![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
„Retorica” la care ati apelat v-a ajutat. I-a facut pe unii dintre noi sa faca deosebirea intre „a scrie cu durere” si „a scrie cu ură”. N-ati scris cu iubire. Multi dintre noi uita ca cea mai mare porunca a crestinismului este Iubirea. Am vazut de multe ori reactii dure, aproape necontrolate (sau poate prea controlate??) directionate impotriva acelora care indraznesc sa vorbeasca despre iubirea aproapelui, indiferent cine ar fi acela. Si pe acest topic se arunca pumnii de o parte si de alta cu mentiunea: „daca ataca biserica noastra...” <<Ereziile (gr. hairesis și lat. haeresis = opțiune, alegere) sunt "concepții particulare fie despre Sfânta Treime, fie despre dumnezeirea lui Iisus Hristos, sau despre firea Sa omenească, sau despre raportul dintre cele două firi în ipostasul Său dumnezeiesc, acestea din urmă fiind cunoscute sub numele de erezii hristologice. Se cunosc și erezii pnevmatologice, întâlnite în teologie sub numele de subordinaționism pnevmatologic, sau de pnevmatomahie" [1]. De asemenea, ereziile care afectează viziunea corectă asupra Bisericii se numesc erezii eclesiologice. Utilizare contemporană Deși termenul este adesea utilizat pentru a indica orice credință neortodoxă, cum ar fi păgânismul, prin definiție, erezia nu poate fi comisă decât de o persoană care se consideră ea însăși ca fiind creștină, dar respinge învățăturile Bisericii creștine. O persoană care renunță complet la creștinism nu este considerată eretică, ci apostată; o persoană care renunță la autoritatea Bisericii, dar nu la învățăturile sale este o schismatică, în timp ce un individ din afara Bisericii Ortodoxe care se consideră el însuși creștin poate fi numit heterodox. De obicei, ereticii nu își definesc învățătura ca fiind eretică. Erezia este expresia unei vederi din interiorul unui sistem de credință stabilit. De exemplu, romano-catolicii îi consideră pe protestanți eretici, în timp ce unii necatolici consideră catolicismul ca fiind "marea apostazie." Cele mai cunoscute erezii sunt următoarele: Adopționism, Aftartodochetism, Apolinarianism, Arianism, Bogomilism, Dochetism, Donatism, Gnosticism, Luciferianism, Maniheism, Marcionism, Mesalianism, Monarhism, Monofizism, Montanism, Nestorianism, Patripasianism, Priscilianism, Psilantropism, Sabelianism, Socianism.>> http://ro.orthodoxwiki.org/Erezie |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Se arunca des, in lupta pentru apararea credintei sau pentru discreditarea ei, cuvantul: holocaust. Domnule, despre ce milioane vorbiti? A omorat Inchizitia milioane de oameni? Vad ca aveti o obsesie. Am mai citit ceva scris tot de dvs. pe un alt topic. Si parca n-am vazut sa dati si sursa informatiei!? Ar fi bine sa dati sursa informatiei; altfel mesajul este incorect si datator de ura si dezbinare. Si cred ca stiti ca un crestin nu trebuie sa aiba obsesii. Obsesia nu e de la Dumnezeu. Aveti un pic de ragaz sa va intoarceti privirea si catre ortodoxia pe care pretindeti ca o aparati? Puteti sa vedeti cam ce-au facut ortodocsii rusi si greci si români de-a lungul acelorasi 500 de ani la care faceti referire? Sfantul Stefan cel Mare cam cati turci, tatari etc. a omorat? Dar Mircea cel Batran, dar Alexandru cel Bun, dar Mihai Viteazu, dar Alexandru Voda Lapusneanu? Dar Vlad Tepes care, crestin fiind (sau n-a fost??), a tras in oameni in țeapă? Crestinii români n-au facut crime tot in numele Crucii? In numele Crucii s-au facut de-a lungul timpului crime de neimaginat. Dar eu am convingerea ca nu le-au facut crestinii, aceia pentru care „”Sa nu ucizi” si „Sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti” nu sunt bagatele, sunt PORUNCI. Le-au facut niste oameni care se numeau crestini pentru ca s-au nascut asa si au fost botezati. Dar n-aveau traire crestina. Oare cuvantul Sf. Apostol Pavel (Apostolul Iubirii) sa nu mai aiba nici un rasunet in sufletul oamenilor sau in mintea lor? (Spunea cineva, nu mai stiu cine: „Cat de greu este sa starnesti ecoul intr-un cap gol!”) <<In numele lui Hristos Care S-a predat mortii pentru vrajmasii Sai, oamenii sunt deseori gata sa verse sange, nu insa propriul lor sange, ci pe al „fratilor” lor „vrajmasi”. Asa a fost de cand lumea, dar viata staretului a coincis cu o perioada de istorie, in care aceasta deformare a sensului Evangheliei a atins o aploare exceptionala. „Oare aceasta e calea lui Hristos?”, spunea el cu tristete.>>(Viata si invataturile staretului Siluan Athonitul scrise de ucenicul sau, arhimandritul Sofronie, Editia a II-a, Traducerea de pr.prof.dr.Ioan Ica, Editura DEISIS, Sibiu, pag.214). Nu poti sa ceri nimanui sa fie martir. Sa fii martir trebuie sa ai ceva mai mult in suflet. Si sa te ajute Dumnezeu, sa-ti dea puterea sa fii. Si poate nu trebuie sa ne martirizam cu totii. Dar v-ati gandit vreodata ce poate sa simta un parinte (tata sau mama) cand copiii lui, sunt decapitati unul cate unul, pentru ca n-au vrut sa tradeze credinta crestina? Nu putem sa ne dorim generalizarea ideii de sacrificiu suprem al domnitorului Constantin Brancoveanu, prin voia lui Dumnezeu devenit Sfant impreuna cu fiii sai, dar macar trebuie sa ne gandim cand ne permitem sa anatemizam si sa batem campii. Meritam noi sacrificiul Sfintilor Brancoveni? Meritam noi Jertfa Mantuitorului Iisus Hristos? <<Iata motivul pentru care Dumnezeiescul Gura de Aur spunea:”Daca noi am fi cu adevarat crestini, idolatrii ar fi venit la Hristos”. De aceea, noi zadarnicim lucrarea Bisericii prin aceea ca nu mergem pe calea lui Hristos si ducem razboi impotriva ei. >> (Sfantul Nectarie din Eghina, Despre pocainta si spovedanie, (pag.69), Traducere Francisc Stefan Voronca, Editura Egumenita, Galati 2004, Carte tiparita cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului.) Last edited by Nastya; 20.02.2013 at 10:32:09. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Din cate am inteles Daniel a scris acele mesaje in interpretarea sa (fiind absolvent de teologie). Eu in trecut am dat si sursele, se gasesc in mare parte in topicele create de mine: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...archid=3351559 De exemplu hotararile referitoare la invataturile catolice, Sinodul din 1583 de la Constantinopol: "I. Orișicine nu ar mărturisi cu inima și cu gura că este mădular al Bisericii de Răsărit botezat ortodox și că Sfântul Duh purcede numai de la Tatăl ființial și ipostatic, așa cum Hristos spune în Evanghelie, ci Duhul purcede de la Tatăl și de la Fiul în același timp, unul ca acesta să fie lepădat afară de Biserică și să fie anatema. II. Orișicine nu ar mărturisi că în taina Sfintei Liturghii, laicii trebuie să se împărtășească odată cu cele două sfinte părți, a Preasfântului Trup și a Preasfântului Sânge, ci să spună că este de ajuns a primi numai trupul pentru că sângele este inclus, chiar dacă Hristos le-a sfințit separat și le-a dăruit fiecăruia din Apostoli, unul ca acesta să fie anatema. V. Orișicine ar spune că atunci când mor, sufletele creștinilor care s-au pocăit în această viață dar nu și-au câștigat mântuirea merg în Purgatoriu – care este un basm grecesc – unde focul și chinurile îi purifică, și ei cred că nu sunt chinuri veșnice – așa cum credea blestematul Origen – și dau din această pricină slobozire păcatelor, pe unii ca aceștia îi dăm anatemei. VI. Orișicine ar spune că Papa e capul Bisericii și nu Hristos Dumnezeu, și că Papa are autoritatea de a trimite în Rai prin scrisorile sale, și că poate ierta păcatele prin plata indulgențelor, unul ca acesta să fie anatema." In legatura cu Sfintele Taine si tainele din afara Bisericii avem mai multe sinoade si hotarari. Primul sinod local, Cartagina in sec. III despre acest lucru a hotarat. Apoi canonul Sfantului Vasile cel Mare contine si aceasta invatatura si primirea ereticilor si schismaticilor prin iconomie. Sinodul din 1775 reafirma ca tainele eterodoxe nu sunt valide si aplica acrivia rebotezand (de fapt botezand, botezul facut inainte nefiind oricum valid) pe cei ce vin la ortodoxie. Mai aproape de timpurile noastre, cu ocazia declaratiei de la Balamand Sfantul Sinod al BO a Georgiei reafirma credinta intr-o unica Biserica si nevaliditatea tainelor eterodoxe si prezentei harului lucrator in afara Bisericii. Respinge in acelasi timp conceptiile ecumeniste si invataturile propuse de acestea, ca ramificarea harului: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964 |
|
|||
|
|||
![]()
Nastya
Senior Member ""Oare cuvantul Sf. Apostol Pavel (Apostolul Iubirii) sa nu mai aiba nici un rasunet in sufletul oamenilor sau in mintea lor? (Spunea cineva, nu mai stiu cine: „Cat de greu este sa starnesti ecoul intr-un cap gol!”) "" Cand prietenul tau este bolnav ce iti spune iubirea sa faci? Sa il indemni si sa il inveti sa se trateze ca sa se vindece. Sau e mai bine sa nu ii spui nimic de boala lui si de situatia grea in care se afla ca sa nu il superi si sa nu ii strici dispozitia? Sau cand il vezi ca merge pe un drum gresit dar pe care lui ii place sa mearga, il lasi sa mearga mai departe sau ii arati unde duce drumul acela si il opresti? Ca trebuie diplomatie si iubire in a incerca sa ajuti sa indrepti pe cineva asta e drept. Dar sa il lasi sa mearga pe drumul gresit asta nu e iubire de aproapele. |
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajută.
Intră Daniel pe forum. Dar ca observator. Cel puțin o perioadă, cât sunt la mănăstire, ca pregatire pentru cele ce vor urma cu mila Domnului. Mărgăritarele duhovnicești sunt cele mai prețioase, carnea duhovnicească nu o suportă oricine, ci doar laptele, pentru leneșii care nu au bunavoința să citească ce s-a scris deja și vin ridicând aceleași probleme, nu avem nici un folos spre dobândirea Împărăției Cerurilor să scriem același răspuns, care există în același loc, puțin mai încolo. Ei se vor zdrobi de piatra cea din capul unghiului, pe care nu au băgato în seamă ziditorii, cu toată fățarnica lor iubire cu interes. Dar tu, iubite frate Cătăline și alții ca tine, să nu credeți că nu veți primi răsplată pentru toată lupta voastră cea bună, pentru osteneala apărării prin cuvânt (și numai prin cuvânt) și a mărturisirii Adevărului. Și El va mărturisi pentru noi în Împărăția Sa. Nu mă îndoiesc că mai multă răsplată decât mulți îți vei lua, prin frumoasa semănătură ce o faci aici. Să nu lipsești din tot ce faci și scrii, Iubirea. Multă Iubire. Cât mai mult cu putință. Și pomeniți-mă și pe mine, cel asemenea cu o beșică de puroi. Și lui Dumnezeu slavă. Bucurii. Last edited by Daniel_Ortodox; 18.04.2013 at 08:07:16. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
dacă a întreba este păcat, dacă a fi neștiutor este demn de pedeapsă ... |
|
|||
|
|||
![]()
Doamne, ajută.
Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat la Marea Schismă din 1054, când din Biserica Creștină ieșea cea mai mare erezie a creștinătății de pănâ atunci, erezia romano-catolică, vă recomand 3 cărți: 1. Sfântul Nectarie din Eghina, a scris uimitor de frumos, plin de Duhul Sfânt, cartea: De ce papa și supușii lui s-au despărțit de Biserica lui Hristos, editura Evanghelismos, București, 2011, 367 pagini. ![]() aici o găsiți cel mai ieftin : http://www.cartiortodoxe.ro/pdf/1698...iopie-papacioc 2. Stâlpii Ortodoxiei - Sfântul Fotie cel Mare, Sfântul Marcu Evghenicul și Sfântul Grigorie Palama, Editura Cartea Ortodoxă și Editura Egumenița, 2008, 536 de pagini. ![]() 3. Noul catehism catolic contra credinței Sfinților Părinți - un răspuns ortodox, scrisă de Preasfințitul Photios, Arhimandritul Philarete (francez) și Părintele Patric ("preot" romano-catolic convertit la Cale, Adevăr și Viață, Ortodoxia) Editura Deisis, Sibiu, 1994, 163 pagini. ![]() Dacă nu o mai găsiți de comandat mai e pe okazii un exemplar la 25 de lei, eu am luat-o mai ieftin, acum câțiva ani. E uimitor de scurtă și concisă. Și tratează doar vreo 11 din cele 19 erezii expuse de mine. Și alte amănunte ce nu le-am expus acolo, precum erezia inimii sfinte, satisfacția, predestinația, asumpția Maicii Domnului, etc. De la cea mai mare erezie creștină până la ecumenism, erezia romano-catolică, este cauza si rădăcina a toată necredința care este azi în lume, cauza căderii lui Luther și cauza celor peste 60.000 de secte neo-protestante ce există azi în America și în lume. Feriți-vă de nebunia ereziei romano-catolice și a supușilor episcopului apostat al Romei, numit după dorința lui și papă ! Plângeți pentru ei ! Iar pentru cei care vor să adâncească mai puternic Credința Creștină (repet, singura Biserica Creștină rămasă pe pământ, în autenticul, scripturisticul, nealteratul Adevăr Creștin, de la înființarea Bisericii Creștine de 2000 de ani, mai numită și Ortodoxă), vă rog citiți: Canonul Ortodoxiei - Canonul Apostolic al primelor secole. Editura Deisis și Editura Stavropoleos, Sibiu, 2008. E uimitoare și fără reproșuri de bine scrisă. ![]() Care este de fapt definiția laică a cuvântului dogmă ? Este combaterea și respingerea ereziilor, a inovațiilor ce alterează creștinismul. De aceea a fost nevoie de revelația dogmelor Duhului Sfânt Dumnezeu. Ca să nu cădem în întuneric. Ca să nu fim lipsiți de Iubire, ca să nu încetăm a iubi. Cât despre mine, am decis să renunț la orice activitate de pe orice forum sau rețea de socializare, motivele sunt personale și strict creștinești. Ca să lupt mai bine pentru mântuire. Și să iubesc mai mult. Mai sincer și mai curat. Mai adânc și mai plăcut lui Dumnezeu. Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Îndumnezeiți-vă. Doriți-vă neprihănirea. Doriți-vă despătimirea. Tânjiți după dobândirea Duhului Sfânt. "Fi-ți sfinți." (Levitic 19, 2; 20, 26; I Petru 1, 16) Ca să puteți învia cu Hristos întru slavă, și nu întru osândă și ca să putem să ne răstignim împreună cu Hristos, în ocară, și nu în confort și plăceri. Iertați. Bucurii. Last edited by Daniel_Ortodox; 16.06.2013 at 01:22:11. |
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajuta.
Cu durere si iubire in suflet pentru ereticii romano-catolici, Sa nu uitam de alte 2 carti principale, scrise acum peste 100 de ani (!) : 1. Papalitatea Eretica de Vladimir Guette, 352 pagini, editura Scara, editia a II-a, usor de cumpart, fiind reeditata: ![]() Sau o gasiti in format digital aici (incurajez format real al cartii si nu digital): http://www.doxolog.ro/web/apologetic...ea_eretica.htm si 2. Paplitatea Schismatica, de acelasi autor, ![]() Aici de cumparat: http://www.okazii.ro/bibliofilie/car...906-a122583289 Bucurii. |
|
||||
|
||||
![]()
Probabil matale ai procent substanțial din vânzări, părinte, dar noi ăștia mai săraci?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Bisericile ortodoxe au păstrat o Liturghie care este foarte frumoasă. Noi ne-am pierdut putin simțul adorării. Acestea Îl cinstesc pe Dumnezeu și Îi cântă cântece de preamărire fără să țină seama de timp. În timpul zborului de Rio la Roma, Papa Francisc a răspuns la o serie de întrebări adresate de către jurnaliști, pronunțându-se și în legătură cu Biserica Ortodoxă. „Bisericile ortodoxe au păstrat o Liturghie care este foarte frumoasă. Noi ne-am pierdut puțin simțul adorării. Acestea Îl cinstesc pe Dumnezeu și Îi cântă cântece de preamărire fără să țină seama de timp. Într-o zi, vorbind despre Biserica occidentală, mi s-a spus „ex Oriente lux, ex Occidente luxus,” adică din orient provine lumina iar din occident societatea consumului și a bunăstării care a făcut atâta rău. În schimb, ortodocsii au păstrat frumusetea a lui Dumnezeu în centru. Când citim opera lui Dostoievski luăm contact cu spiritul Rusiei și al lumii răsăritene. Avem atâta nevoie de aerul proaspăt al orientului și de această lumină pe care o emană!”
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ereziile yoghiste ale Maicii Siluana | mihailt | Biserica Ortodoxa Romana | 54 | 05.03.2014 21:17:15 |
Francmasoneria CONDAMNATĂ de Biserica Romano-Catolică | Decebal | Biserica Romano-Catolica | 1 | 18.08.2012 14:36:50 |
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic | oana_dinisoni | Biserica Romano-Catolica | 34 | 21.04.2011 00:18:17 |
Imperiul Romano-Bulgar | sovidiu | Generalitati | 3 | 13.12.2006 15:14:03 |
|