![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Identitate
de Radu Gyr Ești Doamne bun, eu pământean si rău Si-n dragoste nu-ti semăn, nici în milă. Dar, după răni, sunt chip din chipul Tău de păr dospit din cer nu din argilă. Sfințit pe cruci pe care nu m-am vrut si de-nvieri pe care nu le-as cere, nu știu: Tu te cobori la mine-n lut sau eu mă urc spre raiul Tău, bând fiere?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]()
Nu ma-ntreba nimic in noaptea asta
Nici cat e ceasul nici ce ganduri am Mai bine lasa-ma sa inchid fereastra Sa nu vad frunzele cum cad din ram. Fa focul si preumbla-te prin casa fara sa spui nimic, nici un cuvant Vreau sa ma simt la tine acasa, sa n-aud frunzele cum zboara in vant. Invaluita in straie de culcare aseaza-mi-te alaturea c-un ghem Si deapana mereu fara incetare, sa n-aud frunzele sub pasi cum gem. Pazeste-ma in calea ta de vasta, urgia toamnei care bantuie Si nu ma intreba in noaptea asta de ce ma inspaimanta frunzele. Nicu Alifantis
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]()
Cer nou (de Zorica Latcu - monahia Teodosia)
Grăit-am ieri prin lacrimi cu Domnul și i-am spus: “De noi cum nu Ți-e silă Prea Scumpul meu Iisus? Cum nu-ți întorci Tu fața cu silă de la noi Și cum mai vrei să suferi făptura de noroi? Cum vrei să calce-n lume piciorul Tău curat Cel care peste aripi de înger a călcat? Cum poala prea curată, Stapane, n-o ferești, În tina omenească să nu ți-o murdărești? Cum poți să suferi, Doamne, miros de putregai, Când ai tămâia dulce a crinilor din rai? Cum suferi bezna noastră, Tu, soare strălucit, Cum poți să rabzi ocara, Tu, Domnul prea slăvit? Și cum fiind căldura iubirilor cerești, În inima mea rece Tu vrei să locuiești? Tu, Cel ce stai în ceruri cu mari luminători, În iadul meu, Stăpâne, cum vrei să Te cobori? Ca Petru ani de-a rândul te-am izgonit mereu Ieși de la mine, Doamne că păcătos sunt eu. Dar n-ai plecat! Ba încă, cu pasul Tău curat, Ai coborât tot cerul în iadul meu spurcat. Cu pasul Tău pe mine de tot m-ai curățit, Cu raza Ta tot chipul Tu mi l-ai strălucit. Cu focul Tău pe mine, cel rece, m-ai aprins Și peste sărăcia mea goală ai întins Un colț al hainei Tale și m-ai făcut bogat, Mi-ai dat inel, coroană, porfiră de-mpărat. Mi-ai încăput în suflet, Tu, Cel neâncăput, Și sufletul meu, iată, cer nou Tu l-ai făcut. În sufletul meu astăzi Tu Insuți locuiești Cu Maica Prea Curată, cu cetele cerești. Și pentru toate acestea, Iisuse prea iubit, În cerul nou din suflet să fii în veci slăvit” |
|
|||
|
|||
![]()
Știu că sunt lut
Știu că sunt lut, dar nu știu cine mi-a pus in piept albine stranii, să-mi scoata mir din mărăcine, din bălării, impărtășanii. Minunea mea se-ntamplă vie din mofturi mici și biete fleacuri... Un colț de-al meu e-o-mpărăție, o zi de-a mea răsfrange veacuri. De nu strang mările in brațe, prin cate-o baltă tot deretic si gheara mea tot stă să-nhațe din orice taină cate-un petic. Si dacă-ncălecat pe-o rază ea nu mă urcă-n cer, incalte de-o schioapă-n aer tot cutează peste cotețe să mă salte. VASILE VOICULESCU--RADU GYR
|
|||
|
|||
![]()
Eu nu stiu Doamne unde inca
imi vei duce pasii mei dar stiu ca Tu-mi vei fi oriunde lumina sfanta pentru ei Eu nu stiu Doamne ce ispite vor mai veni in calea mea dar stiu ca-n Tine biruinta si ocrotire voi avea Eu nu stiu Doamne de cati prieteni mai pot fi inca parasit dar stiu ca Tu vei fi mine Insotitor nedespartit Eu nu stiu Doamne cate lacrimi au sa-mi mai planga ochii mei dar stiu ca Tu vei fi-alinare si mangaiere pentru ei Eu nu stiu Doamne cate jertfe mai trebuie s-aduc din greu dar stiu ca Tu-mi vei da putere sa-mi sui deplin calvarul meu Eu nu stiu Doamne cate rane voi mai primi de la ai mei dar stiu ca Tu-mi vei da rabdare si rugaciune pentru ei Eu nu-mi stiu Doamne viitorul dar stiu ca e-n Mana Ta ajuta-mi sa nu uit aceasta ca linistit sa-Ti pot urma.
|
|||
|
|||
![]()
[SIZE=3]Vin astăzi, Doamne, să îți cer iertare
că am iubit prea mult albastrul cer și-am îndrăznit să îmi ridic privirea crezând că, încă, dreptul am să sper. Îți cer iertare de-am greșit cu fapta când am trăit prin munți de unul singur și-am haiducit cu șoimii și cu cerbii, din iarnă pân'a dat stejaru-n mugur. Mă iartă, Doamne, pentru primăvara ce-am locuit-o-n ochii unui vultur. Am vrut să fur discret un colț din soare și în oglinda râului să-l scutur. Îți cer iertare, poate-am fost prea lacom dorind să fie doar a mea câmpia. O vară am sperat să-mi crească aripi, spre soare să mă-nalț cu ciocârlia. Și să mă ierți pentru c-am strâns sub pleoape, cu sârg, toți norii toamnei, până când ca într-o rugă, spusă doar în șoaptă, i-am transformat în lacrimi, rând pe rând[/SIZE] |
|
|||
|
|||
![]()
ISUS IN CELULÃ
de Radu Gyr Azi noapte Iisus mi-a intrat în celulã. O, ce trist si ce'nalt pãrea Crist ! Luna venea dupã El, în celulã si-L facea mai înalt si mai trist. Mâinile Lui pãreau crini pe morminte, ochii adânci ca niste pãduri. Luna-L bãtea cu argint pe vestminte argintându-I pe mâini vechi spãrturi. Uimit am sãrit de sub pãtura surã : - De unde vii, Doamne, din ce veac ? Iisus a dus lin un deget la gurã si mi-a fãcut semn ca sã tac. S'a asezat lângã mine pe rogojinã : - Pune-mi pe rãni mâna ta ! Pe glezne-avea urme de cuie si ruginã parcã purtase lanturi cândva. Oftând si-a întins truditele oase pe rogojina mea cu libãrci. Luna lumina, dar zãbrelele groase lungeau pe zãpada Lui, vãrgi. Pãrea celula munte, pãrea cãpãtânã si misunau pãduchi si guzgani. Am simtit cum îmi cade capul pe mânã si-am adormit o mie de ani... Când m-am desteptat din afunda genunã, miroseau paiele a trandafiri. Eram în celulã si era lunã, numai Iisus nu era nicãiri... Am întins bratele, nimeni, tãcere. Am intrebat zidul : nici un rãspuns ! Doar razele reci, ascutite'n unghere, cu sulita lor m'au strãpuns... - Unde esti, Doamne ? Am urlat la zãbrele . Din lunã venea fum de cãtui... M-am pipãit... si pe mâinile mele, am gãsit urmele cuielor Lui. --------------- P O V E S T E de RADU GYR Am avut un copil si-o nevastã Acum o sutã, o mie de ani. Auziti pãianjeni? Auziti sobolani? Am avut un copil si-o nevastã. Când a fost fericirea aceea cu chipuri pãmântesti diafane? Innecuri, sfârsituri de lumi, uragane, mi-au smuls din viatã odrasla, femeia. Au trecut o sutã cinci sute de ani, s'au rupt muntii si-au crescut bozii. Rareori ca dinamita fac explozii, amintirile ascunse prin bolovani. Si în tãcerea lor scurt detunatã un chip îmi zâmbeste si coase. Din pat, douã mâini mici, somnoroase, întinse, parcã mã fulgerã: "-Tatã!" Aicea nu-mi spune nimeni pe nume, Trec sutele de ani la'ntâmplare. Aicea sunt: mã ãla, un oarecare, apoi cad iarãsi în bezne postume. Dar ce-i? S'a rupt cerul? E mort Dumnezeu? Si suntem numai trei din toate ? Viata-i de scrum si am rãmas în cetate doar noi: vesnicia, celula si eu!... De-as zãri mãcar o frânturã de stea! Ce fiarã-i vesnicia, ce fiarã! I-as cere sã-mi dea un capãt de sfoarã si de milenii sã mã spânzur cu ea. |
|
|||
|
|||
![]()
Chiar dacă ar fi să-ndur din greu
dureri și lanțuri și rușine, ajută-mi Dumnezeul meu să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să fiu răpit și-n noapte dus de mâini haine oricât închis și chinuit să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să mi se ia tot ce-am mai drag pe lânga mine sărac și gol de-aș rămânea să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să zac flămând bolnav și uitat la uși străine lovit și alungat, nicicând să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să știu că mor departe dus în zări străine tânjind de-al casei mele dor să nu pot să mă las de Tine Chiar dacă ar fi să fiu ucis de cei cu mâini de sânge pline pân-la sfârșit să spun deschis că nu mă pot lasă de Tine Iar pentru toate acestea sus, tot ce-mi doresc eu de la Tine e ca să văd atunci Iisus căci nici Tu nu Te lași de mine. Traian Dorz
|
||||
|
||||
![]()
Din Tariile Cerului
A Începutului-sfâsit picura. Se preling lacrimi de mir. cautându-l pe Tatal În ochii insomniei. Sa fie senzatia golului, a golului de ruga?
|
|||
|
|||
![]()
CA PE UN DIAMANT
Strivit zăceam sub scoarța humii în bezna pururi blestemată Și plin de lut duceam robia în miezul stâncilor bătrâne, Când mâna Ta mia scos de-acolo și mia spălat de orice pată În apele eternității ca pe un diamant, Stăpâne!… Curând apoi chemași asupră-mi tăișul aspru al durerii Și mi-ai cioplit în mii de fețe amarnic sufletul din mine Ca pe un diamant, Stăpâne, ce și-a sporit harul puterii Căci înmiit va să răsfrângă lumina ce-a cuprins în sine. Ca pe un diamant, Stăpâne, mi- ai pus în crucea stemei Tale Și în aurul iubirii sfinte mi- ai ferecat, – deasupra urii - Să licăresc în noaptea vremii, când stele n- or mai fi pe cale, Ca un surguci al slavei Tale pe larga frunte a făpturii! de Vasile Voiculescu |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|