![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
La restul nu-ti raspund, ca iese din topicul asta. Dar te rog citeste inainte sa scrii, la ce m-am referit.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uite-te pe topicul 'dragostea', am citat un articol acolo.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oricum apreciez cunoasterea ta in ceea ce priveste invatatura catolica... cum se face?!? |
|
|||
|
|||
![]()
Mai frate Traditie cred eu ca Biserica catolica s-a separat de cea ortodoxa prin lucrarea duhurilor rele.
Cu privire la erezii acestea nu sunt inventiile dracilor? Asa de pilda Arie a cazut sub inselarea duhurilor rele ca doar Sfantul Ioan Teologul zice cu multi ani inainte ca Arie sa fi cazut sub inselarea duhurilor rele: "3.Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume." (Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan,capitolul 4). |
|
|||
|
|||
![]()
Mai apoi ce vrei sa zici fratia ta cu despartirea "mintii de inima"?
Inima ca organ anatomic? Inima ca suflet? Inima ca putere sentimentala a spiritului uman cunoscut ca si minte? Sau ma rog la ce te referi cand zici inima? Ai uitat sa mentionezi hinduismul si yoghismul inselarile dracesti care sustin mortificarea mintii de parca mintea ar fi ceva rau cand de fapt prin minte primeste omul harul lui Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ti-am explicat ca i se zice la noi fericit si nu sfant lui Augustin TOCMAI pentru ca sunt anumite probleme in doctrina lui care au dat probleme si mai mari dupa. Uite-te la parintele Staniloae daca nu ma crezi. Nu stiu unde ai cautat tu, dar uite ca nici eu acum nu am timp sa caut (in afara de articolul pe care l-am postat la 'dragostea', te rog uite-te, dar acolo spune numai in treacat de asta), dar scrie peste tot ca este o deosebire aici cu doctrina catolica despre casatorie, ca la noi nu se incheie cu moartea. De asta preotii nu se recasatoresc nici dupa vaduvie, ca ei trebuie sa fie exemplu. Sigur, de obicei vaduvii laici se pot recasatori, dar se considera a doua casatorie, si nu te poti recasatori decat de trei ori, ca dupa divort. se considera o concesie facuta slabiciunii umane. Am zis ca nu se stie cum va fi in sensul ca nu se stie cum va fi acea unire dupa moarte, dar nu ca nu va mai fi.. De altfel, casatoria nu este numai unirea trupurilor, caci 'un singur trup' nu se refera numai la trupul material, asa cum cuvantul 'trup' din 'Dumnezeu s-a facut trup ('sarx)' de la sf. Ioan nu inseamna numai trupul material, ci intreaga persoana umana. Un singurv trup la casatorie nu se reera numai la unirea sexuala, se refera la unirea vietii, la toate aspectele de unire din cadrul casatoriei. Mi se pare mie, sau vad o usoara ironie in intrebarea cum se face ca stiu cate ceva din doctrina catolica? Care este problema, de fapt? Sigur ca se invata si asta la teologie, pentru ca de multe ori ne definim si prin comparatia cu ce nu este ortodox sau este mai putin ortodox.
|
||||
|
||||
![]()
Frate mihailt,prin minte zici ca primeste omul harul Dumnezeiesc ?
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu zic eu mai frate zice Sfantul Ioan Damaschinul la Dogmatica,asa arata icoana pogorarii Sfantului Duh,zice Sfantul Simeon Noul Teolog,zice Sfantul Grigorie Palama prin omiliile sale.
Cum se vede la icoana pogorarii Duhului Sfant pe cap sunt pictate limbile de foc. Iar hirotonia la preoti,arhierei,hirotesia la duhovnici se face pe cap. La fel pe vremea Sfintilor Apostoli Sfintii Apostoli puneau mana pe capul celor de ii hirotoneau. |
|
|||
|
|||
![]()
Bine ar fi trebuit sa zic:
si prin minte se uneste omul cu Dumnezeu. Ca la Sfantul Botez in toata apa e prezent Dumnezeu cu harul ,la Sfanta Mirungere sunt unse diferite parti ale corpului uman. Pana la urma unirea omului cu Dumnezeu e o taina. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
iar in ceea ce priveste demagogia, eu una nu sunt perfecta, dar nici nu am inclinatii spre asa ceva. feriti-va de judecati pripite si acordati-va sansa de a deveni mai ziditor, aici pe forum intr-un spatiu virtual sau in viata de zi cu zi. Doamne ajuta! |
|