Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2010, 15:12:34
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Dupa ce ca l-au omorat, ticalosii au lansat si zvonuri denigrante debitate de capetele lor sifilitice si corupte. Daca intrebi un elev sa zica ceva despre Eminescu, asta iti va spune la inceput, iar daca il rogi sa recite doua versuri, iti va raspunde: "Tu esti Mircea?"......

- Ma, da' eu am auzit ca Eminescu a fost un prost si un nebun.
- Da ua. Un sifilitic.
Eu nu neg ca poate fi sfant. Dar imaginati-va urmatoarea situatie: peste 100 de ani un ortodox, interesat de viata si opera Sfantului Mihail cel Nou, citeste acea instigare la crima. Oare in ce duh ortodox o va interpreta?
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 15:13:37
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Eu nu neg ca poate fi sfant. Dar imaginati-va urmatoarea situatie: peste 100 de ani un ortodox, interesat de viata si opera Sfantului Mihail cel Nou, citeste acea instigare la crima. Oare in ce duh ortodox o va interpreta?
Care instigare la crima?
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 15:26:55
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Care instigare la crima?
"Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei,
Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!"

Bine, sunt si multe alte referinte necrestine, eventual putem face o recapitulare.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 15:33:54
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Implicit

Citat:
Pai in primul rand nu credinta, ci marturisirea credintei este criteriul de sfintenie. Altfel, toti se pare ca au credinta. Important e sa marturisesti credinta dreapta, nu ca "ai tu o credinta in suflet".

Uite, de exmplu mie imi inspira multa sfintenie aceasta marturisire publica a lui Eminescu:

As vrea sa vad marturisiri similare de la Sfintii Parinti. Dar ce sa vezi, nu prea gasesti.

Poate Eminescu e sfant. Dar nu toti sfintii sunt canonizati (nici chiar cei evidenti - sic)
A mai gresit si Eminescu cand a scris asemenea versuri,trebuie vazut in ce an a fost scrisa aceasta poezie s-o fi pocait dupa aceea.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 15:39:44
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Sa nu fiu inteles gresit, dar niciodata nu mi l-am imaginat pe Mihai Eminescu, ca pe un posibil mijlocitor intre mine si Dumnezeu. Nu consider ca l-as putea chema vreodata in rugaciuni si nu cred ca sunt singurul. Dupa parerea mea, nici cei care au venit cu propunerea de canonizare, nu au, in realitate, o evlavie deosebita pentru el, una asa cum se cuvine unui sfant. Altele sunt motivele care stau in spatele propunerii.

Traditia a confirmat ca Dumnezeu are numeroase cai prin care ni-i descoprea pe sfintii Sai iar Biserica are criteriile sale, de aproape doua mii de ani, dupa care ii consemneaza in sinaxar. Am incredintarea ca Dumnezeu, care cunoaste inima si faptele fiecaruia, si in cazul lui Mihai Eminescu, nu "va lasa lumina ascunsa sub obroc", daca el va fi fost cu adevarat "lumina".
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 15:39:46
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Acum am inteles de ce nu prea e citit Eminescu, pentru ca accentul a fost pus pe viata sa si nu pe opera sa. Glumesc.

Ce dureros ar fi sa ai un sfant cu scrieri contrare Ortodoxiei.

Nu stiu cum a murit, poate s-a mantuit precum talharul de pe cruce - in ultimul moment al vietii sale, dar pentru asta avem nevoie de marturii, si cum ele lipsesc, ne sta mai bine sa vorbim despre nadejdea mantuirii, decat despre siguranta mantuirii.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 15:43:04
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:

Bine, sunt si multe alte referinte necrestine, eventual putem face o recapitulare.
Superbe versuri.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 15:45:06
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Acum am inteles de ce nu prea e citit Eminescu, pentru ca accentul a fost pus pe viata sa si nu pe opera sa. Glumesc.

Ce dureros ar fi sa ai un sfant cu scrieri contrare Ortodoxiei.

Nu stiu cum a murit, poate s-a mantuit precum talharul de pe cruce - in ultimul moment al vietii sale, dar pentru asta avem nevoie de marturii, si cum ele lipsesc, ne sta mai bine sa vorbim despre nadejdea mantuirii, decat despre siguranta mantuirii.
Asa zic si eu, pentru canonizare ar trebui sa ne bazam pe marturii concrete.Vorba englezului "better safe than sorry".Oricum, nu Biserica face sfinti, ci Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 15:55:18
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Implicit

Rețin aici și spusa unui prieten, pe același subiect: "Nu pot să nu mă gîndesc cu tristețe la faptul că rușii, pe de o parte, nu i-au canonizat (cel puțin nu încă) pe oameni precum Komiakov (acesta, în opinia mea, chiar merită canonizat), Dostoievski, Gogol, filozofi și scriitori cu autentică vocație ortodoxă, dar cu slăbiciuni teologice sau morale pe ici pe colo; iar pe de altă parte, și-au canonizat martirii uciși în temnițele comuniste. Noi nu i-am canonizat pe aceștia din urmă, însă îi tot dăm înainte cu canonizarea lui Eminescu".
Reply With Quote
Vechi 04.02.2010, 18:31:09
ginamihaela's Avatar
ginamihaela ginamihaela is offline
Junior Member

Data înregistrării: 01.05.2009
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ginamihaela
Implicit

Inainte de a citi diversele pareri despre propunerea de canonizare a lui Mihai Eminescu, as fi crezut ca tot romanul, de la mic la mare, se va bucura si va sarbatori acest eveniment.
Surpriza...Cu uimire, am constat ca noi, romanii, suntem primii care nu stim sa ne pretuim bogatia spirituala primita de la mosii si stramosii nostrii. Sigur, dusmanii marelui nostru poet, care i-au cunoscut adevarata valoare, nu s-ar fi opus acestei canonizari. Un profesor univesitar, ne-a spus in cadrul unei prelegeri, ceva de genul acesta: "Poporul roman fara Eminescu ar fi fost mai altfel, ar fi fost mai sarac!"
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
EMINESCU saccsiv Generalitati 79 14.01.2013 10:52:02
Crestinismul lui Eminescu Daniel777 Biserica Ortodoxa Romana 29 30.01.2010 15:38:33
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 16:49:03
EMINESCU Gratiela20 Generalitati 0 21.03.2008 12:41:45
Mihai Eminescu - 157 silverstar Generalitati 8 15.01.2007 18:18:59