Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2012, 22:46:24
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Corect, DAR, încă o dată, de la etajul 10 de unde s-a aruncat sinucigașul și până la asfaltul de care, zdrobindu-se, a murit, au trecut, conform legilor naturii descoperite de Newton, câteva secunde, și cine îmi îngăduie mie să stabilesc ce s-a întâmplat cu sufletul lui în acele secunde ? Cine îmi îngăduie mie să susțin că păcatul lipsei de nădejde a persistat până în ultimul moment ?

Oare eu, cel care scriu sau citesc aici, de câte ori am căzut în acest păcat, și de câte ori, cu ajutorul Sfântului Duh și în momentele cele mai neașteptate și mai de neînțeles pentru mintea noastră omenească, m-am dezis și m-am căit de el ?
Eu nu am terminat teologia. Eu am terminat profil real. La mine lucrurile se bazeaza mult pe cifre. Hristos nu se bazeaza pe cifre si nici nu judeca pe baza de cantar. Dar omul care a decis sa se sinucida nu a facut-o cu 5 secunde inainte de a se arunca de la balcon. Deci a avut timp sa se razgandeasca. Ce l-ar determina sa se caiasca. Frica de moarte? Aia nu e cainta ci e regret. Cam cati se vor cai in caderea lor? Si daca s-ar cai s-au spovedit? Aici e periculos sa ne aventuram. Chiar daca unii regreta in timpul ala scurt, regreta de teama mortii nu se gandesc ei la Hristos. Deci putem afirma ca sinucigasii merg in iad. Nu noi judecam, nu noi dam sentinta, dar Hristos asta ne invata. Nu ca ne-ar ajuta pe noi cu ceva sa stim asta totusi. Dar Biserica nu se roaga pentru sufletele lor.
Vechi 02.01.2012, 23:07:39
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Eu nu am terminat teologia.
Nici eu, ci Filosofia și Dreptul :)

Citat:
Eu am terminat profil real. La mine lucrurile se bazeaza mult pe cifre. Hristos nu se bazeaza pe cifre si nici nu judeca pe baza de cantar.
Amin, căci alfel drept în iad ne vom duce, toți (sau, cel puțin, toți cei care postăm aici).

Citat:
Dar omul care a decis sa se sinucida nu a facut-o cu 5 secunde inainte de a se arunca de la balcon. Deci a avut timp sa se razgandeasca.
Dar cele 5 secunde ? Judecăm noi în locul Judecătorului ?

Citat:
Ce l-ar determina sa se caiasca. Frica de moarte? Aia nu e cainta ci e regret.
Dar pe tâlharul Dismas, cel de pe cruce, ce l-a determinat ?

Citat:
Cam cati se vor cai in caderea lor? Si daca s-ar cai s-au spovedit?
Încă o dată, cine ne îngăduie să întrebăm "câți" și, mai ales, cine ne îngăduie să stabilim: NICIUNUL ?!!!!

Citat:
Chiar daca unii regreta in timpul ala scurt, regreta de teama mortii nu se gandesc ei la Hristos.
Dar dintre noi, oare câți se gândesc la Hristos de teama morții ... ?

Citat:
Deci putem afirma ca sinucigasii merg in iad. Nu noi judecam, nu noi dam sentinta, dar Hristos asta ne invata.
DA ! dar, doar despre adevărații sinucigași, adică despre aceia care, până în ultimul moment al vieții, au spus: "fac ce vreau cu viața mea și nu-mi pare rău!", adică, despre sinucigați la modul general, dar nu despre sinucigașul Vasile de la etajul 3 sau despre sinucigașa Mărie de vizavi, pentru că despre ei, în particular, nu putem judeca dacă au fost sinucigași până în ultimul moment al vieții. Nu uitați: "Nu judecați !"
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 23:16:22
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar pe tâlharul Dismas, cel de pe cruce, ce l-a determinat ?
Presupun ca va referiti la talharul de-a dreapta, pentru ca eu sincer habar nu am cum im cheama. Raspunsul este simplu: Cu siguranta nu frica de moarte. Tocmai de aia s-a mantuit.

Citat:
Încă o dată, cine ne îngăduie să întrebăm "câți" și, mai ales, cine ne îngăduie să stabilim: NICIUNUL ?!!!!
Hristos. Dar repet nu noi judecam si nu noi dam sentinta.
Citat:
Dar dintre noi, oare câți se gândesc la Hristos de teama morții ... ?
Oricati ar face-o gresesc.

Citat:
DA ! dar, doar despre adevărații sinucigași, adică despre aceia care, până în ultimul moment al vieții, au spus: "fac ce vreau cu viața mea și nu-mi pare rău!", adică, despre sinucigați la modul general, dar nu despre sinucigașul Vasile de la etajul 3 sau despre sinucigașa Mărie de vizavi, pentru că despre ei, în particular, nu putem judeca dacă au fost sinucigași până în ultimul moment al vieții. Nu uitați: "Nu judecați !"
Nu judecam. Dar nici nu putem sa ii acordam prezumtia de nevinovatie unui care a decis sa se sinucida si a renuntat de bunavoie la Dumnezeu nu putem. Repet fara sa judecam noi putem sustine cu certitudina ce toti sinucigasii care sunt in totalitatea facultatilor mintale merg in Iad.
Vechi 02.01.2012, 23:34:08
Banned

Implicit

Citat:
Nu judecam. Dar nici nu putem sa ii acordam prezumtia de nevinovatie unui care a decis sa se sinucida si a renuntat de bunavoie la Dumnezeu nu putem.
În momentul în care începeți să vorbiți despre "a acorda prezumția de nevinovăție", nu vă dați seama că, fie conștinent fie inconștient, v-ați și pus în locul judecătorului ?

Citat:
Repet fara sa judecam noi putem sustine cu certitudina ce toti sinucigasii care sunt in totalitatea facultatilor mintale merg in Iad.
Corect, d.p.d.v. teoretic, dogmatic. Sinucigasii care sunt în totalitatea facultăților mintale, care cunosc legea care interzice sinuciderea, care acționează liberi și nesiliți de nimeni și care nu se căiesc pentru fapta lor până în ultimul moment, merg în iad.

Dar puteți d-vs să afirmați cu certitudine că vecina care s-a aruncat de la etaj îndeplinește toate criteriile de mai sus ?
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 23:48:08
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Î
Corect, d.p.d.v. teoretic, dogmatic. Sinucigasii care sunt în totalitatea facultăților mintale, care cunosc legea care interzice sinuciderea, care acționează liberi și nesiliți de nimeni și care nu se căiesc pentru fapta lor până în ultimul moment, merg în iad.

Dar puteți d-vs să afirmați cu certitudine că vecina care s-a aruncat de la etaj îndeplinește toate criteriile de mai sus ?
Cu exceptia cazului in care are probleme psihice, da.
Legea care interzice sinuciderea o stiu toti. E inscrisa in legea lirii. Daca se arunca singura nu e silita de nimeni decat de propria constiinta, sau de lipsa activitatii ei. Fara a avea o certitudine ca doar nu suntem Dumnezeu sa cunostem gandurile fiecaruia, eu m-as incumera sa spun ca in mod sigur cineva nu se caieste in conditiile in care cu siguranta a avut mult mai mult timp sa mediteze la actiunea pe care o va face decat timpul scurs de la etajul 3 la impactul cu "inevitabilul".
Vechi 03.01.2012, 00:02:07
Banned

Implicit

Citat:
Fara a avea o certitudine ca doar nu suntem Dumnezeu sa cunostem gandurile fiecaruia,
Foarte bine :)

Citat:
eu m-as incumera sa spun ca in mod sigur cineva nu se caieste in conditiile in care cu siguranta a avut mult mai mult timp sa mediteze la actiunea pe care o va face decat timpul scurs de la etajul 3 la impactul cu "inevitabilul".
Fără o certitudine e absurd a te încumeta să spui că "sigur"....

Dar tâlharul de dreapta (Sfântul Dismas) câtă vreme o fi avut să mediteze și să regrete și să se pocăiască înainte să fie legat pe cruce ? Și totuși, chiar înainte de a spune "Doamne" și de a se pocăi, Evanghelia ne învață că, legat pe cruce fiind, făcea mișto de Cristos...
Reply With Quote
Vechi 03.01.2012, 00:18:27
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar tâlharul de dreapta (Sfântul Dismas) câtă vreme o fi avut să mediteze și să regrete și să se pocăiască înainte să fie legat pe cruce ? Și totuși, chiar înainte de a spune "Doamne" și de a se pocăi, Evanghelia ne învață că, legat pe cruce fiind, făcea mișto de Cristos...
Eu totusi nu l-as face sfant. S-a pocaiti si s-a mantuit, dar pana la sfintenie....
Nu facea misto. Acolo este vorba despre diferentele dintre evanghelii. In evanghelia unde spune ca il batjocoreau talharii nu spune nimic de pocainta celui de-a dreapta. In cea unde este vorba despre pocainta talharului nu se vorbeste despre batjocura lui. Sa nu incurcam cele doua abordari.
Stiti ce s-a intamplat totusi in timpul ala scurt de pe cruce? Nu a deznadajduit. Si mai mult s-a intalnit cu Dumnezeu. Sinucigasii pana la impactul cu "inevitabilul" in afara de faptul ca nu se intalnesc decat cu diavolul au cazut in deznadejde.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica catolica ca si cladire elcipo Biserica Romano-Catolica 153 12.08.2015 14:07:40
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 11:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51