Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.09.2016, 23:33:13
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Bine, totusi expresia "in Duh si Adevar" se refera la Iisus Hristos si la Duhul Sfant al Lui.
Cum poti vorbi de "Duh si Adevar" daca te referi la altcineva, iar nu la Sfanta Treime?
Ce legatura are, asadar, Buddha cu Sfanta Treime? E acelasi Dumnezeu?.....

Printul nu S-a nascut din Fecioara si de la Duhul Sfant, nu a predicat Evanghelia, nu S-a rastignit pe Cruce pentru mantuirea oamenilor, nu a inviat si nu S-a inaltat la Ceruri si nu sade la Dreapta Tatalui. Nici nu a venit la Cincizecime sa aseze Biserica. Si asa mai departe, de sute si mii de ani...

Deci ce legatura este intre Buddha si Duhul Adevarului, asa cum S-a revelat Acesta in istoria omenirii si in Biserica?
Care era numele Lui Iisus Hristos inainte de a se naste?

Inainte de a fi trup uman avea un Nume? Acel Nume era Adevar?

Oare acest Adevar depinde de un trup si o identitate stabilita prin conceptualul omenesc?

Sau trupul omenesc este doar un suport, un punct de plecare necesar intelegerii limitate umane?

Vechi 10.09.2016, 23:48:26
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Ceea ce vrei matalutza oltene, e sa spui ca intruparea si rastignirea lui Hristos sunt inutile, redundante.

Pai frate, care e rostul la tot circul asta, nu-i asa, cand altcineva le-a zis cel putin la fel de bine facad pe filosoful si murind de lacomie, bine ghiftuit sub un copac?

Daca asta nu e apostazie in raport cu pretinsul matale crestinism, nu stiu ce o mai fi.
Vechi 11.09.2016, 00:03:12
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ceea ce vrei matalutza oltene, e sa spui ca intruparea si rastignirea lui Hristos sunt inutile, redundante.
"Ceea ce vrei matalutza sa spui..." este ceea ce vrei tu sa spui, functie de capacitatea ta de intelegere.

Vechi 11.09.2016, 00:46:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Mai nasol e cand nici tu nu-ti dai seama de consecintele logice/teologice ale propriilor afirmatii.
Vechi 11.09.2016, 06:40:33
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Crucea inseamna asumarea tuturor dificultatilor...
Pot sa zambesc un pic, maestre?
Vechi 11.09.2016, 08:30:45
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pot sa zambesc un pic, maestre?
Bineinteles, cu Duhul in suflet.

Vechi 11.09.2016, 16:14:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bineinteles, cu Duhul in suflet.
Vrei sa spui cu Budhasul in suflet..
Vechi 11.09.2016, 19:36:20
EzioAuditore
Guest

Implicit

kubera mudra

prithvi mudra

Hmm! Par cunoscute gesturile. Florin poti sa ne spui ceva detalii?

Ce zici?

Vechi 11.09.2016, 21:24:13
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
M-ai zapacit de tot...:)
Incerc sa ma luminez si te intreb:
1. Unde am lasat sa se inteleaga ca eu-l (interior!?) e totuna cu Crucea? Cum sa cugetam asa bazaconie?
2. Apoi spui "renuntarea la eu". Pai, daca intelegi ca eul si Crucea sunt totuna, atunci renuntarea la eu inseamna si renuntarea la Cruce. (??)
3. La sfarsit spui ca eul inglobeaza spirit, trup, tot. Pai parca ziceai mai nainte ca e vorba de eul interior. (!??)

Imi cer scuze, nu sunt obisnuit cu balmajeli de genul asta.
Pentru mine, eul e eu, Crucea e Cruce, interiorul e interior etc. Daca voim sa cugetam, sa luam lucrurile asa cum sunt. A gandi nu inseamna a jongla cu forme verbale si a zapaci intelesurile pana ajungem sa credem ca balta e copac iar strutul e curcubeu.
Scuze ca te-am zapacit. Pentru brevitate am evitat explicatii laborioase. Ar fi trebuit sa fim pe aceseasi pagina.

In postul meu nu am afirmat ca tu ai fi lasat sa se inteleaga nimici din ce crezi. Eu doar am realizat (si am scris in cuvinte, trebuia sa tac) ca ceea ce crestinii cred dspre cruce e acelasi lucru cu ceea ce alte religii, in particular budismul, crede ca ar fi EU-ul. Eu-l este motiv de suferinta, a trai inseamna a suferi, a-ti duce crucea.

De aceea scaparea de suferinta echivaleaza cu scaparea de eu (de egoism daca vrei, egocentrism), este mantuirea din Crestinism, sau poate Nirvana din budism, nu sunt foarte singur la momentul asta.
Vechi 11.09.2016, 21:31:50
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
Crucea inseamna asumarea tuturor dificultatilor, o asumare care este transfiguratoare, singura capabila sa elibereze imperfectiunile in perfectiuni, sa biruie lumea (o realitate imperfecta), sa biruie insasi moartea.

Cand spunem eu interior, sugeram ca ar fi si un eu exterior. Idem eu superior / inferior.

Abordarea problemei egoului necesita o rigoare terminologica, un cadru conceptual articulat cu defintii, metode/solutii.

Uite o definitie buna a crucii, desi cam abstracta pentru gustul meu. Uneori mai simplu e mai bine, si mai putin inseamna mai mult.

Da, cand spunem "eu interior" implicam ca exista un "eu exterior" (universal) . In crestinism numim asta "intru Fiinta"
Subiect închis