Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.01.2009, 18:38:15
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Schimband otpustul de la Sfanta Litrughie a Sfantului Ioan Gura de Aur:
puteti vedea pe Trinitas TV in fiecare dimineata ca in loc sa se termine Sfanta Liturghie cu formularea clasica:
"
Cel ce a înviat din morți, Hristos, Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, ale Sfinților, măriților și întru tot lăudaților Apostoli, ale Sfântului (N) (al cărui hram îl poartă biserica), ale celui între sfinți Părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, ale Sfântului (N), a cărui pomenire o săvârșim, ale Sfinților și drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, și pentru ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor. "(http://ro.orthodoxwiki.org/Otpustul)

acum se rosteste formulare:

"Hristos, Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, ale Sfinților, măriților și întru tot lăudaților Apostoli, ale Sfântului (N) (al cărui hram îl poartă biserica), ale celui între sfinți Părintelui nostru Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, ale Sfântului (N), a cărui pomenire o săvârșim, ale Sfinților și drepților dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, și pentru ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor. "
Cuvintele "Cel ce a inviat din morti" au disparut.
Inainte de a zice iarasi ca nu stiu ce fac uitati-va maine la Sfanta Liturghie pe Trinitas TV si fiti foarte atenti la sfarsitul Sfintei Liturghii ce formulare se foloseste.
Acum cine stie poate sunt eu inselat si cuvintele au fost rostite dar nu le-am auzit eu.

Acuma ma bag si eu in discutie desi nu am ce aduce constructiv, doar vreau sa subliniez ca in parohia mea , la biserica pe care o fregventez se folosesc pt incheiere mai multe formule dupa cum s-a spus si aici, depinde de ce zi sau sarbatoare este , de exemplu azi de Boboteaza, la incheiere preotul a zis "Cel ce a binevoit a se lasa botezat de Ioan in Iordan pt mantuirea noastra, Hristos Adevaratul nostru Dumnezeu..."
si lista continua, la Florii "Cel ce a sezut pe manzul asinei pt mantuirea noastra" la Rusalii "Cel ce a trimis pe Duhul Sau cel Sfant Apostolilor pt mantuirea noastra..." la schimbarea la fata "Cel ce s-a schimbat la fata in muntele taborului.." la Craciun "Cel ce a binevoit a sedea in ieslea Betleemului pt mantuirea.." deci depinde de sarbatoare, noi avem 2 preoti la parohie, unul spune "Cel ce a Inviat din morti" altul doar "Hristos Adevaratul.."

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote
Vechi 06.01.2009, 22:10:13
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
COMUNIÚNE, comuniuni, s.f. 1. Legătură puternică, unire strânsă. 2. (Bis.) Împărtășanie, euharistie. [Pr.: -ni-u-] – Din fr. communion, lat. communio, -onis.

PĂRTĂȘÍE
s. v. avantajare, favorizare, patimă, părtinire, protejare, subiectivism.
PĂRTÁȘ, -Ă, părtași, -e, s.m. și f. 1. Persoană care participă (împreună cu altele) la o activitate, care ia parte la o acțiune; participant; spec. complice. ♦ (Rar) Partizan, adept. ♦ Persoană căreia cineva îi încredințează gândurile, planurile, sentimentele sale intime; confident. 2. Persoană care se bucură (împreună cu altele) sau beneficiază de un bun spiritual ori care împărtășește (cu altele) un necaz, o nenorocire. 3. Persoană care primește o parte dintr-un bun material sau care stăpânește ori folosește un bun material împreună cu o altă persoană. – Parte + suf. -aș
Cuvantul partasia nu am reusit sa il gasesc in DEX.
Mi se pare mie sau nu prea sunt aceleasi sensuri la comuniune si partasie?
Deci impartasirea era un termen extrem de bun si de corect.
Mata mai frate ai postat acolo sensul cuvantului partas.

Nu se poate zice ca toti participa la Duhul Sfant ca bun spiritual ca Duhul Sfant e persoana , liber,activ,de sine miscator etc.
(cititi la dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul).
Corect este ca Duhul Sfant se impartaseste ca asa zice in crestin-ortodoxie ca Dumnezeu se reveleaza fiecaruia dupa cat poate sa il cunoasca iar nu caci credinciosul prin propriul efort cunoaste pe Dumnezeu care este inactiv si se lasa cunoscut dupa cat poate fiecare ca in hinduism.
De aici era si "impartasirea Duhului Sfant".

Partasie da un inteles gresit ca am intelege ca noi prin propriile puteri ne indreptam spre cunoasterea Duhului Sfant pe cand nu e asa El ni se reveleaza noua pe cat ne e cu putinta sa-l cunoastem.
De aceea il rugam pe Duhul Sfant la rugaciunea "Imparate Ceresc": "vino si te salasluieste intru noi".
Nu frate, dintru inceput iti lipseste termenul din greaca veche. Eu ti-am dat traducerea. Atata tot. Dar din asta nu trebuie sa exageram, ca si cum s-a modificat ceva din vechiul Liturghier. Te rog sa cercetezi lucrarea Parintelui Ica, in rest ne dam cu parearea sau facem speculatii. Doamne ajuta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Candelabrul ciudat in catedrala patriahala din Bucuresti mihailt Biserica Ortodoxa Romana 71 20.02.2011 13:25:15
Sarbatorea Sfintei Parascheva-2010 la Catedrala Mitropolitana din Iasi cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 2 11.10.2010 12:22:38
Ingerul pazitor in timpul Sfintei Liturghii giovaninnaa Sfanta Liturghie 6 11.09.2009 13:52:27
istoria Sfintei Liturghii catalinabalhui Sfanta Liturghie 2 23.04.2009 00:12:33