Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.04.2011, 14:54:00
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Revenind la tema, poate raspundem la niste intrebari (cei care sunt grozavi si stiu)
Hristos a înviat!

Sophia, spuneai odată că ai avut șansa să-l cunoști pe Părintele Galeriu. Te invit să citești teza lui de doctorat, unde la pagina 167 scrie așa:

De asemenea, faptul că «Fiul Omului» pregustă învierea încă înainte de evenimentele care L-au dus pe Golgota, însemnă că taina și puterea învierii nu sînt strict dependente de nici o ambianță seculară, sînt independente chiar și de Golgota; e un fapt divin absolut liber, dincolo de orice accident sau determinism dinafară. Nu se poate pune deci întrebare simplistă: cum am fi avut revelația învierii, faptul capital al Evangheliei, dacă nu ar fi avut loc trădarea lui Iuda, procesul intentat de Ana și Caiafa și osînda confirmată de Pilat? Nu aceștia sînt factorii determinanți. «Fiul Omului merge precum este scris și vai aceluia prin care se vinde» (Matei XXVI, 24). De aceea nu se poate spune: «dacă Iuda e un instrument al învierii, atunci de ce e osîndit?» El este osîndit în păcatul și nepocăința lui. Învierea se putea descoperi în istoria Bisericii eventual într-un alt context, nu însă fără jertfirea vechiului eon. Nu se poate vorbi în sensul strict al cuvîntului nici de «felix culpa Adami», nici de alte cauze exterioare. Nu păcatul lui Adam ne-a adus darul întrupării și al învierii, ci taina iconomiei divine, al cărei obiectiv este creștinul. Păcatul a schimbat doar fața divină a jertfei; a făcut-o hulită, disprețuită și extrem de dureroasă. «Omul a determinat forma întrupării ca iubire crucificată». Dar în acest abis al umilirii, Domnul a descoperit o și mai mare strălucire, o și mai infinită putere a iubirii, în cruce; «unde s-a înmulțit păcatul, a prea prisosit harul» (Rom. V, 20).

Cine nu a citit cartea asta ar trebui să o facă, dacă vrea să afle răspunsuri la multe dileme complicate care ne macină rațiunea.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2011, 14:54:22
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Daca atat ai inteles ...

Sarbatori cu pace!
Am inteles ca Iuda nu e o victima cum vor unii sa creada:)
Reply With Quote
Vechi 24.04.2011, 15:00:18
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2010
Implicit

Corectez victima cu inocent.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2011, 15:14:03
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Heurtebise Vezi mesajul
Corectez victima cu inocent.

Evident ca nu e inocent... Tu asta ai inteles ?

Hristos a Inviat !!!
Reply With Quote
Vechi 24.04.2011, 19:56:09
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Pestiinta face ca Dumnezeu sa stie dinainte ca Iuda il va trada pe Iisus. Dar asta nu inseamna predestinare, a fost doar alegerea lui Iuda sa faca asta. Se spune ca cel mai mare dar facut noua a fost libertatea de alegere, liberul arbitru. Dumnezeu nu trece de aceasta libertate, ne ajuta in masura in care noi dorim. La fel cum s-a intamplat in cazul cetatii Ninive (parca), oamenii pot schimba ceea ce ar fi urmat sa se intample. Si Iuda putea schimba totul daca se pocaia si cerea ajutor. Dar, in comparatie cu Sf. Petru, el era naravit dinainte, nu avea obisnuinta de a face binele, ci de a face ceva rau (lua din bani si poate mai erau si altele).
Reply With Quote
Vechi 24.04.2011, 20:15:00
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

1. Cineva numeste acum "prestiinta", ceea ce s-a intamplat cu Iisus.
Pai asta spunem toti aici de fapt. Iisus a stiut dinainte tot ceea ce avea sa se intample.
Deci cumva era totul planificat. Va contraziceti pana la urma...
Adica a vazut totul ca pe un film, desi n-a fost in realitate. Sau cum sa-mi imaginez?

2. @Florin-Ionut - n-am inteles nimic din postarea ta.

3. @Mihnea Dragomir - de ce te miri ca ortodoxii nu sunt perfecti si nu pot sa-si explice niste lucruri? Tu cum iti explici totul? De ce a stiut Iisus totul dinainte si cum numesti asta. Unde scrie despre Iuda ca a fost casier. Exista biografia lui undeva?
Eu raman la credinta mea ortodoxa - dar cum sa-mi imaginez si explica aceste lucruri?
Si cum ar fi fost dupa tine, daca n-ar fi fost Iuda si ceea ce a fost?
Vechi 24.04.2011, 20:39:56
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Cineva numeste acum "prestiinta", ceea ce s-a intamplat cu Iisus.
Pai asta spunem toti aici de fapt. Iisus a stiut dinainte tot ceea ce avea sa se intample.
Deci cumva era totul planificat. Va contraziceti pana la urma...
Adica a vazut totul ca pe un film, desi n-a fost in realitate. Sau cum sa-mi imaginez?
Prestiinta e diferita de predestinare. Dumnezeu are mai multe atribute, atotputernicia, perfectiunea, etc. Printre ele e si atotsiinta. Cunoaste tot ce se intampla si ceea ce se va intampla. Uite, daca un calugar are darul vederii si Dumnezeu ii descopera ce se va intampla nu inseamna ca acel calugar a facut totul, i-a dirijat pe acei oameni. La fel si Dumnezeu, stie ce se va intampla, dar nu dirijeaza pe nimeni care este liber. In schimb nici nu se intampla ceva la intamplare. Daca un om ucide pe altul nu putem spune in niciun caz ca Dumnezeu l-a pus sa ucida. In schimb cel ucis e cel ce trebuia sa moara, probabil atatea zile avea. Eu cam asta am inteles, poate stie cineva mai multe.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2011, 22:31:59
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit Pentru Sophia

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Hristos a înviat!

Sophia, spuneai odată că ai avut șansa să-l cunoști pe Părintele Galeriu. Te invit să citești teza lui de doctorat, unde la pagina 167 scrie așa:

De asemenea, faptul că «Fiul Omului» pregustă învierea încă înainte de evenimentele care L-au dus pe Golgota, însemnă că taina și puterea învierii nu sînt strict dependente de nici o ambianță seculară, sînt independente chiar și de Golgota; e un fapt divin absolut liber, dincolo de orice accident sau determinism dinafară. Nu se poate pune deci întrebare simplistă: cum am fi avut revelația învierii, faptul capital al Evangheliei, dacă nu ar fi avut loc trădarea lui Iuda, procesul intentat de Ana și Caiafa și osînda confirmată de Pilat? Nu aceștia sînt factorii determinanți. «Fiul Omului merge precum este scris și vai aceluia prin care se vinde» (Matei XXVI, 24). De aceea nu se poate spune: «dacă Iuda e un instrument al învierii, atunci de ce e osîndit?» El este osîndit în păcatul și nepocăința lui. Învierea se putea descoperi în istoria Bisericii eventual într-un alt context, nu însă fără jertfirea vechiului eon. Nu se poate vorbi în sensul strict al cuvîntului nici de «felix culpa Adami», nici de alte cauze exterioare. Nu păcatul lui Adam ne-a adus darul întrupării și al învierii, ci taina iconomiei divine, al cărei obiectiv este creștinul. Păcatul a schimbat doar fața divină a jertfei; a făcut-o hulită, disprețuită și extrem de dureroasă. «Omul a determinat forma întrupării ca iubire crucificată». Dar în acest abis al umilirii, Domnul a descoperit o și mai mare strălucire, o și mai infinită putere a iubirii, în cruce; «unde s-a înmulțit păcatul, a prea prisosit harul» (Rom. V, 20).

Cine nu a citit cartea asta ar trebui să o facă, dacă vrea să afle răspunsuri la multe dileme complicate care ne macină rațiunea.
Jertfa Lui Hristos nu a fost condiționată de trădarea lui Iuda, nici de procesul intentata de Ana și Caiafa, nici de sentința lui Pilat. Dacă aceste evenimente nu s-ar fi întîmplat, Dumnezeu ar fi găsit altă metodă de a oferi lumii mîntuirea fără să forțeze libertatea nimănui.

Mai mult, nici măcar apariția accidentală a păcatului în creație nu a cauzat ideea de Jertfă, pentru că aceasta a fost scopul existențelor mai înainte de întemeierea lumii. Cum spune Părintele, păcatul a adus această formă de sacrificiu prin Crucea care anulează păcatul, durere, moarte și înviere. Completîndu-l, putem să ne imaginăm că, în cazul ideal în care păcatul nu ar fi intervenit în lume, Dumnezeu ne-ar fi arătat o altă formă a învierii, a Paștelui gîndit ca trecere de la o modalitate a existenței într-o stare de bine la o existență într-o stare de și mai bine.

Vorbind acum de cazul lumii noastre căzute, după Judecata de Apoi cei mîntuiți vor trece într-un nou Eon (trecerea este un nou Paște), în Ziua a opta care va fi un mod de comuniune cu Dumnezeu. Dar această existență nu va rămîne așa, relativ monotonă, ci va continua cu o nouă Zi, cu un nou Veac și tot așa la infinit, din Paște în Paște, către asemenarea cu Creatorul nostru. De unde și expresia "în vecii vecilor" care ne descoperă "în ghicitură" că ne așteaptă un lung șir de deveniri întru ființă care nu se va termina niciodată. Există o denumire a acestui proces de înalțare mereu în sus, Fani71 a spus-o undeva aici pe forum citînd unul din Sfinții noștri Părinți. Eu l-am auzit de la Părintele Galeriu.

Nu știu însă ce se va întîmpla cu cei [con]damnați la chinul veșnic al depărtării de Dumnezeu, dacă vor avea posibilitatea de a mai spera vreodată la o îndreptare cît de cît acolo în Iad. Probabil că limitarea pe care și-o autoimpun nu le mai dă posibilitatea de întoarcere către asemănarea cu Creatorul lor.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2011, 22:43:13
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
La Prohod,ca nu se refera la poporul iudeu din vremea lui Dumnezeu Iisus Hristos ca zice:
56. Cei ce au fost demult
Din izvor adapati
Si cu mana in pustie s-au saturat
In mormant il pun pe Hranitorul lor
Ori nu evreii care au fost hraniti cu mana in pustie si au baut apa din piatra au pus in mormant pe Dumnezeu Iisus Hristos,exprimare e metaforica.

Poate e la fel si despre Iuda,nu se vorbeste despre apostolul lui Dumnezeu Iisus Hristos care a cazut in lupta cu Satana ci e vorba despre altceva.
Aveam impresia despre fratia ta ca esti ortodox, in ciuda unor scapari in idei, si din aceasta perspectiva chiar nu inteleg de ce esti dispus sa crezi orice altceva mai putin ce zice Biserica in aceasta chestiune.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2011, 22:44:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrice Vezi mesajul
Si eu asa am cunostinta, ca ortodoxia nu accepta ideea predestinarii...Iar daca Iuda ar fi fost predestinat, inseamna ca lui i-ar fi fost rapit liberul arbitru?
Exact.....
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
E normal ca o tara sa vanda "Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice"? hydro314 Generalitati 61 26.08.2012 09:55:28
Hristos a fost întâmpinat cu răutate și ispite NECTARIE Generalitati 0 29.12.2010 14:40:21
Evanghelia lui Iuda ben_gal Iudaismul 7 15.04.2010 17:43:32
A fost Iisus Hristos Dumnezeu? TheBigSmoker Generalitati 20 03.01.2010 13:42:52