![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si eu inteleg casnicia ca un loc de jertfa daruire de sine. Dar cum spune Steinhardt, darunind vei dobandi... Eros poate n-o fi existand in VT si in NT, cuvantul eros, dar exista conceptul, in Cantarea Cantarilor de exemplu. A fost inteleasa ca un simbol al unirii lui Dumnezu cu omul, dar un principiu de baza al simbolisticii adevarate este ca un simbol este - prin ceea ce este - FACUT sa simbolizeze ceea ce simbolizeaza, nu este o conventie (ca semnele de circulatie). DECI, iubirea omeneasca si forma ei trupeasca are valoare de simbol pentru ceva foarte inalt, deci contine in ea acel lucru inalt. Ea poate evident fi pervertita. Lucrurile inalte sunt pervertite cel mai usor. Ii raspund deci si Ancai: interpretarea ta a sfantului Pavel este de origine catolica, augustiniana, nu ortodoxa. Prin insusi faptul ca ai numit actul sexual 'raie' (chiar daca 'se curata' prin casatorie) ai interpretat eronat textul. Crede-ma, Anca. Totusi, eu am studiat teologie si nu tu. Scriind cuvantul raie, ai intrat in tagma celor care considera sexul spurcat in sine si casatoria un fel de spoire cu var.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 10.07.2009 at 22:23:25. |
|
|||
|
|||
![]()
@andreicozia: cu mintea poti patrunde sensul scrierii, dar numai in inima poti primi adevarul ei. asta se intampla doar prin revelatie. Chiar daca mental cunosti adevarul, fara sa il simti nu ai facut nimic. Si cum tot tu spui despre tine ca ai mintea distrata... poate ca inca mai ai pana la adevar. Poti primi adevarul si direct in inima, fara a-l trece prin minte, dar asta e o chestie rezervata marilor rugatori, nu cred ca se intampla oricui.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Te cred ca ai studiat, dar prea privesti printre degete la pacate. Sa fie influenta mediului in care te-ai maturizat? Totusi eu nu consider sexul spurcat decat sub forma desfranarii, caci asa ne spune Sf.Apostol Pavel: "ALTFEL COPIII VOSTRI AR FI NECURATI, DAR ASA SUNT SFINTI". Sau esti de parere, ca Taina Cununiei se extinde si la perechile care isi impart intimitatea bazandu-se pe o intelegere verbala sau scrisa, dar fara cununie? Stiu ca e la moda, am vazut f bine ce fac tinerii in vest atat acasa cat si in concediu; e de plans. Faptul ca si tarile ortodoxe au imprumutat aceste obiceiuri proaste nu schimba cu nimic situatia. |
|
|||
|
|||
![]()
Lasand la o parte articolul de Sfantul Teofan Zavoratul postat acu de curand :
http://www.crestinortodox.ro/cuvinte...hul-vietii-noi (Sfantul Teofan Zavoratul zice sa se renunte la activitatile care produc paguba sufleteasca.) "Prin "lume" se intelege tot ceea ce e patimas, desart sau intinat de pacat si care patrunde in viata sociala, familiala si personala, salasluindu-se acolo sub forma de obicei si lege. Iata de ce a parasi lumea nu inseamna catusi de putin a ne rupe de societate sau de familie, ci a parasi toate naravurile, obiceiurile, indeletnicirile, deprinderile si cerintele care sunt cu totul potrivnice Duhului lui Hristos, pe Care l-am primit Si Care creste in noi. " Iata aci pe siteul celor de la mitropolia crestin ortodoxa greaca a Australiei despre Sfantul Teofan Zavoratul: http://home.iprimus.com.au/xenos/theophan.html Deci si Sfantul Teofan Zavoratul citea carti altele decat de la Sfintii Parinti. Este asta oare un pacat?Nu este. Si Sfantul Teofan a fost zavorat. Unii cer crestinilor ortodocsi de aci marea cu sarea adica le cer mai mult decat facea Sfantul Teofan Zavoratul. Parintele Cleopa zice ca dupa ce crestinul ortodox vine de la Sfanta Liturghie Duminica sa se odihneasca doua ore. Nu zice sa citeasca in acele doua ore vreo carte duhovniceasca ci sa se odihneasca. Ba ca parintele Cleopa zicea sa iei fapta buna cu usurelul da constant. Sfantul Ioan Damaschinul zice la Dogmatica: "Trebuie să se socotească plăceri bune acelea care nu sunt însoțite de durere, care nu pricinuiesc căință, care nu nasc altă vătămare, care nu trec dincolo de măsură, care nu ne sustrag mult timp de la lucrările noastre importante si care nu ne robesc." Nu se vede de aci ca exista placeri bune si nepacatoase? Ba mai mult nu se observa de taberele organizate la manastiri cu binecuvantarea unor arhiepiscopi din BOR unde se mai face si drumetie si altele? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sper din tot sufletul ca intr-o zi sa ajungem pe o lungime de unda compatibila... |
|
|||
|
|||
![]()
Da, bine zis.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu dragostea e pacatoasa, ci relatiile extraconjugale...
|
|
|||
|
|||
![]()
Doamna "Fani71", referindu-ma la ceea ce a citat doamna "mirelat", as vrea o lamurire. Cum poate o dragoste pacatoasa sa inalte? Spuneti acolo ca fara dragoste, fie ea si pacatoasa, multi oameni nu ar trai momente inaltatoare.
Din parte-mi consider ca o dragoste pacatoasa este o capcana a necuratului. Nu are cum inalta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Viata este mult mai complexa decat manualele noastre de catehism. Sigur ca in principiu, pacatul nu inalta ci coboara. Da. Dar putem vedea lucrurile chiar asa in alb si negru? Daca facem un pacat, atunci tot ceea ce facem este spre pierzania noastra? Pai atunci, nu am mai putea face nimic bun, pentru ca pacate facem mereu, si cum amintea tot Anca, la noi nu prea se face deosebirea intre pacat mic si mare, conteaza starea de pacat (adica departarea de Dumnezeu). Insa Dumnezeu este mare, si permite ca noi sa putem fi partial inaltati, corespunzand cu starea noastra de dezvoltare spirituala, prin experiente si trairi pe care le avem, desi sunt amestecate cu pacatul. Nu este probabil acelasi lucru ca un crestin care stie ca nu ar trebui sa traiasca in concubinaj sa o faca, si un om care nu este credincios decat cu numele sau cara nici nu este botezat sa traiasca in concubinaj. Pentru el, Dumnezeu poate face (mai mult decat pentru celalalt) ca desi el savarseste SI un pacat, sa traiasca si lucrurile inaltatoare INERENTE dragostei umane. (Intr-o oarecare masura asta e valabil si pentru cel care stie ca traieste in pacat, probabil) Aici un raspuns si Ancai, deci poate o sa revin: eu cred ca tu, Anca, inversezi lucrurile cand vorbesti de sex inainte si dupa casatorie. Nu este sexul in SINE destrabalare, 'raie', si apoi devine lucru bun prin cununie. (Nu asta vra sa zica sf. Pavel, o sa revin cu asta) Ci el este bun in sine, insa este pervertit de pacatosenia noastra, de neputinta noastra de a-l trai cum a vrut Dumnezeu. Prin cununie, el este restaurat in starea in care Dumnezeu l-a creat (ne ramane evindent si noua efortul de a ne pastra la acest nivel, tot asa cum botezul nu ajunge pt mantuire, trebuie si efortul nostru de a-l face sa rodeasca). Faptul ca amintesc botezul nu este intamplator: Este exact ca si cu botezul: nu omul este rau in sine, imaginea lui Dumnezeu in om este prezenta dar tulburata, murdarita, iar prin botez omul este restraurat la starea 'naturala' care este BUNA. Apare aici problema notiunii de natura, care pentru ortodocsi este natura asa cum a creat-o Dumnezeu, inainte de cadere, si contine harul Lui, pe cand pentru teologia apuseana natura nu este buna in sine ci i se adauga harul ('de aceea se vorbeste la ei de 'supranatural'). Revenind, la o persoana necrestina decat cu numele sau pur si simplu necrestina, care traieste o relatie de cuplu, plina de dragoste, rspect, jertfa si multe alte calitati, Dumnezeu face si fara sfintele Taine sa transpara calitatea de rai (adica necazuta) a dragostei, asa cum a vrut-o El la inceput. Sunt convinsa de asta. Are legatura poate si cu ce spune sf. Pavel dspre paganii care traiesc dupa 'legea naturii'. Este mai clar acum ce vroiam sa zic?
|
||||
|
||||
![]()
Am primit o serie de apostrofari si de puneri la punct de la mai marii si mai vechii forumului,pt.faptul de a-mi spune parerea si de a arata modul defectuos in care multi dintre voi pe sine se binecuvinteaza si se indreptateste ca fiind ,,mester" in socializare .Uneori va asociati in pareri desarte aparindu-va si prezentindu-le ca pe ,,mormintele varuite" desi cred ca voi ,in sinea voastra,in constiinta voastra(adica acolo unde D.zeu ii vorbeste omului)stiti ca sustineti altceva decit ortodoxia. Am ajuns chiar,din nebunie in nebunie,sa aflu de la Fani ca chiar si dragostea pacatoasa te poate inalta ?! Pina unde crezi ca te inalta ,doamna doctor?Sa sti Fani ca in ortodoxie nu este ca in dragostea lumeasca,adica acolo unde asa,strengareste ,se spune ca mai bine este sa iubesti si sa pierzi decit sa nu iubesti nici o data.Spunea parintele Cleopa ca daca te dai pe mina dioavolului te invata orice,te invata si teologie(dar teologia lui),te invata sa vorbesti si sa intelegi si in limbi(dar in felul in care vrea el)te face si calugar si si preot ,dar nu ai lui D.zeu ci ai lui.Orice ,daca i te inchini.Iar dupa multa carte si socializare care o aveti in spate, unii dintre voi, nu mai insist si pe modurile semiconstiente de inchinare pt. ca fara fatarnicie... le stiti .Au fost inselati calugari virtuosi,mireni simpli,sinceri si cu multa curatie,darmi-te... De cele mai multe ori in cuvinte simple ,putine si nesofisticate ,,avangardistii" si-au primit mustrarea de la cei ce nu sunt asemeni lor .Fratilor,putem gindi , judeca,combate,jubila,fraterniza orice pt. ca nimeni nu ne opreste dar stiti si voi f. bine ca nu orice este ortodoxie.A, ca vorbim oricum ,sub masca virtutiilor stigate,da este...posibil dar suntem departe in acest fel si de mireasma ortodoxiei darmi-te de ,,trupul" ei .Mi-aduc aminte despre Mintuitor ca spunea despre bogat ca se mintuieste,dar greu,desi bogatia nu este rea in sine.Probabil ca la fel este si pt. cel invatat pt. ca il rasboieste ispititorul cel mai mult cu propria lui stiinta si cu propriile lui performante de ,,socializare".Dupa parerea mea lucrurile sunt simple in credinta ,nu mai avem ce sa descoperim, ce sa explicam,ce sa inventam sau interpretam ,mai avem doar sa traim cum ne-a fost aratat.Vorba aceea : cu ginditul este usor dar cu pututul este cel mai greu!Chiar daca m-am retras de pe topic il mai urmaresc totusi pt. a cunoaste cu ,,urechile"mele ce se intimpla si pt. a-l indica si altora care vor ori sa ,,socializeze" ori sa se mintuiasca.Eu mai adaug doar ca imi cer iertare si ca va doresc... ,,socializare" ... cum o credeti voi !
|
|