![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doamne, ajuta-ne sa ramanem in lumina Ta, macar in ultima clipa a vietii!
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
da, poate fi interpretata ca origenista. dar mie mi se pare onesta. din cate stiu eu, diavolii nu vor fi iertati pentru ca din mandrie nu vor cere iertare, nu ca Dumnezeu nu i-ar ierta. cred ca cel ce a creat aceasta povestire, a vrut sa arate ca exista iertare pentru orice, atat timp cat exista cainta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum sa vedem ce se intelege. Ca i-ar fi scos pe toti din Iad e un fel de Apocatastaza. Dupa moarte si un ateu vede ca exista viata dupa moarte, orice om vrea sa fie in Rai, nu in Iad. Daca ar fi sa aleaga dupa moarte toti ar vrea sa mearga in Rai, doar nu sunt nebuni sa le placa focul. Dar tot ce se poate face e numai pana la ultima suflare, altfel ce rost ar mai avea Judecata? Scrie in Sfanta Scriptura ca si demonii cred in Dumnezeu si vedem ca unii stiau ca Iisus e Fiul lui Dumnezeu. Demonii cunosc Evanghelia, cred ca asii in treaba asta sunt numiti arhicorni. Asadar invatatura ortodoxa e ca doar dreptii au fost scosi in Rai, chiar daca poate au auzit toti propovaduirea (in privinta asta, a propovaduirii la toti am citit ca sunt mai multe opinii). Iata ce spun si sfintii: sf. Ioan Gura de Aur spune "timpul mantuirii este viata prezenta, iar dupa moarte este judecata si osanda". In privinta pasajului el spune: "Pastrand termenul de "predicare", el ia cuvantul in intelesul de procla*mare a mantuirii celor drepti - evrei si pagani - fara chemare la convertire." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Vreau și eu să citesc textul de unde ai citat.
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. Last edited by Florin-Ionut; 21.06.2012 at 02:47:20. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iuda 6. El a pastrat pentru judecata zilei celei mari, pusi in lanturi vesnice, in intuneric, pe ingerii care nu si-au pastrat vrednicia, ci si-au parasit locuinta. ce inseamna ca si-au parasit locuinta? Uriasii erau pe pamant in vremurile acelea si chiar si dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor si le-au nascut ele copii: acestia erau vitejii care au fost in vechime, oameni cu nume. (Fac.6:4) deci ingerii care si-au parasit starea lor de ingeri (locuinta cereasca) luand forme umane de uriasi, s-au impreunat cu fetele oamenilor nascandu-se copii diformi si foarte rai; asta s-a intamplat pe timpul cand Dumnezeu a adus potopul (din cauza lor in principiu). Pe de alta parte, niciunde in Scripturi oamenii decedati nu sunt numiti "duhuri", ci acest termen este folosit cu privire la ingeri (buni sau rai). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sfantul Ignatie Briancianinov explica mai pe larg aceasta invatatura: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14349 "Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor. Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. "Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad" zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu. Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El." Asadar toti mergeau in Iad, pentru ca pierdusera harul de la Adam. In Vechiul Testament se mentioneaza la diversi regi ca unii erau trecuti in cartea vietii, cei ce facusera faradelegi in cartea mortii. Eu iti dau un articol, dar vezi ca acolo mai intai se prezinta toate parerile, inclusiv ale protestantilor si abia apoi se spune invatatura ortodoxa: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...tos-71149.html |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
SfântaEvanghelie după Luca Cap. 13 28. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților, când veți vedea pe Avraam și pe Isaac și pe Iacov și pe toți proorocii în Împărăția lui Dumnezeu, iar pe voi aruncați afară. Sfânta Evanghelie după Matei Cap. 8 12. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Cap. 13 42. Și-i vor arunca pe ei în cuptorul cu foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. 50. Și îi vor arunca în cuptorul cel de foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Cap. 22 13. Atunci împăratul a zis slugilor: Legați-l de picioare și de mâini și aruncați-l în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Cap. 24 51. Și o va tăia din dregătorie și partea ei o va pune cu fățarnicii. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Cap. 25 30. Iar pe sluga netrebnică aruncați-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul Cap. 20 10. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ok amice...dar ingerii au numai sex masculin? De ce nu ar avea si sex feminin? De ce nu au luat si trupuri de femei si sa se impreuneze cu barbati? Si cum se face ca ingerii, niste duhuri, au placeri carnale si slabiciuni pur pamantene? Adam nu a avut acesta slabiciune inainte de a manca din fructul oprit, chiar daca el si Eva umblau goi prin Eden. Nicaieri nu zice in Biblie ca ar fi fugarit-o pe Eva prin Eden pentru a se impreuna cu ea. Iar tu amice spui ca niste duhuri au astfel de slabiciuni! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai sus am scris așa: "Așa au avut posibilitatea înțelegerii complete a realității și posibilitatea de a alege lucid o existență pe potriva voinței proprii, fără a fi forțați de Creatorul să meargă în Rai sau să rămînă mai departe de El, în Iad." Deci nu mă înțelege greșit, nu sînt adeptul apocatastazei, deloc! Sînt doar de părere că Dumnezeu respectă libertatea ființelor Sale chiar și în Iad de ar fi. Am spus că doar cei ce au ales mîntuirea de bunăvoie la vizita Lui Hristos în Iad au avut posibilitatea de a se elibera de legăturile celui rău. Nu toți! Că greșesc sau că am dreptate - numai Dumnezeu știe cu adevărat. Neînțelegerea este și în faptul că majoritatea uităm sau nu conștientizăm că Raiul nu este un spațiu unde toate sufletele sînt în aceeași stare de bine. Ar fi o nedreptate să fie așa. Chiar în Sfînta Tradiție auzim de raiul desfătării și de celelalte nivele ale apropierii de Dumnezeu unde cei mîntuiți au fost cazați - cel puțin pînă la Judecata de Apoi. Apoi nu înțelegem că și Iadul are multe subterane, unele mai negre, altele mai gri. Evident că nici un om nu este identic cu altul și fiecare s-a apropiat sau s-a îndepărtat de asemănarea cu Hristos, după cum a considerat. De ce spun toate astea? Deoarece, chiar dacă o parte dintre damnați aleg Raiul, nu vor fi transferați direct în Raiul desfătării în rînd cu Sfinții, ci vor avea parte de o modestă stare de bine relativ, dar de unde se vor uita în sus la cei care au fost drepți și bineplăcuți Domnului încă din timpul vieții vremelnice pe Pămînt. Altfel, eu unul nu pot să accept ideea de condamnnare sau de mîntuire.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dacă focul, întunericul, viermii neadormiți și celelalte ar fi simple metode de tortură fizică, atunci avem de-a face cu un Dumnezeu torționar care îi va chinui veșnic pe nenorociți. Îți imaginezi tu așa ceva de la un Dumnezeu iubitor, blînd și smerit cum este Hristos-Domnul? O, da, texte de speriat babele au scris mulți oameni îmbunătățiți ai Bisericii noastre - și bine au făcut! Că doar n-o să le explice popa la biserica din sat oamenilor simpli de focul iubirii Lui Hristos care pentru unii va fi perceput ca o stare de fericire, iar pentru alții ca un chin spiritual, că altfel riscă să-și piardă enoriașii. Nu uita că la subiectul ăsta chiar Sfinții Părinți au păreri diferite. Și asta nu i-a împiedicat să rămînă Sfinți, deși adevărul este unul singur și nu pot avea cu toții dreptate. Pînă una-alta, știi bine, noi cei ce încă n-am trecut la cele veșnice vedem lucrurile de dincolo "în ghicitură", ne dăm cu părerea, credem și ne îndoim de diverse lucruri fără a ști cu certitudine care este realitatea ultimă a existenței. Cît timp nu vorbim despre chestiuni grave de credință, de dogmatică, avem voie să fim sceptici și să nu luam de bune absolut toate textele care se vînd la pangarul Bisericii Ortodoxe. Că doar oameni sîntem, supuși greșelii, nu?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Am fost in iad. Stiu cum este iadul | costel | Generalitati | 18 | 28.07.2011 19:12:23 |
Unde este iadul? | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 50 | 25.01.2011 23:23:41 |
Unde este iadul!!!!!!!!! | piedonee | Generalitati | 12 | 12.06.2010 00:05:16 |
Este IADUL condus de SATANA? | bubulyna | Generalitati | 23 | 24.03.2010 10:29:52 |
Ce este iadul (was: Cum Il mai pot iubi?) | BogdanF | Generalitati | 32 | 20.09.2009 21:26:40 |
|