Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.06.2012, 18:56:33
laraG laraG is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Eu tind sa cred ca soarta demonilor e pecetluita, in sensul ca alegerile lor s-au facut deja. Vremea pocaintei le-a trecut. Dealtfel in asta si consta cubul de piatra in care s-au inchis pe veci: in imposibilitatea de a mai alege, de a mai voi si altceva decat intunericul.
Tocmai din acestmotiv, acesta de a nu mai sta deloc in puterea lor sa aleaga lumina, tocmai din aceasta neputinta totala a lor, de fiinte fatal schimonosite, inteleg pentru ce s-au rugat atatia sfinti pentru ei. Stim din marturisile scrise, din marturiile despre sfinti, ca acestia se roaga lui Dumnezeu pentru iertarea demonilor. Un exemplu este Sfantul Siluan si inca multe alte exemple am gasit (spre uimirea mea, la inceput).
Daca ar fi stat in puterea lor sa se pocaiasca, nu ar mai fi fost nevoie ca sfintii sa se roage pentru ei. E clar, asadar, ca au pierdut orice putere a caintei.
Mie unul imi e mila de orice drac. De cand cunosc natura raului din propriile mele fapte, imi dau seama ca raul, intunericul, dracul inseamna neputinta. Incapacitate totala de a face un act bineplacut inaintea Domnului. Ruptura totala de harul lui Dumnezeu.
De aceea, imi e mila de nenorocitele creaturi si, desigur, de mine insumi in zonele mele de intuneric.
Am spus mereu ca supralicitam libertatea de alegere a omului. Am demonstrat candva, cat am avut rabdare si priepere, ca alegerile noastre sunt cvasinule, fiind conditionati sever, in straturi suprapuse, de mecanisme psihice, de valori impuse, de presiuni educationale si culturale etc.
Stiu si cred ca omul are liber arbitru. Are aceasta functie sufleteasca, stihie, putere, capacitate. Dar puterea de functionare reala a acestuia este drastic limitata, cu cat ne cufundam in istoria noastra care tinde asimptotic la viitorul prabusirii.
Insa puterea lui Dumnezeu e nespus de mare! Unde Domnul voieste, chiar si pe omul cel mai bicisnic il readuce, macar o clipa, in starea de a alege lumina. Talharul de pe cruce... Si altii. Si fiecare din noi.
Rau este ca ne credem asa de liberi, fratilor. Suntem orbi, sa ma iertati. Orbi si incantati de orbirile noastre toate.
Asa cred eu.

P.S. Mai cred ca dovada cea mai buna a intuirii orbirii si neputintei, intrucat omul isi ghiceste cumva adevarul launtric cel mai adanc, dovada aceasta apare evident la aparatorii radicali/fundamentalisti ai credintei ortodoxe. Radicalii, ortodoxistii sunt cei mai convinsi de orbirea si ratacirea lor. Insa nu vor s-o recunoasca! Asa ca, in virtutea mecanismelor inconstiente de aparare impotriva fricii, ei isi apara cu inversunare, frizind ridicolul, stupiditatea si cinismul, isi apara asadar asazisa ortodoxie. Nici vorba!... Ortodoxia nu e o credinta a fricii. Ci dimpotriva, a eliberarii de aceasta angoasa adanca, prin harul lui Dumnezeu.
Unde este rigiditate, stapanul este frica. Iar unde e frica, apar bulanele, catusele si batele, inclusiv verbale. Rigiditatea si forta ei inumana.
Oamenii liberi, asadar robii adevarati ai Domnului, sunt maleabili calzi si jucausi precum focul. Si foarte, foarte flexibili in situatii variate, pastrind insa natura lor luminoasa, calda, fertila. Roadele lor sunt bune si sunt dulci.
Sunt statornici, ca stanca, doar in dragostea de Dumnezeu.
Iar Duhul ii poarta unde vrea si cum vrea, spre uimirea noastra, intrucat ni se par schimbatori, imprevizibili, nebuni de-a binelea uneori.
Fricosii rigizi fac roade doar suparare, inevitabil, lor si semenilor lor. Mai devreme sau mai tarziu ei isi arata de fapt natura umbroasa, rece, sterila. Oameni incruntati, iar uneori de-o veselie tampa, idioata, ridicola.
Sunt convins de toate acestea, pe care le cantaresc in sufletul meu chinuit, de peste 30 de ani. Nu aveti decat sa luati totul in raspar si sa credeti ca v-a mantuit Domnul uite-asa, plici sau poc, batind din palme. Eu spun ca ganditi si simtiti magic, imbatati de vraja apararilor impotriva propriilor frici ascunse. Copilul magic dinlauntrul vostru va omoara credinta, ortodoxistilor, bietilor. Lepadati-va de magie! Hristos nu este magician, cum credea Simon magul. Pentru simplul motiv pe care il numim smerenie - usa catre puterea dumnezeiasca, etern iubitoare si trofica.
E adevarat ce spuneti, frate Cezar!Si eu simt, adesea, ca libertatea de a alege sa merg pe calea mantuirii imi este ingradita de acea forta nevazuta a raului care-mi incatuseaza sufletul fara putinta de scapare, ca si cum m-as scufunda intr-un abis.In descrierea din P.S.-ul dv. ma regasesc si eu cu toata fiinta.Execelenta pledoaria dv.
Doamne, ajuta-ne sa ramanem in lumina Ta, macar in ultima clipa a vietii!
Vechi 20.06.2012, 19:24:42
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
În prealabil postat de Dumitru73
imi aduc aminte de o povestire.
se spune un calugar, nu mai stiu de unde, se afla cu ascultare la munca, undeva pe un camp, singur.
nu le avea deloc cu cantatul, dar fiind singur si din dragoste tot timpul inalta imnuri religioase catre Dumnezeu.
probabil canta tare urat, caci la un moment dat a aparut un diavol care a inceput sa faca misto de el.
"ce faci ba tu aici?"
"ba tu iti bati joc de Dumnezeu cu cantarile tale"
si vrand sa-l umileasca i-a spus: "uite cum se canta"
si a inceput diavolul sa cante in graiuri ingeresti, de ramasese calugarul mut.
si canta diavolul, mai mult, mai frumos.
si tot cantand a inceput sa-si aduca aminte de vremurile cand strabatea Raiul si tot vazduhul se bucura de cantarile lui.
a inceput sa-i fie dor si sa-i para rau. si canta tot mai frumos.
si deodata, a vazut calugarul cum diavolul incepe sa-si piarda din intunecime si sa se lumineze.
iar la sfarsit l-a vazut transformat in inger de lumina si a vazut cum s-a inaltat la cer.

Povestirea asta circulă și în varianta că un călugăr l-a legat pe demon cu puterea Lui Hristos și nu l-a lăsat să plece pînă nu a cîntat o rugăciune de iertare, iar atunci a revenit la condiția originală de înger luminos. Ceea ce contravine libertății respectivei ființe, care a făcut o pocăință falsă, cu cuvîntul, nu o căință autentică.

Varianta în care demonul cîntă de bunăvoie și cîntînd se smerește, se pocăiește "amintindu-și" mai bine de starea lui inițială este plauzibilă. Eu cred că și diavolii au posibilitatea de a se întoarce spre Dumnezeu dacă vor, dar nu o fac deoarece nu le convine ideea de bine, de iubire, de ascultare, de smerenie, de armonie șamd. Deci nu pentru că nu pot, ci pentru că nu au chef - exact ca oamenii care au ales o viață rea, foarte departe de Binele suprem. Iar asta nu este o idee apocatastatică (sau chiar budistă din cîte rețin), adică pînă la urmă toate ființele vor ajunge la Dumnezeu într-o stare de bine, indiferent că în viitorul apropiat sau peste miliarde de ere cosmice inimaginabil de lungi.
sincer, nu cred ca acea povestire este adevarata.
da, poate fi interpretata ca origenista.
dar mie mi se pare onesta.
din cate stiu eu, diavolii nu vor fi iertati pentru ca din mandrie nu vor cere iertare, nu ca Dumnezeu nu i-ar ierta.
cred ca cel ce a creat aceasta povestire, a vrut sa arate ca exista iertare pentru orice, atat timp cat exista cainta.
Reply With Quote
Vechi 20.06.2012, 22:24:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dacă ar fi fost vorba doar de aceștia, mai exact despre cei care așteptau "în sînul lui Avraam" venirea Mîntuitorului, atunci ce sens mai avea acea predică pentru drepții din vechime? Predica este menită celor care au nevoie de convertire, de întoarcere spre Bine, spre Dumnezeu. Ce i-ar fi spus atunci Hristos lui Adam, Evei, lui Avraam, lui Noe, lui Daniel șamd?

Gîndește-te cîte suflete au trăit de-a lungul istoriei de la protopărinții noștri și pînă acum ~ 2000 de ani. Gîndește-te că fiecare om a avut istoria lui, viața lui acolo unde a trăit el vremelnic. Pe fiecare om Dumnezeu l-a iubit și îl iubește și-l va iubi pentru totdeauna. Eu cred că Hristos abia a așteptat să Se coboare la Iad ca să le mărturisească tuturor care este ADEVĂRUL existenței lor vremelnice și veșnice. Să le explice de ce au fost creați, care a fost sensul vieții lor și, foarte foarte important, ceea ce urmează în continuare. Așa au avut posibilitatea înțelegerii complete a realității și posibilitatea de a alege lucid o existență pe potriva voinței proprii, fără a fi forțați de Creatorul să meargă în Rai sau să rămînă mai departe de El, în Iad.
Toti stim ca pe drepti i-a scos din Iad, asta se spune tot timpul si la biserica. Problema e ca gandirea noastra nu e teologie, de multe ori poate sa ne insele, in funcit ede cresterea noastra duhovniceasca sau de cunostintele pe care le avem. Sa ne gandim cum era ca inainte, cand unii abia stiau sa citeasca sa interpreteze ce citeau in Sfanta Scriptura.
Acum sa vedem ce se intelege. Ca i-ar fi scos pe toti din Iad e un fel de Apocatastaza. Dupa moarte si un ateu vede ca exista viata dupa moarte, orice om vrea sa fie in Rai, nu in Iad. Daca ar fi sa aleaga dupa moarte toti ar vrea sa mearga in Rai, doar nu sunt nebuni sa le placa focul. Dar tot ce se poate face e numai pana la ultima suflare, altfel ce rost ar mai avea Judecata?
Scrie in Sfanta Scriptura ca si demonii cred in Dumnezeu si vedem ca unii stiau ca Iisus e Fiul lui Dumnezeu. Demonii cunosc Evanghelia, cred ca asii in treaba asta sunt numiti arhicorni. Asadar invatatura ortodoxa e ca doar dreptii au fost scosi in Rai, chiar daca poate au auzit toti propovaduirea (in privinta asta, a propovaduirii la toti am citit ca sunt mai multe opinii).
Iata ce spun si sfintii: sf. Ioan Gura de Aur spune "timpul mantuirii este viata prezenta, iar dupa moarte este judecata si osanda". In privinta pasajului el spune: "Pastrand termenul de "predicare", el ia cuvantul in intelesul de procla*mare a mantuirii celor drepti - evrei si pagani - fara chemare la convertire."
Reply With Quote
Vechi 21.06.2012, 02:44:55
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Toti stim ca pe drepti i-a scos din Iad, asta se spune tot timpul si la biserica. Problema e ca gandirea noastra nu e teologie, de multe ori poate sa ne insele, in funcit ede cresterea noastra duhovniceasca sau de cunostintele pe care le avem. Sa ne gandim cum era ca inainte, cand unii abia stiau sa citeasca sa interpreteze ce citeau in Sfanta Scriptura.
Pe cei drepți e limpede că i-a scos. Dar numai pe ei?

Citat:
Acum sa vedem ce se intelege. Ca i-ar fi scos pe toti din Iad e un fel de Apocatastaza. Dupa moarte si un ateu vede ca exista viata dupa moarte, orice om vrea sa fie in Rai, nu in Iad. Daca ar fi sa aleaga dupa moarte toti ar vrea sa mearga in Rai, doar nu sunt nebuni sa le placa focul. Dar tot ce se poate face e numai pana la ultima suflare, altfel ce rost ar mai avea Judecata?
Depinde ce înțelegem prin Iad și Rai. Aici e de fapt problema. Dacă Iadul e un chin fizic cu foc ce te arde la propriu mistuindu-te încet și pentru totfdeauna, atunci oricine și-ar dori să scape de tortură. Dacă însă Iadul e un loc al manifestării libere a răului în continuare și acel foc este iubirea veșnică a Lui Dumnezeu care străbate absolut toate ființele create, atunci Iadul are sens teologic și Raiul nu ar mai fi de dorit decît pentru cei care au exercițiul iubirii, al conviețuirii în armonie cu semenii și cu Domnul lor. Judecata Lui Hristos plasează pe fiecare în locul potrivit - aici de remarcat că există infinite stări de bine și de mai puțin bine atît în Rai cît și în Iad.

Citat:
Scrie in Sfanta Scriptura ca si demonii cred in Dumnezeu si vedem ca unii stiau ca Iisus e Fiul lui Dumnezeu. Demonii cunosc Evanghelia, cred ca asii in treaba asta sunt numiti arhicorni. Asadar invatatura ortodoxa e ca doar dreptii au fost scosi in Rai, chiar daca poate au auzit toti propovaduirea (in privinta asta, a propovaduirii la toti am citit ca sunt mai multe opinii).
Aș fi bucuros să-mi dai niște referințe cu Sfinții sau teologii care au comentat acest verset.

Citat:
Iata ce spun si sfintii: sf. Ioan Gura de Aur spune "timpul mantuirii este viata prezenta, iar dupa moarte este judecata si osanda". In privinta pasajului el spune: "Pastrand termenul de "predicare", el ia cuvantul in intelesul de proclamare a mantuirii celor drepti - evrei si pagani - fara chemare la convertire."
Dar aici discutăm de situația celor adormiți înainte de întruparea Mîntuitorului. Cei care au murit după venirea Sa în lume, în special creștinii, au fost și sînt judecați altfel decît cei dinainte. Mă întreb ce sens ar fi avut judecata particulară a celor din vremuri imemoriale de vreme cei toți au mers în Iad. Să-i despartă pe cei din sînul lui Avraam de restul?

Vreau și eu să citesc textul de unde ai citat.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 21.06.2012 at 02:47:20.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2012, 10:06:14
sad story sad story is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.05.2012
Implicit

Citat:
Demonii au păcătuit cu mult înainte de Noe despre care pomenește versetul de mai sus. De unde se deduce că este vorba despre oameni aici, despre sufletele lor captive în întunericul "dinafară".
Au pacatuit pe timpul lui Noe.

Iuda 6. El a pastrat pentru judecata zilei celei mari, pusi in lanturi vesnice, in intuneric, pe ingerii care nu si-au pastrat vrednicia, ci si-au parasit locuinta.

ce inseamna ca si-au parasit locuinta?

Uriasii erau pe pamant in vremurile acelea si chiar si dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor si le-au nascut ele copii: acestia erau vitejii care au fost in vechime, oameni cu nume. (Fac.6:4)

deci ingerii care si-au parasit starea lor de ingeri (locuinta cereasca) luand forme umane de uriasi, s-au impreunat cu fetele oamenilor nascandu-se copii diformi si foarte rai; asta s-a intamplat pe timpul cand Dumnezeu a adus potopul (din cauza lor in principiu).

Pe de alta parte, niciunde in Scripturi oamenii decedati nu sunt numiti "duhuri", ci acest termen este folosit cu privire la ingeri (buni sau rai).
Reply With Quote
Vechi 21.06.2012, 14:02:30
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Pe cei drepți e limpede că i-a scos. Dar numai pe ei?

Depinde ce înțelegem prin Iad și Rai. Aici e de fapt problema. Dacă Iadul e un chin fizic cu foc ce te arde la propriu mistuindu-te încet și pentru totfdeauna, atunci oricine și-ar dori să scape de tortură. Dacă însă Iadul e un loc al manifestării libere a răului în continuare și acel foc este iubirea veșnică a Lui Dumnezeu care străbate absolut toate ființele create, atunci Iadul are sens teologic și Raiul nu ar mai fi de dorit decît pentru cei care au exercițiul iubirii, al conviețuirii în armonie cu semenii și cu Domnul lor. Judecata Lui Hristos plasează pe fiecare în locul potrivit - aici de remarcat că există infinite stări de bine și de mai puțin bine atît în Rai cît și în Iad.

Dar aici discutăm de situația celor adormiți înainte de întruparea Mîntuitorului. Cei care au murit după venirea Sa în lume, în special creștinii, au fost și sînt judecați altfel decît cei dinainte. Mă întreb ce sens ar fi avut judecata particulară a celor din vremuri imemoriale de vreme cei toți au mers în Iad. Să-i despartă pe cei din sînul lui Avraam de restul?
Din moment ce zice ca pe drepti i-a scos cum am putea intelege ca pe toti i-a scos, am face la fel ca si catolicii, care din "de la Tala purcede" inteleg ca spune si "de la Fiul" printre randuri. Si ce diferenta ar mai fi fata de drepti, toti au ajuns in Rai, dreptii au luat plasa, puteau sa faca ce doreau ca tot acolo ajungeau. Vad la unii dorinta de a-i baga ei in Rai pe toti, din intelegerea gresita a ortodoxiei, care e privita prin prisma umanismului modernist. Domnul ne da reperele, nu putem sa facem noi pe zeii sa fie cum vrem noi, e cum spune Dumnezeu.
Sfantul Ignatie Briancianinov explica mai pe larg aceasta invatatura: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14349
"Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.
Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. "Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad" zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu.
Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El."

Asadar toti mergeau in Iad, pentru ca pierdusera harul de la Adam. In Vechiul Testament se mentioneaza la diversi regi ca unii erau trecuti in cartea vietii, cei ce facusera faradelegi in cartea mortii.
Eu iti dau un articol, dar vezi ca acolo mai intai se prezinta toate parerile, inclusiv ale protestantilor si abia apoi se spune invatatura ortodoxa: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...tos-71149.html

Reply With Quote
Vechi 22.06.2012, 09:19:11
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:

Iadul nu are cum sa fie un loc de manifestare al raului, ci doar un loc de chin:
SfântaEvanghelie după Luca
Cap. 13
28. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților, când veți vedea pe Avraam și pe Isaac și pe Iacov și pe toți proorocii în Împărăția lui Dumnezeu, iar pe voi aruncați afară.
Sfânta Evanghelie după Matei
Cap. 8
12. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
Cap. 13
42. Și-i vor arunca pe ei în cuptorul cu foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
50. Și îi vor arunca în cuptorul cel de foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
Cap. 22
13. Atunci împăratul a zis slugilor: Legați-l de picioare și de mâini și aruncați-l în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
Cap. 24
51. Și o va tăia din dregătorie și partea ei o va pune cu fățarnicii. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
Cap. 25
30. Iar pe sluga netrebnică aruncați-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților
Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
Cap. 20
10. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2012, 09:29:23
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sad story Vezi mesajul
Au pacatuit pe timpul lui Noe.

Iuda 6. El a pastrat pentru judecata zilei celei mari, pusi in lanturi vesnice, in intuneric, pe ingerii care nu si-au pastrat vrednicia, ci si-au parasit locuinta.

ce inseamna ca si-au parasit locuinta?

Uriasii erau pe pamant in vremurile acelea si chiar si dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor si le-au nascut ele copii: acestia erau vitejii care au fost in vechime, oameni cu nume. (Fac.6:4)

deci ingerii care si-au parasit starea lor de ingeri (locuinta cereasca) luand forme umane de uriasi, s-au impreunat cu fetele oamenilor nascandu-se copii diformi si foarte rai; asta s-a intamplat pe timpul cand Dumnezeu a adus potopul (din cauza lor in principiu).

Pe de alta parte, niciunde in Scripturi oamenii decedati nu sunt numiti "duhuri", ci acest termen este folosit cu privire la ingeri (buni sau rai).
aceeasi poveste veche.
Ok amice...dar ingerii au numai sex masculin? De ce nu ar avea si sex feminin? De ce nu au luat si trupuri de femei si sa se impreuneze cu barbati? Si cum se face ca ingerii, niste duhuri, au placeri carnale si slabiciuni pur pamantene? Adam nu a avut acesta slabiciune inainte de a manca din fructul oprit, chiar daca el si Eva umblau goi prin Eden. Nicaieri nu zice in Biblie ca ar fi fugarit-o pe Eva prin Eden pentru a se impreuna cu ea. Iar tu amice spui ca niste duhuri au astfel de slabiciuni!
Reply With Quote
Vechi 22.06.2012, 10:14:10
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Din moment ce zice ca pe drepti i-a scos cum am putea intelege ca pe toti i-a scos, am face la fel ca si catolicii, care din "de la Tala purcede" inteleg ca spune si "de la Fiul" printre randuri. Si ce diferenta ar mai fi fata de drepti, toti au ajuns in Rai, dreptii au luat plasa, puteau sa faca ce doreau ca tot acolo ajungeau. Vad la unii dorinta de a-i baga ei in Rai pe toti, din intelegerea gresita a ortodoxiei, care e privita prin prisma umanismului modernist. Domnul ne da reperele, nu putem sa facem noi pe zeii sa fie cum vrem noi, e cum spune Dumnezeu.
Sfantul Ignatie Briancianinov explica mai pe larg aceasta invatatura: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14349
"Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor.
Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. "Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad" zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de insusi nemarginitul Dumnezeu.
Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El."

Asadar toti mergeau in Iad, pentru ca pierdusera harul de la Adam. In Vechiul Testament se mentioneaza la diversi regi ca unii erau trecuti in cartea vietii, cei ce facusera faradelegi in cartea mortii.
Eu iti dau un articol, dar vezi ca acolo mai intai se prezinta toate parerile, inclusiv ale protestantilor si abia apoi se spune invatatura ortodoxa: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...tos-71149.html

Cătălin,

Mai sus am scris așa:

"Așa au avut posibilitatea înțelegerii complete a realității și posibilitatea de a alege lucid o existență pe potriva voinței proprii, fără a fi forțați de Creatorul să meargă în Rai sau să rămînă mai departe de El, în Iad."

Deci nu mă înțelege greșit, nu sînt adeptul apocatastazei, deloc! Sînt doar de părere că Dumnezeu respectă libertatea ființelor Sale chiar și în Iad de ar fi. Am spus că doar cei ce au ales mîntuirea de bunăvoie la vizita Lui Hristos în Iad au avut posibilitatea de a se elibera de legăturile celui rău. Nu toți! Că greșesc sau că am dreptate - numai Dumnezeu știe cu adevărat.

Neînțelegerea este și în faptul că majoritatea uităm sau nu conștientizăm că Raiul nu este un spațiu unde toate sufletele sînt în aceeași stare de bine. Ar fi o nedreptate să fie așa. Chiar în Sfînta Tradiție auzim de raiul desfătării și de celelalte nivele ale apropierii de Dumnezeu unde cei mîntuiți au fost cazați - cel puțin pînă la Judecata de Apoi. Apoi nu înțelegem că și Iadul are multe subterane, unele mai negre, altele mai gri.

Evident că nici un om nu este identic cu altul și fiecare s-a apropiat sau s-a îndepărtat de asemănarea cu Hristos, după cum a considerat. De ce spun toate astea? Deoarece, chiar dacă o parte dintre damnați aleg Raiul, nu vor fi transferați direct în Raiul desfătării în rînd cu Sfinții, ci vor avea parte de o modestă stare de bine relativ, dar de unde se vor uita în sus la cei care au fost drepți și bineplăcuți Domnului încă din timpul vieții vremelnice pe Pămînt.

Altfel, eu unul nu pot să accept ideea de condamnnare sau de mîntuire.

Reply With Quote
Vechi 22.06.2012, 10:39:49
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Iadul nu are cum sa fie un loc de manifestare al raului, ci doar un loc de chin:
SfântaEvanghelie după Luca
Cap. 13
28. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților, când veți vedea pe Avraam și pe Isaac și pe Iacov și pe toți proorocii în Împărăția lui Dumnezeu, iar pe voi aruncați afară.
Sfânta Evanghelie după Matei
Cap. 8
12. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
Cap. 13
42. Și-i vor arunca pe ei în cuptorul cu foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
50. Și îi vor arunca în cuptorul cel de foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
Cap. 22
13. Atunci împăratul a zis slugilor: Legați-l de picioare și de mâini și aruncați-l în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
Cap. 24
51. Și o va tăia din dregătorie și partea ei o va pune cu fățarnicii. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
Cap. 25
30. Iar pe sluga netrebnică aruncați-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților
Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
Cap. 20
10. Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor.
Florin,

Dacă focul, întunericul, viermii neadormiți și celelalte ar fi simple metode de tortură fizică, atunci avem de-a face cu un Dumnezeu torționar care îi va chinui veșnic pe nenorociți. Îți imaginezi tu așa ceva de la un Dumnezeu iubitor, blînd și smerit cum este Hristos-Domnul? O, da, texte de speriat babele au scris mulți oameni îmbunătățiți ai Bisericii noastre - și bine au făcut! Că doar n-o să le explice popa la biserica din sat oamenilor simpli de focul iubirii Lui Hristos care pentru unii va fi perceput ca o stare de fericire, iar pentru alții ca un chin spiritual, că altfel riscă să-și piardă enoriașii.

Nu uita că la subiectul ăsta chiar Sfinții Părinți au păreri diferite. Și asta nu i-a împiedicat să rămînă Sfinți, deși adevărul este unul singur și nu pot avea cu toții dreptate. Pînă una-alta, știi bine, noi cei ce încă n-am trecut la cele veșnice vedem lucrurile de dincolo "în ghicitură", ne dăm cu părerea, credem și ne îndoim de diverse lucruri fără a ști cu certitudine care este realitatea ultimă a existenței. Cît timp nu vorbim despre chestiuni grave de credință, de dogmatică, avem voie să fim sceptici și să nu luam de bune absolut toate textele care se vînd la pangarul Bisericii Ortodoxe. Că doar oameni sîntem, supuși greșelii, nu?

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Am fost in iad. Stiu cum este iadul costel Generalitati 18 28.07.2011 19:12:23
Unde este iadul? mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 50 25.01.2011 23:23:41
Unde este iadul!!!!!!!!! piedonee Generalitati 12 12.06.2010 00:05:16
Este IADUL condus de SATANA? bubulyna Generalitati 23 24.03.2010 10:29:52
Ce este iadul (was: Cum Il mai pot iubi?) BogdanF Generalitati 32 20.09.2009 21:26:40