![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca la fel de interesant ar fi sa discutam despre mersul la biserica din perspectiva tineri/mai putin tineri. Mie cel putin mi s-a intamplat de destule ori sa fiu cea mai tanara din biserica, in afara de copiii adusi de bunici sau parinti. Poate nu chiar acum, dar da cand aveam 16-17-18 ani. De ce atat de putini tineri merg regulat (in fiecare duminica) la Sf. Biserica?
|
||||
|
||||
![]()
Ceea ce observ eu, în bisericile de rit latin din Ro, este o mai slabă reprezentare a generației de mijloc. Tinerii, ca și vârstnicii, sunt bine reprezentați. Dar prototipul de enoriaș care vine mai rar la biserică este: bărbat între 40-50 de ani.
În bisericile de rit răsăritean din Ro, tinerii sunt foarte puțini, fiindcă se duc în bisericile de rit apusean. Sau au trecut la ortodocși, sau nu se mai duc la nici o biserică. Ăsta, din câte am înțeles, e un fenomen specific Bucureștiului, în leagănul ardelenesc nu este așa. La agapele frățești la care merg, și unde mă simt un junior, subiectul principal de conversație este viața ardeleneasă interbelică. Cei ca mine, nevând nici cea mai mică legătură nici cu Ardealul, nici cu viața interbelică, probabil că nu rezonează și reacționează cu picioarele, mergând la slujbă la frații latini. Ar mai fi o cauză: trebuie să mergem la liturghie nu numai duminica, ci și în cele 10 (?) zile de poruncă ce nu cad duminica. Slujbele greco-catolice încep la orele 10 sau 11, exact când lumea e la serviciu (sau la școală ori facultate). Un vechi canon răsăritean, rămas neabrogat, interzice două liturghii în aceeași zi la aceeași biserică. Deci, ca să îți îndeplinești obligația pentru zile feriale non-duminicale, singura posibilitate este să mergi în bisericile de rit latin, unde au loc liturghii de după-amiază și de seară. Un memoriu adresat Sf Sinod, prin care se cerea abrogarea acelui canon făcut în vremea când oamenii își făceau programul ei înșiși, a rămas, deocamdată, fără răspuns. Sau, se poate menține canonul, dar muta liturghia de la 10 dimineața la 6 după amiaza, nimic nu interzice. Să sperăm că, în timp, acest aspect se va rezolva. Un alt lucru care îi ține pe mulți tineri departe de bisericile răsăritene este recentul curent hiper-bizantinist. Reintroducerea unor cântări specific bizantine, în manieră cântată pe nas, psalmodiată și înalt repetitivă este o idee foarte discutabilă, cu bune și rele. Din punct de vedere strict pastoral, cele rele îmi par a prevala. Sunt muzici făcute în vremuri în care viața avea alt ritm decât cel de azi, în care oamenii, mai ales cei tineri cu nerăbdarea vârstei, nu se pot regăsi. Însă, cauza cea mai importantă a scăderii procentului de practicanți este relaxarea omileticii, fenomen care probabil că e și mai evident în vest decât la noi. Timp de secole, lucrurile erau foarte limpezi: ca și catolic, aveai obligațiile A, B și C, "C" fiind participarea la viața de credință, ceea ce presupune minimum liturghia în zile feriale, postul, o spovadă și o cuminecare pe an. Nu era mult, dar nici puțin și, respectând condițiile A, B și C, puteai fi sigur că te vei mântui. Acuma, mai rar aud despre obligații ecleziale la predică. Ceea ce aud este că ar fi foarte frumos să dăruiesc unor copii săraci ciorăpei, că atunci înseamnă că Îl încalț pe Cristos. Să Îl ascult pe Cristos duminica și să stau la masă cu El nu mai aud că ar fi necesar.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 12.08.2010 at 21:33:09. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu am auzit o singura omilie despre Sf. Euharistie, sau despre Sacramentul Reconcilierii. In ceea ce priveste participarea tinerilor la Liturghi duminicala, pot sa spun ca la biserica mea intra destul de multi, ba chiar si cu copilasi mai mici sau mai mari. Sunt destule cazuri in care parintii trebuie sa intre sau sa iasa sau sa se plimbe prin navele laterale pt. a-si potoli din plans copii de 1 sau 2 ani. Sunt si grupe de tineri, cu varii activitati, iar muzica de duminica o asigura tot tinerii. |
|
||||
|
||||
![]()
Cunosc două mari feluri de a asigura muzica: prin voluntariat sau cu un cor plătit. Mi se par mult mai bune realizările capelmaiștrilor care beneficiază de cor plătit în comparație cu cei care trebuie să se limiteze la tineri voluntari din parohie. Diferența cred că e la repetiții. Pe voluntar nu prea ai cum să-l disciplinezi: te bucuri că vine duminica la liturghia parohială, cum să-i mai ceri să vină și în timpul săptămânii la repetiții ? Cel mai bun cor din oraș este, de departe, la Catedrala Sf Iosif. E mixt: o parte sunt laici plătiți, o parte sunt persoane consacrate care nu iau onorarii. Au și cea mai bună orgă din oraș: peste 2000 de tuburi și zeci de regiștri (realizată de un atelier din Timișoara interbelică).
Pe vremuri, parohiile se bazau mult pe cântăreți copii și tineri voluntari. Dar, pe atunci, aveau școală parohială. Vroiai 10 la muzică ? Hai în biserică la repetiții ! Off topic: Recent, Monseniorul Ioan Robu a fost numit membru în importantul dicaster roman pentru Disciplina Sacramentelor și Cult Divin. Poate că minunatul cor de la Sf Iosif a avut o contribuție la această numire.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oricum, asemenea feluri de statistici trebuie luate cu multă precauție: este ceea ce se declară oamenii. Există mulți "oameni cultural catolici" așa cum există "cultural ortodocși". Vor fi fiind și "cultural protestanți" ori (în mai mică măsură, deocamdată) "cultural neoprotestanți". Nu trec pe la nici o biserică timp de ani de zile, nu cred nici în a zecea parte dintre articolele de credință, și totuși, dacă stai să îi întrebi, ei se declară astfel. Dar astfel de statistici nu reflectă cu adevărat aderența la o confesiune și la o viață de credință, cu atât mai puțin intenția și strădania de a-L urma pe Domnul nostru în viața personală. În această privință, Europa îmi face impresia a sta cel mai rău. Mă refer la toate confesiunile din Europa de Vest și de Est, deși cea care îmi pare că a pierdut cel mai mult este luteranismul din țările nordice.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1.Sursa era laica.Nu stiu daca cei care au realizat sondajul erau catolici sau protestanti.Sigur nu eru ortodocsi(parca asa imi amintesc).As inclina sa spun ca erau tot atat de credinciosi precum cei de la The Skeptic Society.Sincer sa fiu>nu stiu preferintele lor.Ca sa fiu si mai sincer>nici nu m-a interesat acest aspect ci m-am uitat direct pe cifre.Deformatie profesionala,scuze. 2.Nu se preciza la care protestanti se refera.Banuiesc ca la cei care se pot incadra in acesta sintagma in mod uzual. 3.Din moment ce nu era nici o distinctie intre protestanti>cu atat mai putin intre neoprotestanti 4.Categoric cifrele sunt complet relative pt ca in acest caz barometrul credintei indica doar la nivel declarativ sau strict dpdv al apartenentei declarate. 5.Personal,in calitate de sceptic de serviciu,apreciez la mai putin de 10%din cifrele aratate pe cei care ar merita,la modul decent,onoarea de a fi numiti crestini.Ma incadrez in categoria ce poate fi blamata din reale motive. 6.Raportat la balamucul religios din State,in Europa parca disolutia avanseaza un pic mai lent intrucat sunt centri traditionali mai puternici. 7.Am fost de mai multe ori in Peninsula Scandinava si acolo este o situatie aparte,ce comporta o analiza pe mai multe planuri si nu neaparat teologice.Daca ar fi sa glumesc as spune ca daca baietii de pe Mayflower ar fi acostat acolo sigur se intoarceau acasa,cu orice risc. Last edited by Scotsman; 04.11.2010 at 22:12:44. |
|
||||
|
||||
![]()
Mă surprinde că spuneți asta. Din datele pe care le-am citit, procentele de participare la viața de credință din State sunt net mai ridicate decât în țările europene. Eu însumi am fost acolo și am stat pe Coasta de Est 4 luni, iar în Texas 2 săptămâni. Prezența la slujba duminicală era lucru obișnuit pentru multe familii. În general, din ceea ce am văzut, americanii îmi par mai serioși în credință decât media europenilor. Influențat de reviste și filme, mă așteptam să văd dezmăț pe străzi. Ei bine, am văzut o societate cu morală puritană. Acolo, dacă te plimbai prin parc nu cu o sticlă de whisky, ci cu o sticlă de bere în mână, ți se punea o ștampilă pe frunte care dura atât de mult, încât nimeni nu făcea asta. Beția, mai ales beția în public, e lucru de ocară și la fel, infidelitatea. Nu același lucru pot spune despre Europa, inclusiv (și mai ales) despre țara noastră.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stiu ca Bush a candidat la presedentia USA pt ca a asistat la o predica unde a simtit ca ii este adresata lui (indirect) si s-a simtit predestinat pentru acesta functie.Am dubii rezonabile cu privire la ce trebuia sa inteleaga :) Am vazut un interviu cu el in care povestea ca analiza impreuna cu Tony Blair pasaje din The Holy Bible cand se intalneau.Nici nu vreau sa-mi imaginez continutul concluziilor ,,Tony,aici parca scrie sa atacam Irakul.Ma simt cruciat.Tu?" Tony : ,,Eu simt multe oportunitati Georgy..." :) Ma intereseaza foarte mult tema topicului dvs si prin urmare o sa va las si eu opinia mea un pic mai tarziu daca se poate.On topic:>aici gasiti o analiza in acest sens.Referitor la patima betiei>povestea este veche>aici Last edited by Scotsman; 05.11.2010 at 00:01:45. |
|
||||
|
||||
![]()
Dintre studiile mai recente care au ca tema sociologia religiei in SUA, cel mai serios imi pare a fi acesta:
http://religions.pewforum.org/reports
|
||||
|
||||
![]()
Un articol interesant despre expansiunea creștinismului. 70 % dintre catolici trăiesc în Africa, Asia și America Latină: http://inliniedreapta.net/monitorul-...restinismului/
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Marturisirea credintei | antoniap | Biserica Ortodoxa Romana | 72 | 27.12.2013 19:30:21 |
Libertatea credintei | Daniel_7 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 10 | 14.09.2011 09:28:24 |
Inceputul credintei... | Man Teo | Generalitati | 143 | 10.09.2011 09:52:42 |
Nevoia credintei | Kronos | Generalitati | 16 | 26.06.2011 17:17:25 |
Universul Credintei TVR | C-tin | Biserica Ortodoxa Romana | 2 | 27.03.2008 23:56:48 |
|