Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.02.2013, 15:06:15
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
chiar NU poti sa faci diferenta intre un copil de 4-5 ani si altul, sa zicem de 40 ani? Copilul de 4-5 ani are discernamamt in tot ceea ce face? Stie el ce este pacatul? Poti sa ajungi avocat la 5 ani?
Sa o crezi tu ca unii delicventi minori nu stiu ca e rau ce fac. Sa presupunem, de dragul discutiei, ca esti preot ortodox (pentru asta, trebuie sa recunosti si sa ai la inima Sf. Traditie, in treacat fie zis). Ai avea curajul sa ii dai Sf. Comuniune unui asa copil, fara Spovada, doar pentru ce glasuiec canoanele, doar fiindca are cel mult sapte ani, indiferent de starea lui in raport cu mantuirea?!

Last edited by celestial_pottery; 07.02.2013 at 15:18:13.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 15:27:25
Daniel_Ortodox Daniel_Ortodox is offline
Banned

Data înregistrării: 02.01.2013
Locație: pămîntul omenirii căzute
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Daniel_Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Asta pe de o parte. Pe de alta parte, cercetati putin ce inseamna botezul si ce inseamna spovada. La botez actioneaza Duhul Sfant, nu eu; eu sunt incredintata Domnului de catre parintii si nasii mei. La spovada sunt eu insami, fata in fata cu Isus Hristos caruia-I marturisesc pacatele mele si ma caiesc pentru ele. Eu imi fac cercetarea cugetului, eu Il rog pe Duhul Sfant sa ma lumineze sa inteleg ce e pacat si ce nu, eu marturisesc pacatele etc. Spovada si Sfanta Impartasanie sunt sacramente in care mintea, cugetul, inima mea se indreapta catre Creator si Mantuitor; este un dialog pe care-l avem cu Domnul nostru. Botezul e un sacrament in care noi suntem incredintati Domnului, iar El ne primeste. Nasii si parintii se angajeaza sa-l invete pe noul membru al Bisericii viata de credinta.
Deci, daca aveti argumente ca punctele insirate de initiatorul topicului sunt erezii am putea continua. Pana acum avem 2 minciuni: cea referitoare la Neprihanita Zamislire si cea referitoare "nici un fel de spovada".
Doamne ajută.

Suflete, la spovedanie, nu e tot Duhul Sfânt ce lucrează prin preot, la fel ca la botez? E! La fel cum la botez ești încredințată de nași și părinți la botez, ești încredințată de preot, la spovedanie, prin el, e dezlegare de păcate. Care e rolul botezului? Ștergerea păcatului strămoșesc, și nașterea omului din nou, prin har și pregătirea pentru mirungere. Care e rolul spovedaniei? Ștergerea păcatelor săvârșite până atunci, și pregătirea pentru împărtășanie. Deci nu se poate una fără alta, botez mirungere și spovedanie împărtășanie. În ambele noi nu putem face nimic, ci harul Duhului Sfânt lucrează prin preotul lui Hristos. Nu stăm să ne gândim ce e păcat și ce nu, că noi nu știm. Și indiferența, de exemplu am văzut un eretic mormon ce învăța că pe lângă biblie este și cartea lui mormon. Și noi ce facem? Suntem indiferenți, că suntem grăbiți, că aia că aia. Nu. Ne oprim și spunem Adevărul. Cu smerenie, blândețe, Iubire. Chiar dacă întârziem nu știu unde. Dacă nu facem nimic, e păcat. Am fost indiferenți față de Adevăr, nu am mărturisit pe Hristos, ba chiar ne-am lepădat de el, când ne-a chemat la nuntă, am spus că ne-am luat o pereche de boi, sau am spus că ne căsătorim, sau am spus altele, așa scrie în Biblie. Ei vedeți? Ce subțiri pot fi păcatele?

Și ar mai fi de spus că la Împărtășanie, nicidecum mintea și cugetul și inima se îndreaptă spre Creator, ci Creatorul se îndreaptă către cele menționate. Înțelegi, surioară nutucutu? Tu doar accepți ce e o taină. Nu o poți explica, că e o taină. Doar cum se face taina, cum se rânduiește, când, de cine, aici să fie atenția noastră. Că diavolul stă în amănunte. Și așa ne fură mințile și sufletul pentru iadul cel gătit lui.

Nici un copil, la fel cum la naștere, nu are habar ce este botezul, nici la 7 ani nu are habar ce este spovedania, ce este mirungerea, ce este împărtășania. Nici poate la 15 ani nu va știi sigur, și bine, ce sunt acestea toate. Deci, iată, de aceea, ele trebuiesc date lui cât mai devreme posibil, toate 4, cât mai devreme posibil, fiecare. La fel cum au făcut Sfinții Apostoli, în Biserica Primară, cea Una, azi, Ortodoxă.

În topic, nimic din ce este scris de mine nu este minciună. Dovedit. Dar acceptat? Of, măi sufletelor.
Bucurii.

Last edited by Daniel_Ortodox; 07.02.2013 at 15:31:09.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 15:36:51
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de celestial_pottery Vezi mesajul
Sa o crezi tu ca unii delicventi minori nu stiu ca e rau ce fac. Sa presupunem, de dragul discutiei, ca esti preot ortodox (pentru asta, trebuie sa recunosti si sa ai la inima Sf. Traditie, in treacat fie zis). Ai avea curajul sa ii dai Sf. Comuniune unui asa copil, fara Spovada, doar pentru ce glasuiec canoanele, doar fiindca are cel mult sapte ani, indiferent de starea lui in raport cu mantuirea?!
la intrebarea asta nu pot sa-ti raspund, pentru ca nu sunt preot. Poate imi poti raspunde tu la intrebarea asta: Papa se spovedeste, si daca DA la cine?
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 15:39:16
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
chiar NU poti sa faci diferenta intre un copil de 4-5 ani si altul, sa zicem de 40 ani? Copilul de 4-5 ani are discernamamt in tot ceea ce face? Stie el ce este pacatul? Poti sa ajungi avocat la 5 ani?
Nu poti ajunge avocat la 5 ani, dar nici nu poti fi SIGUR de mantuire daca exilezi la periferia stimei Sf. Traditie.
Sa o crezi tu ca puradeii folositi la furat/cersit/etc., nu stiu ca "e rele astea".
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 15:41:51
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
la intrebarea asta nu pot sa-ti raspund, pentru ca nu sunt preot. Poate imi poti raspunde tu la intrebarea asta: Papa se spovedeste, si daca DA la cine?
Ca si credincios, ai datoria sa cunosti, sa crezi si sa cugeti la invatatura Bisericii. De ce i-ar fi de folos unui anti-catolic raspunsul la intrebarea pusa? Asa ca nu vei avea raspuns de la mine. Oricum, cei ca tine rastalmacesc toate informatiile despre noi si despre Sfinta noastra Biserica si mai ales despre Sfintul Parinte, asa ca, de ce ti-as spune?!

Last edited by celestial_pottery; 07.02.2013 at 15:46:31.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 15:46:34
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Ca si credincios, ai datoria sa cunosti, sa crezi si sa cugeti la invatatura Bisericii. De ce i-ar fi de folos unui anti-catolic raspunsul la intrebarea pusa? Asa ca nu vei avea raspuns de la mine. Oricum, cei ca tine rastalmacesc toate informatiile despre noi si mai ales despre Sfinta noastra Biserica si despre Sfintul Parinte, asa ca, de ce ti-as spune?!
asa, de dragul discutiei.
PS: NU sunt un anti-catolic, cum NU sunt nici anti-protestant. De unde ai scos ideea asta?
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 15:53:43
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
am si eu o intrebare. Papa la cine se spovedeste?
Probabil ca la duhovnicul lui; dar se poate spovedi la orice preot.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 15:54:55
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Coleg Eugen[...] E intrucitva amuzant: ce resping catolicii, ortodocsii folosesc si preiau. Vorbind cit de poate de serios, Ea ESTE Co-mantuitoare, nu total, dar intr-o masura insemnata: istoria mantuirii incepe cu umplerea Ei de Har si acceptul Ei, afirmat in discutia cu Arhanghelul Gabriel.
Prietene propun sa fim onesti; si ca sa clarificam lucrurile rapid ar trebui sa dam definitia mantuirii tinand cont de etimologie si de dogmatica (soterilologie, hristologie).
Sensul cuvintelor unei limbi se schimba in timp... in multe cazuri diferentele fiind fundamentale.

Listă de arhaisme în cărțile de cult
http://ro.orthodoxwiki.org/List%C4%8...%A3ile_de_cult

In prezent in BOR sunt carti de cult care folosesc limbajul actual dar si carti de cult ce folosesc termeni arhaici. Intr-adevar sunt posibile confuzii... insa doar de exprimare nu si de sens dogmatic.

Teologia ortodoxa este inechivoca, mantuirea ca lucrare (energie, har) este imanenta exclusiv Persoanelor Sfintei Treimi. Folosind in exprimare limbajul curent al limbii romane, mantuirea implica iertarea pacatelor si indumnezeirea:

"Mântuirea este scopul Creștinismului și obiectivul Bisericii. Teologia mântuirii este numită soteriologie. Creștinismul ortodox afirmă cu fermitate că Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să poată să se facă Dumnezeu. Acest concept al Îndumnezeirii, respinge faptul că mântuirea este un rezultat pozitiv la o dilemă juridică, ci este de fapt un proces de vindecare."
http://ro.orthodoxwiki.org/Soteriologie

Maica Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu doar ne izbaveste, ne tamaduieste, ne ocroteste cu harul lui Dumnezeu (caci Ea este plina de harul lui Dumnezeu).

Maica Domnului (si Sfintii) "redirectioneaza" harul lui Dumnezeu catre noi si ne lumineaza precum Luna redirectioneaza lumina Soarelui...
Astfel cand spunem Soarele lumineaza si Luna lumineaza, intelegem ca Soarele ne lumineaza cu lumina proprie iar Luna ne lumineaza cu lumina Soarelui.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 16:05:02
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
Orice păcat e păcat de moarte!
Asta nu se susține. Mai studiați Epistola I Ioan și veți vedea că nu orice păcat este de moarte.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2013, 16:06:48
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
istoria mantuirii incepe cu umplerea Ei de Har si acceptul Ei, afirmat in discutia cu Arhanghelul Gabriel.
"Dumnezeu s-a facut om pentru ca omul sa poate fi indumnezeit prin har".

Maica Domnul a fost si Ea insasi mantuita (hristificata, sfintita) de Hristos Iisus, indumnezieita prin har de Hristos Iisus Fiul ei si Dumnezeul ei.

Cum spune Sfantul Ioan Damaschin in Dogmatica: "Maica Domnului este in aceasi timp roaba si Maica a Creatorului".
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-80112.html

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ereziile yoghiste ale Maicii Siluana mihailt Biserica Ortodoxa Romana 54 05.03.2014 21:17:15
Francmasoneria CONDAMNATĂ de Biserica Romano-Catolică Decebal Biserica Romano-Catolica 1 18.08.2012 14:36:50
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic oana_dinisoni Biserica Romano-Catolica 34 21.04.2011 00:18:17
Imperiul Romano-Bulgar sovidiu Generalitati 3 13.12.2006 15:14:03