![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
La Sfanta Mirungere se unge cu Sfantul Mir:
pe frunte,pe ochi,pe nari,pe urechi,pe piept,maini si pe picioare. Deci toate simturile sunt sfintite. Dar la Sfintele Taine prin care e uns cineva preot sau arhiereu se fac aceste Sfinte Taine pe cap. |
|
||||
|
||||
![]()
Pt. Mihailt, sunt de acord cu tine frate,luind toata explicatia ta impreuna.Cred ca esti un om bun,dar cam acid. Nu este rau pt. ca vad ca ai si ...baze in tine si atunci se compenseaza totul si in final iese bine ! Iarta-ma daca te deranjez,nu asta am vrut.Este bine...
Pt. mirelat, hm,esti dulce. Bine incerc sa tin cont(adica doresc dar sper sa nu uit) ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
@Fani71: ai dreptate, si eu cred ca prezenta pe acest forum si pe altele asemenea ma ajuta sa cladesc pe scheletul ala de cunostinte, iar faptul ca pentru a da un raspuns (bineinteles nu ma refer aici la raspunsurile date din varful "pixului") trebuie sa te documentezi, sa-ti revezi anumite lecturi, sa structurezi o argumentati este intr-adevar ceea ce ma bucura. In felul acesta mi-am cristalizat multe din lecturile vechi, dialogul ajuta mult, chiar daca nu participi direct ci doar citesti pozitiile celorlalti participanti. Nu degeaba mari creiere luminate si-au structurat principalele opere sub forma unor dialoguri (Platon, dar si Augustin, ca tot l-ati pomenit, si multi altii).
@Mihailt: de ce te preocupa faptul ca ai fi sau nu inteligent? Si in fond ce e inteligenta? nu exista nici o unitate de masura pentru capacitatea mintii umane, deci inteligenta, ca si normalitatea, este o conventie relativa, nu are valoare absoluta, nu e un scor (sper din inima ca nu te-ai referit la IQ!). Spunea cineva ca esti bun la jurnaism? Da si tu niste link-uri cu articolede ale tale, eu personal nu am cunoscut jurnalisti buni pana in prezent in Romania (nu mai mult de 2-3 oricum) dar mai astept marea revelatie, cine stie... Sunt convinsa oricum ca esti mult mai inteligent decat iti imaginezi, iar studiile superioareoricum nu au nici o legatura cu asta. @zaharia_2009: Faci o greseala in modul de prezentare al ideilor tale. Ele pot fi bune, insa in momentul in care intri in capcana "personalului" nu mai vede nimeni daca sunt bune sau nu. Faptul ca ai sau nu anumite studii sau o experienta nu e deloc de neglijat, personal consider ca am mult mai multe de invatat de la un om cu experienta, dar nici relevant nu e intr-o opinie. Cineva spunea intr-un post anterior ca dezavantajul netului este ca nu te poti cunoaste cu cei ce posteaza fata-n-fata, eu te asigur ca asta e principalul avantaj pe care si-l doresc majoritatea celor care posteaza. Vor un schimb de idei neincarcat de identitatea celor care posteaza. din aceasta perspectiva atacurile personale, chiar si numai ca maniera defensiva, distrag atentia celui ce citeste de la idee catre autor. cred ca de aici au pronit toate conflictele de pe acest topic, si de pe altele. Sunt sigura ca atunci cand ai scris ca nu ai cu ce te lauda ai avut ca argument faptul ca lauda e rea in sine, ca altfel cred ca ai avea cu ce. Ideile tale sunt evident documentate, ai idei, altii nu au idei, caderea in atacuri personale sau remarci la adresa autorilor ce posteaza pe topic este singura lor sansa (fara sa atac pe nimeni aici). Daca ai stabilit un nivel al discutiei nu cobora stacheta!
|
|||
|
|||
![]()
Lasa ca gasesc postarea ta, ca sa nu lungim vorba...
|
|
|||
|
|||
![]()
@Anca-Miha: Nu sunt de acord cu optica ta, in ce priveste lucrarea lui Dumnezeu prin pacat. Chiar si faptul ca Dumnezeu ingaduie dracului sa ispiteasca omul spre pacat se poate considera lucrare divina deoarece are scop eminamente didactic. Si stim bine ca diavolul nu poate face decat ceea ce ii ingaduie Dumnezeu. Si apoi daca prin caderea in pacat, omul isi vede apoi greseala si se pocaieste, nu este si aici lucrarea lui Dumnezeu? Ar putea omul sa faca singur asta?
|
|||
|
|||
![]()
@traditie OK, am recitit postarea mea cu sfintii cocidentali, e drept ca nu era clar ca ma refeream la cei dinainte de schisma, cred ca se intelegea din context (mesajul precedent) dcar in fine, imi cer scuze, ma tragea baietelul de picior si nu am apucat sa recitesc bine.
Ma refer la toata droaia de sfinti mai ales din primele secole, martirii de pe aici de exemplu, de la inceputurile crestinismului in occident.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumnezeu ingaduie ispitele, caci nimic necurat nu trebuie sa intre in rai. |
|
||||
|
||||
![]()
Sper sa nu gresesc ca nominalizez si ca abia acum iau in discutie 2 atitudini:
- andreicozia era f. suparat ca avantajul netului este ca imi permite sa ma ascund si nu ma poate cunoaste el bine,nu ma poate masura cum vrea el.De aceea nu ma crede pina nu ma vede,fiind in lume Toma necredinciosul 100% si eu poate Petru cel prost ! - cristiboss era pe invers : ii parea rau ca acesta este dezavantajul netului ca nu pot afla eu cine este el cu adevarat,caci cu marea majoritate a forumistilor se cunoaste ,este cunoscut si eu sa o las mai usor vis-a-vis de el ca nu stiu ce trairi are,ce aspiratii,ce nevointe ,ce rezultate,etc.La un moment dat am crezut ca am intrat pe o retea de cartier. Parerea mea este (este un fel... elegant de a spune pt. ca in realitate banuim toti)ca destul de bine putem aproxima cam cum suntem in realitate,dupa ce scriem. Cred ca defapt fiecare se bucura sincer de faptul ca nu ne putem vedea(precum ai spus) si de tot ceea ce decurge de aici. Da, lauda este rea in sine,ai inteles sau ai intuit bine.Fara sa o mai lungesc spun asa:,,...taci tu,sa vorbeasca faptele tale" cum spunea Hristos.Dupa asta ma iau eu,dupa asta ii judec pe altii.Am spus judecat in sensul de ,,observat", ,,evaluat". Scopul meu nu este sa transmit idei,sa primesc da,sa corectez pe cineva sau sa invat pe cineva ortodoxie.Asta cel mai bine o fac profesorii de teologie(te invata cine este si ce vrea sa fie ortodoxia)si duhovnicii(acestia te invata sa TRAIESTI ortodoxia,pt. ca doar ei stiu corect asta). Scopul meu este sa marturisesc ortodoxia asa cum a lasat-o Hristos: nemodernizata ,neactualizata ,neecumenizata,nerelaxata,neadaptata.Ma comport ca atare,imi spun parerile si le motivez.Uite iti dau 2 exemple,desi stiu ca ai inteles f. bine:daca te imbolnavesti si pt. boala ta iti trebuie un medicament precis, cum ar fi ca doctorul sa-ti dea ceva asemanator,aproximativ,mai relaxat si oarecum adaptat la nevoia ta,crezi ca ar merge bine? Eu am indoieli. Clalalt,valabil mai ales pt. sora Fani: daca esti profesor si asculti un elev sa-ti spuna ceva din lectie,precis ,cum i l-ai spus tu si el(nepregatit) incepe sa o ia un pic pe alaturi ,sa te invirta un pic ,sa dea cu ceva asemanator,asa cu parerile lui personale despre un lucru spus precis de tine(m-am repetat) motivind insa o dorinta sustinuta despre subiect desi tu vezi clar ca este cam pe linga ... cum ar fi? Pai nu este clar ! Si acestea au fost 2 exemple simplute nu chiar ,,elevate". Ei cam asta sunt si fac eu ,pe scurt... Ce zici ? Last edited by zaharia_2009; 13.07.2009 at 01:19:22. |
|
|||
|
|||
![]()
@Anca_Miha: Nu ne obliga nimeni sa pacatuim, si Dumnezeu nu incurajeaza pacatul, dar ingaduie ispita, si o ingaduie stiind ca omul ar putea cadea in pacat, de fapt tocmai de aceea o ingaduie, pentru ca omul sa vada singur intr-un final caresunt limitele sale si unde greseste si sa se pocaiasca. nu cred ca omul pacatuieste pentru ca nu recunoaste posibilitatea mantuirii, ci pentru ca cauta in permanenta o "scurtatura" cum au facut si Adam si Eva, vrea sa ajunga la mantuire mai repede si mai usor, pentru ca acea cale indicata de Dumnezeu este lunga, grea si anevoioasa. ceea ce face in permanenta Dumnezeu, ingaduind ispita si dandu-i omului posibilitatea sa aleaga singurca sa se convinga ca daca alege pacatul, acesta nu duce unde trebuie, este de fapt sa ne arate ca nu exista alta cale, mai usoara, si trebuie sa ne nevoim, asa cum ne-a spus el. Comenius are o carte Didactica magna, care chjiar daca nu e exact pe acest subiect, spune intr-un pasaj ca, asa cum omul sta 9 luni in [pantecele mamei sale pentru a dobandi un trup suficient de puterni ca sa poata primi in el sufletul harazit de Dumnezeu, la fel si omul zaboveste in viata aceasta pana ce dobandeste, prin eforturi, un suflet suficient de puternic pentru a primi dupa moarte darurile lui Dumnezeu, mantuirea, raiul. Tot ce face Dumnezeu este sa ne reaminteasca in permanenta ca daca nu ne nevoim, nu vom putea sa dobandim acest suflet suficient de puternic si nu vom fi pregatiti pentru a ne mantui. Si dupa mine faptul ca ingaduie ispita arata ca lucreaza si prin pacat. La fel si faptul ca oamenii dupa ce pacatuiesc se pocaiesc, si aici e tot lucrarea lui Dumnezeu, si mai e lucrare si in pacatul insusi daca il desfacem si pe acesta in particele, caci omul nu e capabil, si nici diavolul, sa faca raul pur, 100%, deci si raul savarsit contine o mica particica de bine, iar inea este lucrarea lui Dumnezeu.