![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu doresc sa smintesc pe nimeni, ba dimpotriva.
Doresc sa aducem in discutie SITUATIA UNUI SEAMAN de al nostru. Un OM care este posibil sa existe , sau urmeaza sa fie nascut. Prin asta ne putem verifica NOI insine, in camaruta noastra interioara, daca sintem capabili sa-L urmam pe IISUS. Daca avem in noi dragostea de semeni , chiar daca sint dujmani nostrii.Cei care au credinta ca SINT CURATI SI NEPATATI sa arunce PRIMI CU..."PIETRE". Am sa aduc in discutie SOARTA unui seaman de al nostru care este posibil sa existe sau urmeaza sa se nasca!!! Exista in Apoc. urmatorul verset: Apocalipsa 19:20 Și fiara a fost prinsă. Și împreună cu ea, a fost prins proorocul mincinos, care făcuse înaintea ei semnele, cu care amăgise pe cei ce primiseră semnul fiarei, și se închinaseră icoanei ei. Amândoi aceștia au fost aruncați de vii în iazul de foc, care arde cu pucioasă. Proorocul mincinos nu poate sa fie decit un om...PREDESTINAT. Ce sanse are SA SE MINTUIASCA? Cum privim NOI ca si CRESTINI ingrata situatie a unui om care am spus ca este posibil sa se nasca sau POATE EXISTA. Ginditiva bine. Daca omul acesta exista, sau urmeaza sa vina o sa CITEASCA BIBLIA si o sa se REGASEASCA ca...PERSONAJ in ea. LA fel cum sa intimplat cu Iisus, care a g[sit VT gata scris.De aceasta data situatia va fi alta. Omul va avea posibilitatea de acces la educatia si informatia zilelor noastre sau a celor ce o sa vina. Exista deci POSIBILITATEA SALVARI? AUD?!!! |
|
||||
|
||||
![]()
Trebuie sa reluam discutia despre prestiinta mai intai. In rest pot sa spun ca sunt speculatii pe marginea unor versete din Sfanta Scriptura
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adica punem la indoiala CE SPUNE IISUS? NU este buna invtatura si calea Lui? |
|
|||
|
|||
![]()
E o mare greseala sa interpretezi scriptura filozofic. Scriptura se interpreteaza cu inima si nu cu mintea!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am facut ceva rau ca am adus aminte ca spune Iisus? Nu-i bine ce a spus? Acelasi Iisus care ne invata a DICTAT REVELATIA. SAU NU? |
|
||||
|
||||
![]()
Este clar ca Iisus nu a vorbit despre predestinatie.
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred, cu tot respectul pe care il am fata de oameni indiferent de religia de care apartin, unele asa zise culte sunt demne de dispret pentru cum spala creierele si cum murdareste sufletele.
Voi ati observat ce tehnica au unii? e o chestie de retorica....la adunarile lor sunt invatati sa spuna ca atunci cand nu mai au replica de dat,dar nu numai sa inceapa expunerea cu ceva de genul:" ai dreptate", "parerile sunt impartite"; "nu se poate sti"...de fapt, stau si ma uit, atat dulgherul cat si gavriil incep postul cu aceeasi replica "parerile sunt impartite", dupa care urmeaza " sa vedem ce zice Biblia/Iisus". Nu zic ca nu se pricep la a convinge oamenii, ar putea functiona foarte bine ca agenti de vanzari/marketing...de fapt, ei asta si fac cand ii vezi batandu-i staruitor si bland la usa, invitand-te la filme gratuite, la discutii amicale in jurul ceaiului. Eram plecata din tara o vreme, si in apropierea locuintei mele am intalnit un roman. Foarte incantata de noua mea cunostinta, ne-am asezat la un ceai de vorba....discutia a inceput-o el foarte direct despre cum l-a intalnit pe Iisus. Nici nu am terminat bine de spus numele, ocupatia si lucrurile astea de bun simt....nu zic ca nu e bine sa vorbesti despre Iisus-dar e un lucru intim si nu vorbesti decat cand ai siguranta ca nu dai orzul pe gaste. Bineinteles, a urmat un monolog intrerupt la un moment dat de o replica de-a mea la care el, zambind mi-a spus :"parerile sunt impartite, e posibil sa ai dreptate, dar iata versetul in care...." Concluzia reiterata este ca este fara sens, batjocoritor o discutie cu oameni din acestia care nu traiesc nimic, nu au filtru si reproduc citate precum unii copii la examenele de bacalaureat. Si mai spun ateii despre ortodocsi ca nu se bazeaza pe ratiune, ca nu au vointa autonoma....ce ai mai putea spune despre unii care sunt antrenati sa identifice versete de prin Biblie? Culmea e ca am intalnit oameni de alta nationalitate neo-protestanti care nu mi-au vb niciodata despre religie si convingerile lor desi saptamanal se ducea la intrunirile lor. Cred ca e o chestiune si de bun-simt. Pana acum am fost off-topic si am facut multa poliloghie. Va rog sa ma iertati. Despre prestiinta si predestinare, eu nu am lecturi decat foarte putine din sfera ortodoxa, dar mai multe din partea laica. Stoicilor li s-a imputat la un moment dat ca se servesc in doctrinele lor de un fals argument cunoscut astazi drept "argumentul lenes" (cred ca am mai vb despre acesta pe forum aici). Potrivit acestuia, daca ai fi bolnav si iti este dat sa te vindeci, nu are rost sa mai chemi medicul, pentru ca oricum de te vei vindeca. In continuare, daca esti bolnav si iti este dat sa mori, din nou, nu are rost sa chemi medicul pentru ca oricum in final vei muri. Acum, revenind la predestinare si mergand pe argumentul de mai sus interpretat in cheia predestinarii, eu pot face conexiunea urmatoare: daca eu cunosc ca vine sfarsitul lumii, si daca eu sunt constient ca sunt fie damnat fie mantuit, ce rost mai are sa traiesc in lumea aceasta si sa astept marele final? as intreba eu un protestant.de ce sa nu imi iau viata?de ce sa nu fac fapte rele, ca daca am fost sortit iadului, chiar daca fac fapte bune eu tot in iad ajung, iar daca fac fapte bune ar fi o risipa de energie. Insa cum au rezolvat stocii acest paradox? Foarte simplu, e o solutie binivelara, au spus ei. In viata, sunt lucruri care sunt in puterea noastra si lucruri care nu sunt. Noi trebuie sa aflam care sunt acelea in puterea noastra si sa actionam cel mai bine cu putinta, maximizand efectele pe care le anticipam cat mai bine. cat despre lucrurile care nu se afla in puterea noastra (precum catastrofele naturale), nu putem decat sa le acceptam si sa ne facem mai departe datoria. Bineinteles ca Origene si ai lui au fost oricum acuzati de erezie. Si chiar solutia lor bi este inca suspecta de predestinare....pentru ca Dumnezeu pana si ordinea naturala a lucrurilor ar putea-o schimba daca ar voi. Un raspuns simplu la subiectul propus ar fi ca Dumnezeu chiar daca stie ce o sa se intample nu intervine in viata omului pentru ca il iubeste. Si fiindca omul este iubit de El, este liber. Si fiindca atunci cand iubesti, acorzi libertate. Pentru ca oamenii apreciaza libertatea cel mult. Pentru ca numai liber fiind ai responsabilitate, simti greutatea si rasplata alegerii. Pentru ca numai asa isi au rostul Raiul si iadul. si pentru ca Dumnezeu stiind tot nu poate alege pentru om. Alegerea se face doar atunci cand nu cunosti. Caci daca cunosti de dinainte consecintele faptelor tale cu certitudine totala, nu mai alegi, si deci nu mai esti liber. Libertatea e a necunoasterii si a ignorantei care sunt specifice omului. Dumnezeu nu alege pentru om, nu pentru ca nu este capabil ci pentru ca nu poate - nu este necesar- pentru ca omnistiinta exclude alegerea. si asa ajung la concluzia ca pe mine ma depasesc lucrurile acestea. Iar am vorbit mult. astept sa ma certati. Last edited by eclat_de_lune; 17.10.2009 at 20:17:53. |
|
|||
|
|||
![]()
Dar despre ce vorbea? In acest verset , ma refer:
Matei 26:24 Negreșit, Fiul omului Se duce după cum este scris despre El. Dar vai de omul acela prin care este vândut Fiul omului! Mai bine ar fi fost pentru el să nu se fi născut!" Explica-mi si mie. Fara nici o ironie cer acest lucru. Ma intereseaza foarte mult parerile fratilor despre un OM despre care este scris ca va fi aruncat in foc ori el nici nu sa nascut, probabil. Am crezut ca se poate duce un dialog normal , fara rautati. Deci in final ma interesa daca acel om isi poate schimba destinul si destinatia lui sa fie raiul nu iadul. Repet, NU VREAU SA SUPAR PE NIMENI. In scris poate tonul suna altfel, dar asta e. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu exista predestinare.
Pur si simplu Dumnezeu STIE care vor fi alegerile noastre. Asta e tot. Pai daca eu ii spun unui copil: nu te juca cu chibrituri ca te vei arde, dar el continua sa faca acest lucru in pofida avertismentelor.. exista o foarte mare probabilitate sa se arda, dar NU inseamna ca era predestinat! Pur si simplu alegerea lui era evidenta. Si "mai bine ar fi fost pentru el sa nu se fi nascut" este o afirmatie valabila pentru cei care nu se vor mantui, parerea mea. Si asta poate se refera si la mine, nu? Atunci a cauta sa arat ca exista undeva predestinare este doar o modalitate subtila de indreptatire de sine. Sper ca nu supar pe nimeni. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cit despre tehnica "folosita" tin sa te anunt ca NU FAC PROLEZITISM pentru nici un fel de organizatie , fie si crestina. Sint un fel de "lup singuratic", dar asta nu ma impiedica sa-L iubesc pe Iisus si daca am acazia sa reamintesc altora ce a spus EL!!!! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Apocalipsa | Gabriel-G | Spiritualitatea ortodoxa | 1 | 05.12.2011 21:03:32 |
Apocalipsa | gabrielazamfir | Intrebari utilizatori | 9 | 03.03.2010 16:07:36 |
Apocalipsa | IonutS | Din Noul Testament | 54 | 01.08.2009 12:05:58 |
APOCALIPSA | elyere | Despre Biserica Ortodoxa in general | 15 | 31.05.2008 23:49:27 |
APOCALIPSA | saccsiv | Generalitati | 5 | 30.03.2008 10:40:27 |
|