![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
ok. Nu am dar de invatatura, dar pot raspunde pana la un anumit punct, atat cat am inteles si eu. Posibil sa mai si gresesc in probleme ce tin de evangheologie.
Apostolul Ioan a fost supranumit "apostolul iubirii", era foarte atasat de Domnul . Evanghelia sa este ultima scrisa si vine ca o completare la cele trei; nu aduce mai multe fapte , contine doar 7 minuni dar pune accent pe dumnezeirea lui Iisus Hristos. In vremea lui, biserica era deja lovita de erezia care spunea ca Hristos a fost un simplu om . |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
dar el recupereaza rapid, sunt sigur. A doua intrebare: De ce crezi ca evanghelistul Ioan da alta ordine a "lucrarilor" Mantuitorului nostru decat toti ceilalti evanghelisti? Se leaga de prima intrebare, mai ales de ultima sa parte. Imi place ca discutam constructiv, nu distructiv. Cele bune, Doriana.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]()
De ce ti se pare ca as vrea sa discut distructiv?
![]() ![]() Constructiv: mi se pare ca fiecare evanghelist are stilul lui. Ioan e mai duios si mai profund ca ceilalti. Tu ai fost obisnuit sa studiezi Biblia intr-un anumit sens, eu in altul. Asa ca s-ar putea sa nu ma prind unde bati. Ar fi, zic eu, mai practic daca ai merge direct la tinta unde ai vrut sa ajungi cu intrebarile puse. Adica sa ajungi direct la problema care te framanta. Si tie toate cele bune. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
pavaza sa nu fim deranjati de atacuri din afara. Te inteleg ca te aperi, dar n-a fost spusa cu intentie rea. Nu-ti fie teama, n-am nici o intentie ascunsa. E un experiment intre trei persoane din trei culte diferite, BO, NP si Penti, de a schimba idei personale. Sunt sincer interesat pentru ca nu am raspunsuri la toate intrebarile pe care le voi pune, dar la multe am pareri personale si doresc sa le confrunt cu ale altora din alte culte. Daca exista si o persoana din BC poate sa intre in dialog, chiar o rog. A treia intrebare va lamuri mai bine pe primele doua. A treia intrebare: De ce Ioan incepe "lucrarile" Mantuitorului cu nunta din Cana, urmata de izgonirea vanzatorilor din templu (Ioan cap.2) si apoi de convorbirea cu Nicodim (Ioan cap.3)? Ti se pare intamplatoare sau vezi o anume semnificatie? Daca da, care anume? Cele bune.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]()
Ordinea este aceasta pentru ca asa s-au intmaplat lucrurile: intai Iisus s-a intalnit cu Natanael, "dupa trei zile" a fost la nunta, "dupa aceea" s-a suit la Ierusalim...etc. Deci sunt scrise in ordine cronologica. De ce le-a ales tocmai pe acestea nu stiu. Dar, cum am spus, nu am studiat evangheologia [zace in biblioteca
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
si in celelalte evanghelii. Sau gresesc? Aici e prima minune pe care o face Iisus. Alungarea vanzatorilor din templu e a doua "actiune" prezentata de Ioan (las deoparte intalnirile cu ucenicii). Insa toti ceilalti evanghelisti o plaseaza mult mai tarziu. Asta mi-a ridicat un mare semn de intrebare. Urmeaza convorbirea cu Nicodim, iarasi relatata doar de Ioan. Mai insist pe aceasta a treia intrebare si ca sa-l astept pe trice, dar si pentru ca celelalte intrebari capata greutate daca exista un sens, afara de cel cronologic, la relatarea lui Ioan din evanghelia sa. Cele bune.
|
|||
|
|||
![]()
Sunt într-adevăr diferențe între Evanghelia lui Ioan și evangheliile sinoptice. Acestea și datorate
stilului personal dar și prezentării nu neapărat cronologice în descrierea evenimentelor. Nunta din Cana este într-adevăr relatată doar de Ioan și este prima minune a lui Hristos, minune ce deschide practic activitatea Sa publică. În Ioan 2 este relatată prima curățire a Templului, cel dintâi act al Său de importanță națională. Prin ea El a făcut cunoscut dreptul Său de a administra treburile Templului și a vestit misiunea Sa ca Mesia. A doua curățire a avut loc trei ani mai târziu (Matei 21,12-17) ca o reamintire că pretenția Sa era încă valabilă. A doua curățire a Templului nu e amintită în Ioan, cum nu e amintită prima în celelalte evanghelii. Evangheliile se completează armonios (și nu doar cu privire la acest episod). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
CURATIREA Templului. Mai adaug eu, in vederea primirii Duhului Sfant. Duhul Sfant nu fusese dat pana atunci si intr-adevar Templul trebuia curatit ca sa poata sa-L primeasca. Desigur Duhul nu era dat chiar atunci, ci la cincizecime. Te rog, insa, sa te gandesti si o semnificatie la prefacerea apei in vin la nunta din Cana. Eu cred ca si aceasta are o anume semnificatie. In ceea ce priveste a treia "actiune", convorbirea cu Nicodim, cred ca esti de acord cu mine, ca ea semnifica necesitatea schimbarii totale, din interior, a credinciosului. A nasterii din nou, din apa si Duh. Intr-adevar, evangheliile se completeaza reciproc, sunt de aceeasi parere. Deci, gasesti si o semnificatie la prefacerea apei in vin la nunta din Cana? Multumesc ca ai acceptat dialogul. Cele bune, trice.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În ce privește semnificația prefacerii apei în vin, vreau să citez un pasaj edificator dintr-o lucrare apreciată ca fiind cea mai cuprinzătoare descrierii a vieții lui Iisus: "Darul lui Hristos la nuntă era un simbol. Apa reprezenta botezul în moartea Lui care avea să se reverse peste păcatele lumii. Apa cu care au fost umplute vasele era adusă de mâini omenești, dar numai cuvântul lui Hristos a fost în stare să-i dea putere dătătoare de viață. Tot astfel stau lucrurile cu ceremoniile care țintesc către moartea Mântuitorului. Numai prin puterea lui Hristos, care lucrează prin credință, ele ajung să hrănească sufletul. Cuvintele lui Hristos au asigurat cele necesare pentru sărbătoare. Tot atât de îmbelșugat este harul Său care șterge nelegiuirile oamenilor și care înnoiește și susține viața spirituală. La cea dintâi sărbătoare la care El a luat parte împreună cu ucenicii, Isus le-a dat paharul în care era simbolizată lucrarea Lui pentru mântuirea lor. La cea din urmă cină, le-a dat din nou paharul, odată cu așezămintele sfinte pe care urma să fie vestită moartea Lui, "până va veni El". (1 Cor. 11,26). Iar întristarea ucenicilor când s-au despărțit de Domnul lor a fost alungată de făgăduința că iar se vor întâlni, căci le-a zis: "De acum încolo nu voi mai bea din acest rod al vieți, până în ziua când îl voi bea cu voi nou, în Împărăția Tatălui Meu". (Matei 26,29)." Hristos Lumina Lumii p.45 |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Foarte asemanatoare semnificatia cu cea pe care am gasit-o eu. Dupa parerea mea vinul cel vechi era credinta dupa legea cea veche, iar vinul cel nou e credinta dupa noul legamant, legamant intruchipat de nunta. Legamantul iubiri asa cum legea cea noua e legea iubirii, iar nunta simbolizeaza legatura iubirii. Vinul cel nou era mai bun decat vinul cel vechi. Credinta cea noua inlocuieste credinta cea veche nemantuitoare. Deci intr-adevar ea simbolizeaza lucrarea Lui pentru mantuirea noastra. Ioan subliniaza de trei ori o idee importanta, vezi cap.1. 1. La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. La fel si aici in cap.2 si 3 se subliniaza importanta venirii Mantuitorului pentru mantuirea noastra: ca sa innoiasca credinta noastra, sa innoiasca Biserica (Casa Domnului) noastra, sa innoiasca omul credincios. Primele trei lucrari ale Domnului tocmai acest lucru semnifica si Ioan tine sa sublinieze acest lucru. A patra lucrare descrisa de Ioan este convorbirea cu samariteanca, pe care o consider la fel de importanta, cu semnificatia ca noul legamant se face nu numai cu poporul iudeu ci cu toate neamurile. De ce am insistat pe aceste doua capitole din Ioan, tocmai pentru ca ne atentioneaza ca Ioan este cel mai profund dintre evanghelisti, cu cea mai mare densitate de semnificatii. Totul la Ioan are profunzime, nimic nu e la intamplare. De aceea e bine sa luam aminte la restul scrierilor lui care nu sunt usor de talcuit. De aici incolo am intrebari mult mai grele, la care nu am decat umbre de pareri, ca in ghicitura, si la care solicit ajutor. Dar pana atunci vreau sa te intreb pe tine trice si pe Doriana daca sunt obiectii sau alte pareri la cele expuse mai sus. Cele bune.
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cateva intrebari pentru neoprotestanti si protestanti. | Seraphim7 | Secte si culte | 104 | 23.10.2022 00:36:38 |
Profeti adventisti | NeInocentiu | Secte si culte | 592 | 07.05.2012 09:41:27 |
Cateva intrebari pentru sfintii preoti si crestini | RafaelMiticaPitulice | Despre Sfanta Scriptura | 25 | 02.08.2011 09:01:17 |
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti | danyel | Secte si culte | 741 | 11.08.2010 21:37:50 |
|