![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In plus, nu cred ca salariul unui preot este doar 500RON. Sigur, situatia nu e una de invidat, dar mi-e greu sa cred ca Dumnezeu i-a spus ca ii rezolva problemele financare daca emigreaza si tocmai in Grecia, o tara care e pe marginea prapastiei. Citat:
Crezi ca psihologii de la noi castiga atat de mult? Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Antonia, eu mă refeream în special având în vedere cum se făcea școală înainte de a pune șmecherii de după revoluție ghiara lor satanică pe sistemul de educație. Dacă ai fi citit mai mult ce părere am eu despre actualul (și deja de anișori buni) sistem de educație ai fi înțeles. Înainte, și chiar și acum, totuși în domeniile medicină și științe se muncește cu mult mai mult decât în domeniul teologiei. Atât înainte de a practica profesia cât și după școală sau școli.
Te rog să mă scutești de seminariștii "văzători cu duhul". :)))) Mă faci să râd pur și simplu. Dar ce te face pe tine să crezi că în religie, teologie contează numai rugăciunea și tot felul de "vederi" și "văzători"? Eu cred că tu nu înțelegi cât este de greu de fapt, chiar și în contextul apartenenței la Biserică, pentru un om ca într-adevăr duhul să omoare litera. Nu este chiar așa de ușor cum crezi dumneata să ajungi la Duh. Dacă citești ce scria sf Ioan Gură de Aur cu privire la preoție, ce taină mare era, cât de mult s-a ferit considerându-se nevrednic, spre deosebire de felul în care se aruncă și s-au aruncat tot felul de tinerei sau mai puțin tinerei la preoție îți vine să te crucești. Marii sfinți ai Bisericii nu au avut atitudinea față de preoție pe care o propagă clericaliștii și obedienții lor slugarnici, tăcuți și cuminței. Băiețașii ăștia se aruncă la preoție de parcă ar fi stat o viață întreagă în umbra lui Dumnezeu; Sfinții Părinți erau mai modești, mai precauți, mai conștienți, mai respctuoși, mai evlavioși spre deosebire de inconștienții ăștia "văzători cu duhurile" care se cred mari teologi după câțiva ani de studii făcuți și ăia cum se fac. În ce privește psihiatria, nu aveam în vedere părțile extreme despre care vorbești dumneata. Și ipoteza pe care ai prezentat-o nu se prea susține, că nu cred că era respectivul obligat să meargă să facă astfel de destăinuiri la spitalul de psihiatrie. Totuși, până una alta, dincolo de multe feluri ilegale și perverse în care poate fi folosită psihiatria, totuși pentru anumiți oameni a fost și este necesară, și va fi în continuare, pentru ca să își amelioreze bolile, că de vindecare este mai greu de vorbit; cel puțin după ciunoștințele mele, nu se prea vorbește de vindecare în psihiatrie, mai mult de ameliorare și de o anumită ținere sub control a lucrurilor, pentru ca să nu se ajungă la chestii mult mai grave. În schimb psihologia are cred mai multe perspective pentru că nu se ocupă doar de patologii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Treaba e cam asa: preotul primeste o parahie, primeste salariu si in functie de cat de mare e parahia si probabil si in functie de evaluarea starii financiare din zona, e obligat sa dea o anumita contributie din contributiile enorioasilor, o suma fixa + eventuale alte contributii care se mai cer ocaziona (Catedrala stim noi care, etc.). Restul, ce ramane, in functie decat reuseste sa fie el de convingator vizavi de donatii, raman la el. Si in multe cazuri, parohii de oras in special, sunt bani care nu sunt putini, dar chiar si la tara sunt preoti care nu o duc deloc rau. Citat:
Si la noi cel putin, nu cred ca sunt atat de frecventati, de obicei romanul cu probleme ajunge mai degraba la prieteni (daca are), la preot (daca e credincios) si abia in ultimul stadiu, ala care depaseste atributiile psihologului, ajunge la ..psihiatru si terapie de soc. In plus, e bine sa subliniem un lucru, a fi preot duhovnic are doua aspecte: cel spiritual, aceea de a acorda iertarea de pacate, canoane pentru indreptare si cel psihologic/duhovnicec care se aseamana pe undeva cu activitatea psihologului. Desi iertarea pacatelor o au TOTI preotii prin hirotonie, celalat variaza de la caz la caz, depinde cat de mult a crescut el duhovniceste si ca om. Orice preot iti poate da dezlegarea, dar nu orice preot are rabdarea si abilitatea de a sapa in adancimile tale sufletesti. Din punctul asta de vedere, un psiholog bun, daca e si credincios, nu tributar unor teorii aiuristice despre structura omului, poate ajuta chiar mai mult decat un preot care se uita mai degraba in buzunarul decat in sufletul omului.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 05.09.2013 at 12:18:07. |
|
|||
|
|||
![]()
"Orice preot iti poate da dezlegarea, dar nu orice preot are rabdarea si abilitatea de a sapa in adancimile tale sufletesti."
Un mare adevar! Aici este problema.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Da-i, romane, teologului cunostinte necesare de teologie patristica si de psihologie, da-i incredere, selecteaza cu grija preotii si vei avea un popor crestin. Arunca, romane, cu noroi in preoti, invata-i ecumenismul si teologia moderna, spune-le sa fie mai toleranti cu pacatul, trimite-ti, romane, tinerii la psihologi atei si vei avea un popor pagan cu numele de crestin! Societatea trebuie sa investeasca mai mult in educatie, daca vrea sa coopteze oameni deosebiti in acest domeniu. Last edited by antoniap; 05.09.2013 at 15:34:28. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Antonia, îți mulțumesc pentru răspunsuri, eu nu voi continua să replic la ce ai spus, însă remarc că ai o perspectivă cât de cât corectă asupra lucrurilor, însă nici nu am deocamdată ce să spun mai mult, iar pe de altă parte s-ar putea să ne îndepărtăm prea mult de subiectul discuției. Însă dacă voi avea ceva de spus ulterior voi răspunde. Am ținut să spun totuși aceste lucruri ca să nu rămâi cu impresia că aș ignora postările tale, ori ale altora.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Nici eu nu cred. De ce? Pentru că struțo-cămila există doar în mintea care compilează.
Pentru că preoții, slavă Bunului Dumnezeu, există. Pe când "medicii psihologi" nu există. Iar dacă nu există, atunci nu pot fi nici mai culți nici inculți. Întrucât nu există! În realitate, însă, există și subzistă: 1) medici, oameni cu pastile și injecții, din aceia cu halat alb sau verde sau bleu, numiți psihiatri (nu psihologi) 2) psihologi (ăștia nu sunt medici), din aceia cu blugi și tricou, ca mine, sau cu pălărie fistichie și pipă, ca unii dintre haioșii mei colegi. Noi, psihologii, nu purtăm seringi prin buzunare, nu prescriem neuroleptice, nu punem clismă (ca pe secțiile de psihiatrie, uneori), nu avem parafă bună pe la farmacii, nu dăm ce cere lumea (adică pomană, să zacă nesimțirea mai departe și pastiluța să își facă singură efectul, ca un drog) ci dăm ce am descoperit că e de folos lumii: muncă cu sine, cercetare fără milă și eliminare de sub preș a mizeriei personale, descoperirea puterilor autentice ascunse în noi dar de care ne-am bătut joc toată viața, ba chiar bilet de recomandare insistentă către preot și Liturghie. Și pentru toate acestea, pentru că punem pe omul puturos la treabă cu sine (oh, românaș șmecheraș, școlit în Balcani pentru excelența în bișnițăreasca-ți viață), pentru că spargem vitrina cu bijuterii care tronează pe mintea prostească a fiecăruia, fiindcă supărăm marea iubire de sine a snobilor și snobinetelor, ghici ce? Ghici, oare ce se-întâmplă cu noi? Uite ce: ne urăște lumea. Și zice că suntem hoți, șarlatani, obsedați sexuali etc. etc. Vedeți numai pe forum ortodox ce s-a scris până acum despre psihologie și psihologi și veți înțelege cine anume scrie aceste injurii. Oare ce fel de oameni sunt cei care aruncă cu noroi, ca-n "După dealuri", în psihologi și psihologie? Să mai pomenesc, oare, că, printre alții Ceaușescu & Ceaușescu au eliminat Psihologia din România?... De ce au făcut-o, oare? Psihiatria este o ramură a Medicinei. Medicul psihiatru este absolvant al Medicinei, cu specializare suplimentară în domeniul sănătății mintale. Nu este absolvent de Universitate, ca Psihologul ori ca Teologul. Psihologii sunt absolvenți ai Facultății de Psihologie. În București, cea mai mare și mai pertinentă este (dincolo de câteva secții pe la fac. private unde nu vreau să comentez ce se întâmplă) Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității. Și Facultatea de Teologie face parte tot din Universitatea București. Facultatea de Medicină și farmacie NU face parte din Universitatea București. Last edited by cezar_ioan; 05.09.2013 at 17:35:33. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Un preot mi-a zis că trebuie să dea 11% din venitul auxiliar la mai-marii administrativi. Cel puțin așa era acum vreo 10 ani.