoșii noștri, ce rost are România în Cuvântul lui Dumnezeu? Și dacă aici se aude Cuvântul lui Dumnezeu, cum se raportează acest Cuvânt al lui Dumnezeu în ceea ce știm noi despre Cuvântul lui Dumnezeu ca fiind Sfânta Scriptură? Dacă acești oameni spun că sunt creștini ortodocși, atunci ce trebuie să știm noi de la ei despre acest lucru, și de ce unii le contestă această calitate? De fapt, cine sunt ei? Ce este adevărat și ce nu este adevărat din suita de lucruri care s-au tot povestit despre așezământul de la Pucioasa? Mă refer la comunitatea Noul Ierusalim și la Mănăstirea Noul Ierusalim, unde cred eu că se întâmplă lucruri pe care merită măcar să le ascultăm, [/COLOR](Notă: Da, merită să la ascultăm, dar să nu ne grăbim să le dăm apă la moară și să le promovăm ca fiind adevărate, atunci când nu suntem siguri de ce parte se află adevărul) [COLOR=fuchsia]și apoi cine, cât înțelege și cum judecă, asta este deja o chestiune de opțiune personală. N-am să vă pot duce dincolo de aceste porți…însă sper să putem merge în sânul comunității, un pic mai încolo. Dar deocamdată… iată… Haideți , cât se poate, încolo…[/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=purple]Misterele Pucioasei (XI)[/COLOR]
[COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare [COLOR=Black]Partea a II-a [/COLOR][/COLOR] [COLOR=fuchsia]A vorbi despre comunitatea Noul Ierusalim este delicat și complicat deopotrivă. Delicat, fiindcă poate reaprinde vechile dispute și complicat fiindcă ceea ce susțin membrii ei este greu de acceptat. De aceea, pentru a nu fi bănuiți de vreun gând ascuns, îi lăsăm pe adepții grupării să se prezinte singuri.[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]Primul cuvânt îi revine lui Marian Zidaru, absolvent al Academiei de Arte frumoase, fost profesor universitar, artist plastic recunoscut mondial, membru marcant al mișcării Noul Ierusalim și personaj aprig contestat, tocmai pentru aceasta.[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Pe aceste meleaguri, din 1955 se aude Cuvântul lui Dumnezeu. La început, Dumnezeu a transmis Cuvântul Său printr-o fecioară, Virginia, [/COLOR](Notă: Se afirmă în unele mărturii ale creștinilor că pe vremea aceea, Cuvântul era rostit de Virginia pe când se afla în stare de somn profund – catalepsie –, nefiind conștientă de ceea ce spune)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=blue]care locuia în satul Maluri, aici, lângă Pucioasa, și lucrul acesta a durat până în 1980, când a trecut în cele nevăzute. [/COLOR](Notă: Adică a murit și a fost îngropată în cimitirul satului, unde a stat și n-a mai fost văzută de nimeni timp de 7 ani, până când a fost deshumată, văzută și apoi reînhumată în același loc)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=blue] Acest cuvânt al lui Dumnezeu a continuat, nu s-a oprit. A fost o perioadă când a fost o pauză de câțiva ani [/COLOR](Notă: Între 1980 și 1982) [COLOR=blue]și apoi s-a reluat cuvântul lui Dumnezeu prin sora ei, mama Lelica. Asta a durat până în anul 1990[/COLOR](Notă: De fapt, lelica Maria “a vorbit de la Domnul” până în 1994)[COLOR=blue]. În 1990, Dumnezeu a dat Cuvânt ca să se ridice în ograda lui Bunea Ilie [/COLOR](Notă: Ilie Bunea este cel care a devenit primul preot al BNI)[COLOR=blue] de aici, din satul Glodeni, să se ridice o biserică și să se termine casa care era în construcție atunci, să se amenajeze un spațiu pentru locuit în care să poată viețui 14… tinere, 14 suflete, să spunem. [/COLOR](Notă: [COLOR=blue] [/COLOR]La început au fost 14, apoi o parte s-au risipit și au venit alții. În prezent mai sunt rezidenți stabili doar 6: Iliuță, Spiridon [COLOR=blue]([/COLOR]zis “Spirică”[COLOR=blue])[/COLOR], Dănuț [COLOR=blue]([/COLOR]zis “Tataia”[COLOR=blue])[/COLOR], Milică [COLOR=blue]([/COLOR]zis “șoferul”[COLOR=blue])[/COLOR], alt Milică [COLOR=blue]([/COLOR]zis “al lui Mihaela”[COLOR=blue])[/COLOR] și Marinică [COLOR=blue]([/COLOR]zis “Mormăilă”[COLOR=blue])[/COLOR]. Din când în când mai dau pe aici, pe la chiliile lor, soții Zidaru [COLOR=blue]([/COLOR]care locuiesc împreună la București[COLOR=blue])[/COLOR], precum și Mihaela, Nicușor și Gigel, [COLOR=blue]([/COLOR]care locuiesc împreună într-o locație din altă grădină, numită “Legănuț”[COLOR=blue])[/COLOR] . A folosi în aceste zile formula [COLOR=blue]“cei 14 care aud Cuvântul”[/COLOR] este de două ori un nonsens: în primul rînd că nu mai sunt 14, și oricum nu mai sunt cei 14 de altădată; în al doilea rând, pentru că nu 14 “aud” cuvântul sau pretind că îl aud, ci doi: Mihaela și Nicușor [COLOR=blue]([/COLOR]iar cel care aduce Cuvântul la lumină este, de fapt, numai unul[COLOR=blue])[/COLOR]). [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Mesajul acesta a fost adunat în timp, într-o lucrare amplă[/COLOR], (Notă: Este vorba de cartea intitulată “Cuvântul lui Dumnezeu”, pe care cei de la Pucioasa o identifică a fi “Cartea cu șapte peceți” din Apocalipsă) [COLOR=fuchsia] care, la rândul ei, a ajutat la întemeierea unor mici comunități de credincioși. Aceștia se consideră membri ai bisericii ortodoxe [/COLOR](Notă: Dar nu sunt. Reporterul a fost mințit. În realitate, ei se consideră aparținători ai altei biserici: Biserica Noul Ierusalim, care are următoarele însușiri definitorii: -are preoții ei, care s-au hirotonit singuri ; trei dintre aceștia sunt simultan și “arhierei”, iar Nicolae este și “prooroc” pe deasupra; -are locașul ei de cult cu o arhitectură neortodoxă și necanonică (nu este structurată distinctiv în naos, pronaos, și altar, ci este o singură încăpere rotundă, înconjurată de douăsprezece uși); -are proorocii ei, în persoana Mihaelei Tărcuță , respectiv a lui Nicolae Nedelcu; -are un patriarh imaginar, pe care cei de la Pucioasa îl asociază cu persoana episcopului Irineu, dar acesta nu se consideră patriarhul lor, și nici n-ar avea cum, deoarece nimeni nu l-a investit cu această funcție; în plus, el nici nu-i recunoaște ca enoriași, ba dimpotrivă, îi reneagă în mod public; -au două Sfinte Scripturi: Biblia și Cuvântul lui Dumnezeu; -la slujbe nu-l pomenesc pe patriarhul B.O.R. și nici pe episcopul locului, ci numai pe “patriarhul” lor fictiv; -nu participă la slujbele din biserica ortodoxă majoritară, și nici la biserica ortodoxă pe stil vechi, biserici pe care le consideră apostate și lipsite de “duhul proorociei”; -preoții din B.O.R. sunt considerați că “au pecetea lui Antihrist”; -pretind că duc o viață mănăstirească, dar nu respectă canoanele referitoare la mănăstiri, nu au tundere în monahism, nu fac ascultare de episcopul ortodox al locului; -contestă o parte din Sfintele Taine, cu precădere Taina Căsătoriei; -în antecedente au fost cazuri în care laici și femei din această “lucrare” au săvârșit sfînta liturghie. Toate aceste încălcări ale canoanelor și multe altele îi califică mai degrabă ca o mișcare sectară pseudo-ortodoxă, cu nuanțe milenariste, naționaliste și anarhiste.)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=fuchsia], respectă toate cele ortodoxiei [/COLOR](Notă: În mare, dacă ne referim la tipicul slujbelor, așa este, dar excepțiile sunt prea numeroase și grave; câteva dintre ele au fost expuse deja mai sus.)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=fuchsia], iar o parte trăiesc după reguli călugărești. [/COLOR](Notă: Doar aparent: aceștia nu au tundere în monahism, nu au portul călugăresc, nu au stareț sau stareță, nu au ascultare canonică față de episcopul locului, conviețuiesc în aceeași incintă și chiar în aceeași chilie persoane de sexe diferite.)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=fuchsia]Multă vreme, unii au crezut și susținut ideea că la Pucioasa ar funcționa o ciudată mănăstire mixtă. [/COLOR](Notă: Susțineau și ei ceea ce vedeau cu ochii. Mă întreb de ce reporterul nu a intervievat pe acest subiect și pe sătenii vecini, care i-ar fi spus ce văd ei de ani de zile în curțile așa-zisei mănăstiri)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=fuchsia]Vă întreb și pe dumneavoastră, cum am întrebat și pe alți frați și pe alte surori din acest așezământ: vă vorbiți cu seninătate, cu convingere și fără nici un fel de reținere, folosind expresii de genul: “a spus Dumnezeu”, “ne-a vorbit Dumnezeu”, “acesta a fost cuvântul lui Dumnezeu”. Privite din afară, mulți ar putea spune: “Măi, e ceva în neregulă cu acești oameni; cum pot să spună ei că Dumnezeu le vorbește?”[/COLOR] (Notă: Într-adevăr, ceva este în neregulă. Acești oameni se mint pe sine cu o seninătate dezarmantă. Niciunul dintre aceștia NU L-A AUZIT PE DUMNEZEU VORBIND, ci numai pe Nicușor, care le citea cu o intonație adecvată “Cuvântul lui Dumnezeu”. Sistematic li s-a inoculat această idee că “Dumnezeu tocmai le-a vorbit aleșilor Lui, proorocii, acest Cuvânt, pe care Nicușor îl citește acum și lor”, până ce supușilor li s-au spălat creierele, de au ajuns să fie convinși că Dumnezeu le-a vorbit indirect și lor, nu numai proorocilor. Toate textele ajung la creștinii de rând NUMAI prin interpuși. Nimeni nu poate să confirme: “Da, eu L-am auzit pe Dumnezeu vorbind”. Ei pot afirma doar atât, dacă sunt sinceri: “Da, l-am auzit pe părintele Nicușor citindu-ne Cuvântul, despre care ne-a spus că tocmai a fost rostit de către Dumnezeu”.)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=fuchsia]Și am să vă întreb și eu: “Cum vă vorbește Dumnezeu?” Sau… de unde această liniște, încredințare neclintită, că așa stau lucrurile?[/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare [COLOR=Black]Partea a III-a [/COLOR][/COLOR] [COLOR=blue]BOGDAN: Da, chiar pot să vă spun... Deci în momentul când asculți cuvântul lui Dumnezeu [/COLOR](Notă: Din capul locului, Bogdan face o subtilă deturnare a sensurilor. Reporterul a întrebat clar:[COLOR=fuchsia] “Cum vă vorbește Dumnezeu?”[/COLOR], dar Bogdan nu răspunde la întrebare, ci o ocolește cu viclenie, arătându-și intenția de a explica altceva, și anume “cum se ascultă cuvântul lui Dumnezeu”. Și de fapt nici asta nu explică, ci trece mai departe la identificarea și certificarea sursei. Dar cum se ascultă cuvântul de fapt? Ce trebuia Bogdan să spună, dacă tot a promis? Asta trebuia să spună: că toți creștinii, aproape întotdeauna, ascultă un cuvânt înregistrat pe suport magnetic, rostit nu de Dumnezeu, ci de Nicușor Nedelcu, care la rândul lui îl citește din caietul Mihaelei, în care se află copiat acest Cuvânt, așa cum pretinde ea că l-a auzit prima cu urechile ei. Numai la prima citire, de regulă Cuvântul este citit din caiet, în primă audiție, tot de către Nicușor, și abia după aceea este înregistrat. Nimeni nu poate să certifice nici măcar dacă, în primă instanță,acest cuvânt este auzit sau nu de urechea omenească, iar a dovedi că este de la Dumnezeu și nu de la altcineva, este practic imposibil. Până și Mihaela a fost auzită în mai multe rânduri îndoindu-se, cu cuvintele: “Oare Cuvântul acesta este de la Dumnezeu, sau de la Dracul”? Pentru ceilalți însă, totul se rezolvă doar prin credință, printr-o credință oarbă că Mihaela e un om cinstit și nu poate să mintă. Din păcate [COLOR=blue]([/COLOR]în alte probleme, nu aici[COLOR=blue])[/COLOR], Mihaela a fost de nenumărate ori prinsă cu ocaua mică. Deci, răspunsul corect al lui Bogdan trebuia să fie următorul: “Nouă niciodată nu ne vorbește Dumnezeu, ci numai Mihaelei Tărcuță, care este un prooroc. Mihaela îl transcrie, Nicușor îl citește, și așa îl auzim și noi”. Coroborând părerile de mai sus, concluzia lor este aparent simplă: acest Cuvânt este fie de la Dumnezeu, fie de la Mihaela, fie de la Dracul. Deocamdată însă, nimeni n-a fost în stare să dovedească ceva concret)[COLOR=blue], Dumnezeu Se certifică, Se identifică ca orice om care are un buletin de identitate. [/COLOR](Notă: Aici vedem cât de pueril este răspunsul lui Bogdan pentru a doua întrebare a reporterului: “[COLOR=fuchsia]de unde această liniște, încredințare neclintită, că așa stau lucrurile?[/COLOR][COLOR=purple]” [/COLOR]Bogdan e convins că “buletinul de identitate” al lui Dumnezeu stă ascuns în niște fraze, a căror proveniență oricum este incertă. Adică, cel care compune cuvântul, își compune și propria sa legitimare, pe care o strecoară în același cuvânt. Or, legitimarea se face întotdeauna de către o autoritate exterioară. Bogdan desigur că și el se legitimează ca individ cu o carte de identitate, dar pe care nu și-a emis-o singur, ci Poliția a emis-o, căci altminteri actul său de identitate ar fi un fals, și cine ar mai crede în el?)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=blue] Și El Se identifică ori prin frazele: “Sunt Dumnezeu. Sunt Fiul Tatălui Savaot, și am norii și…norii suire și coborâre și vin la poporul Meu de pe pământ”.[/COLOR](Notă: Da, e frumos ce spune Bogdan aici, dar L-a văzut el oare pe Dumnezeu, tot suindu-Se și coborându-Se pe norii cerului, ca să aducă acest argument aici , ca susținere a propriilor lui convingeri?) [COLOR=blue]Un om nu ar putea aduce un astfel de argument. [/COLOR](Notă: Această afirmație fermă și seacă este în același timp total gratuită, deoarece nu se certifică prin nimic. Tot așa de bine Bogdan ar fi putut spune contrariul:[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=blue]“Numai un om ar putea aduce un astfel de argument”. [/COLOR]Se vede bine cât de puțin cunoaște Bogdan oamenii, dacă face asemenea afirmații superficiale! Să zicem totuși că un om obișnuit nu ar putea, căci oamenii, în general, se feresc de sacrilegii. Dar un drac, care la nevoie se preface chiar în înger de lumină, ar putea. Ar face-o chiar cu mare plăcere)[COLOR=purple][/COLOR] [COLOR=purple] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Multă vreme, despre așezământul dumneavoastră și despre comunitatea de aici s-a spus că ar fi o comunitate mixtă, sau că ar fi mănăstire mixtă. Văzând că sunt și surorile acum aici, vă întreb: există această viețuire mixtă, sau cele două comunități sunt separate? Comunitatea surorilor locuiește în altă parte, comunitatea dumneavoastră aici, și în praznice sau în diverse momente vă întâlniți pentru a sărbători. Cum stau lucrurile din punctul acesta de vedere?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]BOGDAN: Deci nu există mănăstire mixtă, deci...…cuvântul nu…îl punem…cu foarte multe…că de multe ori, de nenumărate ori, că nu există mănăstire mixtă la Noul Ierusalim.[/COLOR] (Notă: Bâlbâielile lui Bogdan arată că, în prima secundă, el a fost prins aici pe picior greșit. Dar s-a redresat repede, cu un răspuns la fel de sec: [COLOR=blue]“nu există mănăstire mixtă la Noul Ierusalim”[/COLOR][COLOR=purple]. [/COLOR]Adevărul în această problemă este extrem de alambicat. Iată cum ar fi trebuit să răspundă Bogdan, relatând sincer niște lucruri pe care el le știe foarte bine, dar pe care el n-a vrut să le dea pe față, ci i-a spus reporterului doar un sfert de adevăr: În primul rând, la Pucioasa nu este nici o mănăstire. Trecând peste faptul că cei de acolo n-au fost tunși în monahism, nici nu s-au îmbrăcat vreodată călugărește, ba mai mult, au oroare de așa ceva, trebuie evidențiat că actuala comunitate care viețuiește între zidurile așa-zisei “mănăstiri” nu are un stareț[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=blue]([/COLOR]cum are orice mănăstire de pe lumea aceasta[COLOR=blue])[/COLOR][COLOR=purple], [/COLOR]nu dă ascultare niciunui episcop, inclusiv episcopului locului, și este compusă atât din bărbați, cât și din femei. Încercările repetate ale răposatului episcop Vasile al Târgoviștei de a-i aduce sub ascultare canonică s-au izbit de refuzuri încrâncenate, tari ca stânca. Actualul episcop al Târgoviștei, Nifon, cunoscând istoria și eșecurile predecesorului său, nici n-a mai încercat[COLOR=purple] [/COLOR]să-i înduplece spre ascultare pe adepții NIP, știind că ar trebui să se lupte cu morile de vânt. Dar nici cei de la Pucioasa n-au venit vreodată cu rugămintea la el ca să-i păstorească, deși pretind că respectă rânduielile ortodoxe, bisericești și monahicești. Comunitatea inițială, cea din 1990, a avut într-adevăr aspirația la o viață mănăstirească, și de aceea ei s-au și auto-denumit așa: “mănăstire”. Îi încurca însă tocmai faptul acesta, care se discută acum: cei adunați acolo în aceeași ogradă erau și femei, și bărbați, iar lumea din sat începuse să cam cârtească. Femei erau ceva mai puține: era monahia Gabriela Belinschi [COLOR=blue]([/COLOR]poreclită “maica Gaby”[COLOR=blue])[/COLOR], era Victoria Zidaru [COLOR=blue]([/COLOR]poreclită “Doamna Profesoară”[COLOR=blue])[/COLOR], era Mihaela [COLOR=blue]([/COLOR]soția lui Emilian Tărcuță[COLOR=blue])[/COLOR] și mai erau și soțiile celor doi creștini care îndată după aceea au fost “făcuți” preoți: Spiridon Șerban și Nicolae Nedelcu. Mai erau și două fetițe, fiice minore ale preoților Nicolae și Spiridon. Prin abile presiuni și amenințându-le cu “mesaje primite din cer”, Mihaela Tărcuță a reușit să le îndepărteze pe toate femeile din[COLOR=purple] [/COLOR]“mănăstire”, pe motivul perfect plauzibil “ca ele să nu dăuneze imaginii mănăstirii”, căci oamenii încă de pe atunci își dădeau coate că e ceva suspect în adunătura aceea mixtă de bărbați și femei, sub același acoperiș. Pe soțiile preoților împreună cu fetițele lor, Mihaela le-a stabilit cu domiciliu forțat la o creștină din comuna Valea Lungă; maica Gaby [COLOR=blue]([/COLOR]care era călugăriță de-adevăratelea[COLOR=blue])[/COLOR] și-a luat câmpii și a ajuns până la urmă să se închinovieze la o mânăstire autentică; iar “Doamna Profesoară” s-a retras la atelierul din București. Însă, nu se știe cum se face că Mihaela a uitat să se îndepărteze și pe sine, așa că “mănăstirea” tot mixtă a rămas. Dar, odată rămasă singură la cârmă cu atâția bărbați, Mihaela a pus șeaua pe ei. Pe Nicușor Nedelcu l-a obligat să divorțeze de soția lui, și de atunci Mihaela a rămas nedespărțită de Nicușor, ca marca de scrisoare, încât [COLOR=blue]([/COLOR]ca o excepție, desigur[COLOR=blue])[/COLOR] ei dorm și în aceeași chilie, de atunci încoace. Emilian Tărcuță a fost cam cătrănit la început, văzând că trebuie să renunțe la “sora Mihaela” în favoarea unui “frate” mai tinerel, dar s-a consolat, aflând de la Mihaela că “aceasta e voia neabătută a Domnului”: ca Mihaela și Nicușor să lucreze zi și noapte, nedespărțiți, pe ogorul Domnului. Peste câțiva ani comunitatea a mai crescut, dezvoltându-se însă doar în afara zidurilor mănăstirii, în alte locații și în alte clădiri. La început a fost un grup de băieți la Târgoviște, în casa unui creștin, pe nume Halău Gheorghe. Apoi, când au venit și fete, atrase de mirajul “vieții în sfințenie”, băieții au fost mutați la Pucioasa, în “Căsuța din deal”, iar în locul lor, la Târgoviște, au rămas fetele. Peste alți câțiva ani [COLOR=blue]([/COLOR]prin noiembrie, anul 2000[COLOR=blue]) [/COLOR]la Pucioasa a început construcția unei alte clădiri, numită de ei “Casa Întâlnirii”, care avea în proiect și aproape douăzeci de “chiliuțe”. La lucrări au fost convocate și fetele de la Târgoviște, pentru a merge treaba mai cu spor, dar după terminarea lucrului, unele nu s-au mai întors la Târgoviște, și au rămas la Pucioasa până în ziua de astăzi. |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare [COLOR=Black]Partea a IV-a [/COLOR][/COLOR] Ele s-au stabilizat în “căsuța Corneluței”, situată în aceeași curte cu “Căsuța din deal”, în care stau băieții. Așadar, Bogdan are dreptate, nu stau în aceeași casă fetele cu băieții, dar stau în aceeași curte și mănâncă întotdeauna împreună la mesele de prânz și de seară. La rugăciunile ce se țin într-un paraclis improvizat într-un pod, de asemenea sunt împreună. La început au existat trei closete comune, nefiind nici o cabină cu destinație separată [COLOR=blue]( [/COLOR]așa cum, pretutindeni unde sunt mai multe cabine, se întâlnesc indicațiile simbolice B și F[COLOR=blue])[/COLOR] și o baie cu apă caldă, de asemena comună, dar care se folosea alternativ. Au apărut însă și incidente, pentru că erau deja prea mulți. La baie, fetele stăteau mai mult timp decât băieții și îi făceau să aștepte la ușă, ceea ce pe undeva pare firesc. Când veneau și celelalte fete de la Târgoviște, la sărbători sau la unele lucrări mai ample, la singura baie existentă se crea un adevărat balamuc. S-a mai întâmplat (foarte rar, ce-i drept,) ca băieții să uite să încuie ușa, încît au dat fetele peste ei în baie. La closete, altă trăznaie! A ieșit la un moment dat o fierbere și o tulburare mare între fete, pentru că Valy-Baba pretindea că i-a văzut pe Nicușor Nedelcu și pe Mana că au ieșit imediat unul după alta din aceeași cabină de closet. Noroc cu Mihaela care, mai înțeleaptă, a lămurit-o pe Valy-Baba că dracul i-a dat vedenii, ca să-l compromită pe Nicușor. Adică, dracul special a luat înfățișarea lui Nicușor, ca să-și bată joc de Valy-Baba, și să creadă ea că Nicușor este; dar în realitate era dracul. De atunci, Valy-Baba e și ea convinsă că i s-a părut, deși atunci ea fusese pusă special să-i spioneze pe cei doi, pe Mana și pe Nicușor, de către alte fete, care bănuiau ele că o să se întâmple ceva, din pură invidie, probabil. După aceea, ca să se evite alte scandaluri, Mihaela a hotărât ca să se zidească un closet separat și pentru fete, apoi și o băiță numai pentru ele în “căsuța Corneluței”. Băița aceasta a apărut mai târziu, acum vreo trei ani și, oricum, nici ea nu făcea față la cerințe, mai ales cînd veneau și celelalte fete de la Târgoviște, câte 10-12 odată. De atunci, incidente de acest gen n-au mai apărut, și în comunitatea mixtă de la Pucioasa e acum pace, armonie și liniște. În prezent, alături de băieți, aici au statut de rezidente permanent: Valentina-Veronica (poreclită Valy-Baba), Mitrodora (poreclită Mitzy), Maria (poreclită Mariutza sau Mary-hoatza) și Irina, căreia deocamdată nu i s-a găsit o poreclă. O perioadă a stat și Constantina (poreclită Katy) dar i s-a părut prea grea munca la Pucioasa și, pretextând că e bolnăvicioasă, s-a cerut a fi “transferată” la Târgoviște. Dar nu i-a ținut multă vreme figura, pentru că a fost adusă înapoi la treabă, la Pucioasa, de către Mihaela. Mai mult, în ultima vreme au fost stabilizate în chiliile din “Casa Întâlnirii” și alte fete din grupul de la Târgoviște, adică tocmai acelea care erau acolo și atunci când s-a făcut acest reportaj. Toate aceste aspecte Bogdan le-a trecut sub tăcere, deși le știa foarte bine, erau de ani de zile sub ochii lui. De ce? Știe el de ce.) [COLOR=blue]Aici este… casa… băieților…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MANOLIȚĂ (Emanuel): Deci, comunitatea.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]BOGDAN: … deci…[/COLOR] (Notă: Dacă era corect, Bogdan trebuia să adauge apoi, arătând cu degetul spre “căsuța Corneluței”, situată în aceeași curte: “…iar acolo este căsuța fetelor de la Pucioasa”)[COLOR=blue] iar la Târgoviște este casa fetelor… surorilor… a fetelor,[/COLOR](Notă: Bogdan începe iarăși să dea în bâlbâială, pentru că realizează că acum a ajuns deja să mintă de îngheață apele: nu toate fetele locuiesc la Târgoviște, ci mai puțin cu cele patru fete, uneori cinci, care stau permanent la Pucioasa, plus celelalte, mutate de către Mihaela în ultima vreme în “Casa Întâlnirii”. Iar casa de la Târgoviște nu este a fetelor, ci a lui Halău Gheorghe, care stă și el în ea, împreună cu soția și cu băiatul, deci și acolo, la Târgoviște, e tot un fel de comunitate mixtă) [COLOR=blue]deci nu există așa ceva. [/COLOR](Notă: Nu există “mânăstire”, după cum am văzut, dar există “ comunitate mixtă”, după cum iarăși am văzut. E drept că “băieții” și “fetele” stau la Pucioasa în case separate, dar locuiesc în aceeași curte și mănâncă la aceeași masă. Fetele le gătesc permanent demâncare băieților și, o dată pe săptămână, le și spală rufele murdare, și apoi le calcă. Așa, ca în orice familie mai numeroasă. În plus, mai e și cazul neobișnuit al cuplului nelegitim Nicolae-Mihaela, care dorm în aceeași încăpere, ca “frate și soră”. Pentru a elimina însă orice suspiciune de viață imorală ei l-au implantat de câțiva ani încoace în chilia lor pe Gigel, nepotul păstorului nea’Mișu [Dănciucă Gheorghe din comuna Mănești], care fiind mereu cu ei, oricând poate da garanție asupra moralității lor ireproșabile. Așadar, răspunsul corect la întrebarea raporterului “[COLOR=fuchsia]există această viețuire mixtă, sau cele două comunități sunt separate?[/COLOR]” este următorul: “Da, există viețuire mixtă, atât la Pucioasa, cât și la Târgoviște, iar cele două comunități NU sunt separate”).[COLOR=blue][/COLOR] [COLOR=blue]Sunt venite numai pentru ajutor, la marile sărbători, iar fiecare își duc modul de viață creștinește, cu o conștiință de creștin.[/COLOR][COLOR=purple] [/COLOR](Notă: Una din două: - ori, “marile sărbători” țin încontinuu și nu se mai termină niciodată; - ori, este remarcabil cu câtă naturalețe a ajuns să mintă acest tinerel, fără să clipească, el fiind de altfel fiul unor creștini de treabă, care l-au crescut de mic cu frică de Dumnezeu. Bogdan știe bine, (după cum toți cei de față la acest interviu știau, dar nimeni n-a intervenit cu vreo corecție, deci toți au consimțit la minciuna lui) că unele fete care locuiesc acum la Pucioasa sunt plecate de la Târgoviște de 7-8 ani, iar unele n-au locuit la Târgoviște nici măcar o zi! Se vede bine că la el, ca și la ceilalți complici prin tăcere, educația minciunii, propovăduită de liderii de la Pucioasa, a dat roade bogate) [COLOR=purple] [/COLOR] [COLOR=blue]MANA (Marilena): Țin să vă mărturisesc ce-am simțit și de la acești oameni [/COLOR](Notă: Mai mult ca sigur că aici e vorba de liderii din umbră Mihaela și Nicușor, deoarece Mana este unul dintre sfetnicii lor de bază) [COLOR=blue]pe care i-am cunoscut și de la această coborâre cerească, din ei izvorau și emana o putere care te făcea să iubești și tu sfințenia, să iubești postul, rugăciunea… Deci izvora din ei această putere care te făcea să iubești și tu și să poți și tu, să vezi că se poate.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): În ce constă viața dumneavoastră în această comunitate?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]MANA (Marilena): Deci, plecând… sunt aceleași rânduieli ca și în mănăstire: rugăciune, post… în ceea ce privește rugăciunea: cele șapte laude, sfânta Liturghie, mărturisirea, spovedania, împărtășania cât mai deasă, ceea ce ne-a făcut mai mult să ne atașăm chiar în lucrarea ființei noastre…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VALY (Valentina Mihai): …lăuntrice…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MANA (Marilena): …lăuntrice…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VALY (Valentina Mihai): …a omului cel dinăuntru…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MANA (Marilena): …a omului cel nou…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VALY (Valentina Mihai):…la care…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue] MANA (Marilena): …lucru care, da, greu mai vezi că se lucrează cu amănunt la lucrarea ființei lăuntrice, la îndumnezeirea omului, că de fapt, asta e și ținta ortodoxiei. Deci această coborâre cerească se aude deasupra mănăstirii, acolo, și cei viețuitori de acolo, aud… [/COLOR](Notă: Exprimare vag-mincinoasă, care sugerează celui neavizat că toți cei de acolo, de la mănăstire aud Cuvântul lui Dumnezeu, ceea ce nu este adevărat. Au fost și cazuri , nu puține, când Cuvântul n-a coborât deasupra mănăstirii , ci prin alte părți, tocmai pentru simplul motiv că Mihaela și Nicușor nu erau atunci în mănăstire, ci peregrinau prin acele locuri)[COLOR=blue]…. iar, cum ați spus despre noi, că noi prin credință, deci nouă ne-a fost ușor să credem că …acolo se aude și ni se transmite și nouă această învățătură sfântă,…[/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare [COLOR=Black]Partea a V-a [/COLOR][/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Dacă vine cineva și vă spune… ăă…: “asta e exaltare”, “asta e mai degrabă treaba unui psiholog sau a unui psihiatru”, “asta nu e neapărat trăire autentică, ci vreun dezechilibru”, ce-i răspundeți?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]VALY (Valentina Mihai): Asta vroiam să spun că nu e nimic fanatic, nu e o exaltare în tot ce facem. De ce? Pentru că acest urcuș, această cale este și grea. E un paradox: ceea ce vrei să fie frumos nu poți să-l dobândești decât prin foarte mare greutate. De aceea toți cei care vin, și se alătură de noi, nu pot rămâne mult timp, dacă nu, vor, ei, singuri, și nu se… nu se împovărează…să spun așa, cu această sarcină greu de dus…[/COLOR] (Notă: Ortografia ceva mai neobișnuită, cu atâtea virgule, încearcă să reproducă dicția folosită de Valy)[COLOR=blue][/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Pe de altă parte, iată, dumneavoastră v-ați întemeiat comunitatea în jurul revelațiilor pe care le-a avut o femeie simplă, nu? catalogată de mulți drept nebună, urmărită de securitate în perioada comunistă, amenințată, batjocorită. Vorbim despre Virginia, sau cea pe care dumneavoastră o numiți Sfânta Virginia, și pe care, deocamdată, unii o văd așa cum vedeți dumneavoastră, iar ceilalți o văd ca pe mulți alți trăitori aparte, ceva mai degrabă greu de acceptat decât ușor de acceptat. Nu… ăă…Vă întreb, de unde aveți încredințarea că ceea ce a auzit Virginia, sau sfânta Virginia, ceea ce aveți dumneavoastră mai departe este într-adevăr Cuvântul lui Dumnezeu?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]VALY(Valentina Mihai): Pentru că oamenii… mărturia celor care au cunoscut-o de-a lungul vremurilor… [/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MANA (Marilena): … de cincizeci de ani…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VALY (Valentina Mihai):…de cincizeci de ani, și cei care i-au fost alături au mărturisit aceasta, și nu poți trece peste mărturia celor care văzut și au stat lângă această ființă.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MANA (Marilena): Și nu mai mult…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VALY (Valentina Mihai): …nu poți trece așa de ușor… [/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MANA (Marilena): …da …și nu mai mult… să numai spun, atîtea exemple și mărturii care sunt și în carte scrise, când a fost dezgropată, …la șapte ani… deci trupul ei, a fost găsit moaște.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]Nea’MILICĂ “șoferul” (Emilian Bănescu): A fost multă luptă împotriva acestui loc și la mănăstire. Acolo, în Cuvântul lui Dumnezeu, scria: că “sfânta Virginia e piatra de temelie a Noului Ierusalim”. Și pe acest considerent, preoții și cei care erau împotriva acestui loc, au socotit că noi am venit noaptea și am furat-o și că nu mai este aicea. Deși că știu toți, cei din sat, și preotul (nu acesta, altul, dinainte) că la 7 ani când am venit aici cu toții și am dat piatra la o parte, Sfânta Virginia venise la sora ei[/COLOR](Notă: în vis sau în vedenie)[COLOR=blue] și-i spusese: “Aveți voie doar să priviți, dar să nu atingeți”. Dar, din cauza situației,…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]ADY (Adrian): S-au luat de ei! [/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]Nea’MILICĂ “șoferul” (Emilian Bănescu): …am coborât în mormânt, după mireasmă, și era moaște, și am atins-o și față și pe haine…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Domnu’ Nicolae, spuneți-mi, vă rog, de cât timp faceți parte din comunitatea de la Noul Ierusalim?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]Nea’NICU “tâmplarul” (Nicolae Achim): Din…’60.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Din ’60![/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]Nea’NICU “tâmplarul” (Nicolae Achim):Da![/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Asta înseamnă, că dumneavoastră de exemplu ați cunoscut-o pe Sfânta Virginia!?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]Nea’NICU “tâmplarul” (Nicolae Achim):Da…da.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Ce puteți să-mi spuneți despre dânsa, ce fel de om era?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]Nea’NICU “tâmplarul” (Nicolae Achim): Era un om cu multă pace, cu multă smerenie. Nu e…se cunoștea că e Dumnezeu în ea. Se cunoștea! Oricum ai fi făcut, n-aveai cum să… depășești prin mintea ta ceva. Pentru că se cunoștea de…după față că era Duhul lui Dumnezeu în ea. Că acolo unde… unde este Dumnezeu, omul are o altă înfățișare față de în lume, față de oamenii normali. [/COLOR](Notă: Dimpotrivă, tocmai oamenii normali au chipul lui Dumnezeu, și își lucrează necontenit asemănarea cu El) [COLOR=blue]Este un om… o fire…blândă, o…smerit…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Fără îndoială că lucrurile care se spun sunt tulburătoare și ridică multe, multe semne de întrebare pentru foarte mulți, însă, pentru cei care caută dovezi palpabile și materiale ale… eu știu, Împărăției lui Dumnezeu, fotografia pe care o am acum în mână ar putea fi una dintre aceste dovezi. Are o poveste extrem de complicată și extrem de tulburătoare, pentru că… în această fotografie, dacă am înțeles eu bine, și mi s-a spus bine… se văd două planuri: lumea aceasta și împărăția lui Dumnezeu; Sfânta Virginia, purtătoarea cuvântului, respectiv, nimeni altul decât Iisus Hristos.[/COLOR] [COLOR=fuchsia]Nu știu dacă am înțeles bine așa, și aș dori explicația acestei fotografii. Cine a făcut-o, când a făcut-o? văd că aici scrie “vara anului 1964”… Ce se află exact în ea?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]VICTORIA ZIDARU: Deci, în această perioadă, mama… sfânta Virginia, era foarte bolnavă, avea o stare de neputință și o mare tristețe. Era singură în cameră, doar cu o creștină care o însoțea. Ea a fost anunțată în timpul somnului că dimineață va găsi ceva, un…un semn de la …un semn de la Domnul. Dimineață, când s-a trezit, a găsit într-adevăr pe masă această fotografie. Ce reprezintă ea? Este camera sfintei Virginia, aici se poate vedea mașina de cusut, un obiect concret, real, care a existat în camera ei, dar pe care este prezentă silueta coroanei de spini a Domnului.[/COLOR] (Notă: Coroana de spini era prezentată a fi un simbol, care semnifică suferințele Virginiei pe pământ. Nu pare reală, ci mai degrabă desenată: pe o treime din circumferința ei se văd doar 5[COLOR=blue]([/COLOR]cinci![COLOR=blue])[/COLOR] spini, grupați în două mănunchiuri [COLOR=blue]– [/COLOR]unul cu[COLOR=blue] [/COLOR]2 spini, iar celălalt cu 3 [COLOR=blue]–[/COLOR] , toți spinii fiind îndreptați în sus)[COLOR=blue] După aceea, ca și cum peretele ar fi spart,[/COLOR] (Notă: Aceasta este doar o impresie. Mai degrabă, urmele “spărturii” certifică faptul că este vorba de un colaj)[COLOR=blue] – această – acest arc, în care sfânta Virginia este așezată pe un sicriu,[/COLOR] (Notă: Mărturia creștinei Dănciucă Elena din Mănești arată că este așezată pe pat, dar că ar fi și “o formă de sicriu la baza patului”, cu aceeași semnificație ca a coroanei de spini)[COLOR=blue] iar Domnul este în fața ei. În spate, foarte departe, – se zărește – se zăresc cele trei cruci.[/COLOR] (Notă: Distanța este, într-adevăr, atât de mare încât crucile abia se văd conturate. Totuși, ele sunt atât de stângaci desenate, disproporționate față de restul “fotografiei”, încât o apreciere subiectivă le arată a fi de înălțimea reală a unor stâlpi de telegraf, ceea ce este absurd. Întrebarea este: dacă planul din față este camera, iar planul din spate este Împărăția Cerurilor, ce caută Golgota și cele trei cruci în Împărăția Cerurilor??[COLOR=blue][/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare [COLOR=Black]Partea a VI-a [/COLOR][/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): De pe Golgota?[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: De pe Golgota.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VICTORIA ZIDARU: De pe Golgota, da![/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Și pietrele… de pe drum, sunt…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VICTORIA ZIDARU: Da.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: …pietrele Golgotei.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VICTORIA ZIDARU: Sigur că această fotografie a stârnit și atunci destule… destulă curiozitate,…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Și probabil și destule controverse, pentru că e greu de acceptat, mai ales când nu știi cine a făcut fotografia aceasta…[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Controversa consta în faptul că… nu înțelegeau cum de… s-a realizat această fotografie…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): A, aici e problema, și cine…[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]VICTORIA ZIDARU: Da, da…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: …se întrebau foarte mulți că… în cer există aparate de fotografiat?…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]VICTORIA ZIDARU: …și atunci, Domnul i-a explicat sfintei Virginia că în această – că în acea noapte, sfântul apostol Luca, care este și fotograful cerului [/COLOR](Notă: pe plan teologic, aceasta pare a fi o noutate absolută, revoluționară, care arată că și cerul se modernizează, în pas cu cuceririle tehnicii de pe pământ, adică nu bate de fel pasul pe loc. Dar, întrucât tehnica fotografiei nu are nici măcar 200 de ani vechime, să nu ne așteptăm să regăsim această informație pe undeva prin Sfânta Tradiție. Ce se întâmplă cu arhiva pentru perioada dinaintea ultimilor 200 de ani, când tehnica fotografică nu se inventase? Pe atunci nu erau aparate foto, deci nu se puteau face nici poze. Cum s-o fi descurcat “sfântul apostol Luca”, aproape 2000 de ani (mai puțin ultimii 200), numai el știe. Ceea ce pare ciudat este că, exact în aceeași perioadă, în care se pretinde că s-a făcut această “fotografie”, cerul nu vedea deloc cu ochi buni modernizarea lumii, un aspect nedorit fiind chiar introducerea iluminatului electric în orașe și sate. Cităm din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, la pagina 92[COLOR=blue]:[/COLOR] “[COLOR=red]Am adus un îngeraș cu un ciocănel și a spart toate becurile de la policandru și a pus lumânări de ceară curată[/COLOR]”)[COLOR=blue], adică este cel care se ocupă cu documentația de pe pământ… el face un fel de arhivă a evenimentelor importante – cele mai importante ale… – din pământ – de pe pământ. Deci sfântul apostol Luca a venit și a făcut această fotografie cu ajutorul unui aparat concret, material, din orașul Pucioasa. A pătruns, sigur că da, prin zidurile – prin ușă, într-un laborator foto din oraș, a luat aparatul,[/COLOR] (Notă: Caz de forță majoră:[COLOR=blue] “[/COLOR]Sfântul Luca”, “doctorul cel iubit” , “doctor fără de arginți” și[COLOR=blue] [/COLOR]“fotograf fără de aparat”, e nevoit să dea o fugă vreo 5-6 Km până în urbea Pucioasei, și să dea “o spargere” în plină noapte, ca să se poată folosi fraudulos de un aparat de fotografiat de pe pământ. Oare de fiecare dată era nevoit să procedeze la fel, ca să-și completeze “[COLOR=blue]arhiva[/COLOR]” din cer? Din mărturisirea creștinei Dănciucă Elena din Mănești reiese că aparatul acela a avut și blitz, fiindcă poza s-a făcut noaptea – deși blitzul e tot pe bază de electricitate, și cu electricitate am văzut că nu prea era voie – dar, în fine, s-a făcut o derogare, că era noapte) [COLOR=blue] a făcut fotografia,[/COLOR] (Notă: pentru aceasta, “sfântul Luca” s-a întors înapoi la Maluri, deoarece tot în acea mărturisire se spune că fotografia a fost făcută în comuna Maluri, la peste o oră de mers pe jos, prin pădure, față de orașul Pucioasa)[COLOR=blue] s-a întors,[/COLOR] (Notă: înapoi, la Pucioasa)[COLOR=blue] a developat-o, și după aceea a venit din nou [/COLOR](Notă: înapoi, la Maluri)[COLOR=blue] cu două exemplare; un exemplar l-a lăsat pe masă, și un exemplar i s-a spus sfintei Virginia că este luat în cer, ca mărturie; ca atunci, la Judecată, când se vor depune mărturii despre tot ceea ce s-a întâmplat pe pământ, să fie mărturia în cer. [/COLOR](Notă: Săracul “Luca”, cum de s-a înhămat el la o treabă așa de grea!? Să fii nevoit să culegi [COLOR=blue]mărturii și probe materiale despre tot ce s-a întâmplat pe pământ, ca să faci o arhivă universală, a tuturor timpurilor[/COLOR], dar să n-ai tu la îndemână un aparat foto performant, și un blitz, și o cameră obscură, și revelator, și fixator, și hârtie fotografică, și un exponometru, și curent electric pentru expunere, atâtea angarale pentru o treabă așa de complicată! Să fii tu, un sfânt așa de serios, nevoit să umbli de colo-colo și să dai spargeri în fiecare noapte prin laboratoarele foto, să consumi materialele oamenilor și să-ți însușești cu japca hârtia fotografică, fără a o plăti, numai ca să-ți faci trebușoara! Mai bine făcea o pictură, că tot fusese el cândva și pictor talentat; ar fi fost mult mai simplu și mai cinstit. Oricum ar fi, fotografia aceea mai degrabă aduce cu un colaj, cu un desen fotografiat, decât cu o poză autentică, făcută noaptea la blitz.) [COLOR=blue]De atunci noi păstrăm această fotografie, din 1964.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Vă dați seama cum sună astea pentru urechile unui om supus îndoielilor și care nu…ăă…[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Suntem convinși că lucrul acesta poate să stârnească chiar și hohote de râs, adică “Dumnezeu se ocupă de fotografii acuma”, sau de lucruri de genul ăsta, dar a fost un mic semn, de care sfânta Virginia avea nevoie [/COLOR](Notă: Asta este explicația sinceră a motivației reale pentru care s-a “lucrat” această “fotografie”: era nevoie de ea, ca oamenilor să li se ofere argumente palpabile ca “să creadă” că între Virginia și Dumnezeu este o legătură directă, nemijlocită.) [COLOR=blue] în acel moment, și de care și noi toți avem nevoie, peste ani și ani de zile.[/COLOR][COLOR=fuchsia] [/COLOR](Notă: Dacă și acum, după aproape cincizeci de ani, cei de la Noul Ierusalim mai au nevoie de asemenea trucuri ieftine pentru a-și legitima autenticitatea în fața oamenilor, se explică de ce au ei o credibilitate atât de scăzută.)[COLOR=fuchsia][/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Acuma, vrând-nevrând sunt obligat să leg două lucruri între ele…mă întrebam la un moment dat, preluând vocea celor care ne urmăresc, dacă sunteți sau nu în toate mințile. Acuma, vă întreb altceva: Nu există riscul, dacă tot ceea ce ne povestiți, e așa cum ne povestiți, ca cineva să vă suspecteze de mândrie, de exemplu? …că sunteți cei aleși ca să…eu știu…altfel, mai presus…[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Mândria este un diavol care ne pândește pe toți. Deci atunci când un om nu mai poate fi doborât prin păcate, diavolul urmărește să-l doboare prin mândrie. [/COLOR](Notă: Oare mândria nu este și ea un păcat? Este chiar unul dintre cele 7 păcate capitale)[COLOR=blue] Deci, nu negăm faptul că suntem pândiți de această… de această ispită[/COLOR](Notă: Mândria este un păcat, nu o ispită)[COLOR=blue], ci într-o anumită măsură suntem mândri. Eu mărturisesc că sunt mândru: sunt mândru că sunt român, sunt mândru că am cunoscut acest Cuvânt al lui Dumnezeu, sunt mândru că sunt creștin ortodox [/COLOR](Notă: Culmea este că, până și în acest caz special, mândria tot păcat rămâne! Iar culmea culmilor este că, în însăși Cartea de care se face atâta caz, în “Cuvântul lui Dumnezeu”, stă scris la pag. 152: “[COLOR=red]Poporul Meu, nu te mândri că ești poporul Meu.[/COLOR]“. Dar cartea asta e cam prea voluminoasă. Ea mai trebuie și citită, pentru ca cei de la Pucioasa să o cunoască și apoi să poată împlini ce scrie în ea)[COLOR=blue], și așa mai departe. [/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare [COLOR=Black]Partea a VII-a [/COLOR][/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Siguranța, încredințarea pe care o aveți, e uluitoare, și probabil că o parte dintre cei care vă vor urmări acum se vor întreba: “Ce se întâmplă cu acești oameni? De unde le vine siguranța, de unde le vine puterea”? Sunt – și am să fiu brutal în exprimare - pentru că sunt convins că unii vor gândi exact cum vă voi spune acum: “Sunt acești oameni în toate mințile,sau nu"?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Eu vă mărturisesc că nu sunt în toate mințile. Dar, nu sunt în toate mințile care îl strică pe om. Sunt într-o singură minte: în mintea lui Dumnezeu.[/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Cei mai mulți dintre membrii comunității Noului Ierusalim trăiesc și muncesc în așezământ, însă un număr de 14 au fost aleși să viețuiască în mănăstire și să audă direct Cuvântul lui Dumnezeu.[/COLOR](Notă:[COLOR=fuchsia] [/COLOR]Acesta este cea mai mare și cea mai gravă minciună cu care reporterul a fost "intoxicat" în acest reportaj. Ea compromite definitiv orice urmă de speranță că povestea "coborârii cuvântului pe aripile vântului", de la Dumnezeu la oameni, ar putea fi adevărată. În prezent nici măcar nu mai locuiesc 14 viețuitori între zidurile “mănăstirii”. Deși într-o perioadă de mult trecută, în incinta “mănăstirii” de la Pucioasa locuiau, într-adevăr, 14 persoane, niciodată ele n-au auzit toate (simultan, sau măcar pe rând) Cuvântul lui Dumnezeu. Singurele persoane care ar fi putut eventual să-l audă sunt cele care îl prezentau, sistematic, poporului: Mihaela și Nicușor. Întrebarea care se pune imediat este: “dar ei, îl auzeau într-adevăr, sau îl fabricau?”) [COLOR=fuchsia]Restul comunității nu are voie să intre în mănăstire și nici nu știe ce se află înăuntru.[/COLOR](Notă:[COLOR=fuchsia] [/COLOR]Nici nu trebuie să știe, pentru că dacă ar ști, ar da toți bir cu fugiții) [COLOR=fuchsia]Cu atât mai puțin știu străinii.[/COLOR] [COLOR=fuchsia]Vă numărați printre cei care viețuiesc aici în mănăstire, sau…sus, în comunitate?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]GIGEL(Gheorghe Pantelimon): …Ăă.. Da!...pot să zic că sunt… aicea… deși am fost … și cu băieții …și…[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Da!?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]GIGEL(Gheorghe Pantelimon): Da![/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Asta înseamnă că, într-un fel, dumneavoastră ați corespuns cerințelor, ca să spunem așa …ăă… care au… ales să locuiți în această mănăstire … și înseamnă că vă numărați printre cei care aud “Cuvântul lui Dumnezeu”… în sfârșit...cum să zic…în primă instanță…[/COLOR] [COLOR=blue]GIGEL(Gheorghe Pantelimon): Da…[/COLOR](Notă: Nu-i adevărat. Gigel n-a auzit niciodată Cuvântul în primă instanță, ci numai citit fiind de către Nicușor)[COLOR=blue][/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Explicați-mi, cum… cum e, să se întâmple asta?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]GIGEL(Gheorghe Pantelimon): Asta este un… nu știu cum să vă spun [/COLOR](Notă: Evident. Nu poți descrie un fenomen care îți este complet străin)[COLOR=blue], dar este un lucru care nu știu dacă se poate explica. Nu ține de… nu poți să explici așa ceva… e mai presus de… adică nu este o taină pe care să o ispitești, sau să…[/COLOR](Notă: Toți cei care au încercat vreodată să dezlege “taina” coborârii Cuvântului pe pământ [COLOR=blue]([/COLOR]inclusiv Gigel[COLOR=blue])[/COLOR] au fost puși la punct cu aceeași formulă interogativă: “De ce ispitești tu tainele lui Dumnezeu?”. Vrând-nevrând au învățat bine lecția, iar acum o aplică și ei altora. Așa că și Gigel e pe fază: nu-i dă nici o șansă “ispititorului” trimis de ProTv ca să “iscodească”.)[COLOR=blue][/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=blue]“GLASUL LUI DUMNEZEU” (Nicolae Nedelcu): “Sunt deasupra Grădinii Cuvântului Meu cu mare slavă cerească. Sunt cu Tatăl, intru prin porți în Grădină. Amin.[/COLOR] [COLOR=blue]Am venit, fiilor străjeri, ieșiți înaintea Mea. Vă dau cununiță din slava Mea lucrată, că Mi-ați fost cărare ca să vin și să Mă slăvesc cu slava Cuvântului Meu. Iată, Tatăl vă grăiește…”[/COLOR](Notă: Realizatorul a inserat acest fond sonor ca să ilustreze felul în care primesc Cuvântul creștinii de rând de la Pucioasa. Vocea înregistrată magnetic aparține, evident, nu lui Dumnezeu, ci lui Nicolae Nedelcu.)[COLOR=blue][/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): O bună parte a activităților de la Noul Ierusalim se leagă de arta ortodoxă și au în vedere elementul tradițional românesc. Hainele membrilor amintesc de cele strămoșești, agricultura este una tradițională și tot ceea ce este pur românesc este prețuit în mod deosebit. În “planul lui Dumnezeu” anunțat la Noul Ierusalim, România are un rol definitoriu.[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Dumnezeu a ales România, asta a fost opțiunea Lui. Pentru că, așa cum spune Dumnezeu, “România a fost primul pământ care a apărut din ape la Facerea lumii” [/COLOR](Notă: Pe plan teologic, aceasta este o a doua noutate absolută, revoluționară, inexistentă în Biblie! Vom vedea mai departe că tot Marian Zidaru va face afirmația că prin “Cuvântul lui Dumnezeu” nu se adaugă nimic nou la Biblie!)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=blue], “a fost primul pământ care a ieșit din ape de după potop” [/COLOR](Notă: A treia noutate revoluționară a Noului Ierusalim de la Pucioasa!)[COLOR=purple] [/COLOR][COLOR=blue]și, mă întorc cu 7500 de ani înapoi, și spun că “România, din pământul românesc, Dumnezeu l-a plămădit Adam” [/COLOR](Notă: A patra noutate revoluționară a Noului Ierusalim de la Pucioasa! România pare a fi așadar un fel de Ombilic al Lumii, dar a trebuit să apară secta de la Noul Ierusalim ca să-l descopere și să-l arate cu degetul, nud, lumii întregi. Ultima aserțiune nu este numai o “noutate” pe plan scripturistic, dar contrazice flagrant Biblia, care localizează Edenul în valea fluviilor Tigru și Eufrat, din Mesopotamia)[COLOR=blue] Și după cum mărturisește Cuvântul lui Dumnezeu în acest loc, chiar… să zicem, bulgărele de pământ din care l-a plămădit pe Adam a fost exact cel din ograda aceasta[/COLOR](Notă: Precizia localizării devine aproape milimetrică!)[COLOR=blue] în care s-a construit biserica. Și relația dintre noi, relația cu pământul se face în același mod, deci noi ne arăm pământul cu plugul tras de cai [/COLOR](Notă: Pentru că plugul este tras de cai, deci ei duc greul. Când e vorba însă de cosit, ei au abandonat coasele, înlocuindu-e cu cositoare mecanice, care funcționează cu motorină (asta în ciuda faptului că tot ei consideră că petrolul e spurcat, fiind rezultatul fosilizării grăsimii oamenilor păcătoși și a animalelor care au pierit prin potop),[COLOR=blue] pe cât posibil facem lucrul pământului manual, iar atunci când avem nevoie de un contact cu societatea modernă apelăm și la tehnologia contemporană, la mașini, la calculatoare, la tot ceea ce ține de noile media, pentru că tema pe care ne-a dat-o Dumnezeu a fost aceea de a ne integra în spațiul social contemporan.[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia] REPORTER(Cristian Tabără): Asemenea învățături au dus la divergențe între Biserica Ortodoxă Română și comunitatea Noului Ierusalim. Cu toate acestea, cei de la Pucioasa se declară ortodocși, slujesc în rit ortodox, dar pe stil vechi, merg în bisericile de parohie și sprijină construcția lor, se îngroapă în cimitirele parohiale după rânduiala ortodoxă și țin toate cele strămoșești. Atunci, care sunt, totuși, problemele?[/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=purple] Televiziunea ProTv rămâne datoare [COLOR=Black]Partea a VIII-a [/COLOR][/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Noi avem un respect deosebit pentru tot ceea ce însemnă “lăcaș sfânt”,[/COLOR] (Notă: Care e contrazis doar de faptul că ei n-au mai călcat în vreo biserică sau vreo mănăstire – altele decât biserica de la Pucioasa – de ani de zile, iar unii dintre ei chiar de zeci de ani!)[COLOR=blue] pentru tot ceea ce înseamnă mănăstire și pentru tot ceea ce însemnă ortodoxie. Avem un respect deosebit pentru ierarhii așezați peste biserică[/COLOR] (Notă: Este vorba de un respect teoretic, care nu se materializează niciodată în ceva pe plan pragmatic ; adică este un "respect deosebit" , dar este deosebit doar de cel pe care ceilalți creștini, cei din biserica majoritară, îl acordă ierarhilor lor)[COLOR=blue], pentru că au rostul lor, și, în cât ne-a stat în putință, deci, în ceea ce nu încălca acest regulament, am făcut ascultare de ierarhii locului și chiar de patriarhul Teoctist.[/COLOR] (Notă: Tocmai “regulamentul” fiind chichița prin care s-au motivat toate neascultările lor de până acum)[COLOR=blue][/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Care este relația între, să spunem, cele două …ăă…volume pe care le avem pe masă: Sfânta Scriptură, așa cum o cunosc cei mai mulți dintre creștini, respectiv această carte. [/COLOR](Notă: “Cartea Mare”, care cuprinde selecțiuni din Cuvântul lui Dumnezeu dintre anii 1955 și 2006)[COLOR=fuchsia] Ce sunt ele una pentru alta? Sunt complementare, sunt egal adevărate…Între ceea ce “se aude aici” și ceea ce “spune Dumnezeu aici” și “ceea ce a spus aici”, care este relația? [/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]MARIAN ZIDARU: Deci, în aceste 2000 de pagini pe care Dumnezeu le-a…le-a coborât în acești 50 de ani – deci, ea este Cuvântul auzit în acești 50 de ani – în aceste 2000 de pagini Dumnezeu nu contrazice Sfânta Scriptură, nu adaugă Sfintei Scripturi nici măcar o filă [/COLOR](Notă: Să revedem doar cele trei-patru “noutăți revoluționare ale Noului Ierusalim de la Pucioasa”, evidențiate cu puțin înainte, care propulsează România în prim-planul lucrării soteriologice a lui Hristos! Nu mai vorbim despre nenumăratele “proorocii despre România”, de un naționalism incisiv, de care până și Joseph Goebbels ar fi invidios, care o încoronează drept “regină a tuturor popoarelor”! Sau, de pretenția că niște persoane inventate – ca de exemplu Isaac Lackedem, sau Melchior – ar fi avut un rol esențial în viața lui Iisus, deși Biblia nu amintește nimic de ele)[COLOR=blue], ci pur și simplu în aceste 2000 de pagini Dumnezeu împlinește Sfânta Scriptură, o decriptează. Ne-a explicat cuvânt cu cuvânt cum să înțelegem fiecare frază, cum să alegem dintre două variante pe care le propune Sfânta Scriptură[/COLOR] (Notă: Biblia este recunoscută pentru caracterul ei consistent, care nu dă loc la variante “paralele, dar cu o finalitate comună”)[COLOR=blue], să o alegem pe cea mai bună. Există un “mai bine” și există un “și mai bine”. Această carte de 2000 de pagini este calea cea mai scurtă spre Împărăția cerurilor.[/COLOR] (Notă: În Noul Testament nu sunt mai multe căi, ci o singură cale: Hristos, a Cărui jertfă a fost unică și suficientă. O nouă jertfă, consumată de-a lungul a peste cincizeci de ani în trupuri bolnăvicioase și muritoare ca[COLOR=blue] [/COLOR]Virginia, Maria, sau Mihaela, nu poate fi decât superfluă) [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Dacă ar fi să vină cineva să spună: “Dumneavoastră sunteți în afara bisericii”, dumneavoastră ce i-ați spune? Sunteți în biserică, sunteți creștin ortodox?[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]Nea’NICU “tâmplarul” (Nicolae Achim): Nu suntem…nu suntem – ortodox![/COLOR] (Notă: Aici, pe nea’Nicu l-a luat gura pe dinainte, pentru că nu asta a vrut el să spună; dar nea’Nicu s-ar putea să fie tocmai unul dintre aceia care pot număra cu zecile, anii de când n-a mai călcat în vreo biserică)[COLOR=blue]… nu suntem în afara bisericii… atâta că, viețuirea noastră nu mai se potrivește cu a lor [/COLOR](Notă: O mărturisire foarte sintetică a realității de la Pucioasa: aici, viețuirea își are tainele ei. Cum este și inovația numită “mănăstire mixtă”, tăinuită până acum cu cea mai mare grijă.Vorba ceea: [COLOR=#993300]Gura păcătosului, adevăr grăiește![/COLOR])[COLOR=blue], și ei nu poate suporta treaba asta![/COLOR] (Notă: …de-aia “e insuportabili ” popii ăștia! Nu “poate” suporta mănăstirile mixte!)[COLOR=blue][/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Multe vor rămâne nespuse și încă neclare despre comunitatea Noului Ierusalim din Pucioasa, însă noi am încercat să vă oferim doar câteva elemente pentru o mai echilibrată înțelegere a fenomenului, care se auto-încadrează în Ortodoxie și amintește, întrucâtva, de mișcarea Oastea Domnului din Ardeal.[/COLOR] [COLOR=fuchsia]REPORTER(Cristian Tabără): Ei bine, aici se încheie povestea acestei comunități creștine de la Pucioasa, numită Noul Ierusalim. Lumea lucrează în jur, fiecare probabil își vede de treaba lui, fiecare își va face probabil propriile judecăți după ceea ce a văzut aici. Eu n-am ce să vă spun pentru că nu cred că mă simt capabil să emit vreo judecată și nici nu doresc să fac vreuna. Așa că, ați văzut, ați privit, ați auzit… Ați înțeles, n-ați înțeles, nu știu. Eu cred că fiecare trebuie să se cerceteze pe sine, să-și facă o rugăciune, să se gândească la ceea ce a văzut, și apoi, bineînțeles, opțiunile sunt individuale. La revedere.[/COLOR] [COLOR=fuchsia] [/COLOR] __________________________________________________ __ [COLOR=fuchsia] [/COLOR] [COLOR=blue]Concluzii[/COLOR] [COLOR=blue] [/COLOR][COLOR=purple][/COLOR] Cristian Tabără este acum un om avizat. Reportajul lui a fost abil deturnat de la adevăr și măsluit de către cei intervievați, pentru că el, om de bună credință, i-a lăsat liberi să-și facă jocul, așa cum au vrut. Cristian Tabără este dator să se întoarcă la Pucioasa în cel mai scurt timp pentru a face un al doilea reportaj, în care să le pună celor de la Pucioasa (cel puțin!) următoarele întrebări : 1. Este adevărat că în “Cuvântul lui Dumnezeu”, Biserica Noul Ierusalim (BNI) este tratată ca Biserică separată, iar “Dumnezeu-Cuvântul” anunță că nu-Și mai revarsă harul în nicio biserică din lume, ci numai în Biserica de la Pucioasa? 2. Este adevărat că, în consecință, credincioșii ierusalemiteni nu mai calcă în bisericile din lume decât - eventual - ca spectatori sau colindători, din An în Paști, refuzând toate serviciile religioase (în afară de înmormântare, căreia nu i-au găsit încă “leacul”)? 3. Este adevărat că BNI are preoții ei, care nu sunt hirotoniți de către episcopii B.O.R.? 4. Este adevărat că cei trei preoți n-au fost hirotoniți prin punerea mâinilor de către episcopi, ci de către preotul călugăr Gherasim, “prin umbrirea lor, mai presus de fire, cu harul nevăzut al lui Dumnezeu”? 5. Este adevărat că preoția din bisericile din lume nu mai este de actualitate, fiind înlocuită (deocamdată numai la BNI, iar în viitorul apropiat, în toate bisericile) de către o preoție nouă, numită de ei “după rânduiala lui Melchisedec”? 6. Este adevărat că cei trei preoți fondatori ai BNI (Ilie Bunea, Nicolae Nedelcu și Spiridon Șerban) sunt simultan și arhierei, deși n-au fost hirotoniți ca arhierei de către episcopi ai B.O.R.? 7. Este adevărat că la slujbele rânduite de tipic, preoții BNI rostesc următoarele ectenii: “Pentru Prea Fericitul Părintele nostru Irineu, patriarhul Bisericii Noului Ierusalim, Ție, Doamne, ne rugăm”. “Încă ne rugăm pentru Prea Fericitul Părintele nostru Irineu, patriarhul Bisericii Noului Ierusalim, și pentru toți frații noștri cei întru Hristos”. “Pe Prea Fericitul Părinte Irineu, patriarhul Bisericii Noului Ierusalim, să-l pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăția Sa!” ? [COLOR=purple][COLOR=Black] [/COLOR][/COLOR] |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Fenomenul Posaga | poster | Exorcismul | 13 | 13.01.2015 14:22:59 |
Cetatea Noul Ierusalim | idealist | Calugarul | 12 | 18.01.2013 11:13:01 |
Fenomenul Emo - o cultura a instabilitatii psihice si sufletesti | geo.nektarios | Secte si culte | 3 | 01.04.2011 17:38:21 |
mesaj de la noul ierusalim | anaana71 | Secte si culte | 417 | 31.01.2011 15:31:40 |
|