![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Crezi ca Parintele Staniloaie si-a dorit ca toate scrierile si ideile sale sa fie tratate ca litera Evangheliei ? Hai sa fim seriosi, au fost si Parinti ai Bisericii care au gresit in probleme de dogmatica, daramite o chestiune sociologica. A contesta o idee nu e totuna cu a contesta persoana. Daca aducem la masa dezbaterii opiniile unei alte persoane, fie si sfant, o facem pt. a le dezbate, altfel cadem in alte alea; recursul la autoritate nu e argument, e eroare de argumentare. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fiind catolic, s-ar putea sa nu stii acest lucru. Chiar daca teologii ortodocsi nu invoca in nici o situatie infailibilitatea, totusi prin cele pe care le scriu, isi castiga respectul si locul lor. Unul dintre acestia este Pr. Staniloae. Nu e deci cazul sa il diminuam, caci este un titan. Iar din felul in care scrii mai sus, Erethorn, arati lipsa de respect pentru modul de a privi lucrurile in lumea ortodoxa: recursul la autoritatea Sfintilor Parinti este argumentare; de fapt singura bazata pe adevar. Eu, ca persoana nu pot sa argumentez mai bine decat cel, care a scris sub influenta Duhului Sfant (ma refer la sfintii invocati de tine mai sus), sau decat un mare teolog roman. Din pacate constat tot mai multe diferente intre modul de a privi lucrurile de catre un ortodox si un catolic. Chiar imi doresc sa vad si ceva ce avem in comun... |
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In ceea ce-l priveste pe Parintele Staniloaie, trebuie sa va dezamagesc, caci stiu si cine si ce este; mai mult, am si respect pentru dansul; parte din respectul meu se manifesta tocmai in aceea ca nu-mi permit sa-l asez intr-un loc in care, fara doar si poate, nu si-ar fi dorit sa fie asezat. |
|
||||
|
||||
![]()
Mereu am considerat că argumentele bazate pe Sfinții Părinți sunt argumente cu multă greutate și de cea mai mare valoare. Fără patristică, suntem și chiori, și șchiopi. În cazul fericit în care nu ajungem alături cu calea pe care au mers Sfinții Părinți, ne paște mereu pericolul de a avea senzația că am descoperit roata.
Dar pr. Dumitru Stăniloaie face parte dintre Sfinții Părinți ?
|
|||
|
|||
![]()
Va las sa discutati intre voi, ca prea aveti aceeasi optica. Mie aceasta imi este straina, asa cum voua va este strain ceea ce spun eu.
Un lucru e cert: Pr. Staniloae nu are nevoie de asa "apreciere", ca cea exprimata de voi mai sus. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ideea asta nu e oare mai adanca? poate n-ar strica sa cauti raspunsuri in antropologia crestina. Am citit in Teologia sexelor a lui Razvan Codrescu si nu numai, urmatoarea idee, care s-ar putea sa fie o piesa importanta in puzzle-ul tau. Dumnezeu le-a dat femeilor nasterea de copii, iar ele experimentand aceasta incredibila taina au acces la o traire unica, netransferabila barbatilor. Dumnezeu stie ce bogatie a pus in noi la creatie si ne indeamna sa ne descoperim in mod liber propria maretie. Omul ajunge sa fie el insusi o enigma pentru el cand incepe sa-si exploreze adancurile. Iar femeia e mult mai dispusa sa-si experimenteze adancurile de taina mai ales prin experienta purtarii unei noi vieti in pantec, ceea ce o face mult mai sensibila la miracol si taina. Iar ambianta Bisericii e prin esenta una de taina in care femeile se simt atrase (mai mult sau mai putin constient) intr-o masura mai mare decat barbatii. succes cu cercetarea be blessed |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dacă am explica pe baza unei deosebiri dintre natura bărbătească și natura femeiască, atunci cum se explică faptul că acest fenomen este unul relativ nou ? Să se fi schimbat natura oamenilor, bărbați și femei ? Nu cred. Și totuși, pe vremuri bărbatul mergea la biserică împreună cu femeia sa, și eventual cu copii îmbrăcați cu ce aveau mai frumos. Acuma, vedem că merge femeia singură.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
in scurte vremuri de criza, poate dar la modul general, nu chiar avem noi o imagine idilica a unor astfel de vremuri...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ceea ce mai știu este că, în ambele sate ale bunicilor mei (materni și paterni), în vremea tinereții lor, bărbații își luau nevestele și mergeau la biserică. Și nu era nici o criză, criza a venit după aceea. Acum, mult mai des merg nevestele singure, după cum prea bine știți. În concluzie, poate că ar fi bine să renunțați la judecata prezumțioasă privind "imagine idilică" etc. Aveți date sau păstrați amintiri contrare ? Furnizați-le !
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Marturisirea credintei | antoniap | Biserica Ortodoxa Romana | 72 | 27.12.2013 19:30:21 |
Libertatea credintei | Daniel_7 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 10 | 14.09.2011 09:28:24 |
Inceputul credintei... | Man Teo | Generalitati | 143 | 10.09.2011 09:52:42 |
Nevoia credintei | Kronos | Generalitati | 16 | 26.06.2011 17:17:25 |
Universul Credintei TVR | C-tin | Biserica Ortodoxa Romana | 2 | 27.03.2008 23:56:48 |
|