![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De asemenea, în Bisericile de rit bizantin, în limba vernaculară, se spune fără filioque. Din câte înțeleg, este vorba despre faptul că termenul filioque, din latină, nu este direct și ușor de tradus în greacă. În general termenii unei limbi nu își găsesc corespondentul perfect în altă limbă, iar limbile greacă și latină, cu toate subtilitățile lor aproape esoterice pentru profani ca mine, se înscriu clar în această paradigmă. Exempla docent, pentru cine stăpânește o boabă de engleză: care este termenul din română care corespunde perfect termenului englezesc "evil" ?!! Pe de altă parte, filioque, dincolo de terminologia specifică unei anumite limbi liturgice, are statut de dogmă în BC: http://www.newadvent.org/cathen/06073a.htm Exlicația celor de mai sus e simplă, și anume că în Crez nu enunțăm toate dogmele Bisericii (că altfel am spune Crezul jumătate de oă cel puțin). Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 22:53:09. |
|
||||
|
||||
![]()
Eu nu știu greacă, ci abia gânguresc în latină, de aceea vă spun ceea ce am auzit de la cei care știu. În greacă, limba în care s-a născut acest Crez, termenul folosit este "ekporeusis". Traducerea lui în latină prin "procedit" este imperfectă (dar nici alta mai bună nu e). În timp ce "ekporeusis" ar însemna "își are obârșia", "își are izvorul", "procedit" înseamnă "provine (imediat din)". Nu este exact același lucru. Termenul grec descrie bine realitatea, care e aceea că Spiritul Sfânt își are cauza primă numai în Tatăl, care este izvorul a toate. Dar termenul latin "procedit" ar putea lăsa să se înțeleagă (așa cum înțeleg ortodocșii de azi) că Fiul nu are niciun rol în generarea Spiritului Sfânt. Or, noi credem că Spiritul Sfânt, deși izvorăște din Tatăl și este rezultat al inițiativei Tatălui Creator, își trage substanța divină ca urmare a împreună-lucrării Tatălui cu Fiul (sau "Tatăl prin Fiul", cum s-a mai spus).
|
|||
|
|||
![]()
Tu vezi doar situatia de acum, dar asta s-a repetat de vreo zece ori.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
malefic poate?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
schisma subiectiva:Bre,BC e eretica si naspa ceva de genul acesta?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iar daca nu exista in Sf Scriptura singura alternativa ramane Sf Traditie. Si nu exista. Daca ar fi existat in Sf Traditie acesta convingere in momentul formularii Crezului s-ar fi "statornicit" dogma Sf Treimi. S-ar fi spus "pucede de la Tatal si de la Fiul". In schimb Sf Parinti foarte grijuli de altfel cu dogma Sf Treimi "nu au considerat important" sa mentioneze si acest aspect. Iar argumentul ca s-a facut o completare cand ar fi aparut o erezie e neconvingator. Daca maine apare o erezie de genul Fiul este nascut si de la Duhul Sfant nu se va schimba Crezul pentru ca nu este nevoie. Crezul deja marturiseste ca Fiul este nascut din Tatal. Asa marturiseste si ca Duhul purcede de la Tatal.
|
|||||
|
|||||
![]()
Nici eu, ci Filosofia și Dreptul :)
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
DA ! dar, doar despre adevărații sinucigași, adică despre aceia care, până în ultimul moment al vieții, au spus: "fac ce vreau cu viața mea și nu-mi pare rău!", adică, despre sinucigați la modul general, dar nu despre sinucigașul Vasile de la etajul 3 sau despre sinucigașa Mărie de vizavi, pentru că despre ei, în particular, nu putem judeca dacă au fost sinucigași până în ultimul moment al vieții. Nu uitați: "Nu judecați !" |
|
||||
|
||||
![]()
Exact asta e riscul cand sustinem ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul. Cititi cu atenti si veti intelege la ce ma refer.
|
||||
|
||||
![]()
Presupun ca va referiti la talharul de-a dreapta, pentru ca eu sincer habar nu am cum im cheama. Raspunsul este simplu: Cu siguranta nu frica de moarte. Tocmai de aia s-a mantuit.
Citat:
Citat:
Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Biserica catolica ca si cladire | elcipo | Biserica Romano-Catolica | 153 | 12.08.2015 14:07:40 |
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica | legionar | Biserica Romano-Catolica | 133 | 16.07.2013 11:22:01 |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
|