Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.07.2010, 01:20:40
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Da, foarte corect ce spui , dar odihna sa sti ca e doar in cele cateva ore de somn . Poate mira pe unii, dar la Manastire odihna efectiva cam lipseste cu desavarsire ! Pun si eu o intrebare : este rau sau bine ca intr o Manastire sa fie gazduiti ( contra cost ) batrani in ingrijire ? ( exsista destule cazuri ), precum si copiii abandonati sau cu probleme ?
Daca manastirea este azil de batrani....adica asta e ascultarea principala atunci e ok si e normal sa primeasca bani pentru ca altfel nu ar avea de unde fonduri ca sa fie ingrijiti batranii (mancare, spalat, intretinere, caldura...etc)...dar sa fie manastire ca oricare alta si sa gazduiasca batrani contra cost pe care sa-i ingrijeasca nu e normal....din motivele spuse mai sus...ar fi ceva in plus la ascultarile lor si cum timpul lor liber e fff limitat ar insemna sa se epuizeze prea mult.
Reply With Quote
Vechi 04.07.2010, 02:51:24
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Eu zic că este rău ca mănăstirea să adăpostească mireni, inclusiv pelerini. Mănăstirea trebuie să fie un loc de izolare unde călugării să aibă pacea și liniștea necesare unei vieți de rugăciune permanente. Mănăstirea nu e azil, pentru asta sunt alte așezăminte ale Bisericii.

Sunt oameni care vor să trăiască în singurătate și pentru aceasta s-au făcut mănăstirile, care constituie un refugiu potrivit vieții contemplative.

Cât despre datoria față de bătrâni și bolnavi, cred că se exagerează, și mă refer la datoriile mirenilor, nu ale călugărilor. Nu suntem datori să umblăm după bătrâni, săraci etc și nu vom avea vreo plată la Judecată dacă am făcut aceasta. Pilda aceea din evanghelii are rostul de a ne arăta necesitatea de a nu urî semenii noștri. Milostenia ar trebui să existe numai în situațiile întâmplătoare, nu să devină un program.
Vechi 04.07.2010, 11:35:26
Iubirea's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Eu zic că este rău ca mănăstirea să adăpostească mireni, inclusiv pelerini. Mănăstirea trebuie să fie un loc de izolare unde călugării să aibă pacea și liniștea necesare unei vieți de rugăciune permanente. Mănăstirea nu e azil, pentru asta sunt alte așezăminte ale Bisericii.

Sunt oameni care vor să trăiască în singurătate și pentru aceasta s-au făcut mănăstirile, care constituie un refugiu potrivit vieții contemplative.

Cât despre datoria față de bătrâni și bolnavi, cred că se exagerează, și mă refer la datoriile mirenilor, nu ale călugărilor. Nu suntem datori să umblăm după bătrâni, săraci etc și nu vom avea vreo plată la Judecată dacă am făcut aceasta. Pilda aceea din evanghelii are rostul de a ne arăta necesitatea de a nu urî semenii noștri. Milostenia ar trebui să existe numai în situațiile întâmplătoare, nu să devină un program.
Eu zic sa nu incepem sa exageram.
Aici vorbeam de viata de manastire nu de pustnicie, motiv pentru care exista manastiri construite in orase sau in apropierea satelor. Mirenii sunt bineveniti in manastiri pentru o slujba si un cuvant de folos pe care la bisericile de mir nu ai cum sa le intalnesti. Intr-un fel se face slujba intr-o manastire (toate cele 7 Laude incununate de Sf. Liturghie si Sf. Maslu o data sau de doua ori pe saptamana) si in alt fel in bisericile de mir (Utrenia cu Sf. Liturghie doar duminica si in zile de sarbatori, vecernia doar in seara precedenta cand se face Sf. Liturghie si Maslu doar la unele biserici). Acum bietul mirean nu se muta la manastire, el vine si pleaca....si tocmai modul in care pleaca este incununarea ascultarii calugarului. Ideea este sa nu se exagereze cu statul in manastiri si sa nu se mearga prin manastiri pentru a vizita si sta ca la statiune.

Alta problema este cu manastirea nu e azil...te inseli. Sunt manastiri care au azile ...aici calugaritele sunt cele care se ocupa de tot, dar in afara de slujba si aceasta ascultare nu mai fac altceva si mi se pare normal...sau sunt manastiri care au seminar teologic, acolo calugaritele sunt profesoare si in afara de aceasta ascultare si slujbe nu mai fac altceva, sunt manastiri spitale sau manastiri statiuni unde manastirea este exact un hotel.
Ideea este sa nu uitam ca singura datorie a calugarului este ascultarea, saracia si castitatea...in rest absolut nimic, iar asculare trebuie sa faca neconditionat, numai daca este pus sa faca ceva impotriva ortodoxiei sau sa defaime pe Hristos, calugarul poate sa ia atitudine, in rest el este exact nimeni pentru el si viata lui. Din momentul in care a ales singur sa fie calugar mantuirea lui consta in respectarea celor trei voturi...si nu e usor deloc, mai ales in ziua de azi.

Mirenii zelosi care vin si isi dau cu parerea de cum ar trebui sa fie sau ce sa faca o manastire, mai intai sa incerce sa inteleaga votul ASCULTARII....care este o mare taina si doar cine incearca sa-l inteleaga reuseste si ca monah dar si ca familist...este primordial sa inveti si sa accepti sa asculti, in rest totul va decurge de la sine
Reply With Quote
Vechi 04.07.2010, 16:15:33
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Iubirea, cea care-și dă cu părerea în necunoștință de cauză ești tu. Nu ai adus nici o referință la părerile tale și de fapt astfel de referințe nici nu există.

Mănăstirea înseamnă pustnicie. Când depune jurământul, în momentul cel mai solemn al slujbei aspirantul este întrebat "De ce ai venit frate căzând la sfântul altar și la această sfântă însoțire?" la care el răspunde "Dorind viață pustnicească preasfințite părinte".

Puteți vedea aceasta în această întregistare, începând cu secunda 5:37
http://www.trilulilu.ro/Dumitrul/c2ee12ed2635a0

Cuvântul mănăstire vine din grecește, de la monazein, a trăi în singurătate, la fel cuvântul monah. Mănăstirile au apărut atunci când pustnicii au început să se organizeze în comunități spre ușurarea nevoilor lor, dar principiul de bază a rămas același: izolarea de societate în folosul rugăciunii. Aceasta e valabil și în cazul celor care sunt aproape sau în interiorul orașelor. Pustnicia nu este atât geografică cât socială.

Mănăstirile nu sunt create de episcopii ci din inițiativa celor care vor să trăiască în pustnicie. Inițial ele nici nu erau supuse ierarhiilor bisericești.

Că unele mănăstiri au avut și au și preocupări sociale este o cădere de la scopul lor, scopul viețuirii călugărești fiind liniștirea, nu ajutarea semenilor, după cum spune și Sfântul ava Pimen cel Mare:
Si a zis lui fratele : am zis ca seaman tarina mea si fac dintr-insa milostenie. Si i-a zis avva Pimen : am gandit ca pentru fratele tau cel mirean ai grait; iar daca tu esti cel ce faci lucrul acesta, nu este lucru calugaresc.
Vechi 04.07.2010, 16:56:07
Iubirea's Avatar
Senior Member

Implicit

Te rog sa mai citesti la Sf. Vasile cel Mare si Sf. Grigore de Nazianz...si mai discutam apoi.
Iar despre ce se intampla la ora actuala este discutabil.
Ascultarea de baza este rugaciunea...dar ascultare inseamna sa faci absolut tot ce te pune staretul, nu ce-ti imaginezi tu ca ar trebui...daca esti pus sa stai in cap, desi este ilogic si chiar poti muri, tu asta trebuie sa faci chiar cu riscul sa mori (este un exemplu exagerat) dar asta inseamna ascultare si taierea voii tale...daca staretul o luna de zile te pune la o ascultare in mijlocul lumii fara a avea acces la Biserica tu asta trebuie sa faci...in manastire ascultarea este mai presus de orice atata timp cat prin ascultare nu defaimezi pe Hristos.

Eu cand spun anumite lucruri chiar le spun intr-o destul de mare cunostinta de cauza. Eu nu visez sau interpretez ca asa ar trebui, chiar stiu cum e...ca mintea omului are cai nebanuite cand isi ia zborul, asta e alta problema.
Reply With Quote
Vechi 04.07.2010, 17:49:57
hanico's Avatar
hanico hanico is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.06.2007
Locație: Moldova lui Stefan
Trimite un mesaj prin AIM pentru hanico
Smile

Manastirea are deja rostul ei si ajuta deja lumea prin aceea ca se roaga pentru toti oamenii in toate imprejurarile! Nu vad nimic rau in faptul ca primeste pelerini, ginditi-va cite mese se pun pentru pelerini la manastirea Petru Voda sau Sihastria. Imi spunea o maica de la Petru Voda femei ca abia pe la 11-12 noaptea termina ascultarea la bucatarie dupa ce a pus masa de 14 - 15 ori pe zi pentru sute de pelerini sau amariti in trecere. Si nu pot uita cum un parinte de la Sihastria servea la masa cu atata bucurie si ne spunea cit de bucurosi sunt de fiecare om care pleaca multumind lui Dumnezeu pentru toate.
Vechi 04.07.2010, 17:59:08
Iubirea's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de hanico Vezi mesajul
Manastirea are deja rostul ei si ajuta deja lumea prin aceea ca se roaga pentru toti oamenii in toate imprejurarile! Nu vad nimic rau in faptul ca primeste pelerini, ginditi-va cite mese se pun pentru pelerini la manastirea Petru Voda sau Sihastria. Imi spunea o maica de la Petru Voda femei ca abia pe la 11-12 noaptea termina ascultarea la bucatarie dupa ce a pus masa de 14 - 15 ori pe zi pentru sute de pelerini sau amariti in trecere. Si nu pot uita cum un parinte de la Sihastria servea la masa cu atata bucurie si ne spunea cit de bucurosi sunt de fiecare om care pleaca multumind lui Dumnezeu pentru toate.
Asa este, iar asta inseamna ascultarea neconditionata (staretul acolo l-a trimis si el asta face) si iubirea de aproapele (desi munceste din greu inima lui e plina de bucurie ca hraneste in mod vizibil pe cei care sunt acolo cu probleme spirituale iar in mod invizibil prin rugaciunile lui interioare)...iar acei calugari poate sunt saptamani in care nu vad biserica si slujbele le aud doar prin statii si boxele amplasate din loc in loc in afara bisericii (acolo unde sunt)
Reply With Quote
Vechi 09.07.2010, 11:01:30
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Unui teolog care sustinea ca trebuie sa fie un om de actiune crestinul, Batranul Ioil i-a raspuns: "Trebuie sa lasi actiunea si framantarea de-o parte pentru a te ocupa putin de propria ta curatie. Noi suntem numai framantare si actiune, iar sufletul l-am lasat in paragina. Curateste-ti sufletul de patimi printr-o lucrare in adancime si ceea ce vei oferi atunci semenului tau, tu vei oferi nu din golul sufletului, ci din bogatia ta interioara".
Reply With Quote
Vechi 09.07.2010, 11:16:27
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iubirea Vezi mesajul
ce inseamna pentru tine ca un calugar sa isi slujeasca aproapele?
Inseamna a face minuni prin rugaciunile lui, in viata celor din lume.
Inseamna a incalzi inimile cele impietrite din lume, prin dragostea si pocainta lor.
Inseamna a ajuta prin rugaciune si mangaiere oricand, pe oricine.
Inseamna a mijloci prin rugaciunea lor puternica, caci "mult poate rugaciunea cea staruitoare a dreptului".

Insa noi nu mai credem in puterea rugaciunii. Am ajuns sa credem numai in asociatii caritative si alte asemenea institutii cu caracter social-filantropic, in care se vede mai mult lucrarea omului, decat lucrarea lui Dumnezeu. Acestea nu sunt rele, insa vreau sa intelegeti la ce ma refer. Cel rugator, daca nu face asistenta religioasa, nu inseamna ca nu face nimic. Sunt talanti diferiti, iar rugaciunea mi se pare mai grea decat munca.

Last edited by windorin; 09.07.2010 at 11:27:26.
Reply With Quote
Vechi 09.07.2010, 14:17:56
Iubirea's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Inseamna a face minuni prin rugaciunile lui, in viata celor din lume.
Inseamna a incalzi inimile cele impietrite din lume, prin dragostea si pocainta lor.
Inseamna a ajuta prin rugaciune si mangaiere oricand, pe oricine.
Inseamna a mijloci prin rugaciunea lor puternica, caci "mult poate rugaciunea cea staruitoare a dreptului".

Insa noi nu mai credem in puterea rugaciunii. Am ajuns sa credem numai in asociatii caritative si alte asemenea institutii cu caracter social-filantropic, in care se vede mai mult lucrarea omului, decat lucrarea lui Dumnezeu. Acestea nu sunt rele, insa vreau sa intelegeti la ce ma refer. Cel rugator, daca nu face asistenta religioasa, nu inseamna ca nu face nimic. Sunt talanti diferiti, iar rugaciunea mi se pare mai grea decat munca.
Subscriu, nu comentez...ai dreptate...chiar e foarte greu sa te rogi...adica sa reusesti sa intri in convorbire cu Dumnezeu...e foarte lunga calea.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
despre minastirea namiiesti danielatomi Generalitati 3 29.09.2010 18:54:44
de ce Biserica nu face mai mult? anamariaplop2000 Despre Biserica Ortodoxa in general 14 18.05.2010 18:07:25
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? sophia Mari Duhovnici si predicile lor 5 09.01.2010 23:13:44
Minastirea Sretensk in colaborare cu Statul andreicozia Despre Biserica Ortodoxa in general 0 15.07.2009 00:21:17