Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.08.2012, 11:21:46
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
recomand (atat pentru ortodocsi cat si pentru colegii romano-catolici,
Am o curiozitate. Dacă eu v-aș recomanda să citiți o lucrare care să se intituleze "adevărul catolicismului față de ortodoxie, ce ar trebui să știe fiecare ortodox despre BO", ați citi-o ?

Dacă recenzia acestei cărți ar cuprinde următoarea frază:

"citind-o, veți înțelege rolul nefast al grecilor în deturnarea credinței Răsăritului și îndepărtarea lui de Roma ortodoxă. Clark Carlton spune lucrurilor pe nume și nu face rabat de argumente teologice și istorice. Dacă mai aveați vreo îndoială asupra ereziilor în care zace Biserica Ortodoxă această carte vă va trezi la realitate: BO nu este nici ortodoxă și nici catolică. Așa cum spune autorul, cu greu putem numi Creștinism forma de credință promovată de BO..."
- ați citi-o ?

Nu am făcut decât să schimb "Apus" cu "Răsărit" și BO cu BC în text. Acuma, serios, dacă eu v-aș "recomanda" să citiți o astfel de carte, ați face-o ?

Domnule Eugen, vă rog să înțelegeți că pentru noi Biserica Catolică este una, sfântă și catolică Biserică despre care vorbește Crezul, trupul Mistic al lui Cristos. Cum puteți să ne "recomandați", de bună credință, lectura unei cărți care este evident anti-catolică, adică atacă Sfânta Biserică ?!!

Domnule Eugen, pentru noi Adevărul lui Cristos se dezvăluie în cadrul Bisericii, în fiecare Sfântă Liturghie la care participăm. Credeți că vreo carte anti-catolică va putea avea asupra noastră o putere de convingere mai mare decât lucrarea Sfântului Duh care ne cheamă și ne nutrește în sânul Bisericii, decât faptul de a fi prezenți la actualizarea Jertfei Mântuitorului în cadrul Euharistiei ? Un minut de rugăciune în fața Sfântului Sacrament, un Rozariu sau participarea la lucrările de caritate ale parohiilor sunt mai puternice, pentru cel care vrea să rămână în adevăr, decât toată propaganda anti catolică pe care o va putea scrie vreodată un Clark Carlton (un baptist care, în căutarea adevărului, n-a reușit din păcate să-și depășească cu totul spiritul schismatic și aversiunea specific protestantă pentru urmașul lui Petru), Hellen White sau alții despre care Mântuitorul ne-a avertizat: "Fericiți veți fi când vor minți și vor spune tot cuvântul rău împotriva voastră, din pricina Mea"....

Last edited by MihaiG; 11.08.2012 at 11:48:14.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 12:10:42
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Am o curiozitate. Dacă eu v-aș recomanda să citiți o lucrare care să se intituleze "adevărul catolicismului față de ortodoxie, ce ar trebui să știe fiecare ortodox despre BO", ați citi-o ?
Cu onestitate va marturisesc ca as rasfoi-o macar...
Daca cunoasteti astfel de lucari, precum cea mentionata de dvs (scrise la nivel academic de preferat) va rog sa le indicati. Multumesc.

De asemenea va rog sa nu interpretati gresit intentia mea de dialog onest in care sa se observe cauzele diferentelor teologice.

[u]Chiar daca nu pot fi de acord intru totul cu teologia si ecleziologia romano-catolica, respectul personal pentru sfinti romano-catolici precum Sfantul Francisc de Assisi, Sfantul Anton de Padova nu se va schimba (sfintenita vietii lor, hristificarea lor, este evidenta pentru orice om intreg la minte... chiar daca hristificarea, sfintenia nu a atins nivelele din spiritualitatea ortodoxa precum Sfantul Simeon Noul Teolog, Sfantul Serafim de Sarov, Sfantul Luca al Crimeei).

Daca prima lucare nu o considerati elocventa, studiati atunci cealata lucrare, sa intelegegi de ce iudeul a putut fi multumit doar de Hristos Iisus potrivit teologiei crestine ortodoxe, dupa ce bineinteles a studiat si teologia romano-catolica precum si cea protestanta (si ceva neoprotestante).

Bernstein, James A., Pr. - Uimit de Hristos. Calatoria mea de la Iudaism la Ortodoxie, Ed. Ecclesiast
http://www.ecclesiast.ro/index.php/c...os-detail.html
http://www.librariasophia.ro/carti-U....-so-6275.html
"Această carte este povestea unei convertiri de la Iudaism la Ortodoxie. Uimit de Hristos este, totodată, și o autobiografie, o istorie intelectuală; este o carte ce transmite o viziune duhovnicească și teologică într-un mesaj care afectează oameni din sfere diferite ale societății. Este o vedere a Dumnezeului Cel viu, revelat în Iisus Hristos, Cel care este împlinirea Vechiului Testament, viața celor credincioși, nădejdea celor fără de nădejde și țelul celor care se străduiesc să propovăduiască Evanghelia în toată deplinătatea sa. Dorința și nevoința Părintelui James pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu, l-au adus de la Iudaism la Ortodoxie, trecând prin cultele evanghelice, ajungând în final la Biserica creștină autentică. "
Cap 14 (pag 182) - Cat de cazuti suntem?
Cap 14 (pag 183) - Ce s-a mostenit din pacatul stramosesc?
Cap 14 (pag 186) - Consecintele de durata ale teologiei lui Augustin?

Cap 15 (pag 191) - Ce nu este mantuirea: solutii la probleme care nu exista?
Cap 15 (pag 191) - Va da diavolul socoteala?
Cap 15 (pag 193) - O plata pentru imblanzirea unui Dumnezeu manios?
Cap 15 (pag 196) - Indulgentele: pedeapsa sau remediu?
Cap 15 (pag 198) - Teoria ispasirii prin substituirea pedepsei
Cap 15 (pag 199) - Pacatosii in mainile unui Dumnezeu manios
Cap 15 (pag 202) - Prea greu de indurat: teoria ispasirii prin modelul moral si prin cel al exemplului
Cap 15 (pag 208) - Impacare sau ispasire?

(teologia ortodoxa)
Cap 16 (pag 211) - Ce este mantuirea?
Cap 16 (pag 211) - Dumnezeu ca "iubitor de oameni"
Cap 16 (pag 214) - Diagnosticand boala pacatului
Cap 16 (pag 215) - Limbajul mantuirii in Noul Testament
Cap 16 (pag 220) - Limbajul mantuirii la Sfantul Atanasie cel Mare

P.S. Nu doresc initierea unor polemici inutile ci doresc sa discutam onest diferentele teologice dintre noi, fara ascunzisuri. Problema intelegerii mantuirii (in sens juridic in romano-catolicism; in sens tamaduitor in ortodoxie) constituie una din marile diferente teologice, alaturi de conceptia ecleziala. Degeaba ne impiedicam de un "filioque" de o "imaculata conceptie", de un "purgatoriu" etc... daca nu intelegem cauzele de unde provin aceste concepte in teologia romano-catolioca. Consider ca din punct de vedere teologic ortodox trebuie observate cauzele acestor afirmatii ce nu sunt in concorndanta cu filocalica, cu teologia Patiristica.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 11.08.2012 at 12:24:53.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 12:28:07
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

În ceea ce mă privește, consider cele două viziuni a fi perfect complementare. De altfel, niciuna nu este exclusivă Răsăritului sau Apusului.

Vă recomand și eu două cărți, reprezentative pentru spiritualitatea catolică și care dezvoltă tema hristificării:

http://www.catholica.ro/2007/03/07/t...elul-interior/

http://www.catholica.ro/2002/07/12/b...a-unui-suflet/
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 12:42:05
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În ceea ce mă privește, consider cele două viziuni a fi perfect complementare. De altfel, niciuna nu este exclusivă Răsăritului sau Apusului.
Va rog sa argumentati consideratiile dvs. De aceea dorim discutii oneste.
Conform ortodoxiei cele 2 viziuni asupra mantuirii (juridic si tamaduitor) sunt incompatibile.

Citat:
Vă recomand și eu două cărți, reprezentative pentru spiritualitatea catolică și care dezvoltă tema hristificării:
http://www.catholica.ro/2007/03/07/t...elul-interior/
http://www.catholica.ro/2002/07/12/b...a-unui-suflet/
Multumesc.
Dupa cum am precizat anterior in alte postari, intre sfintii Romano-Catolici reprezentativi (precum Sfantul Francis de Assisi si Sfantul Anton de Padova) consider ca este si Sfanta Tereza de Avilla.

Intr-adevar scrierile, indurmarile si experientele sale sunt extrem de utile pentru romano-catolici si nu numai. Chiar daca asa cum spuneam anterior nu au atins nivelul spritual al Sfintilor Ortodocsi precum cei mentionati anterior (Sfantul Simeon Noul Teolog, Sfantul Serafim de Sarov, Sfantul Luca al Crimeei... unde indumnezeirea prin har era inechivoca datorita congnitiei intelectuale a harului lui Dumnezeu sub forma de lumina (necreata) atat pentru ei cat si pentu martori...). In aceste cazuri consider ca este pertinent sa putem vorbi teologic de deplinatate a sfinteniei in ortodxie in comparatie cu romano-catolicism. Consider ca, din punct de vedere teologic, nu putem vorbi de erori spirituale sau de sfintenie, de hristificare in cazul acestor 3 sfinti romano-catolici mentionati, ci doar de nedeplinatate... insa putem vorbi de incompatibilitate in ceea ce priveste teologia mantuirii, ecleziologie intre romano-catolicism si ortodoxie.

Pentru ortodocsi reamintesc ca una este cinsitrea unui sfant ortodox si alta este respectul fata de un sfant romano-catolic precum cei 3 mentionati.

Daca ati lecturat aceasta lucrare a Sfintei Tereza de Avilla, puteti indica cateva capitole sugestive pentru subiectul discutat?
Din cate cunosc, scrierile Sfintei Tereza de Avilla sunt cu precadere spirituale si nu ating direct subiecte teologice precum mantuirea (in sens juridic specific romano-catolic) sau eccleziologia (care sa sustina primatul papal etc).

Multumesc.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 11.08.2012 at 12:49:28.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 14:04:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Nu numai ca as face ipotetic vorbind, dar chiar am citit astfel de carti si articole catolice. Altfel nu as avea cum sa scriu ceva despre catolicism daca nu cunosc si pozitia lor.
In schimb dvs. spuneti ca nu puteti citi astfel de articole si carti ortodoxe, atunci nu stiti nici ce sustine ortodoxia, desi v-ati exprimat de multe ori pararea, inclusiv daca unii sau altii sunt ortodocsi.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2012, 14:52:37
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu numai ca as face ipotetic vorbind, dar chiar am citit astfel de carti si articole catolice. .
Ok, dați un exemplu de carte catolică pe care ați citit-o.
Reply With Quote
Vechi 12.08.2012, 19:47:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Ok, dați un exemplu de carte catolică pe care ați citit-o.
Sfanta Scriptura. :)
De fiecare data informatii despre ce spun catolici mi le iau si din sursele catolice. Numai de pe site-ul BRU am citit partial doua istorii de acolo. E randul dvs. sa ne spuneti ce surse ortodoxe ati citit (uite, eu nu ma refer la carti si pot fi si sfinti dinainte de schisma).
Reply With Quote
Vechi 12.08.2012, 20:46:16
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sfanta Scriptura. :)
De fiecare data informatii despre ce spun catolici mi le iau si din sursele catolice. Numai de pe site-ul BRU am citit partial doua istorii de acolo. E randul dvs. sa ne spuneti ce surse ortodoxe ati citit (uite, eu nu ma refer la carti si pot fi si sfinti dinainte de schisma).
Ați spus că ați citit cărți catolice. Nu parțial, nu din "surse" etc. A citi dintr-o carte nu este totuna cu a citi o carte.

Spuneți acum o carte catolică pe care ați citit-o integral. Cu nume și autor. De fapt, nu una, căci ați folosit pluralul. Cel puțin două.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 09:46:16
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit Rugaminte

Adresez participantilor la discutii pe acest topic, rugamintea sa evite polemicile inutile si repricile cu tenta (si tinta) personala sau tendetioasa, care nu sunt argumentate adecvat: documente oficiale, carti, captitole, pagini... site-uri web adecvate: oficiale.

Consider ca trebuie sa fim interesati, preocupati de discutii oneste, elocventa, bazate pe constiinta si Adevar. Nimeni nu este fara de pacat! Toti am gresit, unii mai mult altii mai putin. Trebuie sa ne ajutam unii pe altii sa ne pocaim, sa ne smerim sincer, sa intelegem si sa traim teologia, teopraxia, teognosia, asemnea Sfintilor Parinti.

La ce ne ajuta un meci de box virtual? La ce ajuta niste discutii cu tenta de telenovela? OTV?

Fac apel la onestitatea intelectuala, constiinta.

Multumesc pentru intelegere.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2012, 10:01:13
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ați spus că ați citit cărți catolice. Nu parțial, nu din "surse" etc. A citi dintr-o carte nu este totuna cu a citi o carte.
Subscriu asertiunii dvs pe care o consider pertintenta.
Doresc sa preciez totusi ca:
Una este a citi si alta este a studia.
Una este a reproduce ceea ce ai citit si alta este a intelege.
Una este a cunoaste ceea ce spune un autor si alta este a intelege ceea ce vrea sa spuna.
A sti implica congnitie intelectuala inechivoca (rationala si contemplativa)! "Noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut marturisim"(Ioan 3)
Nu toti cei ce reproduc invataturile altora le si inteleg.
Nu toti ce ce reproduc invataturile altora au ca scop Adevarul, onestintatea, constiinta... caci si dracii cred si stiu foarte foarte bine cine este Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica si Sfintele Taine si Sfintii Parinti si Sfintii lui Hristos Iisus... insa in mod voit (viclean, micicinos) denatureaza Adevarul!

A citit o carte nu este tot una cu a studia o tema (teologica, stiintifica, filozofica).

Spre exemplu daca doresc sa studiez facerea omului conform teologiei romano-catolice spre exemplu... ar fi inadecvat sa studiez toata "Summa Theologica" a lui Toma de Aquino... ci indicat este sa studiez capitolele reprezentative pentru tema studiata din "Summa Theologica" a lui Toma de Aquino, apoi sa continui cu capitole relevante pentru tema studiata din lucrarile "Fericitului Augustin"... etc.

La fel consider pertintent sa se procedeaze si in cazul teologiei ortodoxe. Opere monumentale precum cele ale Sfantului Simeon Noul Teolog, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Ioan Damaschin, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Chiril al Alexadriei, Sfantul Maxim Marturisitorul... necesita timp dedicat pentru studiul adecvat... si poate ca o viata de om nu ajuge sa intelegem si sa traim macar 1% din ceea ce au vazut ei duhovniceste si evident un inteles (prin congnitie intelectuala umana atat rationala cat si contemplativa). Dumnezeu sa ne ajuta cu harul Sau intru Hristos Iisus iar Sfintii Parinti sa ne lumineze cu harul lui Dumnezeu... sa intelegem si sa urmam exemplului lor, atat cat poate fiecare, dupa talantul dat lui.

Domne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Francmasoneria CONDAMNATĂ de Biserica Romano-Catolică Decebal Biserica Romano-Catolica 1 18.08.2012 14:36:50
Diferenta dogmatica si liturgica intre Liturghia ortodoxa, catolica, protestanta si neoprotestanta suharau Intrebari utilizatori 2 07.12.2011 19:28:07
La Catedrala romano-catolica " Sfantul Iosif " cristiboss56 Biserica Romano-Catolica 3 07.05.2011 23:28:13
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic oana_dinisoni Biserica Romano-Catolica 34 21.04.2011 00:18:17