Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.07.2009, 23:58:05
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Cum, zoridezi, nu stii de Sf. Spiridon ? Mi se pare ca orice ortodox stie despre minunea facuta de Acesta in fata lui Arie cel necredincios, minunea cu caramida ? ...eu am citit-o la 14 ani. Deci, afla, caci este un Sfant foarte cunoscut...mai ales la noi.
Spre rusinea mea, nu stiu de acest Sfant Eu abia din toamna anului trecut m-am pus pe 'credinta' si asta dupa ce am fost zguduita putin la realitate. Promit ca am sa citesc... poate ca am auzit de Sfant si nu mai tin eu minte
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 00:04:21
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Dupa notorietate si dupa minunile cunoscute, pare-se ca Sf. Spiridon era mai mare, acum nu stiu chiar cum stau lucrurile, insa stiu si ma " mandresc " cu asta ca, Sf. Spiridon a fost casatorit...deci, se poate ! Asa ca, cei care va aplecati piosenia mai mult spre monahism decat spre taina casatoriei...mai ganditi-va !
Sa nu credem cumva ca si noi cei casatoriti ne putem asemana Sf. Spiridon; a fost casatorit, e adevarat, dar o scurta perioada, dupa care s-a facut episcop si Dumnezeu l-a facut mare facator de minuni tocmai pentru sfintenia lui. Putem avea noi pretentie la asa sfintenie?!? Stindu-ne pacatosi, e normal ca spunem de monahi ca sunt mai fara de pacate ca noi...
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 00:10:38
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Oameni buni, monahii sunt crezuti mai curati pentru ca ei au facut o alegere deplina, adevarata si anevoioasa spre Domnul. Dar si oamenii casatoriti pot sa fie tot asa aproape de Dumnezeu. Retinerea voastra in privinta asta se datoreaza faptului ca majoritatea oamenilor casatoriti din lumea asta nu se prea au cu credinta, adica n-are nici o legatura casatoria lor cu credinta, pe cand mai rar un monah care nu s-a facut monah din dorinta de Dumnezeu. Ati inteles logica? Eu cred ca induce in eroare. Asa ca fiti cu bagare de seama. Si oamenii casatoriti se pot sfinti.
Cum spunea un parinte? "Nu toti din lume se pierd si nu toti din manastire se mantuiesc"
Fiti cu bagare de seama...Nu casatoria sau monahismul te mantuieste, ci Dumnezeu te mantuieste daca Il lasi.

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 01:06:18
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sa nu credem cumva ca si noi cei casatoriti ne putem asemana Sf. Spiridon; a fost casatorit, e adevarat, dar o scurta perioada, dupa care s-a facut episcop si Dumnezeu l-a facut mare facator de minuni tocmai pentru sfintenia lui. Putem avea noi pretentie la asa sfintenie?!? Stindu-ne pacatosi, e normal ca spunem de monahi ca sunt mai fara de pacate ca noi...
Da, asa e. Din ce am citit eu, am observat ca sfintii casatoriti, dupa ce se hotarau sa Il urmeze pe Domnul, nu mai aveam relatii trupesti, ci traiau in curatie deplina, ca frate si sora.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 07:05:18
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Spre rusinea mea, nu stiu de acest Sfant Eu abia din toamna anului trecut m-am pus pe 'credinta' si asta dupa ce am fost zguduita putin la realitate. Promit ca am sa citesc... poate ca am auzit de Sfant si nu mai tin eu minte
Este un sfânt tare drag tuturor,făcător de minuni și grabnic ajutător.Caută și citește despre el dar mai ales citește-i acatistul.Pentru mine sf. Spiridon este balsam al sufletului alături de sf.Nicolaie sunt cei mai prietenoși sfinți,
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 09:57:34
anastasia2008's Avatar
anastasia2008 anastasia2008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2008
Locație: Acum, in Valenii de Munte, Prahova.
Implicit

Da, eu cred ca sotia trebuie sa asculte de sotul ei. Dar si sotul de sotie. Trebuie ca cei doi sa se completeze unul pe celalalt. Cei doi trebuie intotdeauna sa se intalneasca in acelasi punct. Niciodata o casnicie nu va fi fericita, daca unul din soti se va simti subjugat de celalalt.
Intre minutul acesta care bate ... si celalalt.

Si-mi pare neinteles si trist,
Ca nu privim la cer mai des,
Ca nu culegem flori si nu iubim,
Noi, cei care asa de repede murim.

http://pensiuneaverasilivia.wordpress.com/
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 12:07:02
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Eu tin foarte mult la neprihanirea trupului, pentru ca inevitabil imi aduce aminte de inocenta copiilor. Pe oamenii casatoriti nu-i pot vedea ca pe niste copii.
Cu toata dragostea, ai mare grija in aceasta miscare a mintii si a inimii.
Multi au ajuns sa cada din dreapta credinta cu astfel de vederi a lucrurilor.

In secolele cele dintai, unul dintre cei mai mari calugari asceti ai pustiului, Avva Pafnutie, a venit la un Sfant Sinod pentru a apara Casatoria, curatenia deplina a celor casatoriti, in fata calugarilor care "aruncau cu noroi" in aceia, considerandu'i murdari si inferiori.

Iti aduc in vedere un cuvant al Sfantului Maxim Marturisitorul, comentand Schimbarea la Fata a Mantuitorului: "Pe un munte statea Ilie, iar pe celalalt Moise. Ilie intruchipeaza calugaria, iar Moise casatorie. Atat calugarul, cat si cel casatorit, se afla la aceeasi distanta fata de Dumnezeu, la aceeasi inaltime a vietuirii."

Esential este ca monahul sa traiasca adevarul monahism, iar cel casatorit adevarata casatorie.
Daca monahul cade din randuiala sa e de plans. Tot asa si cel casatorit.

Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 12:12:01
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sa nu credem cumva ca si noi cei casatoriti ne putem asemana Sf. Spiridon; a fost casatorit, e adevarat, dar o scurta perioada, dupa care s-a facut episcop si Dumnezeu l-a facut mare facator de minuni tocmai pentru sfintenia lui.
Sa nu spunem aceasta, caci ne asemanam intru toate acelora care spun: "Lasa'ma cu Sfintii Parinti, ca aceia au trait in alte vremuri, nu in vremurile noastre." Mare grija la a spune ca aceia erau mai tari si mai mari, ca aveau doua inimi, trei minti, si multime de talanti. Erau oameni normali, ca si noi. Erau oameni ce'L iubeau pe Dumnezeu si atata tot !!

Ce'l impiedica pe cel casatorit sa faca faptele dragostei si sfinteniei Domnului ? Doar lenea si lipsa de ravna !

Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 12:16:49
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de monica.miholca Vezi mesajul
Am observat ca sfintii casatoriti, dupa ce se hotarau sa Il urmeze pe Domnul, nu mai aveam relatii trupesti, ci traiau in curatie deplina, ca frate si sora.
Nu generaliza aceasta, Monica. Multi au facut asa, precum spui, caci odata crescand ravna si nevointa din inimile celor doi, acestia nu se mai puteau lipi de nimic din aceasta lume, si nici macar unul de celalalt. Insa niciodata casatoria alba nu a fost incurajata ! Iar daca relatiile trupesti au loc intotdeauna in casatorie, sa insemna aceasta ca cei casatoriti sunt impiedicati de la sfintenie? Fereasca Domnul. Sa nu spunem aceasta, va rog.

Fa'mi bucuria si citeste Viata Sfintei Iuliana de Lazarevo. O mama cu 13 copii, cu un sot alaturi de care a trait pana aproape de sfarsitul vietii, doar o perioada ei stand despartiti trupeste, spre sfarsit. Inca de mica si tot timpul vietuirii ei ca sotie si mama ea nu a incetat sa se nevoiasca si sa faca mari si minunate fapte crestine. Sa nu indraznim sa spunem ca doar pentru renuntarea trupeasca de la sfarsitul vietii sale a fost ea numita sfanta. Toata viata si'a petrecut'o ca sfanta !!

Moastele acesteia izvorasc mir !

Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 12:24:05
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Nu generaliza aceasta, Monica. Multi au facut asa, precum spui, caci odata crescand ravna si nevointa din inimile celor doi, acestia nu se mai puteau lipi de nimic din aceasta lume, si nici macar unul de celalalt. Insa niciodata casatoria alba nu a fost incurajata ! Iar daca relatiile trupesti au loc intotdeauna in casatorie, sa insemna aceasta ca cei casatoriti sunt impiedicati de la sfintenie? Fereasca Domnul. Sa nu spunem aceasta, va rog.

Fa'mi bucuria si citeste Viata Sfintei Iuliana de Lazarevo. O mama cu 13 copii, cu un sot alaturi de care a trait pana aproape de sfarsitul vietii, doar o perioada ei stand despartiti trupeste, spre sfarsit. Inca de mica si tot timpul vietuirii ei ca sotie si mama ea nu a incetat sa se nevoiasca si sa faca mari si minunate fapte crestine. Sa nu indraznim sa spunem ca doar pentru renuntarea trupeasca de la sfarsitul vietii sale a fost ea numita sfanta. Toata viata si'a petrecut'o ca sfanta !!

Moastele acesteia izvorasc mir !
Multumesc Dorin de raspuns, pentru ca intr-un fel imi faceam ganduri din pricina asta.
O sa citesc negresit despre Sf Iuliana de Lazarevo.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sotul ideal cdiasimi Nunta 231 17.07.2012 10:34:54
sotul cel neideal VLCMirela Nunta 138 12.05.2012 12:10:57
Cine nu si-a inselat sotul/sotia?? anika12 Nunta 94 26.10.2011 17:16:41
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat spre_rasarit Botezul 3 08.04.2011 19:23:54