Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.07.2010, 18:07:18
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zorobabel Vezi mesajul
Pavel spune "intreaga Scriptura" asta implica si scrierile NT. Faptul ca nu era definitivat canonul nu inseamna ca nu existau scrierile.
Pavel face referire doar la Scriptura si nu la alta scriere. Daca mi-ai arata unde spune Pavel ca mai sunt si alte surse atunci accept varianta ta, dar cand El spune ca Sf Scriptura contine invatatura necesara mantuiri inseamna ca nu mai e nevoie de alte surse.

Deja duci la extrem, de exp nu zice nici un NP de ce va faceti semnul crucii cand va inchinati. Dar obiceiurile care incalca flagrant Sf Scriptura sunt cele care sunt combatute.
Iisus a vindecat f multi oameni dar nu le-a zis la toti, "Credinta te-a mantuit". Un exemplu elocvent sunt cei 10 leprosi care sunt vindecati si totusi Hristos doar unuia ii spune "credinta ta te-a mantuit".
Nu stiu de ce vrei sa o faci necredincioasa pe femeia respectiva cand Hristos ii spune ca e credincioasa si ca e mantuita.
Hristos se refera la mantuirea spirituala, femeia deja fusese vindecata cand Hristos i s-a adresat. Mantuirea era posibila si inainte de jertfa pe baza credintei in Hristos care afirma "cel ce crede in Mine are viata vesnica". Asta a spus inainte sa fie jertfit.
Revin la exemplu cu cei 10 leprosi, ceilalti 9 au fost sau nu mantuiti?Ca vindecati au fost.
Mie nu mi se pare ca pavel spune "intreaga Scriptura" de unde stia el cum va arata canonul NT avand in vedere ca s-a definitivat cateva sute de ani mai tarziu, vorbesti aiurea, Pavel se referea la Scripturile Vechi, din ce Scripturi putea Timotei sa ia invataminte daca doar canonul scripturilor vechi exista?
Pavel pe langa ca nu zice "numai Scriptura" nu exclude nici lucrarea Duhului Sfant care lucreaza si inafara Scripturii, dupa cum am spus, daca Pavel era adeptul "Sola Scriptura" la acea data, atunci sigur , Apocalipsa scrisa ulterior, nu ar fi fost acceptata de Pavel, deoarece nu facea parte din scripturile la care se referea la acel moment, mai mult, nici nu era scrisa

In cazul cellor zece leprosi, e acelasi lucru, ii spune celui intors, "credinta ta te-a mantuit" cu referire la vindecare, celor noua cum ai fi vrut sa le spuna daca nu erau prezenti, si aici nu se pune problema, mantuirii in sens crestin pt ca inca nu avusese loc rascumpararea de pe Golgota, Mantuirea nu a fost posibila pt ca lumea era rupta de Dumnezeu, daca ar fi fost posibila prin credinta in Iisus? care Iisus ca oamenii inca nu aveau cunostinta ca El e Fiul lui Dumnezeu, atunci nu ar mai fi fost necesara jertfa de pe Golgota

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Vechi 26.07.2010, 18:11:31
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu se prosterneau cu fata la pamant in fata heruvimilor , asta e iar o supozitie de a ta.
Heruvimii prezenti pe perdelele templului nu aveau nici un rol in inchinarea pe care evreii i-o aduceau lui Dumnezeu..
Care a fost momentul in care sarpele a devenit idol? Nu cumva cand au inceput sa se inchine la el? poate si ei considerau ca se inchina la Dumnezeu in prezenta sarpelui cand de fapt se inchinau sarpelui.
Ai vazut vreodata evreii la rugaciune? ei isi inclina capetele si isi saruta scripturile din care citeaza, asa faceau si pe vremea Mantuitorului, este asta un gest de idolatrie in viziunea neo-protestanta? da ,plus ca in Biblie avem multe mentiuni de inchinare cu fata pana la pamant, chiar si in Templu, ce crezi ca faceau evreii cand intrau in Templu? stateau la cafea? nu, ci se prosterneau cu fata pana la pamant si asta in timp ce in fata lor aveau chipuri de heruvimi, oare nu cunosteau ei porunca a doua? sau cumva porunca se refera la idoli nu la icoane
Momentul in care sarpele a devenit idol a fost cel in care evreii l-au considerat un zeu, nu, ei nu se inchinau lui Dumnezeu prin intermediul sarpelui ci chiar il considerau un dumnezeu pe acest sarpe, aici da , avem deaface cu idolatria, dar inainte, cand evreii credeau ca prin sarpe se manifesta puterea lui Dumnezeu, atunci nu era idolatrie

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)

Last edited by danyel; 26.07.2010 at 18:16:40.
Vechi 26.07.2010, 18:31:52
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Implicit

Citat:
În prealabil postat de danyel Vezi mesajul
Ai vazut vreodata evreii la rugaciune? ei isi inclina capetele si isi saruta scripturile din care citeaza, asa faceau si pe vremea Mantuitorului, este asta un gest de idolatrie in viziunea neo-protestanta? da ,plus ca in Biblie avem multe mentiuni de inchinare cu fata pana la pamant, chiar si in Templu, ce crezi ca faceau evreii cand intrau in Templu? stateau la cafea? nu, ci se prosterneau cu fata pana la pamant si asta in timp ce in fata lor aveau chipuri de heruvimi, oare nu cunosteau ei porunca a doua? sau cumva porunca se refera la idoli nu la icoane
Momentul in care sarpele a devenit idol a fost cel in care evreii l-au considerat un zeu, nu, ei nu se inchinau lui Dumnezeu prin intermediul sarpelui ci chiar il considerau un dumnezeu pe acest sarpe, aici da , avem deaface cu idolatria, dar inainte, cand evreii credeau ca prin sarpe se manifesta puterea lui Dumnezeu, atunci nu era idolatrie
Domnule voi nu știți ce e idolatrie, păi e vorba de a te închina păcatului și lăcomiei și mândriei... chipului cioplit al neascultării...

Nimic nu este idolatrie dacă te închini lucrurilor Lui Dumnezeu, nimic ce este în Creație nu este idol și n-ai decît să te închini cît vrei dacă prin ele te închini Creatorului, Tatălui... problema este să nu te închini minciunii, ateismului, necredinței, îndoielilor, poftelor, răutății...

Deci toată Creația Restaurată și curățită și sfințită este ridicată la Ceruri, sau n-a văzut sf. Petru fața de masă cu tot felul de animale? Și i s-a spus „înjunghie și mănâncă”... deci orice lucru binecuvântat este purtător al Harului, fie șerpi, scorpioni, furnici, sau alte scârboșenii, și te poți închina Lui prin ele dacă sunt binecuvântate exact ca Lui Dumnezeu căci chiar și materia din ele este sfântă dacă au fost sfințite, deci este curată materia din lucrurile și din animalele binceuvîntate, paianjeni de ar fi... iar de sfânta Cruce și sfintele Icoane ce să ami vorbim, ele poartă în ele Raiul lui Dumnezeu și chiar pe Însuși Dumnezeu... în materia lor și nu numai așa că este în jurul lor Norul Sfânt al Lui Dumnezeu... ci și în ele, în materia lor, s-au n-ați văzut Icoane care plîâng sau izvorăsc mir... și sunt Vii cu Adevărat, simt și suferă și trăiesc în Duhul de Viață al Lui Dumnezeu.

Deci șarpele de aramă sau heruvimii sau orice lucru lucrat de Dumnezeu: Icoane, Biserici,... Cruci... Sfinți este sfânt și poți să te închini lor și nu este idolatrie căci nu este lucru purtător al păcatelor omului sau a duhurilor rele! Nu este desfrânare ci loc de sfântă închinare. Dar nimeni nu cere să-i dai lui slava ci dă-o Lui Dumnezeu dar cuvincioșia îți cere să te pleci înainte sfinților sau părinților sau maimarilor... dar dând slava Lui Dumnezeu.

Dar adevărata Închinare este aceea în Duh și Adevăr... deci tu trebuie să fii trăitor în Duhul Sfânt și să mărturisești pe Adevărul. Căci acolo este Hristos și acolo este Biserica oriunde „se adună doi sau trei în numele Meu”. Și acolo unde este Biserica se mărturisește Adevărul... prin viața pe care o trăiești în ea... și nu numai așa că vorbești bine sau ști toate răspunsurile și ai toate soluțiile la probleme... ci e vorba de viața ta duhovnicească și trupească, căci Credința este socotită nu după vorbe ci după viața ta. Căci nu poți să fi fățarnic cu Dumnezeu căci El știe inima și așezarea ei înaintea Lui.

Last edited by vsovivi; 26.07.2010 at 18:57:52.
Vechi 26.07.2010, 18:54:10
anaecaterina anaecaterina is offline
Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Implicit

pe acest parinte il cunosc de cand eram mica,este apoape de varsta mea. nu vreau sa il acuz de nimic, ci vreau doar sa spun o opinie. era destul de ciudatzel de copil fiind si tot timpul cauta altceva si altceva in materie de spiritual. prin toate atitudinile lui cerea atentie si oscila mereu. a vrut sa iasa in evidenta inca de mic, desi se purta destul de superficial cu oamenii si trebuie sa spun ca ii placeau destul de mult fetele. acum nu mai stiu cum este, l-am vazut ultima data acum cativa ani si nici atunci nu mi s-a parut normal. nu judec, doar nu cred o iota din ce spune. sa aveti o seara minunata!
Vechi 26.07.2010, 19:18:04
Cristina sibiu Cristina sibiu is offline
Member

Data înregistrării: 26.07.2010
Implicit

Mai oameni buni nu vreau sa va jignesc dar sunteti batuti in cap sau ce aveti ?O sa va spun eu de ce a ales preotul ala pocaitii.In primul rand cand intri intr-o biserica ortodoxa daca nu ai mai fost la biserica de ceva timp sau hai sa zic de multtttt timp se uita lumea(enoriasi) la tine ca la masini straine,preotul la fel.Si incep barfele : ui la aia sigur a facut ceva de a venit la biserica ,poate si-a inselat barbatu si acum se simte vinovata .etc exemple pot da o mie isi uita pt. ce au venit ,adica sa se roage ca au subiect de discutie pana la sfarsit.Incepe slujba : preotul e ca o moara stricata care nu simte ce spune si cred ca nici nu prea crede ce spune .Vorbeste doar sa treaca timpu fara nici un pic de daruire ,nu iti atinge sufletul deloc pt. el e doar o meserie un job .Eu merg la BO pt. ca sunt nevoita :inmormantari, nunti,botezuri si nu pt. ca as fi atee sau pocaita,sunt ortodoxa dar eu nu am simtit niciodata dragoste la ortodocsi.Nu toti preoti ortodocsi sunt asa dar majoritatea sunt.
Si inca ceva ce ma deranjeaza pe mine e ca BO are asa de multi bani ( sa nu spuneti ca nu are )dar nu ii ajuta pe saraci ,calugaritele se plimba cu masini scumpe ca dacia nu o pot conduce .
V-ati gandit ca poate preotul ala a gasit ce cauta si poate era la fel si daca era catolic sau mormon sau orice altceva ?El asa a simtit si daca a gresit e greseala lui si ce zice el despre BO daca minte este pacatul lui.
Vechi 26.07.2010, 23:34:18
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cristina sibiu Vezi mesajul
Mai oameni buni nu vreau sa va jignesc dar sunteti batuti in cap sau ce aveti ?O sa va spun eu de ce a ales preotul ala pocaitii.In primul rand cand intri intr-o biserica ortodoxa daca nu ai mai fost la biserica de ceva timp sau hai sa zic de multtttt timp se uita lumea(enoriasi) la tine ca la masini straine,preotul la fel.Si incep barfele : ui la aia sigur a facut ceva de a venit la biserica ,poate si-a inselat barbatu si acum se simte vinovata .etc exemple pot da o mie isi uita pt. ce au venit ,adica sa se roage ca au subiect de discutie pana la sfarsit.Incepe slujba : preotul e ca o moara stricata care nu simte ce spune si cred ca nici nu prea crede ce spune .Vorbeste doar sa treaca timpu fara nici un pic de daruire ,nu iti atinge sufletul deloc pt. el e doar o meserie un job .Eu merg la BO pt. ca sunt nevoita :inmormantari, nunti,botezuri si nu pt. ca as fi atee sau pocaita,sunt ortodoxa dar eu nu am simtit niciodata dragoste la ortodocsi.Nu toti preoti ortodocsi sunt asa dar majoritatea sunt.
Si inca ceva ce ma deranjeaza pe mine e ca BO are asa de multi bani ( sa nu spuneti ca nu are )dar nu ii ajuta pe saraci ,calugaritele se plimba cu masini scumpe ca dacia nu o pot conduce .
V-ati gandit ca poate preotul ala a gasit ce cauta si poate era la fel si daca era catolic sau mormon sau orice altceva ?El asa a simtit si daca a gresit e greseala lui si ce zice el despre BO daca minte este pacatul lui.
Faza cu barfa, in primul rand e gargara, in al doilea rand e in floare si la "pocaiti" si in al treilea rand ce te priveste pe tine barfa? tu de asta mergi la biserica, sa barfesti sau sa urmaresti oamenii care barfesc?
Pe ce te bazezi cand spui ca preotul nu are daruire? cunosti cumva inima preotului si ii poti citi gandurile? sau te ti de barfe auzite pe marginea santului? in Romania sunt peste 15 mii de preoti, mi-e greu sa cred ca ii cunosti pe majoritatea incat sa poti avea o opinie obiectiva, tare ma tem ca e doar o barfa la moda
Biserica Ortodoxa Romana are peste 300 de institutii social filantropice, asta ti se pare nimic?
in 2009 potrivit patriarhiei romane,citez: " De serviciile și proiectele sociale desfășurate în eparhii (335 programe sociale), în anul 2009 au beneficiat 629.459 persoane din care: 152.270 copii, 26.324 persoane cu dizabilități, 333.882 persoane vârstnice și 116.979 familii sărace etc. " asa ca de ce vorbesti fara sa te informezi? pt ca asa auzi pe marginea santului? nu mai vorbiti oameni buni fara sa va informati
E alagerea lui, fiecare om e liber sa isi aleaga calea, pe mine ma irita la acest indivit lipsa lui de cunostinte in materie de teologie ortodoxa

Last edited by danyel; 27.07.2010 at 00:20:29.
Vechi 27.07.2010, 00:23:51
Raul Ortodox Raul Ortodox is offline
Banned

Data înregistrării: 15.07.2010
Smile

Citat:
Lui Dumnezeu poti sa i te inchini, femeia a crezut ca Hristos este Dumnezeu si de aceea gestul ei nu este idolesc absolut deloc. Ea avea credinta in Hristos nu in niste moaste.
"Și I-au zis ucenicii Lui: Vezi mulțimea îmbulzindu-Te și zici: Cine s-a atins de Mine?
Și Se uita împrejur să vadă pe aceea care făcuse aceasta.
Iar femeia, înfricoșându-se și tremurând, știind ce i se făcuse, a venit și a căzut înaintea Lui și I-a mărturisit tot adevărul;
Iar El i-a zis: Fiică, credința ta te-a mântuit, mergi în pace și fii sănătoasă de boala ta!"

Vezi marturia pe care o da Domnul?"Credinta ta te-a mantuit" . Ea avea credinta in Hristos, asa ca nu poti asocia gestul ei cu un gest idolesc.
Cum iti explici faptul ca nu numai femeia aceea ci si o multime de oameni se atingeau de hainele lui Hristos si erau vindecati!? Ai vreo dovada ca toti acei oameni aveau credinta ca El e Hristosul Fiul Lui Dumnezeu? Nici decum oamenii il considerau "invatator" si "vindecator".
Ba mai mult, "Atunci a poruncit ucenicilor Lui sa nu spuna nimanui ca El este Hristosul"(Matei 15-16;20)"

Oamenii credeau ca El are puterea de ai vindeca. Nu toti credeau ca El este Mesia, de aceea a fost nevoie de jertfa Sa pe cruce.

"35.Si cunoscandu-L, oamenii locului aceluia au trimis in tot acel tinut si au adus la El pe toti bolnavii.
36. Si-L rugau ca numai sa se atinga de poalele hainei Lui;si cati se atingeau se vindecau"(Mate14-15)

De asemenea si Sfintele Moaste sunt facatoare de minuni!

Sfântul Grigorie Decapolitul, ale carui Sfinte Moaste se afla în Manastirea Bistrita din judetul Vâlcea, facea numeroase minuni de vindecare. Odata, a venit la el un crestin bolnav si-l ruga sa-l vindece. Dar cuviosul nu voia. Atunci el a intrat pe ascuns în chilia Sfântului si s-a culcat în patul lui si îndata s-a facut sanatos.

Moastele Sfintei Parascheva de la Iasi, de asemenea au facut si fac nenumarate minuni de vindecare. O femeie bolnava a fost consultata de medici si acestia i-au diagnosticat un cancer. Înainte de internare pentru operatie, s-a închinat la racla Sfintei Parascheva si a citit cu lacrimi Acatistul ei, ca sa scape cu bine. Dupa internare, la ultima consultatie înainte de operatie, a fost gasita sanatoasa si s-a întors acasa, multumind lui Dumnezeu.

La moastele Sfântului Mc. Ioan cel Nou de la Suceava s-au vindecat nenumarati bolnavi. În anul 1975 s-a vindecat aici un profesor care avea mâinile paralizate, în urma iradierii din laboratorul în care lucra.

La moastele Sfântului Calinic de la Cernica s-au vindecat multi crestini bolnavi de tot felul de boli, printre care si o copila nascuta oarba

In Vietile Sfintilor si în scrierile patristice citim despre multe minuni si vindecari de boli. Unii vindecau bolnavii prin rugaciune si punerea mâinilor pe capul lor, mai ales preotii. Altii atingeau bolnavii cu hainele lor si cu Sfanta Cruce si îi tamaduiau. Altii îi vindecau prin atingerea de Sfintele Icoane si prin stropire cu agheasma. Iar cei mai multi, stiind ca oamenii se îmbolnavesc din cauza pacatelor lor si ale parintilor copiilor pâna la al 4-lea neam, posteau si se rugau împreuna cu bolnavii si rudele lor, un anumit timp. Apoi îi dezlegau de pacate prin spovedanie, le faceau Sfântul Maslu si bolnavii se vindecau pe masura credintei si a pocaintei lor.

In fine este problema ta daca nu accepti anumite lucruri.Nimeni nu te obliga sa le accepti.Si din pacate am deviat putin mai mult de la tema :)
Vechi 27.07.2010, 00:30:11
Banned

Implicit

Citat:
Unde scrie asta?Peste tot in Sf Scriptura se vorbeste despre mantuirea prin credinta iar tu vii si spui ca nu e suficienta. Tu ce Biblie citesti? Serios pune-te si citeste Sf Scriptura ca esti intr-un intuneric total.
"M-am răstignit împreună cu Hristos; și nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine. Și viața de acum, în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine."
Mai usor cu tonul si cerceteaza Scriptura

"Caci Fiul Omului va sa vina intru slava Tatalui Sau,cu ingerii Sai;si atunci va rasplati fiecaruia dupa faptele sale(Matei 16-17;28)"
Vechi 27.07.2010, 00:46:24
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cristina sibiu Vezi mesajul
Stim si noi ca exista America nu e nevoie sa ne-o areti tu!
Ti-a spus "preotul" acela(in filmuletele de pe youtube) de ce a ales pocaitii.Deoarece oamenii erau prea pacatosi pentru sfintenia lui si astfel si-a parasit turma. Tu ce doresti sa spui?
Nu ma mai obosesc sa comentez restul pentru ca e o pierdere de timp si oricum ti-a explicat danyel.Desi era suficient sa te informezi.
Vechi 27.07.2010, 01:45:16
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:

Inteleg unde bati , la impartasanie. Dar gresesti, nu de aia a murit Hristos aici pe pamant.
Tu din ce zici esti mantuita prin impartasanie. Ori Biblia spune ca prin credinta. Impartasania,sau cina cea de taina, e lasata cu scopul de a ne aminti de jertfa lui Hristos. "Si ori de cate ori faceti aceasta sa faceti spre pomenirea Mea".
."

exact de asta s-a facut Dumnezeu om, ca sa ne impartasim cu Trupul Lui, ca altfel nu avem cum sa ajungem la El.

Dumnezeu S-a facut om pt. ca omul sa devina dumnezeu prin har (Sf. Atanasie cel Mare).
Duhul s-a facut purtator de trup pentru ca trupul sa devina purtator de duh.

da, da ce sa zic? in Biblia mea scrie ,, de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea sangele Meu, nu veti avea viata in voi,,

eu nu pot sa afirm ca sunt deja mantuita, decat ca Hristos ne-a mantuit obiectiv pe toti. Insa subiectiv, numai la Judecata particulara voi afla.

eu inteleg mantuirea ca un proces dinamic iar impartasania in BO e taina mare, nu se poate primi fara spovedanie, cainta si dezlegare de pacate.

ce am scris in postarea anterioara e parerea Bisericii Ortodoxe de 2000 de ani

Se pare insa, ca p.d.v. ortodox ti-e total strain.

Tu acum auzi prima data ca scopul Intruparii e mai mult decat a oferi materie de jertfa?

diferentele de intelegere pleaca de la modul diferit in care NP inteleg efectele pacatului stramosesc asupra firii umane si ce anume se intelege prin rascumparare, impacare, restaurarea firii umane si mantuire si nu prea cred ca o sa solutionam noi pe forum diferentele interconfesionale.

Daca tot stai pe un forum ortodox, cauta sa afli macar din editorialele de pe site de ce se insista atat in conceptia ortodoxa ca mantuirea e în mod esential ontologica, ca e mai mult decat o rascumparare juridica sau o schimbare externa a statutului nostru juridic, e chiar restaurarea fiintei umane, re-alcatuirea umanului dinlauntrul firii, facuta de cel Intrupat.

noi intelegem prin Intrupare NU DOAR ca era nevoie de un trup fara prihana si un sange care sa se jertfeasca, ci mai ales sa ni se dea spre mancare, ca sa ajungem treptat prin credinta, faptele credintei si harul sf. Taine sa fim una cu Hristos, sa fim madularele Trupului Tainic al carui cap este El.

Cum ne putem uni cu Hristos daca nu implinim si cuvintele: ,, luati, mancati, acesta este Trupul Meu...?,,

Noi nu le putem ignora nicicum. daca altii isi permit sa le considere alegorice, e riscul lor.

Asta intelegem noi prin mantuire, sa ajungem la scopul pentru care ne-a creat Dumnezeu, adica sa fim una cu Hristos, sa intram in alcatuirea fiintei Lui, nu doar printr-un asentiment mintal, ci in integritatea fiintei (trup+suflet) ,,nu stiti oare ca voi sunteti madularele Trupului iar capul e Hristos?,,

Inca nu ne consideram mantuiti, deocamdata suntem madulare necuratite, nepregatite, nu putem intra in alcatuirea Trupului asa oricum.

suntem doar porniti pe un drum pe care-l avem de parcurs.
ca sa nu mai zic ca oricat ne-am stradui, nu vom fi niciodata vrednici de El, dar nadajduim ca pe cele neputincioase ale noastre le va plini El.

Hristos ne-a promis ca suntem mantuiti, in masura in care ajungem cu bine la capatul drumului, in masura in care colaboram cu El pe tot parcursul iar cand ne poticnim din neputinta, sa ne ridicam si sa continuam drumul.

Nu suntem mantuiti doar pentru simplul fapt ca am acceptat sa pornim la drum. Cum pot sa zic ca am ajuns la capatul drumului fara sa-l fi parcurs?

tu zici ca te mantuiesti prin meritele lui Hristos si ca nu ai de adaugat nimic,

noi zicem ca desi suntem neputinciosi si nevrednici de asa mare dar, putem sa ne mantuim prin conlucrare cu El, prin straduinta continua de a ne lasa transformati prin puterea Duhului Sfant daca vrem sa fim madularele Lui, prin lupta cu pacatele savarsite cu fapta, cu cuvantul si cu gandul, de care nu scapam pana la moarte.

Daca tu intelegi ca e suficienta credinta (ca asentiment mintal) pentru a ajunge la unirea cu Hristos, noi intelegem ca e nevoie de 3 criterii intr-o foarte, foarte stransa legatura: HARUL (sfintelor taine), CREDINTA SI FAPTELE CREDINTEI.

Si toata invatatura asta se bazeaza pe Scriptura asa cum au interpretat-o sfintii parinti ( in intregul ei, nu doar versete izolate), ca unii care chiar puteau zice fiecare ,,nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine,,.

Daca tot stai pe un forum ortodox, poate te intereseaza sa afli invatatura ortodoxa ca macar sa stii despre ce e vorba inainte de a-ti permite sa faci tot felul de afirmatii.

incearca te rog sa citesti cate ceva despre ce se intelege prin rascumparare si realcatuire ontologica a umanului in ortodoxie. http://www.crestinortodox.ro/dogmati...nal-68949.html
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din minune in minune,Cristian vrea sa devina preot. tigerAvalo9 Intamplari adevarate 4 20.12.2012 12:22:21
Un preot a fost înjunghiat mortal la Focsani ! cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 63 23.06.2012 15:50:29
Un preot din Focsani a fost injunghiat Simply_me Preotul 23 19.06.2012 17:54:57
Ion Creanga - preot ortodox maria32 Generalitati 4 11.06.2010 00:02:09