Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.04.2011, 17:52:32
lrina Georgeta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Nici eu nu am inteles de ce uneori minciuna e ingaduita, dar ma gandesc ca Antonie cel Mare stia ca talharul se va mantui daca il va scapa de ceilalti talhari.. daca l-ar fi omorat, nu s-ar mai fi mantuit (doar era talhar).
Salvandu-l din bucluc, i-a salvat si sufletul... dar daca noi am fi fost in locul sfantului, nu cred ca am fi procedat bine... probabil ca intentia noastra ar fi fost alta, nu sa cautam mantuirea sufletului talharului.
Pana la urma ce folos mai este daca omul isi salveaza trupul iar sufletul si-l pierde?
Totusi nu e cineva pe aici care sa aduca lamuriri cu privire la acest subiect? E bine sau nu sa mintim pentru folosul aproapelui nostru, fie el si materialnic?
Cred că doar un preot înțelept va ști cum să ne descătușăm de păcate fără a-i încleșta pe alții - pentru că de cele mai multe ori avem de ales: ei sau noi

Last edited by lrina Georgeta; 11.04.2011 at 17:59:55.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 18:12:04
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul
Nu stiam ca baremi ortodoxia tine de marile scoli orientale, dar ma rog mi-o fi scapat mie ceva.
Daca ar fi doar una care ti-a scapat...:)
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 18:16:05
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Daca ar fi doar una care ti-a scapat...:)
Imi dai si mie cateva exemple de asa numite mari scoli orientale si cum se face ca ortodoxia ar fi inclusa in ele. Nu de alta dar nu m-am nascut invatat si tare as vrea sa aflu.
Omul a fost gîndit și făcut de Dumnezeu în deplină libertate și i s-au pus înainte toate condițiile pentru a-și împlini și trăi libertatea. Libertatea este darul minunat pe care l-a făcut Dumnezeu omului. Poate că prin nimic altceva Dumnezeu n-ar fi putut să-Și arate dragostea pe care ne-o poartă decît prin faptul că ne a dăruit deplina libertate de gîndire și de acțiune. ("Singuri in fata libertatii", Ieromonah Savatie Bastovoi)
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 18:38:26
Banned

Implicit

Citat:
Imi dai si mie cateva exemple de asa numite mari scoli orientale si cum se face ca ortodoxia ar fi inclusa in ele. Nu de alta dar nu m-am nascut invatat si tare as vrea sa aflu.
Nu-ti dau nimic!
Daca o fi sa fie, o sa aflii tu odata, daca nu, nu, ...depinde de cine esti!
Ata ete!
Eu nu sunt biblioteca ambulanta!
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 18:58:02
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
Nu-ti dau nimic!
Daca o fi sa fie, o sa aflii tu odata, daca nu, nu, ...depinde de cine esti!
Ata ete!
Eu nu sunt biblioteca ambulanta!
Pai atunci nici eu nu sunt nevoit sa-ti cred ineptiile
Omul a fost gîndit și făcut de Dumnezeu în deplină libertate și i s-au pus înainte toate condițiile pentru a-și împlini și trăi libertatea. Libertatea este darul minunat pe care l-a făcut Dumnezeu omului. Poate că prin nimic altceva Dumnezeu n-ar fi putut să-Și arate dragostea pe care ne-o poartă decît prin faptul că ne a dăruit deplina libertate de gîndire și de acțiune. ("Singuri in fata libertatii", Ieromonah Savatie Bastovoi)
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 19:45:40
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
nu minciuna in sine este rea ci scopul ei. Sunt si minciuni bune cum ar fi atunci cand cineva ascunde pe altcineva, vezi perioada comunista sau domnia nazista, s-au facut de altfel si foarte multe filme despre cea din urma. Un doctor milos daca vede ca pacientul are o boala mai grava nu-i spune din start gata ai o boala foarte grava si sansele sa te insanatosesti sunt minime ca sa-l sperie. Atunci cand minti pentru a lua apararea cuiva, astfel incat nu cel care a gresit ci tu sa fii invinuit pentru greseala aceluia. Si mai sunt si alte exemple.
Asa este. Omul poate minti fara a pacatui, daca face asta intr-un scop pozitiv. Dar trebuie sa aiba grija ca minciuna sa nu-i devina patima, sa nu fie cuprins de duhul ei.

"Cand ne vom curati cu totul de minciuna, vom putea sa o folosim si pe ea, dar cu frica, daca o cere momentul. Nu cunoaste pruncul minciuna si nici sufletul izbavit de viclenie. Cel veselit de vin spune, fara sa vrea, adevarul in toate. Si cel beat de strapungerea inimii nu poate minti.

Precum in toate patimile cunoastem deosebiri de vatamari, asa si in minciuna. Caci alta este judecata celui ce minte de frica pedepsei si alta a celui ce minte neamenintat de vreo primejdie. Unul a mintit pentru desfatari, altul pentru pofta de placeri; altul, ca sa dea celor de fata prilej de ras; altul, ca sa intinda o cursa fratelui si sa-i faca rau.
Minciuna din frica de chinurile stapanitorilor se sterge; dar e desfiintata cu totul de multimea lacrimilor. " (Sfantul Ioan Scararul).
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 19:52:34
Banned

Implicit

Citat:
Pai atunci nici eu nu sunt nevoit sa-ti cred ineptiile
Stai calm ca nici nu tin!:)
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 20:03:33
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Din ce spun marile scoli orientale de gindire, minciuna este devastatoare pentru suflet si IN SINE si in SCOP.
Trebuie sa ne abtinem sa si GINDIM minciuni!...imaginatie, fabulatii, speculatii, manipulari
Mare adevar ai spus acum. SA NE ABTINEM SA GANDIM MINCIUNI! Pentru ca ele ne schimonosesc adevarul despre noi si despre lumea inconjuratoare.De la faptul ca ne mintim singuri, crezand despre noi insine tot felul de lucruri bune si frumoase, vazandu-ne multi dintre noi cu capul in Rai deja, incepem sa ranjim celor la care ne uitam de sus, ca in final sa trecem la actiune si sa incepem un mars inchizitional impotriva tuturor celor pe care NOI ii consideram pierduti in mainile satanei..
Deci unii dintre noi asa de frumos ne mintim,chiar daca ne mintim alb-negru,fara artificii si floricele, incat cu greu mai acceptam sa impartim si aerul cu careva care nu-i de teapa (nu țeapa )noastra....

Last edited by Melissa; 11.04.2011 at 20:06:54.
Reply With Quote
Vechi 11.04.2011, 20:15:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Question

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Sunt o persoană foarte sinceră.Vreau să vă spun că, sinceritatea m-a făcut adeseori să sufăr,să fac pe unii să sufere, dar mai ales m-a ajutat să selectez oamenii pe care aș fi vrut să-i am prieteni.Vreau să spun că, atunci când am fost sinceră mulți au cam întors spatele.Dar...decât prieteni mulți și prefăcuți mai bine dușmani ca să am pe cine iubi!
Asta-i o minciuna sau un "adevar " ?
Vechi 11.04.2011, 20:32:19
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
"Hulita de unii, negata de altii, invocata in imprejurari dintre cele mai felurite, minciuna are o prezenta cotidiana. Se minte la tot pasul din motive dintre cele mai diferite: din dorinta de a ataca pe cineva, pentru disculpare, pentru punerea in valoare, pentru ascunderea timiditatii, din nevoia de protectie, pentru a face placere, pentru a ascunde un adevar dureros, pentru a apara pe cineva sau a ne apara de cineva, pentru a rezista presiunilor si normelor comunitatii. Mintim pentru ca sa rezistam. Ii mintim pe altii si ne mintim pe noi insine. Ne autoiluzionam ca nu am gresit, ca suntem buni, drepti si frumosi, ca suntem sau nu suntem in pericol, ca iubim si/sau nu suntem iubiti indeajuns. Mintim in mod constient si, cateodata, inconstient. Mintim candid, cu vadita seninatate si inocenta, mintim voit, cu sarg, cu nerusinare. Mintim vinovati sau nevinovati. Mintim pe fata sau mintim pe ascuns. Mintim prin exagerare, adaugare, inventare, dar mintim si prin diminuare, omisiune, tacere. Mintim falsificand sau mintim... adeverind." Constantin Cucos
Eu as face distinctie intre minciuna si greseala. Si una si cealalta sunt departare de adevar, dar in timp ce greseala e neintentionata, minciuna e una intentionata. Decat sa spui "am mintit neintentionat" e mai corect spus "am gresit". Noi, oamenii, nu putem spune NUMAI adevarul pentru ca doar Adevarul poate spune totdeauna adevarul. Nefiind in Adevar nu putem sa nu mintim. Problema, insa, se pune in ce scop mintim? Mintim pentru noi, sa ne fie noua bine sau mintim in scop de-a face bine? Culmea e, da, ca se poate face bine si mintind si exemple au fost date destule, nu le mai enumar. Atentie, aceasta e insa exceptia, nu regula. Regula e, pe cat poti, sa te straduiesti sa spui adevarul. Omul lumesc, insa, e tarat in minciuna de insasi modul de functionare al societatii. Cand vrei o slujba trebuie sa te lauzi (zi minciunele) ca stii de toate, cand te critica seful trebuie sa gasesti scuze (minciunele), cand vrei sa fi ales, votat, promovat, trebuie sa faci promisiuni (gogonate), cand vrei sa faci reclama trebuie sa spui ca produsul tau e cel mai, cel mai, etc, etc. Societatea lui THE BEST.
The Best cere minciuna, are nevoie de minciuna, traieste si se hraneste cu minciuna. The best e bestial, iar societatea il adora.
Omul va scapa de minciuna doar cand are in el Adevarul. Iar Adevarul are nevoie sa se scalde in Iubire, adica in Har. Doar cel daruit cu Har poate spune adevarul, dar nici macar el tot timpul. Ar fi infailibil. Or nu exista om infailibil, fie el si sfant. Sfantul nu minte, e adevarat, dar poate gresi. Rar, chiar foarte rar, dar e posibil. Doar Dumnezeu nu minte si nu greseste niciodata.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Răspunde