Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.08.2012, 14:04:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Am o curiozitate. Dacă eu v-aș recomanda să citiți o lucrare care să se intituleze "adevărul catolicismului față de ortodoxie, ce ar trebui să știe fiecare ortodox despre BO", ați citi-o ?
Nu numai ca as face ipotetic vorbind, dar chiar am citit astfel de carti si articole catolice. Altfel nu as avea cum sa scriu ceva despre catolicism daca nu cunosc si pozitia lor.
In schimb dvs. spuneti ca nu puteti citi astfel de articole si carti ortodoxe, atunci nu stiti nici ce sustine ortodoxia, desi v-ati exprimat de multe ori pararea, inclusiv daca unii sau altii sunt ortodocsi.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 14:52:37
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu numai ca as face ipotetic vorbind, dar chiar am citit astfel de carti si articole catolice. .
Ok, dați un exemplu de carte catolică pe care ați citit-o.
Reply With Quote
Vechi 12.08.2012, 18:17:31
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Bine, dar acest sistem funcționează și în ceea ce ne privește. Diavolul continuă să lucreze, ispita este prezentă (și nici nu vreau să mă arunc în imens de dificila problemă a interpretării rugii "nu ne duce pe noi în ispită" din rugăciunea domnească), oamenii, mulți dintre ei, sunt prunci duhovnicești, deci condițiile în ce privește responsabilitatea sunt, în principiu, aceleași.
Am fost tentat sa spun la fel, insa mi-am amintit ce zicea Parintele Steinhardt. Zicea aprox, asa - dupa Hristos nu mai poate nimeni sa se considere inocent... Inocenta "nu mai tine"...
Dealtfel acest amendament il aduce Insusi Mantuitorul (nu stiu in clipa asta locul exact din Evanghelie).
Reply With Quote
Vechi 12.08.2012, 19:47:02
Senior Member

Implicit

Citat:
Ok, dați un exemplu de carte catolică pe care ați citit-o.
Sfanta Scriptura. :)
De fiecare data informatii despre ce spun catolici mi le iau si din sursele catolice. Numai de pe site-ul BRU am citit partial doua istorii de acolo. E randul dvs. sa ne spuneti ce surse ortodoxe ati citit (uite, eu nu ma refer la carti si pot fi si sfinti dinainte de schisma).
Reply With Quote
Vechi 12.08.2012, 20:46:16
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sfanta Scriptura. :)
De fiecare data informatii despre ce spun catolici mi le iau si din sursele catolice. Numai de pe site-ul BRU am citit partial doua istorii de acolo. E randul dvs. sa ne spuneti ce surse ortodoxe ati citit (uite, eu nu ma refer la carti si pot fi si sfinti dinainte de schisma).
Ați spus că ați citit cărți catolice. Nu parțial, nu din "surse" etc. A citi dintr-o carte nu este totuna cu a citi o carte.

Spuneți acum o carte catolică pe care ați citit-o integral. Cu nume și autor. De fapt, nu una, căci ați folosit pluralul. Cel puțin două.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 09:46:16
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit Rugaminte

Adresez participantilor la discutii pe acest topic, rugamintea sa evite polemicile inutile si repricile cu tenta (si tinta) personala sau tendetioasa, care nu sunt argumentate adecvat: documente oficiale, carti, captitole, pagini... site-uri web adecvate: oficiale.

Consider ca trebuie sa fim interesati, preocupati de discutii oneste, elocventa, bazate pe constiinta si Adevar. Nimeni nu este fara de pacat! Toti am gresit, unii mai mult altii mai putin. Trebuie sa ne ajutam unii pe altii sa ne pocaim, sa ne smerim sincer, sa intelegem si sa traim teologia, teopraxia, teognosia, asemnea Sfintilor Parinti.

La ce ne ajuta un meci de box virtual? La ce ajuta niste discutii cu tenta de telenovela? OTV?

Fac apel la onestitatea intelectuala, constiinta.

Multumesc pentru intelegere.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 10:01:13
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Ați spus că ați citit cărți catolice. Nu parțial, nu din "surse" etc. A citi dintr-o carte nu este totuna cu a citi o carte.
Subscriu asertiunii dvs pe care o consider pertintenta.
Doresc sa preciez totusi ca:
Una este a citi si alta este a studia.
Una este a reproduce ceea ce ai citit si alta este a intelege.
Una este a cunoaste ceea ce spune un autor si alta este a intelege ceea ce vrea sa spuna.
A sti implica congnitie intelectuala inechivoca (rationala si contemplativa)! "Noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut marturisim"(Ioan 3)
Nu toti cei ce reproduc invataturile altora le si inteleg.
Nu toti ce ce reproduc invataturile altora au ca scop Adevarul, onestintatea, constiinta... caci si dracii cred si stiu foarte foarte bine cine este Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica si Sfintele Taine si Sfintii Parinti si Sfintii lui Hristos Iisus... insa in mod voit (viclean, micicinos) denatureaza Adevarul!

A citit o carte nu este tot una cu a studia o tema (teologica, stiintifica, filozofica).

Spre exemplu daca doresc sa studiez facerea omului conform teologiei romano-catolice spre exemplu... ar fi inadecvat sa studiez toata "Summa Theologica" a lui Toma de Aquino... ci indicat este sa studiez capitolele reprezentative pentru tema studiata din "Summa Theologica" a lui Toma de Aquino, apoi sa continui cu capitole relevante pentru tema studiata din lucrarile "Fericitului Augustin"... etc.

La fel consider pertintent sa se procedeaze si in cazul teologiei ortodoxe. Opere monumentale precum cele ale Sfantului Simeon Noul Teolog, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Ioan Damaschin, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Chiril al Alexadriei, Sfantul Maxim Marturisitorul... necesita timp dedicat pentru studiul adecvat... si poate ca o viata de om nu ajuge sa intelegem si sa traim macar 1% din ceea ce au vazut ei duhovniceste si evident un inteles (prin congnitie intelectuala umana atat rationala cat si contemplativa). Dumnezeu sa ne ajuta cu harul Sau intru Hristos Iisus iar Sfintii Parinti sa ne lumineze cu harul lui Dumnezeu... sa intelegem si sa urmam exemplului lor, atat cat poate fiecare, dupa talantul dat lui.

Domne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 15:12:07
Senior Member

Implicit

Citat:

Spuneți acum o carte catolică pe care ați citit-o integral. Cu nume și autor. De fapt, nu una, căci ați folosit pluralul. Cel puțin două.
Un fel de "spuneti ce vreau eu sa aud ca altfel ma supar ca mi se stirbeste dorinta de a fi autoritar." Pe un alt topic imi exprimam parerea ca nici sfintii din primul mileniu si scrierile lor nu sunt tinta multor catolici, ci doar ce exista dupa Schisma. Poate ma insel, nu am intrebat toti catolicii. Scrieri catolice citesc doar pentru a vedea pozitia lor in privinta unor probleme sau invataturi, nu caut adevarul pentru ca eu stiu ca e intreg in ortodoxie, deci doar pentru a le combate cand sunt diferite de invatatura ortodoxa. S-a intamplat de cateva ori sa citesc si toata cartea ca sa gasesc ce doream, mesajul dvs. suna ca un ordin, ceea ce faceti de multe ori.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 15:23:06
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Luați-o cum vreți - ordin, sugestie, rugăminte. Atâta vreme însă, cât ați susținut (deja în repetate rânduri) că ați citit cărți catolice, pe de o parte, iar pe de altă parte refuzați net să spuneți care sunt acestea, veți înțelege fără îndoială care este motivul pentru care planează o ușoară umbră de îndoială asupra onestității dumneavoastră...

Când ar fi atât de ușor să o risipiți, arătând, pur și simplu, un titlu și un autor....
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 22:54:06
Senior Member

Implicit

Citat:
Luați-o cum vreți - ordin, sugestie, rugăminte. Atâta vreme însă, cât ați susținut (deja în repetate rânduri) că ați citit cărți catolice, pe de o parte, iar pe de altă parte refuzați net să spuneți care sunt acestea, veți înțelege fără îndoială care este motivul pentru care planează o ușoară umbră de îndoială asupra onestității dumneavoastră...

Când ar fi atât de ușor să o risipiți, arătând, pur și simplu, un titlu și un autor....
Nu e ceva nou, orice as face pentru dvs. planeaza o indoiala asupra onestitatii pentru simplul fapt ca eu contrazic doctrina catolica si pe papa, care e infailibil. Si pentru ca infailibilitatea papei este o constanta pentru dvs. oricine spune ceva contrar automat spune un neadevar. Daca mai si critica catolicismul deja e ceva rau. Daca as spune ca si ortodocsii si catolicii sunt la fel neindoiala s-ar risipi imediat si as fi unul din cei mai apreciati ortodocsi de catre dvs. sau de alti catolici. Sau cel putin daca nu as scrie nimic, m-as rezuma doar la topicele despre vreme si sarbatori.
Cineva care nu e in adevar poate alege doua optiuni atunci cand afla adevarul: sa si-l insuseasca si sa spuna ca s-a inselat pana acum sau sa incerce sa ascunda adevarul si sa incerce sa isi justifice credinta lui. Cred ca primul caz e destul de rar intalnit, chiar si un ortodox ce crede ceva gresit nu va da inapoi. Unii aleg sa lupte si cu cei ce spun adevarul, mai ales daca in cultul lor exista ecouri ale cruciadelor sau inchizitiei.

Al doilea aspect, dvs. faceti reguli la fiecare nou mesaj, atata timp cat interlocutorul nu spune ce doriti dvs. sa auziti. Chiar daca primiti raspunsul urmeaza o alta regula si tot asa. De exemplu acum: eu am spus ca citesc si amteriale catolice pentru informare. Dvs. ati spus sa va dau un exemplu de carte (banuiesc ca articole catolice nu va indoiti ca am citit). Eu v-am dat, dar dvs. ati plusat, doua titluri, plus toata cartea fara sa uit si cuprinsul. Pe alt topic era vorba ca as fi gresit o exprimare (si v-am arata ca nu), pe altul altceva, etc. Tot timpul e o discutie degeaba, doar ca sa incercati sa gasiti un lucru cat de mic ca gresesc. Desi e evident ca gresesc si am si pacate, pana acum in ce ne-am contrazis nu cred ca ati avut vreodata dreptate, dar tot timpul uitati si incercati totusi sa gasiti ceva, cat de mic. Ca am citit si surse catolice e evident, pentru ca si in cazul invataturii catolice sau catolicismului in general tot eu am avut dreptate in discutiile in contradictoriu.
Asadar, ca sa nu schimbati iar regula, eu v-am raspuns in mesajul precedent la intrebare, si urma sa raspundeti si dvs. la intrebare, eu v-am pus o intrebare mai usoara, daca ati citit viata unui sfant de dinainte de schisma. Pentru ca mi-am facut o impresie care pate sa fie gresita, ca multi catolici nu stiu prea multe despre perioada de dinainte de Schisma, ei citesc doar carti si articole de dupa schisma (exceptie facand poate unii greco-catolici, care au aceeasi sfinti ca noi).

Last edited by catalin2; 15.08.2012 at 20:43:53.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Francmasoneria CONDAMNATĂ de Biserica Romano-Catolică Decebal Biserica Romano-Catolica 1 18.08.2012 14:36:50
Diferenta dogmatica si liturgica intre Liturghia ortodoxa, catolica, protestanta si neoprotestanta suharau Intrebari utilizatori 2 07.12.2011 19:28:07
La Catedrala romano-catolica " Sfantul Iosif " cristiboss56 Biserica Romano-Catolica 3 07.05.2011 23:28:13
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic oana_dinisoni Biserica Romano-Catolica 34 21.04.2011 00:18:17