Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2012, 22:48:01
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
de fapt Crezul Catolic in greaca exclude Filioque daca nu ma insel.e un pic ciudat.vor colegii catolici sa ma lamureasca
Crezul Niceo - Constantinopolitan, așa cu meste rostit în limba greacă, și a fost rostit chiar de căte Papa de curând, se spune fără filioque.

De asemenea, în Bisericile de rit bizantin, în limba vernaculară, se spune fără filioque.

Din câte înțeleg, este vorba despre faptul că termenul filioque, din latină, nu este direct și ușor de tradus în greacă. În general termenii unei limbi nu își găsesc corespondentul perfect în altă limbă, iar limbile greacă și latină, cu toate subtilitățile lor aproape esoterice pentru profani ca mine, se înscriu clar în această paradigmă.

Exempla docent, pentru cine stăpânește o boabă de engleză: care este termenul din română care corespunde perfect termenului englezesc "evil" ?!!

Pe de altă parte, filioque, dincolo de terminologia specifică unei anumite limbi liturgice, are statut de dogmă în BC:

http://www.newadvent.org/cathen/06073a.htm

Exlicația celor de mai sus e simplă, și anume că în Crez nu enunțăm toate dogmele Bisericii (că altfel am spune Crezul jumătate de oă cel puțin).

Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 22:53:09.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 22:49:53
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
de fapt Crezul Catolic in greaca exclude Filioque daca nu ma insel.e un pic ciudat.vor colegii catolici sa ma lamureasca
Eu nu știu greacă, ci abia gânguresc în latină, de aceea vă spun ceea ce am auzit de la cei care știu. În greacă, limba în care s-a născut acest Crez, termenul folosit este "ekporeusis". Traducerea lui în latină prin "procedit" este imperfectă (dar nici alta mai bună nu e). În timp ce "ekporeusis" ar însemna "își are obârșia", "își are izvorul", "procedit" înseamnă "provine (imediat din)". Nu este exact același lucru. Termenul grec descrie bine realitatea, care e aceea că Spiritul Sfânt își are cauza primă numai în Tatăl, care este izvorul a toate. Dar termenul latin "procedit" ar putea lăsa să se înțeleagă (așa cum înțeleg ortodocșii de azi) că Fiul nu are niciun rol în generarea Spiritului Sfânt. Or, noi credem că Spiritul Sfânt, deși izvorăște din Tatăl și este rezultat al inițiativei Tatălui Creator, își trage substanța divină ca urmare a împreună-lucrării Tatălui cu Fiul (sau "Tatăl prin Fiul", cum s-a mai spus).

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 22:51:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
eu consider ca dumneavoastra cam exagerati.in general nu pare agresiv pe forum.dar acum nu stiu ce discutii a avut fiecare,pana la urma pana si eu am avut o situatie mai tensionata la un moment dat cu un user catolic.totusi,cred ca exagerati un pic
Tu vezi doar situatia de acum, dar asta s-a repetat de vreo zece ori.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 22:56:57
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Crezul Niceo - Constantinopolitan, așa cu meste rostit în limba greacă, și a fost rostit chiar de căte Papa de curând, se spune fără filioque.

De asemenea, în Bisericile de rit bizantin, în limba vernaculară, se spune fără filioque.

Din câte înțeleg, este vorba despre faptul că termenul filioque, din latină, nu este direct și ușor de tradus în greacă.

Pe de altă parte, filioque, dincolo de terminologia specifică unei anumite limbi liturgice, are statut de dogmă în BC:

Exlicația celor de mai sus e simplă, și anume că în Crez nu enunțăm toate dogmele Bisericii (că altfel am spune Crezul jumătate de oă cel puțin).
aha.multumesc.apropo,imi pot exprima un pic dezacordul la faza cu sinucigasii.nu stiu cand te poti cai in acea jumatate de secunda.poate fii o situatie gen talharul de pe cruce,dar tot e complicat.Parintele Argatu spunea ca ne putem ruga pentru sinucigasi in anumite cazuri mai speciale,dupa sapte ani,dar cine poate spune care sunt acele cazuri.Trebuie rugaciune multa ca sa se descopere.In alta parte spunea ca daca un preot face slujba de inmormantare unui sinucigas,demonii il ingana la fiecare cuvant:,,Pentru robul Tau,Constantion''-,,Pt robul NOSTRU,Constantin''
Vechi 02.01.2012, 22:58:25
Senior Member

Implicit

Citat:
Exempla docent, pentru cine stăpânește o boabă de engleză: care este termenul din română care corespunde perfect termenului englezesc "evil" ?!!
malefic poate?
Vechi 02.01.2012, 23:06:12
Senior Member

Implicit

Citat:
Un creștin care aparține formal de o Biserică Ortodoxă Răsăriteană, aflată în stare de schismă obiectivă, dar care nu este în stare de schismă subiectivă, se poate mântui, fiind inclus, înaintea de moartea sa, în Biserica Catolică, chiar dacă nu în mod formal.
deci schisma obiectiva=nu sunt catolic din varii motive,dar nu ma pronunt cu privire la ce greseli ar avea BC.
schisma subiectiva:Bre,BC e eretica si naspa
ceva de genul acesta?
Vechi 02.01.2012, 23:06:16
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:

Din câte înțeleg, este vorba despre faptul că termenul filioque, din latină, nu este direct și ușor de tradus în greacă. În general termenii unei limbi nu își găsesc corespondentul perfect în altă limbă, iar limbile greacă și latină, cu toate subtilitățile lor aproape esoterice pentru profani ca mine, se înscriu clar în această paradigmă.

Oricum argumentatele pentru filioque nu exista sau sunt neconvingatoare. In Sf Scriptura nu exista. Iar versetul pe baza caruia este argumentat se bazeaza pe o presupunere, ceea ce e nejustificat.
Iar daca nu exista in Sf Scriptura singura alternativa ramane Sf Traditie. Si nu exista. Daca ar fi existat in Sf Traditie acesta convingere in momentul formularii Crezului s-ar fi "statornicit" dogma Sf Treimi. S-ar fi spus "pucede de la Tatal si de la Fiul". In schimb Sf Parinti foarte grijuli de altfel cu dogma Sf Treimi "nu au considerat important" sa mentioneze si acest aspect. Iar argumentul ca s-a facut o completare cand ar fi aparut o erezie e neconvingator. Daca maine apare o erezie de genul Fiul este nascut si de la Duhul Sfant nu se va schimba Crezul pentru ca nu este nevoie. Crezul deja marturiseste ca Fiul este nascut din Tatal. Asa marturiseste si ca Duhul purcede de la Tatal.
Vechi 02.01.2012, 23:07:39
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Eu nu am terminat teologia.
Nici eu, ci Filosofia și Dreptul :)

Citat:
Eu am terminat profil real. La mine lucrurile se bazeaza mult pe cifre. Hristos nu se bazeaza pe cifre si nici nu judeca pe baza de cantar.
Amin, căci alfel drept în iad ne vom duce, toți (sau, cel puțin, toți cei care postăm aici).

Citat:
Dar omul care a decis sa se sinucida nu a facut-o cu 5 secunde inainte de a se arunca de la balcon. Deci a avut timp sa se razgandeasca.
Dar cele 5 secunde ? Judecăm noi în locul Judecătorului ?

Citat:
Ce l-ar determina sa se caiasca. Frica de moarte? Aia nu e cainta ci e regret.
Dar pe tâlharul Dismas, cel de pe cruce, ce l-a determinat ?

Citat:
Cam cati se vor cai in caderea lor? Si daca s-ar cai s-au spovedit?
Încă o dată, cine ne îngăduie să întrebăm "câți" și, mai ales, cine ne îngăduie să stabilim: NICIUNUL ?!!!!

Citat:
Chiar daca unii regreta in timpul ala scurt, regreta de teama mortii nu se gandesc ei la Hristos.
Dar dintre noi, oare câți se gândesc la Hristos de teama morții ... ?

Citat:
Deci putem afirma ca sinucigasii merg in iad. Nu noi judecam, nu noi dam sentinta, dar Hristos asta ne invata.
DA ! dar, doar despre adevărații sinucigași, adică despre aceia care, până în ultimul moment al vieții, au spus: "fac ce vreau cu viața mea și nu-mi pare rău!", adică, despre sinucigați la modul general, dar nu despre sinucigașul Vasile de la etajul 3 sau despre sinucigașa Mărie de vizavi, pentru că despre ei, în particular, nu putem judeca dacă au fost sinucigași până în ultimul moment al vieții. Nu uitați: "Nu judecați !"
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 23:10:11
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Duhul Sfant.... își trage substanța divină ca urmare a împreună-lucrării Tatălui cu Fiul
Exact asta e riscul cand sustinem ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul. Cititi cu atenti si veti intelege la ce ma refer.
Vechi 02.01.2012, 23:16:22
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar pe tâlharul Dismas, cel de pe cruce, ce l-a determinat ?
Presupun ca va referiti la talharul de-a dreapta, pentru ca eu sincer habar nu am cum im cheama. Raspunsul este simplu: Cu siguranta nu frica de moarte. Tocmai de aia s-a mantuit.

Citat:
Încă o dată, cine ne îngăduie să întrebăm "câți" și, mai ales, cine ne îngăduie să stabilim: NICIUNUL ?!!!!
Hristos. Dar repet nu noi judecam si nu noi dam sentinta.
Citat:
Dar dintre noi, oare câți se gândesc la Hristos de teama morții ... ?
Oricati ar face-o gresesc.

Citat:
DA ! dar, doar despre adevărații sinucigași, adică despre aceia care, până în ultimul moment al vieții, au spus: "fac ce vreau cu viața mea și nu-mi pare rău!", adică, despre sinucigați la modul general, dar nu despre sinucigașul Vasile de la etajul 3 sau despre sinucigașa Mărie de vizavi, pentru că despre ei, în particular, nu putem judeca dacă au fost sinucigași până în ultimul moment al vieții. Nu uitați: "Nu judecați !"
Nu judecam. Dar nici nu putem sa ii acordam prezumtia de nevinovatie unui care a decis sa se sinucida si a renuntat de bunavoie la Dumnezeu nu putem. Repet fara sa judecam noi putem sustine cu certitudina ce toti sinucigasii care sunt in totalitatea facultatilor mintale merg in Iad.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica catolica ca si cladire elcipo Biserica Romano-Catolica 153 12.08.2015 14:07:40
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 11:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51