Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.08.2011, 01:20:04
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Iata de ce consider Reforma, in partea ei AUTENTICA, adica calvina, prezbiteriana si puritana, un al doilea Pentecost.
Scurt pe doi, deci dupa tine, Dumnezeu a dezbinat Biserica.
Presupunand, ipotetic, ca cea Romano-Catolica din care s-au rupt sus-amintitii ar fi Biserica autentica.

Si daca astia sunt "al doilea pentecost", inseamna ca aia care au ramas in urma ce sunt?

Pana la urma, tu esti romano-catolic sau nu?

Am mai intrebat parca..daca da, din ce ramura? Traditionala (ma inoiesc)? Carismatica (probabil)?
Reply With Quote
Vechi 03.08.2011, 09:29:50
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Scurt pe doi, deci dupa tine, Dumnezeu a dezbinat Biserica.
Presupunand, ipotetic, ca cea Romano-Catolica din care s-au rupt sus-amintitii ar fi Biserica autentica.

Si daca astia sunt "al doilea pentecost", inseamna ca aia care au ramas in urma ce sunt?

Pana la urma, tu esti romano-catolic sau nu?

Am mai intrebat parca..daca da, din ce ramura? Traditionala (ma inoiesc)? Carismatica (probabil)?
Fratia ta, nu mai pune etichete. Nu sunt in vreo "aripa". Sunt eu, pur si simplu. O sa vezi pe alte topicuri explicatiile pentru atitudinile si postarile mele.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2011, 11:34:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Fratia ta, nu mai pune etichete. Nu sunt in vreo "aripa". Sunt eu, pur si simplu. O sa vezi pe alte topicuri explicatiile pentru atitudinile si postarile mele.
Link te rog, nu am la dispozitie o zi intreaga pentru a le cauta, tu le stii mai bine.

Mi se pare ciudat a cineva care se declara catolic (romano-catolic?) sa-si desfiinteze in halul asta propria confesiune.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2011, 13:04:54
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Ma dezamagiti, domnule Catalin... Adica, un propagandist de talia dvs. nu stie ca filetismul a fost condamnat ca EREZIE in secolul XIX, si NU e un "argument de fitze"? (chiar, ce limbaj interesant intr-o dezbatere teologica...)... Si sa spui ca cineva foloseste citate scoase din context inseamna sa il faci, INDIRECT cum am spus, mincinos. Va proorocesc eu :P, veti sfarsi prin a deveni fie catolic, fei stilist. Hai sa o dam si pe umor, sa curatam emotiile negative. Forumul asta e asa de plin de laturi emotionale...si viata e asa de scurta...
Nu sunt propagandist, e doar ceea ce scrie in catehism, adica ceea ce trebuie cunoscut de orice ortodox. Din cauza ca sunt mai multe pareri diferite desi e forum ortodox trebuie afirmate toate acestea, mai simplu ar fi ca orice user sa trebuiasca sa citeasca la intrarea pe forum catehismul.
Despre filetism v-am spus ca ma auzit anul asta, deci si ce este. Am spus ca e un argument de "fite" in sensul ca e folosit de unii ecumenisti (probabil preluand de la neoprotestanti) in sens eronat, ca nu exista doar o Biserica, sau ca romanii nu e nevoie sa fie ortodocsi.
Filetismul e de fapt sa spuna cineva ca din BOR sau BO pot face parte doar romani, daca ar vrea sa intre un maghiar de exemplu sa nu fie primit ca nu e roman. Mai inseamna si schimbarea Predaniei bisericești cu tradiția populară sau națională. Aici e scris cate ceva: http://mihaildohot.wordpress.com/200...l-este-erezie/
In acel caz de care vorbiti nu am spus ca acel citat era scos din context. Si nu era citat fals, epntru ca nu se dadeau citate din decretele pseudoisidoriene. Am spus in schimb ca acel citat era scos din contextul operei Sf. Ioan Hrisostom, dar nu din intentia celui ce l-a postat, ci pentru ca asa il gasim pe unele site-uri catolice, fara sa se dea si citatele din sfant care arata ca nu e asa.

Nu am cum sa ajung apostat decat daca se intampla ceva negativ. Pentru ca am observat ca cei ce renunta la ortodoxie in general sunt cei care nu prea erau practicanti sau care nu stiau prea multe despre ortodoxie inainte sa se converteasca. N-am spus ca toti, ci marea majoritate, cel putin cei pe care i-am intalnit (multi erau chiar atei). Sfintii au sustinut de fapt acelasi lucru, nu era niciunul ecumenist si nu s-au lepadat apoi de ortodoxie.
Asta doar ca sa raspund la mesaj, separat de gluma. Tot in acest spirit va doresc si eu sa ajungeti la lumina adevarului, adica la ortodoxie.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2011, 13:12:24
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marilena B Vezi mesajul
Multumesc pentru sfat cu ingaduinta lui Dumnezeu, sper sa ajung sa ma mantui si sa-mi dea doar atatea zile cat am nevoie pentru mantuirea mea doar ..Dar daca vroiam sa stiu parerea sfiintilor cautam acolo ...poate am cautat si acolo dar sufletul meu inca tanjeste dupa parerea oamenilor simpli ..vreau sa stiu ce gandesc oamenii ...sau sunt singura smintita...dar daca chiar sunt si ar fi multi ca mine cred ca nu mi-ar place sa vad asta...totusi sper sa fiu printre putini care mai gandesc altfel decat cele scrise in catehism daca este eronata gandirea mea... Doamne sa fiu iertata, am dreptul sa caut ce ma nelinistete in interior... in suflet?
Stiti ca in ultimele zile au fost atei sau nu stiu ce erau care isi creau nick-uri doar pentru a spune niste prostii, de aceea exista o suspiciune fata de un user nou.
Eu va spuneam doar ca mai inainte trebuie sa cititi ce spune BO si apoi sa cercetati stiind astfel unele lucruri. De exemplu daca stati si va ganditi logic si rationati fara sa citit istoria nu aveti cum sa nimeriti ce s-a intampalt si anii doar daca va ganditi dvs. E imposibil, nu-i asa? In acest caz neavand date despre ce credem nu avem cum sa nimerim, iar oamenii vor spune si ei ce au inteles. Iar altii sunt si alte credinte, de exemplu Scotianul e protestant, cum scrie la profil. Fiecare va spune ce crede el in cultul sau, iar daca noi nu stim mai nimic o sa adunam pareri si o sa ne iasa doar o varza cu multe pareri. :)
Reply With Quote
Vechi 03.08.2011, 17:58:05
Marilena B
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Stiti ca in ultimele zile au fost atei sau nu stiu ce erau care isi creau nick-uri doar pentru a spune niste prostii, de aceea exista o suspiciune fata de un user nou.
Eu va spuneam doar ca mai inainte trebuie sa cititi ce spune BO si apoi sa cercetati stiind astfel unele lucruri. De exemplu daca stati si va ganditi logic si rationati fara sa citit istoria nu aveti cum sa nimeriti ce s-a intampalt si anii doar daca va ganditi dvs. E imposibil, nu-i asa? In acest caz neavand date despre ce credem nu avem cum sa nimerim, iar oamenii vor spune si ei ce au inteles. Iar altii sunt si alte credinte, de exemplu Scotianul e protestant, cum scrie la profil. Fiecare va spune ce crede el in cultul sau, iar daca noi nu stim mai nimic o sa adunam pareri si o sa ne iasa doar o varza cu multe pareri. :)
Multumesc pentru grija ta si sfaturi ...
Chiar asa fiind, parerea mea vis a vis de acei ce vin doar cu prostii pe aici , cred ca un ortodox, trebuie sa afiseze duhul blandeti in orice discutie si nu imi lua in nume de rau ca-ti vorbesc din propria mea experienta...
Am parasit o biserica a mea de suflet, la care mergeam de o viata as zice, 10-15 ani ca nici macar nu mai stiu, tocmai din cauza atmosferei create ca urmare a faptului ca toti credeau ca sunt foarte imbunatatiti si te certau vadit si pentru cele mai mici amanunte cu un duh de cearta parca...Dumnezeu sa ma ierte, nu spun pentru a judeca, ci doar sa arat ca asta m-a indepartat pe mine si se poate intampla si cu altii poate care si-ar dori sa vina la biserica, dar intr-o astfel de atmosfera va fi foarte greu sa ii apropii..Toti cautam pace si liniste sufleteasca la biserica...iarta-ma te rog...chiar si aici ...
Mi-am revenit cu greu si mi-a luat cred ca doi ani sa-mi gasesc o biserica, la care sa pot sa intru iar..atat am stat departe de Dumnezeu ...Iti spun din suflet .. mai bine adopti acel duh de blandete si stii ca duhul umilit si inima infranta nimeni nu o va urgisi...decat sa indepartezi pe cineva care Dumnezeu il vrea langa El...ca doar pentru cei bolnavi a venit in lume si s-a rastignit...Tocmai cu acestia trebuie sa fii mai atent decat cu toti..
Eu sunt mama si spun ca daca adopt acea pozitie de zbir pierd si am abandonat ideea...duhul blandeti ma ajuta mult mai mult si daca eu gresesc ceva, mi se imputa imediat..
Asa ca un exemplu de conduita impecabila, va fi un exemplu demn de urmat cred eu...
Dumnezeu sa ne ierte si sa ne calauzesca pe toti!
Reply With Quote
Vechi 03.08.2011, 19:26:39
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu sunt propagandist, e doar ceea ce scrie in catehism, adica ceea ce trebuie cunoscut de orice ortodox. Din cauza ca sunt mai multe pareri diferite desi e forum ortodox trebuie afirmate toate acestea, mai simplu ar fi ca orice user sa trebuiasca sa citeasca la intrarea pe forum catehismul.
Despre filetism v-am spus ca ma auzit anul asta, deci si ce este. Am spus ca e un argument de "fite" in sensul ca e folosit de unii ecumenisti (probabil preluand de la neoprotestanti) in sens eronat, ca nu exista doar o Biserica, sau ca romanii nu e nevoie sa fie ortodocsi.
Filetismul e de fapt sa spuna cineva ca din BOR sau BO pot face parte doar romani, daca ar vrea sa intre un maghiar de exemplu sa nu fie primit ca nu e roman. Mai inseamna si schimbarea Predaniei bisericești cu tradiția populară sau națională. Aici e scris cate ceva: http://mihaildohot.wordpress.com/200...l-este-erezie/
In acel caz de care vorbiti nu am spus ca acel citat era scos din context. Si nu era citat fals, epntru ca nu se dadeau citate din decretele pseudoisidoriene. Am spus in schimb ca acel citat era scos din contextul operei Sf. Ioan Hrisostom, dar nu din intentia celui ce l-a postat, ci pentru ca asa il gasim pe unele site-uri catolice, fara sa se dea si citatele din sfant care arata ca nu e asa.

Nu am cum sa ajung apostat decat daca se intampla ceva negativ. Pentru ca am observat ca cei ce renunta la ortodoxie in general sunt cei care nu prea erau practicanti sau care nu stiau prea multe despre ortodoxie inainte sa se converteasca. N-am spus ca toti, ci marea majoritate, cel putin cei pe care i-am intalnit (multi erau chiar atei). Sfintii au sustinut de fapt acelasi lucru, nu era niciunul ecumenist si nu s-au lepadat apoi de ortodoxie.
Asta doar ca sa raspund la mesaj, separat de gluma. Tot in acest spirit va doresc si eu sa ajungeti la lumina adevarului, adica la ortodoxie.
Filetismul este extensia nationalismului in Biserica, o hula de netagaduit. Niciodata vreun catolic, calvin sau miafizit nu a privit cu dispret nationalist infatuat coreligionarii de alta extractie etnica. Daca aveti o adresa e email, va trimti cartea "Vulturii Pindului" ...sa vedeti ce inseamna scarboasa ortodoxie greaca asec. XIX-XX...
Reply With Quote
Vechi 04.08.2011, 13:40:03
Senior Member

Implicit

Citat:
Filetismul este extensia nationalismului in Biserica, o hula de netagaduit. Niciodata vreun catolic, calvin sau miafizit nu a privit cu dispret nationalist infatuat coreligionarii de alta extractie etnica. Daca aveti o adresa e email, va trimti cartea "Vulturii Pindului" ...sa vedeti ce inseamna scarboasa ortodoxie greaca asec. XIX-XX...
E o erezie, nu stiu cat de mare e si cat de importanta, parintele Galeriu spunea ca: "Filetismul este o marginală pro*blemă bulgărească a secolului trecut. Nici un adevărat creștin nu va pune nu zic națiunea, dar nimic altceva mai presus de Dumnezeu."
Probabil importanta mai mare a fost data de unii ecumenisti (sau neoprotestanti) care au incurcat filetismul cu BO, spunand ca exista doar BO sau ca doar in BO se afla adevarul ar insemna filetism. Ceea ce e o eroare mai mare decat chiar filetismul.
Un articol pe care l-am gasit acum al Parintelui Galeriu, in care se aminteste si filetismul: http://www.rostonline.org/blog/razva...-i-naiune.html

Mai spuneti: "Niciodata vreun catolic, calvin sau miafizit nu a privit cu dispret nationalist infatuat coreligionarii de alta extractie etnica."
Aici va cam inselati, sunt exemple chiar recente. Sa spunem ca ce s-a intamplat in Croatia cu ortodocsii sarbi nu ar intra in tema, pentru ca unii erau catolici si altii ortodocsi (desi catolicii nu-i considera pe ortodocsi mult diferiti de catolici).
In schimb in Ucraina chiar preoti greco-catolici au insemnat pe credinciosi sa-i prigoneasca pe polonezi, tot catolici. Ca sa nu dau iar detalii, am scris mai amanuntit aici: http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...stasi&start=10
Reply With Quote
Vechi 04.08.2011, 13:44:01
Senior Member

Implicit

Citat:
Chiar asa fiind, parerea mea vis a vis de acei ce vin doar cu prostii pe aici , cred ca un ortodox, trebuie sa afiseze duhul blandeti in orice discutie si nu imi lua in nume de rau ca-ti vorbesc din propria mea experienta...
Acele persoane (sau poate era doar una singura) nu spuneau prostii in sensul ca erau atei (sau poate erau alte culte sau chiar ortodocsi), ci era un fel de bataie de joc, deci mai mult de atat.
In legatura cu ceea ce ai spus, asta mentionam si eu in mesajul acesta: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...714#post383714
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 13:48:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Am parasit o biserica a mea de suflet, la care mergeam de o viata as zice, 10-15 ani ca nici macar nu mai stiu, tocmai din cauza atmosferei create ca urmare a faptului ca toti credeau ca sunt foarte imbunatatiti si te certau vadit si pentru cele mai mici amanunte cu un duh de cearta parca...Dumnezeu sa ma ierte, nu spun pentru a judeca, ci doar sa arat ca asta m-a indepartat pe mine
Sunteti ca in poveste acu cei 3 calugari care au decis sa pastreze legamantul tacerii si unul a vorbit la un moment dat, al doilea a sarit imediat "nu trebuia sa vorbesti" iar al treilea de colo: "dintre voi toti, doar eu am pastrat legamantul".

S-au certat, nu s-au certat, se credeau nu se credeau, si dvs. ati gresit una ca i-ati judecat, a doua ca v-ati crezut mai buna decat ei si ati plecat.

Citat:
Toti cautam pace si liniste sufleteasca la biserica...iarta-ma te rog...chiar si aici ...
Pai aici e mai simplu ca oriunde, nu-ti plac discutiile de pe un topic, nu intri.
Dar sa intri si sa te plangi de o discutie la care nici macar n-ai primit invitatie..

Citat:
Mi-am revenit cu greu si mi-a luat cred ca doi ani sa-mi gasesc o biserica, la care sa pot sa intru iar..atat am stat departe de Dumnezeu ...Iti spun din suflet ..
mai bine adopti acel duh de blandete si stii ca duhul umilit si inima infranta nimeni nu o va urgisi
Iar eu va intreb, daca ati sti ce inseaman cuvintele astea, "duh umilit si inima infranta", i-ati mai fi judecat pe ceilalti cu aere de superioritate, ati mai fi plecat din mijlocul lor inchipuindu-va ca sunteti mai buna decat ei?

Poate stiti povestea cu cizmarul care era mai mare decat marele calugar antonie, ia repetati ca el: "toti se vor mantui doar eu voi pieri (pentru pacatele mele)" si vedeti daca mai aveti chef sa judecati pe cineva ca e asa si pe dincolo si nu se ridica la inaltimea aspiratiilor care le aveti in dreptul lor.

Si intelegeti ca aici nu se judeca oameni ci probleme care tin te credinta, daca unii se simt jigniti ca ideile lor sunt criticate, este partea a doua, insa cand e vorba de idei care duc pe om departe de Dumnezeu, datoria celor care cunosc este sa spuna ceea ce stiu, altfel se fac partasi la pacat.

Citat:
...decat sa indepartezi pe cineva care Dumnezeu il vrea langa El...ca doar pentru cei bolnavi a venit in lume si s-a rastignit...Tocmai cu acestia trebuie sa fii mai atent decat cu toti..
Cei care se indeparteaza pe astfel de pretexte nu sunt cei mai inclinati sa fi venit la Dumnezeu dupa chemarea Evangheliei, adica ei vin la Biserica sa primeasca, nu sa dea, sa fie tratati cu diplomatie nu sa-i trateze pe ceilalti cu diplomatie, sa gaseasca pace nu sa ofere pace...sa-i invete pe altii ce e aia smerenie, nu sa se smereasca ei..

Citat:
Asa ca un exemplu de conduita impecabila, va fi un exemplu demn de urmat cred eu...
Cred ca mai aveti de crescut pana sa intelegeti ce insamna cuvintele respective.

Citat:
si se poate intampla si cu altii poate care si-ar dori sa vina la biserica, dar intr-o astfel de atmosfera va fi foarte greu sa ii apropii..
Stii, in crestinism exista ceea ce se cheama "testul femeii cananeence".
Si ea vroia sa vina la Dumnezeu..oare cum a primit-o Dumnezeu si de ce?
Tema pentru acasa.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Incendiu la Biserica "Sfântul Pantelimon" din București laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 11 11.01.2012 22:08:32
Iubirea "Ilegala" in Biserica Lui Hristos...Si nu numai... savudanmihai Despre Biserica Ortodoxa in general 15 28.02.2011 00:23:44
O noua strategie a legiunii de secte: "Biserica Evanghelica" kesarion_breb Secte si culte 49 17.08.2010 16:16:29
"Slujirea aproapelui și egalitatea creștină în Biserică" de la Mitropolia Olteniei mihailt Generalitati 0 18.01.2010 16:07:41
Erori dogmatice in Biserica Ortodoxa Romana "Sf.Treime"din Los Angeles petrut-angel Despre Biserica Ortodoxa in general 28 29.11.2008 03:19:30