Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.06.2010, 23:06:09
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Nu vreau sa intru intr-o polemica. Insa cazurile invocate sunt izolate. Am prieteni in Grecia care nu am auzit sa sustina parerea ca si miridele se prefac in Trupul. Atunci care ar mai fi distinctia intre Trupul Tainic -Biserica si Trupul personal al lui Hristos?
Reply With Quote
Vechi 02.06.2010, 23:17:45
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Mesaj șters de mine, M.D.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 02.06.2010 at 23:21:04.
Reply With Quote
Vechi 03.06.2010, 17:00:23
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu uitați câteva lucruri:
-mai întâi, este posibil ca acele părticele să fie chiar Trupul lui Cristos. Preoții ortodocși se pare că au școli diferite în această privință, existând deosebire între școala slavă și școala grecească.

-în cazul în care cineva nu se socotește în stare de grație, nu poate beneficia de Sf Trup și Sânge, în schimb poate mereu beneficia de cele binecuvântate: antidronul sau părticelele (dacă nu sunt prefăcute). Sperăm mereu ca Harurile Lucrătoare să atragă pe cele Sfințitoare.

-nu cred că cei care iau vin sfințit sau Sf Paști le compară cu Trupul și Sângele Domnului. Dacă mâncăm tort, nu înseamnă să nu mâncăm mămăligă. Dacă ne rugăm lui Cristos, nu înseamnă să nu ne mai rugăm Maicii Sale, celorlalți sfinți și îngeri. Aici nu e deloc o logică de tip "ori-ori", precum e la protestanți. Pe cer e destul loc și pentru Soare, și pentru Steaua Dimineții, și pentru celelalte stele. Și la fel, în viața noastră.
Sunt de acord cu cele spuse de dumneavoastra, de altfel, am un mare respect si o mare recunostinta pentru toate sacramentaliile, caci imi ajuta, mie, pacatosul cu putina credinta.

Inaite de a ma putea impartasi pentru prima oara, am fost mai mult decat bucuros sa am acces la anafura pe care o aducea acasa un membru ortodox al familiei, si ma bucur ca fiul meu de 2 ani si jumatate poate consuma anafura in asteptarea primei impartasanii.

Am avut insa impresia ca exista un interes oarecum disproportionat (cel putin asa pare sa reiasa din discutiile de aici) pentru miride, in dauna Sfantului Trup. Ca particelele fac aia, ajuta la ailalta etc...

Oricum, cred ca interesul si dezbaterea sincera si constructiva asupra oricarui aspect liturgic e de bun augur.
Reply With Quote
Vechi 03.06.2010, 23:37:34
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Sunt de acord cu cele spuse de dumneavoastra, de altfel, am un mare respect si o mare recunostinta pentru toate sacramentaliile, caci imi ajuta, mie, pacatosul cu putina credinta.

Inaite de a ma putea impartasi pentru prima oara, am fost mai mult decat bucuros sa am acces la anafura pe care o aducea acasa un membru ortodox al familiei, si ma bucur ca fiul meu de 2 ani si jumatate poate consuma anafura in asteptarea primei impartasanii.

Am avut insa impresia ca exista un interes oarecum disproportionat (cel putin asa pare sa reiasa din discutiile de aici) pentru miride, in dauna Sfantului Trup. Ca particelele fac aia, ajuta la ailalta etc...

Oricum, cred ca interesul si dezbaterea sincera si constructiva asupra oricarui aspect liturgic e de bun augur.
Repet intrebarea. Ma impartasesc cu Trupul si Sangele lui Hristos cel personal sau cu Trupul extins_Biserica???
Reply With Quote
Vechi 06.06.2010, 02:03:58
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu nu pricep nimic. De unde le stiti voi toate astea cu particelele, mai ales daca spuneti ca preotii nu vorbesc despre asta.
Si nu mi-ati raspuns totusi ce se face cu ceea ce ramane din anafaura, dupa impartasanie. Eu tot n-am inteles ce sunt aceste particele si de unde sunt.
http://www.crestinortodox.ro/liturgi...tin-96406.html

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 27.08.2010, 14:17:09
dorinastoica14
Guest

Implicit

Revin asupra acestui toic deoarece nu sunt lămurită asupra acelor părticele care sunt date acasă credincioșilor în anumite biserici atunci când dau pomelnic de 4o zile și pe care le consumă după ce postesc miercurea su vinerea.
Părerile sunt împărțilte.
Unii spun că nu ai voie să le consumi decât în biserică,alții(aceasta scrie și în unele cărți așa cum am citat tot eu în acest topic) că nu este greșit.

Poate între timp a apărut cineva care ar putea face lumină legat de acest subiect.

P.S Dacă domnii catolici sau de alte confesiuni sunt aici pe forum este alegerea dumnelor și îi respect ca pe orice user dar, cu scuzele de rigoare doresc doar părerea celor care sunt ortodoxi, dacă va binevoi cineva să răspundă.

Last edited by dorinastoica14; 27.08.2010 at 14:23:31.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2010, 15:09:17
mirabela mirabela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Implicit

Acesta e un mesaj a lui geonektarios si explica foarte clar.

Se pare ca multi nu stiu despre ce „particele” e vorba...
La Proscomidie inainte de Sf.Liturghie preotul pregateste materia Sf.Jertfe din 5 prescuri: una pt Sf.Agnet, una pt Mirida Maicii Domnului, una pt cele 9 cete, si 2: una pt miridele pt cei vii si una pt miridele pt cei adormiti!
Toate acestea se scot din cele 5 prescurele, ce vor sta inconjurand Sf.Agnet pe Sf.Disc ce simbolizeaza Biserica Cereasca si Biserica Luptatoare in jurul Jertfei lui Hristos. In Sf.Potir este Vin si putina apa: si unul din ostasi cu sulita coasta lui a impuns si indata a iesit sange si apa! spune randuiala Proscomidiei cand se pune Vin si apa in Sf.Potir.

Revenim: restul de prescura ce ramane din scoaterea Sf.Agnet si a Miridelor, se pune la ANAFORA!
a) Unii Preoti nu pun aceste resturi de prescura la Anafora, ci le lasa ca sa dea la babe sau la unele persoane, ele fiind doar Anafora.
b) Sau ceea ce este mai grav: unii preoti nu pun Miridele toate de pe Sf.Disc in Sf.Potir cand ar trebui sa le puna in Sf.Potir si sa spuna: Spala Doamne pacatele robilor Tai... si le pastreaza ca sa dea IRESPONSABIL la oameni...

Pr.Cleopa spune SINCER si HOTARAT:
- N-ai voie să iei particica acasă. Nici un preot n-are voie să dea particica acasă. Este o mare greșeală a preoților care dau părticele acasă! Nu-i voie, Doamne ferește! Sfântul Simion al Tesalonicului zice: “Preotul care va da părticele din Altar poporului să nu mai fie preot”. Particica ți-o scoate preotul în altar și rămâne în Sfântul Potir. Ți-a scos pentru vii și pentru morți. Ea rămâne să se sfințească când se coboară Preasfântul Duh la epicleză. După ce s-a sfințit, este pusă în dumnezeiescul Sânge, și atunci ai împărtășire direct cu Trupul și Sângele Domnului. Nu să i-o dea omului acasă s-o pună prin castroane. Vai de mine ce nebunie! Cine ți-a spus că ai voie să dai părticele acasă? Niciodată nu se dau părticele.

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Revin asupra acestui toic deoarece nu sunt lămurită asupra acelor părticele care sunt date acasă credincioșilor în anumite biserici atunci când dau pomelnic de 4o zile și pe care le consumă după ce postesc miercurea su vinerea.
Părerile sunt împărțilte.
Unii spun că nu ai voie să le consumi decât în biserică,alții(aceasta scrie și în unele cărți așa cum am citat tot eu în acest topic) că nu este greșit.

Poate între timp a apărut cineva care ar putea face lumină legat de acest subiect.

P.S Dacă domnii catolici sau de alte confesiuni sunt aici pe forum este alegerea dumnelor și îi respect ca pe orice user dar, cu scuzele de rigoare doresc doar părerea celor care sunt ortodoxi, dacă va binevoi cineva să răspundă.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2010, 16:37:06
dorinastoica14
Guest

Implicit

Am citit cu atenție threndul și cunosc și scrierile părintelui Cleopa și ale altor preacucrnici Sfinți Părinți.
Întrebarea mea (insistentă) este dacă nu este canonic
DE CE SE PRACTICĂ!
Pentrucă se practică!
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 14:08:04
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Am citit cu atenție threndul și cunosc și scrierile părintelui Cleopa și ale altor preacucrnici Sfinți Părinți.
Întrebarea mea (insistentă) este dacă nu este canonic
DE CE SE PRACTICĂ!
Pentrucă se practică!
Nu trebuie sa va smintiti din cauza asta! Lucrarea Proscomidiei este proprie preotului si strict individuala: o zi, un preot, o Proscomidie -> o Liturghie. Din aceasta cauza raspunderea pentru ce sau cum face preotul Proscomidia este doar a lui. Daca preotul greseste ceva la Proscomidie si se face Sfanta Liturghie, atata timp cat pe Disc si in Potir exista materia oferita spre sfintire Trupul si Sangele Domnului vor fi acolo prin lucrare Dumnezeiasca, din doua motive: ca sa nu se faca prin aceasta Hristos partas pacatului preotului si ca sa nu se vaduveasca credinciosul care, cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste se apropie de Hristos si se Impartaseste din Potir. Dumnezeu, in chip nevazut, completeaza orice lipsa, pentru ca Sfanta Liturghie nu este decat un dar facut noua de El prin mana preotului, dar este definitiv slujba Lui; El este acolo cu siguranta! Preotul neatent, nebagator de seama la randuiala, fie inainte, fie in timpul, fie dupa savarsirea Sfintei Liturghii (cu tot ceea ce tine de aceasta) se face vinovat de moarte direct in fata lui Dumnezeu si daca totusi nu moare pe loc, asta este doar din mila si iubirea Lui. De ce totusi preotul face greseli referitor la savarsirea Sfantei Liturghii? Este treaba Celui care l-a pus acolo cu fiecare preot in parte! Pe credincios nu-l afecteaza duhovniceste aceste greseli nici macar atat cat il afecteaza locul fizic pe care-l ocupa in biserica, la slujba! Asta daca el are credinta curata si tare! Inger din cer, in chip nevazut, va trimite Domnul sa slujeasca Sfanta Liturghie in locul preotului nevrednic de slujire si astfel, Hristos se va arata Trup si Sange macar pentru un singur crestin care-L asteapta in pronaosul Bisericii cu frica, cu credinta si cu dragoste.

Preotul rau sau macar neatent cu cele sfinte isi aduna lui insusi moarte si pacatul lui este indoit: blasfemie si sminteala.
Tu, crestine, de ce te temi? "Nu te teme, crede numai" si vei primi ceea ce ceri, caci Domnul va lucra prin Preotie si nu prin om! Iar omul care are Preotia si nu se caieste de pacat va fi taiat, dar cand Stapanul lui va voi!

Nicaieri in randuiala tipiconala a Sfintei Liturghii nu este specificat sa se dea din mirinde unor credinciosi acasa! Este o inventie blasfemiatoare si preotul care face asta greseste de moarte.

Doamne, ajuta-mi mie pacatosului tau rob si da-mi putere sa ma tin vrednic de Preotie; si daca azi sunt slab, trimite-mi inger tare si pazitor sa ma intareasca cu puterea Duhului Tau, dar nu opri, pentru mine ticalosul, savarsirea Sfintei Liturghii, caci iata poporul Tau este aici si cheama numele Tau! Amin!

Asa ma rog inainte de fiecare Sfanta Liturghie, eu preotul Gheorghe, cel mai mic dintre preoti. Rugati-va si voi pentru toti preotii daca vreti sa aveti preoti buni si rugati-va si pentru mine!

Sa fiti tari, cu Harul Lui!

Last edited by Pr.Gheorghe; 01.09.2010 at 14:10:35.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 16:07:09
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pr.Gheorghe Vezi mesajul
Nu trebuie sa va smintiti din cauza asta! Lucrarea Proscomidiei este proprie preotului si strict individuala: o zi, un preot, o Proscomidie -> o Liturghie. Din aceasta cauza raspunderea pentru ce sau cum face preotul Proscomidia este doar a lui. Daca preotul greseste ceva la Proscomidie si se face Sfanta Liturghie, atata timp cat pe Disc si in Potir exista materia oferita spre sfintire Trupul si Sangele Domnului vor fi acolo prin lucrare Dumnezeiasca, din doua motive: ca sa nu se faca prin aceasta Hristos partas pacatului preotului si ca sa nu se vaduveasca credinciosul care, cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste se apropie de Hristos si se Impartaseste din Potir. Dumnezeu, in chip nevazut, completeaza orice lipsa, pentru ca Sfanta Liturghie nu este decat un dar facut noua de El prin mana preotului, dar este definitiv slujba Lui; El este acolo cu siguranta! Preotul neatent, nebagator de seama la randuiala, fie inainte, fie in timpul, fie dupa savarsirea Sfintei Liturghii (cu tot ceea ce tine de aceasta) se face vinovat de moarte direct in fata lui Dumnezeu si daca totusi nu moare pe loc, asta este doar din mila si iubirea Lui. De ce totusi preotul face greseli referitor la savarsirea Sfantei Liturghii? Este treaba Celui care l-a pus acolo cu fiecare preot in parte! Pe credincios nu-l afecteaza duhovniceste aceste greseli nici macar atat cat il afecteaza locul fizic pe care-l ocupa in biserica, la slujba! Asta daca el are credinta curata si tare! Inger din cer, in chip nevazut, va trimite Domnul sa slujeasca Sfanta Liturghie in locul preotului nevrednic de slujire si astfel, Hristos se va arata Trup si Sange macar pentru un singur crestin care-L asteapta in pronaosul Bisericii cu frica, cu credinta si cu dragoste.

Preotul rau sau macar neatent cu cele sfinte isi aduna lui insusi moarte si pacatul lui este indoit: blasfemie si sminteala.
Tu, crestine, de ce te temi? "Nu te teme, crede numai" si vei primi ceea ce ceri, caci Domnul va lucra prin Preotie si nu prin om! Iar omul care are Preotia si nu se caieste de pacat va fi taiat, dar cand Stapanul lui va voi!

Nicaieri in randuiala tipiconala a Sfintei Liturghii nu este specificat sa se dea din mirinde unor credinciosi acasa! Este o inventie blasfemiatoare si preotul care face asta greseste de moarte.

Doamne, ajuta-mi mie pacatosului tau rob si da-mi putere sa ma tin vrednic de Preotie; si daca azi sunt slab, trimite-mi inger tare si pazitor sa ma intareasca cu puterea Duhului Tau, dar nu opri, pentru mine ticalosul, savarsirea Sfintei Liturghii, caci iata poporul Tau este aici si cheama numele Tau! Amin!

Asa ma rog inainte de fiecare Sfanta Liturghie, eu preotul Gheorghe, cel mai mic dintre preoti. Rugati-va si voi pentru toti preotii daca vreti sa aveti preoti buni si rugati-va si pentru mine!

Sa fiti tari, cu Harul Lui!
Sărutmâna părinte Gheorge.
Mulțumesc pentru răspunsul pe care mi l-ați dat .
Mi-a mers direc la suflet, m-a lămurit în legătură cu această problemă care datorită lucrării vrăjmașului de multă vreme mă tulbură căci mi s-au dat și chiar am cerut de la preot părticele îndemnată de alții,văzând pe alții sau crezând că fac bine, că problemele mele se vor rezolva mai repede sau că voi spori în lucrarea celor duhovnicești.
Maica Domnului să vă acopere și Dumnezeu să vă țină neclintit în minunata lucrare a preoției cu care ați fost binecuvântat.
Doamne ajută.
Reply With Quote
Răspunde