Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.02.2011, 13:21:48
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de NeInocentiu Vezi mesajul
Alte intrebari:

26. (Pentru catolici) Credeti ca a existat vreo femeie papa ?

27. (Pentru catolici) Credeti ca papa este infailibil ?

28. Care este diferenta intre neoprotestanti si protestanti in afara de perioada aparitiei ?
26. Se pare ca Papesa Ioana a existat.
27. Nimeni nu este infailibil.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 14:43:54
Iosif77 Iosif77 is offline
Banned

Data înregistrării: 10.01.2011
Implicit

Citat:
Alte intrebari:

28. Care este diferenta intre neoprotestanti si protestanti in afara de perioada aparitiei ?
Alte intrebari:

29. Dinozaurii au existat?
30. Nu pui un numar cam mare de intrebari fara sa-ti precizezi scopul?

Last edited by Iosif77; 23.02.2011 at 18:02:46.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 19:08:15
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Pentru Iosif77

29. Da

30. Caut niste raspunsuri ca sa ma lamuresc in privinta anumitor chestiuni pe care le-am citit in Biblie sau in alta parte sau le-am auzit, unele lucruri parandumi-se ciudate. Poate aflu pe ce se bazeaza anumite practici.

Alte intrebari ?
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 19:21:03
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Alte intrebari:

Ca ar fi existat o femeie (sau mai multe) care sa se creada Papa ? De ce nu ? Exista si astazi cativa "papi" (da o cautare pe google dupa "pope michael".

Daca intrebarea era - credeti ca ar fi existat o femeie care sa fie Papa, atunci raspunsul este si mai simplu - o femeie Papa este o contradictie in termeni.

Citat:
Evident.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 18:47:23
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Mi se pare normal ca ortodocsii sa il cinsteasca mai mult pe Constantin cel Mare, ca daca nu ar fi facut Constantinopolul centru crestin poate ca astazi nu ar mai fi existat ortodoxie si am fi fost toti catolici.
Am ras cu lacrimi la aceasta postare.

Biserica exista de 300 de ani in momentul in care Constantin cel Mare a mutat capitala imperiului roman in partea estica a acestuia, adica la Constantinopol.

Iar aceasta Biserica s-a nascut in Rasarit si de acolo a iradiat crestinismul in toata lumea. Pana sa ajunga apostolii la Roma, ei au mers mai intai in Palestina, in Asia Mica, in Grecia si Tracia, in insulele din marea Egee.

Pe vremea aceea, Biserica era una si atat: ortodoxa prin credinta si prin practica ei, catolica prin unicitatea si universalitatea acestei credinte.

Daca nu exista Constantinopolul, rasaritul crestin tot ortodox ramanea. Crestinismul nu a rezidat intr-un centru de putere si de influenta, ci intr-o suma de comunitati locale care aveau acelasi crez si aceleasi practici. Pe vremea cand se intemeia Constantinopolul, in Rasarit erau centre si scoli teologice puternice in Egipt, in Siria, in Palestina. Crestinismul nu tinea de un centru unic de decizie , de control si de comanda.
Diferentele doctrinare intre crestinismul apusean si cel rasaritean au aparut mai tarziu, cum tot mai tarziu au aparut pretentiile unor episcopi ai Romei de a fi comandanti unici ai Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 19:24:45
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Am ras cu lacrimi la aceasta postare.

Biserica exista de 300 de ani in momentul in care Constantin cel Mare a mutat capitala imperiului roman in partea estica a acestuia, adica la Constantinopol.

Iar aceasta Biserica s-a nascut in Rasarit si de acolo a iradiat crestinismul in toata lumea. Pana sa ajunga apostolii la Roma, ei au mers mai intai in Palestina, in Asia Mica, in Grecia si Tracia, in insulele din marea Egee.

Pe vremea aceea, Biserica era una si atat: ortodoxa prin credinta si prin practica ei, catolica prin unicitatea si universalitatea acestei credinte.

Daca nu exista Constantinopolul, rasaritul crestin tot ortodox ramanea. Crestinismul nu a rezidat intr-un centru de putere si de influenta, ci intr-o suma de comunitati locale care aveau acelasi crez si aceleasi practici. Pe vremea cand se intemeia Constantinopolul, in Rasarit erau centre si scoli teologice puternice in Egipt, in Siria, in Palestina. Crestinismul nu tinea de un centru unic de decizie , de control si de comanda.
Diferentele doctrinare intre crestinismul apusean si cel rasaritean au aparut mai tarziu, cum tot mai tarziu au aparut pretentiile unor episcopi ai Romei de a fi comandanti unici ai Bisericii.
Multumesc pentru informare. Eu doar imi dadeam cu parerea. Totusi, cred ca Constantinopolul a avut un rol important in ortodoxie. Ma gandesc ca fara Constantinopol alta ar fi fost soarta imperiuli bizantin si a ortodoxiei (poate astazi am fi mai putini ortodocsi).

Daca gresesc astept sa postati raspunsuri la ce am scris.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 19:26:25
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Implicit

Citat:
Multumesc pentru informare. Eu doar imi dadeam cu parerea. Totusi, cred ca Constantinopolul a avut un rol important in ortodoxie. Ma gandesc ca fara Constantinopol alta ar fi fost soarta imperiuli bizantin si a ortodoxiei (poate astazi am fi mai putini ortodocsi).

Dogmatic ortodoxia ar fi fost la fel.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 19:55:04
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Implicit

AdrianAamz
"Pe vremea aceea, Biserica era una si atat: ortodoxa prin credinta si prin practica ei, catolica prin unicitatea si universalitatea acestei credinte."

Macar bine ca de AICI rezulta clar ca si catolicii sunt crestini, aidoma noua, nu "eretici" cum indraznesc unii sa afirme....Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 19:56:31
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de calator prin ploaie Vezi mesajul
AdrianAamz
"Pe vremea aceea, Biserica era una si atat: ortodoxa prin credinta si prin practica ei, catolica prin unicitatea si universalitatea acestei credinte."

Macar bine ca de AICI rezulta clar ca si catolicii sunt crestini, aidoma noua, nu "eretici" cum indraznesc unii sa afirme....Doamne ajuta!
Nu și aici, vă rog nu săriți la ea, destul scandal pe alt topic.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2011, 20:01:41
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Citat:

Nu cred ca are rost sa mergem pe scenarii utopice de genul "ce-ar fi fost daca..." si "ce ar fi fost fara...".
Ierusalimul a fost distrus si apoi refacut, dar cu sau fara el crestinismul mergea oricum inainte.
la fel si cu Constantinopolul _ cu sau fara el, crestinismul mergea inainte.

Imperiul roman a fost impartit definitiv in doua in anul 395 _ partea de apus a incetat a mai fi imperiu din 476, cand s-a destramat din cauza neputintei autoritatii imperiale de a face fata problemelor ivite; partea de rasarit a mai rezistat aproape 1000 de ani (pana in 1453 _ trecand si ea prin multe framantari), si ulterior a fost denumita ca "imperiul bizantin".
Imparatii si cetatenii acestuia aveau constiinta ca sunt imparati si cetateni romani, chiar daca imperiul acesta se grecizase incepand cu secolul 7.

Pretentiilor de suprematie ale episcopului Romei nu li s-a opus doar Constantinopolul, ci intreaga crestinatate din partea rasariteana a imperiului roman, dupa ce partea apuseana a imperiului incetase sa mai existe ca forma de stat centralizat.

Ascensiunea episcopilor Romei ca lideri politici se datoreaza si disparitiei statului apusean centralizat. Nemaiexistand un factor politic stabil si coerent, cei care incercau sa salveze civilizatia romana de apus de prabusirea in barbarie s-au adunat in jurul liderului spiritual. Iar acest lider a facut aliante cu regii barbari care erau atrasi de crestinism, capatand o influenta lumeasca pe care episcopii marilor centre crestine din rasarit nu au avut-o si nu au urmarit sa o aiba niciodata.

Nici un episcop rasaritean nu a devenit si lider politic, oricat de bine s-ar fi inteles si ar fi colaborat la un moment dat cu un imparat sau cu un rege.

A fi ortodox nu depinde de un centru de putere, ci de marturisirea unei credinte.
Conflictul teologic dintre crestinismul apusean si cel rasaritean isi are radacina in adaosul "Filioque" introdus in simbolul de credinta, iar conflictul eclezial administrativ provine tocmai din pretentia unui episcop de a fi liderul suprem al intregii Biserici, de a fi cap unic al Bisericii in locul lui Hristos.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Raspunsuri duhovnicesti + cristiboss56 Despre Biserica Ortodoxa in general 2399 08.01.2020 10:49:42
Daca pot primi niste raspunsuri andrei23 Generalitati 28 19.06.2011 18:13:32