Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.10.2009, 22:14:04
condor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
A NU SE INTELEGE MAI SUS CA BISERICA NU PROMOVEAZĂ O VIATA SANATOASA SI LIPSITA DE VICII,
Si, cum o promoveaza? Indemnand sa bagi in tine orice (asa cum faceti dvs., folosindu-va in mod urat, de versete din Cuvantul lui Dumnezeu)?
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 12:16:03
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Scrii iarasi abureli!

Adevarul e că posturile de curatire trupeasca, dar mai ales lăuntrică cerute de Biserica Oertodoxa, sunt mai lungi si mai aspre decat la secte. La secte ele nu servesc decat la a prelungi viata unui trup trecator si placerile acestei lumi.

Last edited by ovidiu-s; 12.10.2009 at 12:21:31.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 12:52:28
condor
Guest

Implicit

Citat:
Scrii iarasi abureli!

Adevarul e că posturile de curatire trupeasca, dar mai ales lăuntrică cerute de Biserica Oertodoxa, sunt mai lungi si mai aspre decat la secte. La secte ele nu servesc decat la a prelungi viata unui trup trecator si placerile acestei lumi.
Ceea ce dvs. numiti post, pentru altii este mod de viata. In biserica din care fac parte, foarte multi membri nu consuma carne (sau o fac rar). Si nu considera acest lucru "post lung si aspru", ci o fac pentru a se bucura de o viata de calitate (sanatate fizica, psihica si mentala).

Iar posturile, sunt posturi asa cum le gasim in Sfanta Scriptura. Adica, nu se mananca deloc. Nu stiu de unde ati scos expresii de gen "post simplu" si "post negru". Postul este de un singur fel: lipsa hranei (ma refer la partea fizica a postului).
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 20:32:19
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Postul nu înseamnă doar abținerea de la anumite alimente, deși acest lucru este și el necesar, dar, în același timp, înseamnă curățirea întregii lumi lăuntrice, și, mai ales, a laturii imaginative a sufletului, de gânduri și imagini și, mai mult decât atât, iluminarea minții, mintea reprezentând latura conducătoare a sufletului. Acei oameni care leagă postul doar de niște simple practici exterioare, și nu de întreaga viață ascetică, se află în înșelare.
Desigur, o mare ispită în timpul postului este iubirea și părerea de sine, când o persoană care postește încearcă să o imprime celorlalți, așa încât să fie considerat drept un bun creștin. Tipul caracteristic al acestui păcat îl reprezintă fariseul, care se laudă cu faptul că postește, și, în general, cu faptul că respectă Legea. Dar lauda de sine face “inutilă strădania noastră de a posti și a ne ruga”. Părerea de sine înlătură atât răsplata cât și osteneala postului și a rugăciunii. Dar postul trebuie să fie îmbinat cu toate celelalte virtuți, adică nu numai cu cele câteva fapte de comportament moral personal, ci prin lucrările lui Dumnezeu, deoarece pacea, dragostea și dreptatea sunt lucrări dumnezeiești. Și atunci când un om împlinește Voia lui Dumnezeu, el se face părtaș lucrărilor Sale și, ca atare, se bucură de pace, dreptate, dragoste, și toate celelalte. Așadar, postul trebuie îmbinat cu virtuțile.
Un post care nu este legat de această atotcuprinzătoare atmosferă duhovnicească și ascetică, nu este bineplăcut lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Palama scrie în mod impresionant, că un post care nu are de a face cu întreaga viață ascetică “are mai degrabă afinitate cu îngerii cei răi”, deoarece chiar și demonii postesc, dar abținerea lor de la hrană este îmbinată cu mânie, ură, mândrie și împotrivire față de Dumnezeu. Deci, atunci ne aflăm în primejdie să postim în felul demonilor, când nu legăm postul nostru de întreaga viață ascetică. Dar, dincolo de aceste lucruri, postul înseamnă și curățirea minții de năluciri și gânduri pătimașe. Interpretând cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos: “Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală” (Matei 6,17), Sfântul spune că aici Dumnezeu ne îndeamnă să nu arătăm că postim și în acest fel să cerșim slava și laudele oamenilor.
Vechi 12.10.2009, 21:52:43
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Postul nu înseamnă doar abținerea de la anumite alimente, deși acest lucru este și el necesar, dar, în același timp, înseamnă curățirea întregii lumi lăuntrice, și, mai ales, a laturii imaginative a sufletului, de gânduri și imagini și, mai mult decât atât, iluminarea minții, mintea reprezentând latura conducătoare a sufletului. Acei oameni care leagă postul doar de niște simple practici exterioare, și nu de întreaga viață ascetică, se află în înșelare.
Desigur, o mare ispită în timpul postului este iubirea și părerea de sine, când o persoană care postește încearcă să o imprime celorlalți, așa încât să fie considerat drept un bun creștin. Tipul caracteristic al acestui păcat îl reprezintă fariseul, care se laudă cu faptul că postește, și, în general, cu faptul că respectă Legea. Dar lauda de sine face “inutilă strădania noastră de a posti și a ne ruga”. Părerea de sine înlătură atât răsplata cât și osteneala postului și a rugăciunii. Dar postul trebuie să fie îmbinat cu toate celelalte virtuți, adică nu numai cu cele câteva fapte de comportament moral personal, ci prin lucrările lui Dumnezeu, deoarece pacea, dragostea și dreptatea sunt lucrări dumnezeiești. Și atunci când un om împlinește Voia lui Dumnezeu, el se face părtaș lucrărilor Sale și, ca atare, se bucură de pace, dreptate, dragoste, și toate celelalte. Așadar, postul trebuie îmbinat cu virtuțile.
Un post care nu este legat de această atotcuprinzătoare atmosferă duhovnicească și ascetică, nu este bineplăcut lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Palama scrie în mod impresionant, că un post care nu are de a face cu întreaga viață ascetică “are mai degrabă afinitate cu îngerii cei răi”, deoarece chiar și demonii postesc, dar abținerea lor de la hrană este îmbinată cu mânie, ură, mândrie și împotrivire față de Dumnezeu. Deci, atunci ne aflăm în primejdie să postim în felul demonilor, când nu legăm postul nostru de întreaga viață ascetică. Dar, dincolo de aceste lucruri, postul înseamnă și curățirea minții de năluciri și gânduri pătimașe. Interpretând cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos: “Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală” (Matei 6,17), Sfântul spune că aici Dumnezeu ne îndeamnă să nu arătăm că postim și în acest fel să cerșim slava și laudele oamenilor.
Aceeași poliloghie... Nu era mai simplu sa scrieți doar atât?:
http://logos.md/2008/11/27/postul-sf...ama/#more-1987

Și-i mai acuzați pe alții că copiază de pe site-uri adventiste...
Reply With Quote
Vechi 13.10.2009, 14:43:46
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Ceea ce am scris mai sus e luat de pe site-ul crestinortodox, adica unde scrii si tu, nu am avut pretentia ca ce scrie mai sus despre post e de la mine, iar citatele apartin lui Grigoria Palama, cum e si specificat.
Vechi 13.10.2009, 18:35:08
condor
Guest

Implicit

Citat:
Postul nu înseamnă doar
Nu se discuta despre semnificatia postului (pe care o cunoastem si noi) ci despre modul cum se posteste. Va laudati cu "posturi lungi si aspre". V-am aratat ca ceea ce dvs. numiti "aspru", pentru altii este un mod de viata sanatos.

Revin la o nedumerire a mea, pe care ati ocolit-o (postand acea "poliloghie" inutila).
Ce vrea sa insemne "postul simplu" si "postul negru"? Eu stiu ca , din punct de vedere fizic, postul este de un singur fel si inseamna abtinerea de la hrana (in totalitate - dupa modelul Mantuitorului).

Va pun o intrebare ajutatoare: cum poate posti (in viziunea dvs.) un vegan (care se hraneste numai cu vegetale)?

Iar, in ceea ce priveste postul in adevaratul sau inteles, gasiti o explicatie foarte frumoasa si plina de Duh, in Sfanta Scriptura. Vezi Isaia cap. 58 incepand cu versetul 3.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2009, 19:18:16
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Despre semnificatia postului in Biserica lui Hristos ti s-a explicat foarte clar mai sus.
Postul negru inseamna renuntarea totala la mancare si bautura, iar postul in sens simplu este reuntarea la anumite mancaruri.
Post inseamna abtinerea de la orice fel de hrana și de la orice placere care ne-ar putea abate mintea de la cele duhovnicesti.
Prima porunca ce a dat-o Domnul in Gradina Edenului a fost tot o porunca de post, aceea de a nu manca dintr-un anume pom.
Si posturile evreilor din Biblie erau de mai multe feluri.
Vechi 14.10.2009, 09:39:01
elenavioletacocos's Avatar
elenavioletacocos elenavioletacocos is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.12.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de condor Vezi mesajul
Nu se discuta despre semnificatia postului (pe care o cunoastem si noi) ci despre modul cum se posteste. Va laudati cu "posturi lungi si aspre". V-am aratat ca ceea ce dvs. numiti "aspru", pentru altii este un mod de viata sanatos.

Revin la o nedumerire a mea, pe care ati ocolit-o (postand acea "poliloghie" inutila).
Ce vrea sa insemne "postul simplu" si "postul negru"? Eu stiu ca , din punct de vedere fizic, postul este de un singur fel si inseamna abtinerea de la hrana (in totalitate - dupa modelul Mantuitorului).

Va pun o intrebare ajutatoare: cum poate posti (in viziunea dvs.) un vegan (care se hraneste numai cu vegetale)?

Iar, in ceea ce priveste postul in adevaratul sau inteles, gasiti o explicatie foarte frumoasa si plina de Duh, in Sfanta Scriptura. Vezi Isaia cap. 58 incepand cu versetul 3.
condor tz tz tz ...ma uimesti ...tu vorbesti de lauda ?? mie mi-ar fi rusine in locul tau ! pt unii din altii(voi) stilul de viata sanatos de care zici tu e o mare abureala ! sa iti spun cum sunt crescuti si educati anumiti copii din cultul voastru ,cu pizza si ore intregi in fata calculatorului etc ,copil care la 9 ani e plin de celulita ??? sau fata care la 14 ani e mai grasa ca mine (eu am 30 de ani ) si vand aceeasi boala ca mine ,nu este tinuta sub tratament si control ,si dieta si sport ?
dar fie ca tine ,voi sunteti cei mai cei ! ce iti mai doresti de la noi ,pacatosii ? botezul nostru in minciuna voastra ? never ....
33. Frica de Dumnezeu este învățătură și înțelepciune, iar smerenia trece înaintea măririi.
www.bajotierra.ro
Reply With Quote
Vechi 15.10.2009, 10:02:36
condor
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de elenavioletacocos Vezi mesajul
condor tz tz tz ...ma uimesti ...tu vorbesti de lauda ?? mie mi-ar fi rusine in locul tau ! pt unii din altii(voi) stilul de viata sanatos de care zici tu e o mare abureala ! sa iti spun cum sunt crescuti si educati anumiti copii din cultul voastru ,cu pizza si ore intregi in fata calculatorului etc ,copil care la 9 ani e plin de celulita ??? sau fata care la 14 ani e mai grasa ca mine (eu am 30 de ani ) si vand aceeasi boala ca mine ,nu este tinuta sub tratament si control ,si dieta si sport ?
dar fie ca tine ,voi sunteti cei mai cei ! ce iti mai doresti de la noi ,pacatosii ? botezul nostru in minciuna voastra ? never ....
Va supun atentiei un scurt reportaj (4:20) facut de CNN, despre stilul de viata adoptat de adventisti (si nu numai).
http://www.youtube.com/watch?v=dluh9YqSKXY

Urmariti reportajul. Este scurt, interesant si mobilizator (poate trezi dorinta unora de a-si schimba stilul de viata). Urmariti ce varsta au personajele (batranele).

Last edited by condor; 15.10.2009 at 10:07:04.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Am fost la Parintele Proclu andmih Generalitati 29 21.01.2013 18:31:34
Unde a fost raiul? partenie Din Vechiul Testament 19 27.10.2009 15:07:20
Am fost la Parintele Proclu andmih Stiri, actualitati, anunturi 0 01.12.2008 08:45:31
DE CE A FOST HAM BLESTEMAT Laurentiu Generalitati 8 18.08.2007 13:03:42